![]() |
|
![]() |
|||||||
| Hamza Aksüt Hamza Ait Makalelerin Yayımlandığı bölüm |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
GENÇALEVİLER YAZARI |
HACI BEKTAŞ ŞENLİĞİ İZLENİMLERİ (2011)
Türkiye Alevilerinin 1990’lı yıllarda yoğun biçimde katılmaya başladığı Hacı Bektaş şenliğine birçok kez katıldım. Bu yıl da aynı biçimde 15 Ağustos sabahından 16 Ağustos sonuna kadar oradaydım. Bu yılki kalabalığın geçen yılkinden daha fazla olduğunu söyleyebilirim. Ne var ki, 1990’lı yılların başındaki kalabalıkla karşılaştırıldığında sayının çok az olduğunu da söylemem gerek. Bu olumsuzluğun nedeni, kitlenin aradığını bulamamış olmasıyla açıklanabilir. 15 Ağustos günü GAH (Genç Alevi Hareketi) Hacı Bektaş dergahının Alevilere devredilmesini isteyen bir gösteri yaptı. Bu gösterideki pankartların politik yönü ağır basıyordu. 16 Ağustos günü Pir Sultan Abdal (Kültür) Dernekleri kalabalık sayılabilecek bir kitleyle aynı isteği yerine getirdi. Kortejin önündeki Ali resmi dikkat çekiciydi. Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşması sırasında yapılan bu gösteri halktan büyük alkış aldı. Korteje ben de katıldım ancak, “Yolumuz Kızılbaşlık” türünden kimlik bozucu bir slogan atılınca kortejden ayrıldım. Hakkını yemeyelim; bu yılki şenlikte programı olan tek örgüt Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri idi. Üstelik, Adıgüzel Erbaş dede, ‘klasik’ bir cem yürüttü. Mustafa Özarslan, Aleviliğin inanç olduğunu sık sık vurgulayarak güzel bir konser verdi. Tek olumsuzluk; Hacıbektaş eski belediye başkanı olan Mustafa Özcivan’ın Hacıbektaş kasabası ve Hacı Bektaş dergahının tarihiyle ilgili bir konuşma yapması için görevlendirilmiş olmasıydı. Özcivan, konuyu bilmediğini, tarihçi olmadığını söyleyerek söze başladı. Ne var ki, son otuz yılda Alevi tarihi alanında yaratılan kirlilikleri, Alevi tarihiymiş gibi sundu. Aleviliğin Şamanizmden geldiğini, ardıç ağacının Alevilikte kutsal olduğunu belirtti. Hacı Bektaş’ın bir Baba İlyas halifesi olduğunu iddia etti. Babailer ayaklanmasından sonra (aslında ayaklanma değil) kaçıp şimdiki Hacıbektaş kasabasının olduğu yerde gizlendiğini belirtti. Burasının gizlenmek için çok uygun bir yer olduğunu söyledi. Oysa, Hacıbektaş kasabası, ovanın ortasında. Yani, gizlenmeye uygun bir yer olduğu söylenemez. Bilgi kirliliği, Hacıbektaş’ın şimdiki belediye başkanı Salmanpakoğlu’nun protokol konuşmasında da kendini gösterdi. Başkan, Hoca Ahmet Yesevi Ocağından söz etti. Oysa böyle bir ocak yok. Hacı Bektaş’ı bu ocağa bağladı. Eski ve yeni belediye başkanlarının konuşmasında dikkat çeken bir başka nokta; Alevileri yalnızca Türk kökenli saymalarıydı. Kürt, Arap, Arnavut, Abdal, Fars ve Rom Alevilerden haberleri yoktu! İkinci gün düzenlenen protokol konuşmaları tümüyle politikti. Abdallar dışındaki Alevilerin (ben onlara şakayla karışık, Beyaz Alevi diyorum) yoğun ilgi gösterdiği tek etkinlik bu konuşmalardı. Türkiye’deki Alevi nüfusunu 25 milyon sandıkları için Türkiye politikasına ağırlığını koyma düşüncesinin bir sonucuydu bu durum. Öyle ya, 25 milyonun 15 milyon oyu var! İşte size Alevi Hareketi!nin iktidara gelmesi için hazır kitle! Herkes karşı siyasal görüşte olanı yuhaladı. Konuşmalarda Alevi inancının zerresi yoktu. Yalnızca Mehmet Çamur, Alevi şiirinden birkaç örnek verdi. Şenlikteki önemli kazançlarımdan biri, İran’ın Tahran kentinde kalan bir Alevi seyidiyle görüşmemiz ve sohbet etmemiz oldu. Seyyid, Türkiye’deki Aleviler göre çok daha bilgili ve bilinçli idi. Şaşırmadım, çünkü daha önce de bu tür örnekler görmüştüm. Seyyid, politik sorulara yanıt vermiyor, bir seyyidin politik konularda konuşmasının çok yanlış olduğunu ısrarla vurguluyordu. İran’daki Alevi nüfusun ne kadar olduğu sorusuna “en az dokuz milyon” yanıtını verdi. Etnisitelere göre nüfus sorulduğunda Kürtlerin çoğunlukta olduğunu söyledi. Kesinlikle değinmem gereken bir konu; Abdallar ve Hacı Bektaş şenliği. Her yıl olduğu gibi, kalabalığın en az yüzde sekseni Abdal. Birçoğunun kurbanı var. Aklıma Yanyatır ocağından birisinin sözü geldi: “Hacı Bektaş, bizim değil, Abdalların ocağıdır.” Beyaz Aleviler, Abdalları küçümsüyor, onların hırsızlık amacıyla geldiğini söylemeye devam ediyor. Oysa Abdallar, çoluk çocukla, kurbanla gelmiş. Çoluk çocuk, caddelerde, sokaklarda kilim üzerinde uyuyor. Aklıma yıllar önce katıldığım bir tv programı öncesi bir belediye zabıtasının şu sözü geliyor: “Başkan bunları (Abdalları) Hacıbektaş kasabasına sokmayacak ama, Hünkar’ın ‘72 millete bir gözle bakın’ ilkesi belini kırıyor. Bir başka gözlemim, Abdallardaki çocuk sayısının fazlalığı. Demek ki, 20-30 yıl sonra Türkiye Alevilerinin büyük çoğunluğu Abdal olacak. Beyaz Alevilerin sayısı, durumu ne olacak, nereye evrilecekler, orasını bilmiyorum. Saçı uzun bir Beyaz (erkek) Alevi, bir Abdal'a kızdı ve ekledi: "Siz bizden fazlasınız." Bir söz daha aklımda kaldı: "Dergah, Alevilere devredilse hangi yapı bunu üstlenecek? Aleviler buna hazır mı? Yoksa bu durum, bir ayrışma, çekişme ve kavga konusu mu olur?" Saygı ve sevgiyle… Hamza Aksüt 18.08.2011 Konu Hamza Aksüt tarafindan (08-19-2011 Saat 14:46 ) değistirilmistir.. |
|
|
|
| The Following 13 Users Say Thank You to Hamza Aksüt For This Useful Post: |
|
|
#2 |
|
Yeni Üye
Üye No: 3983
Thanked 65 Times in 34 Posts REP Gücü : 1
REP Puanı : 27
REP Seviyesi :
![]() |
bilgiler icin sagolun!
|
|
|
|
| The Following 2 Users Say Thank You to Emo84 For This Useful Post: | Hamza Aksüt (08-21-2011), radyotamircisi (08-21-2011) |
|
|
#3 |
|
Forum Katılımcısı
Üye No: 3813
Thanked 202 Times in 90 Posts REP Gücü : 1
REP Puanı : 30
REP Seviyesi :
![]() |
Bu değerlendirmeden anladığımız kadarıyla, Alevilerin çogunluğu Kürt ve Abdal.eski Belediye Başkanından yenisine, hiç kimse Alevi tarihini ögrenmemekte kararlılar.Alevilkten öte Aleviler üzerinden siyaset yapmaya devam ediyorlar.GAH yada benzeri gençlik grupları Alevilik üzerinden siyasetlerini yürütmeye çalışıyorlar.Türkmen Alevileri ısrarla "Ahmet yesevi çomağını" yutmayı ve yaymayı marifet sanmaya devam ediyorlar,zaman içinde sünnileşip kayıp olacaklar ve Alevilik Kürtlere ve Abdallara kalacak...Aleviligi yaşamaya çalışan Kürt ve Abdallar da Hacı Bektaşa sokulmayacaklar gibi..Hacı Bektaş dergahı ve türbesi kime verilirse verilsin Alevilere verilmeyeceği şimdiden belli gibi..
|
|
|
|
| The Following 7 Users Say Thank You to karınça z For This Useful Post: | Çopur (08-22-2011), Emo84 (08-23-2011), esonto58 (08-25-2011), Hamza Aksüt (08-21-2011), radyotamircisi (08-21-2011), Tahtacı35 (08-23-2011), İşcanbaba (08-22-2011) |
|
|
#4 | |
|
GENÇALEVİLER YAZARI
Üye No: 834
Thanked 3344 Times in 903 Posts REP Gücü : 6
REP Puanı : 102
REP Seviyesi :
![]() ![]() |
Alinti:
Kendini Türk ve Kürt sanan Alevilerin de bir bölümü Abdal. Abdallar kendi ocağını (Hacı Bektaş'ı) biliyor. Ocağının merkezine gidiyor. Beyaz Aleviler kendi ocağını unutmuş. Ocağını Hacı Bektaş sanıyor. Hatta ocağı dergah binası sanıyor. Ocağın dedeler ve taliplerden oluşan sosyal bir yapı olduğunu bile bilmiyor. Yolumuz Kızılbaşlık diye slogan bile atıyor! Beyaz Aleviler yirmi beş milyon Alevi ile iktidara gelmeyi planlıyor. Babaları ve dedeleri nüfuslarının bu kadar olduğunu anlayamamış. Yeni yetmeler uyanık ya! Saygı ve sevgiyle... |
|
|
|
|
| The Following 5 Users Say Thank You to Hamza Aksüt For This Useful Post: | aris (08-23-2011), Çopur (08-22-2011), esonto58 (08-25-2011), radyotamircisi (08-21-2011), İşcanbaba (08-22-2011) |
|
|
#5 | |
|
Üyemiz Bulunduğu yer: ankara
Üye No: 1662
Thanked 136 Times in 67 Posts REP Gücü : 1
REP Puanı : 20
REP Seviyesi :
![]() |
Alinti:
ikiyüzlüler dışarı olacak. tekyüzlüler kalacak. yanlız üzüldüm pir sultan bir tek dede değil pir sultan dede ocağı kurdu. kim o pir sultanın başına dede geldi deyi tasalanan. abdalı hakir gören nasıl alvi olacak pir sultan abdal değil mi abdal musa kaygısız abdal cemal abdal bizim çorumun teslim abdalı bizim abdalbodu abdal ata eee... |
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Kontrollü Üye Bulunduğu yer: istanbul
Üye No: 3500
Thanked 125 Times in 72 Posts REP Gücü : 0
REP Puanı : -74
REP Seviyesi :
![]() |
Alinti:
Sayın Hamza Aksüt, Bir yazımda, ''bu işlere Rochkofeller de girdi'' gibisinden bir söz ederek sizi uyarmak istemiştim. Galiba uyarılarım bir kulağınızdan girip öbüründen kaybolmuş olacak ki, değerli bir şahsiyetimize, hiçte ağıza alınmayacak kadar küçültüçü (Görevlendirilmiş) bir kelime kullandınız. Birisi çıksa; ''Kim görevlendirmiş'' dese ne diyeceksiniz?..Öyle, ''Kem küm'' ile geçiştirilecek konular değil bunlar! İspatsız delilsiz konuşulmaması gerektiğini, önce sizler gibi bilimadamı sıfatı taşıyan kişiler bilmelidir. Bakınız, ben sizin ''Rochkofeller Vakıflar''ından destek aldığınızı diyemedim, neden? Elimde bu konuda belge yok! Ama sizinle aynı Kürtçü görüşü paylaşanların bu vakıftan nemalandıkları belgeler ile sabittir. TESEV ve ona bağlı Soros vakıflarının FED fonlarından aldıkları paralar belgelenmiştir. M. Yıldırım'ın Sivil örümceğin ağında kitabında bu paraların kimlere verildiği apaçık belirtilmiştir. Bunlar görevlendirilmiş kişilerdir. Ve görevlendirildiklerini inkar dahi etmemektedirler. Sizin elinizde belge vardı da bu belgeyi yayınlamıyorsanız ayıptan öte suçta işliyorsunuz! Saygılar!.. |
|
|
|
|
| The Following User Says Thank You to kzl.deli For This Useful Post: | Hamza Aksüt (08-21-2011) |
|
|
#7 | |
|
GENÇALEVİLER YAZARI
Üye No: 834
Thanked 3344 Times in 903 Posts REP Gücü : 6
REP Puanı : 102
REP Seviyesi :
![]() ![]() |
Alinti:
Görevlendiren Pir Sultan örgütü. Bu kadar kuşkuya gerek yok. Sizin de gözlediğiniz gibi kimisi bana Türkçü diyor, kimisi Kürtçü. Bu durum benim ne Kürtçü ne de Türkçü olduğumu göstermeye yeterli. Siz yazmamışsınız, bazıları da bana Arapçı diyor. Tüm bu nitelemelerin nedeni; Aleviler, Türk, Kürt, Arap, Rom, Abdal, Arnavut, Fars etnisitelerindendir demem. Alevi bakış açısını ve Alevice yorumlamayı anlayamamanın yarattığı bir yanılgı. Saygı ve sevgiyle... |
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Kontrollü Üye Bulunduğu yer: istanbul
Üye No: 3500
Thanked 125 Times in 72 Posts REP Gücü : 0
REP Puanı : -74
REP Seviyesi :
![]() |
Alinti:
Dolayısıyla, bu örgütün düzenleyebileceği bir şenliğin bizim nazarımızda bir kıymeti harbiyesi olamıyacağı gibi bu örgüt sözcülüğüne soyunan kişileride muhatap kabul etmiyoruz. Siz kimsiniz diye soracak olursanız? Bizler, gücünü Anayasamızdan alan kuvvetiz. Bu kuvvetten daha güçlü kuvvetiniz varsa buyrun Anayasamızı değiştirerek sizler söz sahibi olun! Öyle.. İki tane Soros beslemesinin uyduruk yazıları ile bu yüce milleti kimse kendine benzetemez!.. Sizin kendinize yakıştırıldığını iddia etrtiğiniz etnisiteler içersinde bunların hepsi olabilirsiniz. bu zaman ve mekan meselesidir. Gerekirse Türkçü bile olursunuz. Lakin bu bir görüntüden ileri gitmez. Koskoca horasan bölgesini alıp, Diyarbakır'a sıkıştırırsak... ''Aleviler Kürt'' Horosan'da bırakırsak... ''Türk'' Bu kadar basit..... ''Alevi bakış açısı'' dediğiniz bu olsa gerek! Saygılar.. Konu kzl.deli tarafindan (08-22-2011 Saat 12:59 ) değistirilmistir.. |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Yas: 30
Üye No: 14
Thanked 12727 Times in 5991 Posts REP Gücü : 10
REP Puanı : 1264
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Sayın Kızıldeli uygun usluple yazı yazınız lütfen sürekli size uyarı yazmak istemiyorum. Tehditkar (bundan dolayı ceza almıştınız) yaftalayıcı yazılarınıza son verin.
Hakk'ı görmek diler isen
Suret-i insana bak Arayıp gezme bu halkı Cismin içre câna bak. Noksani Baba |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
...
Üye No: 3
Thanked 8796 Times in 4121 Posts REP Gücü : 10
REP Puanı : 1143
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Alinti:
Şahıslar üzerine pek çok kez hakaret içeren üslupla mesajlarınız oldu ve karşılığında uyarı ya da ceza aldınız. Ama işi şimdi de kurumlara vardırmışsınız. Siz ister muhattap alın, ister almayın üye ve yöneticileriyle bu ülkede aleviliği yaşatmaya çalışan bir kurum karşımızdaki. Bu kurumu böylesi bir üslupla değerlendirmeye hakkınız yok. Ülkücü olmayan herkes soros'çu, hain, işbirlikçi... Mantığınız hiç değişmiyor. En küçük bir muhalif gösteride " terörist " nitelemesiyle sokakta linç girişimine kalkışan gürüh ile aynı mantıktasınız ne acıdır ki. Tek yaptığınız yaftalamak, terörist ilan etmek, işbirlikçi ilan etmek, besleme ilan etmek vs.. vs.. Hangi Pirsultan örgütü üyesi bunlardan biridir? Madem iddia ediyorsunuz, kanıtlayın... Aleviler ülkücü olmak zorunda, ülkücü gibi düşünmek zorunda değillerdir. Ülkücü olduğunu iddia eden alevi kökenliler ise sadece köken olarak, soy sop olarak alevilikten geliyordur. 72 Millete bir nazarla bakan bir düşüncenin temsilcisi olduğunu iddia eden insanların ırkçı ve faşist bir düşünceyi savunmaları olanaksızdır....
Ben ömrümce muhalif yaşadım. Devletçe de menfi bi "tip" sayıldım. Onun için kan gurubum rh negatif
Kanayan, özlemdir, kabuk tutmayan. Kanayan, inattır. Bir içim sigara dumanında asılı, soluksuz inattır. Kanayan, kanattır. Doruklarda, alıcı kuşunda gergef olmuş kanattır. Ve dahi kavlimiz, kavlimiz duman mavisinde, kavlimiz kanat gergefinde nakışlıdır. Ki söylenen henüz söylenmemiştir. Ki dinlenen henüz dinlenmemiştir. Söylenmelidir. Dinlenmelidir. Dillenmelidir Melih PEKDEMİR Anne Bak Kral Çıplak
|
|
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Etiketler |
| 2011, abdal, bektaş, hacı, hacı bektaş, pir sultan, İzlenimleri, şenliği |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |