![]() |
|
![]() |
|||||||
| Hamza Aksüt Hamza Ait Makalelerin Yayımlandığı bölüm |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
GENÇALEVİLER YAZARI |
Makalelere veya genel yazılara ilişkin soru ,görüş veya Yorumlarınızı bu başlıktan paylaşabilirsiniz..
|
|
|
|
| The Following 4 Users Say Thank You to Hamza Aksüt For This Useful Post: |
|
|
#2 |
|
Can Bizden Biri Bulunduğu yer: Ankara
Yas: 49
Üye No: 134
Thanked 8566 Times in 4033 Posts REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
sevgili Hamza Abi, Baba sultan,
süriye gezileri 1-2 yazılarını zevkle okudum, 2. yazınızda, gittiğiniz düğün sanırım Alevi değil, çünkü, kadınlara karşı sizleri uyarmışlar, diğer bir konuda, ordaki dostları Alevi olarak nitelendiriyorsunuz, alevi derken, genel anlamda kullanılan, şii,şia,nusayri, bektaşi vs, gibi lerin toplamına birden alevi deniliyor, Özelde Alevilik deyimi bizi anlatıyor, (bana göre) ordaki "Aleviler" bizim gibi mi? Cem ediyorlarmıymış, Semaha duruyorar mı? kadınlı erkekli mi? ibadetleri, Bu konuda bilgi edindiniz mi? Çünkü anadoluda bir EZBER VAR, Aleviler Anadoludadır, diye, Aleviik Anadolu İNANCIDIR diye bir ezberimiz var, öylemidir. Saygılarımla, Babasultan.
2 Temmz Sivas yangını günümüzün KERBELA sıdır, Bu günde de yanar yüreğim, gülesim gelmez, içesim gelmez, matemdir her anım. Matemdir.
Dinimiz sevgi Kabemiz insan Iscanim ne oldum deme Siirin hakkini yeme Kafiye yok gitmis güme Kim neyi bilir bilinmez |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to İşcanbaba For This Useful Post: | Babacan (04-27-2011) |
|
|
#3 |
|
GENÇALEVİLER YAZARI
Üye No: 834
Thanked 3344 Times in 903 Posts REP Gücü : 6
REP Puanı : 102
REP Seviyesi :
![]() ![]() |
Baba Sultan
İki düğünden söz ettim. Birisi Alevilerin. Üryan Hızır ocağı taliplerinin. Bizim gibi Aleviler. Öteki düğün Alevilerin değil. Selamlar... |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Bizden Biri
Üye No: 499
Thanked 745 Times in 389 Posts REP Gücü : 10
REP Puanı : 351
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() |
hamza aksütü ayakta alkışlıyorum gerçekten araştırma budur yorum budur erdoğan çınarın neye hizmet ettiğinide açıkça ortaya koymuştur zaten erdoğan çınarın altı doldurulabilir bilgleri olsaydı silvanus dediği adamdan içinde ismi geçen bir kaç deyiş yazardı bu yazıyı mümkün olduğunca tekrar okuycam
|
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Rehber For This Useful Post: | ozan abbas (01-31-2011) |
|
|
#5 |
|
Hakka Yürüdü
Üye No: 156
Thanked 1722 Times in 620 Posts REP Gücü : 0
REP Puanı : 575
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Hamza Aksüt'ü tebrik ediyorum.
Baba Ilyas ve Baba Ishak kimdir? |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Onurcan For This Useful Post: | İşcanbaba (02-12-2009) |
|
|
#6 |
|
REP Seviyesi :
usdat onurcan,
Hamza Abi yanıt verir amma ben ön bilgi olarak yazıyım Hamza abinin, Yani Hamza aksüt ün Alevi Erenlerin İlk Savaşı 1240 İsimli kitabında konu geçmekte, Kitabın içinden özetle Kısacası; göçebe bir toplulukta, kişinin üyesi olduğu birim ile unvanı çok önemlidir. Ve kişinin adı bu iki ögenin adının yan yana gelmesinden ibarettir. Buna göre, Hacı Bektaş, “Bekdeş obasından olan hacı” Kaygusuz Abdal, “Kaygusuz obasından olan abdal” Dede Garkın, “Garkın boyundan olan dede” Baba İlyas, “İlyas obasından olan baba” Baba İshak, “İshak obasından olan baba” Hacı Mihman, “Mihman obasından olan hacı” anlamında birer addır. şekilde işlenmekte konu, |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Hakka Yürüdü
REP Seviyesi :
Alinti:
|
|
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Onurcan For This Useful Post: | ozan abbas (01-31-2011) |
|
|
#8 |
|
REP Seviyesi :
Sevgili Usdat Onurcan;
Alevi Erenlerin ilk Savaşı 1240,isimli kitabın 15. sayfasında, Baba İlyasın Köyünü; Tur İLYAS diye vermiş yazarımız, Harita da yer olarakda Mardn, Kızıltepe nin aşağısında, Kefertut,Büyük Bektaş,Tur İlyas yerleşim yeri olarak göstermiş Baba İshak In Köyü olarakda Kefertut olarak götermiş, BABA İLYAS; Baba İlyas Deyince "İlyas obasından olan baab" anlamında bir addır Başka bir deyşle ,adı İLYAS olan kişiden değilde "İlyas obası ile ilgili babadan" söz edilmektedir.İlyas obası EYMÜR BAYUNDANDIR, (Bakınız.Faruk Sümer Oğuzlar S: 254) Araştırmacılar baba İlyas ı Horasandan amasyaya gelmiş Eren olarak ele almışlarsa da,tarihsel gerçek öyle değildir,Baba İlyas Mürşşidi, Dede Garkın ın yurdu olan MARDİN yöresinden Amasyaya gelmiştir. İlyas Obasının Eymür boyuna bağlı olduğu Osmanlı Tahrir defterinde, "İlyas Eymürü" ve "eymür İlyaslı" biçiminde ifade edilmektedir ( Bakınız: Ali sinan Bilgili ,Osmanlı döneminde Tarsus sancağı ve Tarsus Türkmenleri) Eymür obası olan İlyas ın Yurtları; BozovaKırsalındaki İlyas Pınarı (Anadoluda Türkmen Aşiretleri S.156 Tufan Gündüz) ,Turaçlu nahiyesindeki (Nusaybinin batısı) Tur İlyas (İlyas Tepesi) (Bakınız:M.Sali Erpolat 16 yy da diyarbakır beylerbeyliğinde ki yer ve isimleri Basılmamaış doktora tezi Konya);alevilerin yogun biçimde buluduğu Şarki Amd nahiyesi(Bismil yöresi)İlyas, göksu nahiyesi(Diyar bakır- Mardin arasında) Şeyh ilyas. Olarak vermekte S: 49-50. BABA İSHAK: Baba İshak, Baba Resul olayının ikinci önderi, İshak isimli topluluğun babası, anlamındadır,İshak ın yurdu,Viran şehir Nahiyesindedir, (Bakınıız M.Salih Erpolat Aynı tez, S.149)Ağırlıklı olarak 16 yy Maraş livasının Göynük nahiyesi ve Pazarcık ın doğusunda diye yazarımız S.66 da, yer isimleri vermekte ve kaynalarıda orda gecmekte, Umarım istenilen bilgiyi aktarmışımdır, Ustad. |
|
|
|
| The Following 3 Users Say Thank You to İşcanbaba For This Useful Post: |
|
|
#9 |
|
Hakka Yürüdü
REP Seviyesi :
Sevgili iscanbaba, sayin Hamza Aksüt'ün arastirmlarini önemsiyorum. kendisi belki beni hatirlamaz ama ben onunla 2006 yilinda Haci Bektas kasabasinda, sayin Esat Kormaz'in kitap stand'inda tanistim ve ayak üstü sohbetimiz oldu. Kendisi bize Corum'un kürt köylerini sordu bizde saydik, cantasindan cikardigi not defterine not etti. Hafizasi saglamsa belki hatirlar. Neyse konumuz bu degil.
Konumuz Baba Ilyas. Eymir benim köyümün ismi sevgili Iscanbaba.Corum merkez Eymir köyü. Corum tarihinde Baba Ilyas Corum'dan hareket etti diye yazili. Eymir ve oguz boylarinin yerlesim merkezleri ipek yolu güzergahindaki Anadolu yerlesim cografyasinda yer almaktadir.Niye ipek yolu güzergahinda? Cünkü Bizans'in sinir bölgelerini ve ticaret yollarini koruyan ordularinin basinda Hazar türkleri görev almaktadir.Komnenen hanedani döneminde Bizans'in bas komutani Emir "Eymir" Porsuk'tur. Komnenen hanedaninin kayserlerinin isimleride ilyas ve ishak tir. Ben iz sürüyorum. Herkez iz sürüyor. Baba Ilyas'in 1240 yilinda yasadigina inanmiyorum. |
|
|
|
| The Following 3 Users Say Thank You to Onurcan For This Useful Post: |
|
|
#10 |
|
REP Seviyesi :
Evet Usdat,
Herkes İZ sürüyor, ve iyide oluyor, peki BABİ isyanı denilen olay nedir, Burda ismi gecen, Baba İlyas, İshak, babailer nedir, Kimlerdir, Malya Ovası olayı hiç olmadı mı,? Oldu ise, bunun süreci devamı nedir? |
|
|
|
| The Following 3 Users Say Thank You to İşcanbaba For This Useful Post: |
![]() |
| Bookmarks |
| Etiketler |
| aksüt, görüş, hamza, soru, soruları, yorumlarınız |
| Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 2 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|