![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevi Ozanları, Deyişler Alevi ozanlarına dair paylaşımların yapılabileceği alan. Deyiş, Deyişler. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
|
Güzide Ana
18. yüzyılın 2. yarısında yaşadı. Asıl adı Güzide'dir. Gelenekleri ve şiiri küçük yaşlardan itibaren babası Feyzullah Çelebi'den ve Hacı Bektaş dergahındaki öteki ileri gelenlerden öğrendi. Şiirlerindeki genel ifadelerden yola çıkılarak iyi bir eğitim gördüğü varsayılan Katibi, Güzide Ana olarak da bilinir. Şiirlerinde hem adını hem de Katibi mahlasını kullandı. Bundan dolayı Katibi adlı öteki aşıklarla karıştırıldı. Güzide Ana, döneminde haklı ile haksız arasındaki sınırları özenle koruduğu ve bundan dolayı da günümüze ulaşan ve özellikle Alevi-Bektaşi çevresinde örnek bir kişilik olarak kabul edilir. Çeşitli konuları işleyen Katibi'nin, sonraki dönemlerde de başka birçok kişi tarafından bestelendi ve günümüze ulaştı. Bazı şiirleri ise Katibi adlı öteki şairlerle karıştırıldı. Hacı Bektaş dergahında öldü ve orada toprağa verildi. Gönül Bir dem kararın yok dağlar başında Nice bir Mecnun’a dönersin gönül Cümle halk-ı alem kendi işinde Sen aşkın narına yanarsın gönül Gevherini her sarrafa satamaz Gece gündüz gamda yanıp yatamaz Belli bir mekanda karar tutamaz Her dem daldan dala konarsın gönül Bülbüle işaret olsa gülünden Ne güzel maniler söyler dilinden Hercai bivefa yarin elinden Zehri nuş eyleyip kanarsın gönül Katibi bilmedim çeşm-i siyahı Kendine yar etme zar ile ahı Yükseklere çıkıp gahı begahı Gün olup alçağa inersin gönül Kardaş Sana bir nasihatim var Gel yanıma hele kardaş Uzakta arayıp gezme Gitme elden ele kardaş Harama sunma elini Kötüden sakın kendini Bazen hivzeyle dilini Dilden gelir bela kardaş Yarar isen dosta yara Bulasın derdine çara Her suyun geçidin ara Gitmeyesin sele kardaş Dinle okunan fermanı Bulasın derde dermanı Terse savurma harmanı Dane gider yele kardaş Ziyankar olma komşuya Sırrını açma naşiye Uyma hal bilmez kişiye Taş getirir yola kardaş Dünya bir acayip haldır Kimi elif kimi dal’dır Bu bir başka derin göldür Düşmeyesin göle kardaş Katibi’m geldim cihana Çok şükür olsun sübhana Halını arzeyle sultana Mihnet etme kula kardaş
Hakk'ı görmek diler isen
Suret-i insana bak Arayıp gezme bu halkı Cismin içre câna bak. Noksani Baba |
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Etiketler |
| ana or katibi, güzide |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |