Genç Aleviler  

ANASAYFA Bugünkü Mesajlar Sohbet & SohbetRadyo
Go Back   Genç Aleviler > ALEVİLİK GENEL > Alevilik Tarihi

Alevilik Tarihi Alevilik Tarihine dair paylaşımların yapılacağı alan.

Reklam Alanı

Bookmark and Share Seçenekler Stil
Alt 04-16-2010, 00:36   #21
aliimren
Forum Katılımcısı
Kullanıcı Profili

aliimren - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 1217
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 2
REP Puanı : 59
REP Seviyesi : aliimren will become famous soon enough
İletişim

Alinti:
aata Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster

Yeri ve zamanı geldiginde o zaten açıklamasını yapıyor .
.
SADECE GÜLÜYORUM.
aliimren isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
Alt 04-16-2010, 01:12   #22
aata
Kontrollü Üye
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 2599
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 0
REP Puanı : -19
REP Seviyesi : aata can only hope to improve
İletişim

Alinti:
aliimren Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
SADECE GÜLÜYORUM.
Alicigim ;

Patronun iki satırdan fazla yazmana izin vermiyor galiba. Sende iki satırlık kotanı böyle kullanmış oluyorsun sanırım .

Ama olmuyor böyle bak çoktandır yazmıyorsun .Barış Baysalda seni beklemekten işe güce gidemez oldu .Biraz çalış maaşı haket .Öyle sadece kapak tasarımı vs ile olmuyor bu işler .Seni özlüyoruz .

Hiç birşey yazmasanda ara sıra böyle gülüyorum vs dede neşemiz yerine gelsin .

Bak tribünlerde de hayranların var , onlar da üzülüyordur .

Saygılar

aata isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
Alt 04-16-2010, 09:22   #23
Çopur
...
Kullanıcı Profili

Çopur - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 3
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 10
REP Puanı : 1143
REP Seviyesi : Çopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud of
İletişim

İşcanbaba'nın yönetime gelmesi dönemin yönetiminin isteği doğrultusunda ve yoğun ricalar sonucu olmuştur. Kendisiyle eski forumdan da tanışıyor ve zaten ailecek de görüşüyor olduğumuz için aracı vb. gibi bir durum zaten söz konusu olamazdı. Kendisinin de ifade ettiği gibi zor kabul etti ve istediğimiz zaman da sorgusuz ayrılabileceğini söyledi. Zor kabul etme sebebi ise yönetici olduğu zaman kendini sınırlanmış ve sorumlu hissedebileceği için özgürce paylaşım yapamayacağı kaygısı idi. Gerek forum da gerek se forum dışı çalışmalarda yoğun emek harcayan bir abimizdir. Bu vesileyle de yönetim adına tekrar kendisine teşekkür etmek isterim.

Ben ömrümce muhalif yaşadım. Devletçe de menfi bi "tip" sayıldım. Onun için kan gurubum rh negatif

Kanayan, özlemdir, kabuk tutmayan. Kanayan, inattır. Bir içim sigara dumanında asılı, soluksuz inattır. Kanayan, kanattır. Doruklarda, alıcı kuşunda gergef olmuş kanattır. Ve dahi kavlimiz, kavlimiz duman mavisinde, kavlimiz kanat gergefinde nakışlıdır. Ki söylenen henüz söylenmemiştir. Ki dinlenen henüz dinlenmemiştir. Söylenmelidir. Dinlenmelidir. Dillenmelidir
Melih PEKDEMİR
Anne Bak Kral Çıplak
Çopur isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 3 Users Say Thank You to Çopur For This Useful Post:
aliimren (04-17-2010), DoğAcAn (04-16-2010), İşcanbaba (04-16-2010)
Alt 04-16-2010, 09:47   #24
aata
Kontrollü Üye
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

Alinti:
Çopur Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
İşcanbaba'nın yönetime gelmesi dönemin yönetiminin isteği doğrultusunda ve yoğun ricalar sonucu olmuştur. Kendisiyle eski forumdan da tanışıyor ve zaten ailecek de görüşüyor olduğumuz için aracı vb. gibi bir durum zaten söz konusu olamazdı. Kendisinin de ifade ettiği gibi zor kabul etti ve istediğimiz zaman da sorgusuz ayrılabileceğini söyledi. Zor kabul etme sebebi ise yönetici olduğu zaman kendini sınırlanmış ve sorumlu hissedebileceği için özgürce paylaşım yapamayacağı kaygısı idi. Gerek forum da gerek se forum dışı çalışmalarda yoğun emek harcayan bir abimizdir. Bu vesileyle de yönetim adına tekrar kendisine teşekkür etmek isterim.
Sevgili Çopur ;

Nedense yazdıklarımın hep gereksiz kısımlarını bulup cevap yazıyorsun .

Benim İşcanbaba'yı tavsiye ettim dememdeki sebebep kendimi yüceltmek degildi ,kendiside öyle anlamışki savunmaya geçmiş .Konu yönetici olduktan sonraki tavırları bu konuda ben kendimi suçlu buldum .

Benim açtığım konuya yazdığın bütün mesajlar gereksiz ayrıntılardan ibaret.

Erdoğan çınar Kitaplarından Hıristiyanlarla ilgili yazdıklarını alıntıladım .Buradan sen Hıristiyan Misyonerligi çıkartabiliyormusun ?

Çıkartıyorsan örnekleri ile yazarsan bende bilgilenmiş olayım.

Çıkartamıyorsan bunu idda edenlerin neyi amaçladığını hep beraber bulmaya çalışalım.

Hakk aşkına bir defa da olsa konuya katkı sağlayacak bir yaklaşım içerisine gir.

Aşk ile
Alt 04-16-2010, 10:07   #25
İşcanbaba
Can
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

İşcanbaba - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Yas: 49
Üye No: 134
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi : İşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud of
İletişim
Standart Öz Güvenimiz mi eksik?

Sevgili Canlar,

Aşağıda ki şu alıntıyı, bugün 2-3 yerde yazacağım, O nedenle umarım sıkılmazsınız, diğer yazılarımda bu açıklamayı yapmayacağım.

İsmaililer, İhvan-ı Safa’da kendilerine o kadar çok güvenmektedirler ki,

“Hiç bir ilme ( din öğretisi) ve mezhebe karşı bağnaz değiliz. Çünkü fikirlerimi ve mezhebimiz diğer mezheplerin hepsini perişan edeceğindeneminiz” diyebiliyor.

(Arif Tamir, Hakikat-ül İhvan-il sefa ve Hillan-il Vefa ( Arınmışlık Kardeşleri ve Vefa dostları gerçeği S.24 2den aktaran, Faik Bulut, İslam Komüncüleri –İslam’da özgürlikarayışı-2 S:103)

Sevgili Çopur, Benim hakkımda düşüncelerin için sağol, o senin güzelliğin,

Evet, Sevgili Kral Çığlak abi,

size söylüyoum Ccepten yiyorsunuz.

Alinti:
Kendi kendine uydurduğun bir sözü gerçekmiş gibi insanlara karşı kullanmaya nasıl cesaret edebiliyorsun....

Üstelik te adımı kullanarak bunu yapıyor olman büyük cesaret.
Benim anlattığım olay ile senin Karul-a söylediğin şeyin ne alakası var....
Edepsizlik ettikse, Affola, Kral olan sizsiniz, Bizlere çapulcularız,

Evet, siz ilişi kuramazssınız da, bende kuruyorum işte

Benim anlatmak istediğim şu ki, kac kez izah ettim, anlaşılmaması imkansız amma, tekrar edeyim,

Üstte ki, Kırmızı alıntıya dikkatını çekerek,

sizler adı ne ise, Zaman Gazetesi ile gerçekleri deme adına söyleşi yaptınız,
İşte şimdi, başkalarıda, alevi gerçeklerini demek için özellikle adı gecen yayıncılar tarafından gelen istek üzerine bu söyleşiyi yapmışlar,

Amacım burda bir tesbit yapmak, Sizin demeçleriniz ne kadar aleviliğe hizmetse, diğerleri içinde aynı şeydir,
Kimse sizin gibi bir ALEVİLİK düşünmek zorunda değil, en doğru budur denmez,

Alinti:
Ben ne zaman sizin gazeteyle buluştum????
Gazete bizim değil, siz" den kastınız nedir bilmem amma, gazetenin sahibi var,

Sen yazmıştınya, Söyleşi yapıtık, amma yayınlamadılar diye,
İşte o zaman buluşmulsun, yanlışmı anladık, sen demedin mi?

Alinti:
Yukarıdaki sözü okuyan biri direkmen şunu anlayacaktır,
" Ali Karul Sinan Işık-ı yönlendirmiş ve Sinan Işık-ta ZAMAN gazetesiyle buluşmuş "

Vay be ne güzel senaryo yazıyorsun,
sen beni kendinizle mi karıştırdın????
Yok senaryo değilya, Öylede anlaşılmıyor amma, siz öle anlamışsınız,
Gerçi siz, hep " TAHMİNETMİŞ" olursunuz, sanırım bu da onlardan biri,

Ben hiç senaryo üretmedim, varsa elinizde kanıt , bunu şahsınıza yakışan şekilde aktarın cümle alem bilsin.

Alinti:
Sırf karşı tarafı sıkıştırmak için böyle bir ifadeye tenezzül etmek yakışır mı???
sıkıştırmak, güldürme abi,

Dedimya , amaç tesbit yapmak, siz ne amacla konuşmuşsanız, diğerleride aynı amaçla konuşmuştur.

Alinti:
Olayı anlatan benim,
fakat anlattığım olay ile senin kullandığın cümle hiç te birbirini tutmuyor,
Ali Karul kendisine gelen bir isteği bana iletmiştir hepsi bu....
Taam, Buna bişey demedim, ve söyleşi yapmanızda da bir gariplik görmedim,
Kınamadımda, ve hep derim, Aleviler her yerde konuşmalı, (Kırmızı yazıyı bir daha okuyun)

Alinti:
Fakat sen ne yazıyorsun???
tam bir çarpıtma....
Çarpıtma yok,

Alinti:
sorgulama yapmak isteseydin,
bance soruyu şu şekilde sorabilirdin VE DEMELİYDİN Kİ " EY ALİ KARUL MADEM SEN ZAMAN-A BU KADAR KARŞIYDIN NEDEN SİNAN IŞIK-A BU HABERİ İLETTİN??? VEYA NEDEN BAŞTAN KARŞI ÇIKMADIN???? "

aynı şeyi söylüyorum, Çeliişkiyi anlatıyorum, Başka bir anlamı yok, sen bunu öyle anla abi, Estafurrullah,

Alinti:
Fetullah Gülen tehlikesi diye birşey de yokmuş...
Belki de biz çoktan beri birleşmeliymişiz,
Sn.Saltuk ün düşüncesi nedir onu bilmem amma,
Bir Fettullah tehlikesi vardır, Bunun yolu, onlardan kaçmak değil, fırsat yakalandığında kendi öğretimizi, doğrularımmız her yerde anlatmaktır,
Hepsi Bu,

alevi öğretisinin temellerinden sayılan, İsmaili öğretisinin dediği gibi, Hepsini perişan edecek bir öğretimiz vardır,
Bunun içinde ÖZGÜVEN gerek,

Hep iyiiyetliyimdir, Bundan şüphe duymayın.

2 Temmz Sivas yangını günümüzün KERBELA sıdır, Bu günde de yanar yüreğim, gülesim gelmez, içesim gelmez, matemdir her anım. Matemdir.

Dinimiz sevgi
Kabemiz insan

Iscanim ne oldum deme
Siirin hakkini yeme
Kafiye yok gitmis güme
Kim neyi bilir bilinmez
İşcanbaba isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
Alt 04-16-2010, 10:11   #26
Çopur
...
Kullanıcı Profili

Çopur - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 3
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 10
REP Puanı : 1143
REP Seviyesi : Çopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud of
İletişim

Alinti:
aata Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
Sevgili Çopur ;

Nedense yazdıklarımın hep gereksiz kısımlarını bulup cevap yazıyorsun .

Benim İşcanbaba'yı tavsiye ettim dememdeki sebebep kendimi yüceltmek degildi ,kendiside öyle anlamışki savunmaya geçmiş .Konu yönetici olduktan sonraki tavırları bu konuda ben kendimi suçlu buldum .

Benim açtığım konuya yazdığın bütün mesajlar gereksiz ayrıntılardan ibaret.

Erdoğan çınar Kitaplarından Hıristiyanlarla ilgili yazdıklarını alıntıladım .Buradan sen Hıristiyan Misyonerligi çıkartabiliyormusun ?

Çıkartıyorsan örnekleri ile yazarsan bende bilgilenmiş olayım.

Çıkartamıyorsan bunu idda edenlerin neyi amaçladığını hep beraber bulmaya çalışalım.

Hakk aşkına bir defa da olsa konuya katkı sağlayacak bir yaklaşım içerisine gir.

Aşk ile
Tamam ben gereksizleri yazıyorum. Gereksizim. Her neysem neyim ama siz de artık sadete gelseniz. Oturup işcanbabanın yöneticiliğini gündeme getiren ve bu konuyu açan sizsiniz. Ben de yalan yanlış bilgiyle kimse yanılmasın diye açıklama yaptım.

Sayfalarca sorular soruldu ve yanıtlar istendi. Kaçak güleşi bir tarafa bırakıp artık zurnanın zırt dediği yere gelseniz. Bu tahrifat iddialarına bir yanıt vermeyi deneseniz. Sorulara sorularla karşılık vermek şark kurnazlığından başka bir şey değil. Ben yanıtları bekliyorum. Pekçok arkadaş sordu. Skandal kitabında da sayfalarca sorular var.

Hadi yanıtlara geçelim artık.
Çopur isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following User Says Thank You to Çopur For This Useful Post:
İşcanbaba (04-16-2010)
Alt 04-16-2010, 10:29   #27
aata
Kontrollü Üye
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

Alinti:
Çopur Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
Tamam ben gereksizleri yazıyorum. Gereksizim. Her neysem neyim ama siz de artık sadete gelseniz. Oturup işcanbabanın yöneticiliğini gündeme getiren ve bu konuyu açan sizsiniz. Ben de yalan yanlış bilgiyle kimse yanılmasın diye açıklama yaptım.

Sayfalarca sorular soruldu ve yanıtlar istendi. Kaçak güleşi bir tarafa bırakıp artık zurnanın zırt dediği yere gelseniz. Bu tahrifat iddialarına bir yanıt vermeyi deneseniz. Sorulara sorularla karşılık vermek şark kurnazlığından başka bir şey değil. Ben yanıtları bekliyorum. Pekçok arkadaş sordu. Skandal kitabında da sayfalarca sorular var.

Hadi yanıtlara geçelim artık.
Sn Çopur yanlış bilgi nedir ?

Yani İşcambaba'yı benim yönetime tavsiye ettim derken yalanmı söylüyorum?Bu konuyu buradada dallanadırmaya gerek yok sonucu banada söyleme .Sen devrim06 sor cevabıda sana kalsın .Hoş bunun bir önemide yok söyledigim gibi ben kendi yaptığım hatayı gündeme getirdim yoksa kimseyi suçlamak degildi amacım.

Gelelim esas konuya yani konu başlığına ;

Sevgili Çopur bol bol demogoji yapmaktan dilin varmıyor degilmi ? Erdoğan Çınar'ın yazdıklarından Hıristiyan Misyonerligi çıkmıyor tam tersi Hıristiyanluğın sentetik bir din olduğunu ve Alevilere yaptıkları zulümleri anlatyor .

Ama sen tarafsızsın ya (!)

Şimdi kalkıpta desen yahu ayıp degilmi ,insanda biraz utanma olur ,sıkılma olur bu adamın yazdıklarından yola çıkarak Hıristiyan misyonerligi ile suçlamak akıldan,izandan yoksun bir karalamadır .Dersen Ağabeylerin seni topa tutar .Mazallah artık İşcanbaba'nında seninde konuşacak Rakı içecek bir yazar arkadaşınız kalmaz .Sonra dernek gecelerinize kimi çağıracaksınız onur konuğu olarak .

Skandalınızın cevaplarını , tahrifatla suçladığınız Barış Baysal ,Alevivizyonda bu konu ile açılan topikte yanıtlayacağını söyledi .Ama sizden tık yok sn Ünsal başka bir sitede iki soru sordu onu cevapladı ve ne kadar yanlış haksız ve karamaya dönük olduğunu gözler önünne serdi .Buyrun siz aktarın o topikte cevaplarını buluyor .

İstersen iki soruyu ve cevabı ben buraya aktarayım

Ama sende artık cevap ver .Erdoğan Çınar Hıristiyan misyonerimi degilmi ?

Konu aata tarafindan (04-16-2010 Saat 10:45 ) değistirilmistir..
Alt 04-16-2010, 10:34   #28
aata
Kontrollü Üye
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

Alinti:

Bizanslı Heretiklerin Tarihi kitabının çevirmeni Barış Baysal’ın çeviride yaptığı tahrifatlar da artık konumuza dahil edilecektir.

Bir örnek verelim:

Konstantine adlı kişi Kolonea (Şebinkarahisar)ın kasabası olan Kibossa’ya gittiğinde orada kilise kurmuştur. Adı da Makedon Kilisesi’dir. Adını daha önce St Paul’ün misyonerlerinden Silas/Silvanus’un kurduğu kiliseden almıştır.

Bu düşünceleri Hamiltonların İngilizce baskısı doğrulamaktadır. İlgili bölüm şu şekildedir:

“7. They say that there are six Churches in their confession; the Church of Macedonia, which is a kastron of Colonea; Cibossa, which was instructed by Constantine/Silvanus and Symeon/Titus; Achaea, which is a village of Samosata; Mananalis, which was instructed by Gegnesius/ Timothy; the Church of the Philippians, by which they mean the disciples of Joseph/Epaphroditus and Zacharias whom they call the hireling shepherd; the Church of the Laodiceans, by which they mean the people of Argaoun, and that of the Colossians, meaning the Cynochorites. These three Churches were, they say, instructed by Sergius/Tychicus.” (CHRISTIAN DUALIST HERESIES, s. 93-94)

Oysa Kalkedon Yayınevi çevirmeni Barış Baysal çeviriyi yaparken St Paul’ün misyonerlerinin adını alan Pauliken önderlerinin kilise kurduğunu değil, yönettiğini söylemektedir.

Ünsal Öztürk

Ali Bey,

Buraya aktardığınız bölümden, yani tahrifat iddiasının olduğu bölümden haberim var. Zaten ilk mesajımda da bunu örneklemiştim. Şimdi deniyor ki,

"Konstantine adlı kişi Kolonea (Şebinkarahisar)ın kasabası olan Kibossa’ya gittiğinde orada kilise kurmuştur. Adı da Makedon Kilisesi’dir. Adını daha önce St Paul’ün misyonerlerinden Silas/Silvanus’un kurduğu kiliseden almıştır."

Bunu da şu İngilizce çeviriye dayanarak söylüyorlar.

"They say that there are six Churches in their confession; the Church of Macedonia, which is a kastron of Colonea; Cibossa, which was instructed by Constantine/Silvanus and Symeon/Titus; Achaea, which is a village of Samosata; Mananalis, which was instructed by Gegnesius/ Timothy; the Church of the Philippians, by which they mean the disciples of Joseph/Epaphroditus and Zacharias whom they call the hireling shepherd; the Church of the Laodiceans, by which they mean the people of Argaoun, and that of the Colossians, meaning the Cynochorites. These three Churches were, they say, instructed by Sergius/Tychicus."

Ama Sicilyalı Peter ile Keşiş Peter'e ait tarihsel belgeler aynen şöyle diyor:

"Macedoniam autem Silvanus et Titus (dicit autem Macedoniam conventum, qui Cibossae est, Constantinum autem et Simeonem appellat Silvanum et Titum): et Achaiam lustravit Timotheus (dicit autem Achaiam Mananalim, et Gegnaesium nominat Timotheum, qui revera est Tymotheus): Philippensium Ecclesiam administravit Epaphroditus (dicit autem Iosephum caprarium, ex stupro natum, revera Aphronetum, et Philippenses appellat eius discipulos): Laodicensium et Ephesiorum Ecclesiam, praterea etiam Colossensium docuit Tychicus (et Colossenses quidem eos dicit qui Argai habitant Ephesios autem eos, qui Mopsuestiam, Laodicenses denique illos canes, qui canis regionem incolunt): de his omnibus dicit: tres illae unum sunt, et ab uno Tychico

Evet, metnin orijinali budur. Yani konu Sicilyalı Peter'in yazdığı bir paragrafı bile isteye tahrif eden bir çevirmense, ona bu paragrafın çevirisinde nereyi tahrif ettiği açıkça söylenmelidir. Ben yine de tüm iyi niyetimle, elbette bir çevirmenin çevirdiği metin üzerinde her türlü hakka sahip olduğunu da bile bile, bu paragrafın açıklamasını yapacağım. Yapacağım ki, en azından bu tür nesnel konularda hele ki insanın onurunu kırıcı yaklaşımlarda bulunan kişiler biraz olsun kendilerini sorgulasınlar.

Geçiyorum metne:

"Bizzat Makedonya'yı (kilisesini) Silvanus ve Titus (aslında Kibossa olan yere ortaklaşa Makedonya dediler, bizzat Konstantinos ve Simeon'a ise Silvanus ve Titus dediler); Acha'yı (kilisesini) ise Timotheus himaye etti (Mananalis'e Acha, Gegnaesius'a ise Timotheus dediler, ki aslı Tymotheus'tur); Philippoilular'ın kilisesini Epaphroditus yönetti (kendisi çoban Joseph'tir, iffetsiz kadından olma, namı diğer Aphronetus ve onun öğrencilerine Philipooilular dediler); Laodicea ve Ephesus kiliselerinde Colossaelılar'a Tychicus öğretmenlik yaptı..."

Metin bu şekilde devam ediyor. Açıkça görüldüğü gibi, yukarıdaki kiliselere dair "kuruldu" iması bir kez bile geçmiyor;
hatta her cümlede ayrı bir fiil kullanılıyor. Her şeyin ötesinde, bu öyle teknik bir detay ki, bunun üzerinden insanı karalamaya girişenlerin Latince'yi yalayıp yutmuş kişiler olduğunu varsaymak zorunda kalıyor. Umarım öylelerdir. Yok değillerse, gerçekten yazık harcadıkları onca emeğe.

Tekrar teşekkürler.
Barış Baysal
docentur."

Konu aata tarafindan (04-16-2010 Saat 10:37 ) değistirilmistir..
Alt 04-16-2010, 10:40   #29
aata
Kontrollü Üye
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

Konuyla, daha doğrusu benim açımdan bakıldığında özellikle de BizanslıHeretiklerin Tarihi adlı kitabın çevirisiyle ilgilenen tüm dostlara, okuyuculara ve kem gözlere buradan teşekkür etmeyi çok isterim. Öncelikle Kalkedon Yayınları'nın Anadolu Tarihi serisinin ikinci kitabı olan -birincisi Digenes Akrites, Anadolu'nun Büyük Destanı idi- Bizans Dünyasında Hıristiyan Düalist Heretikler adlı kitapla ilgili kısa bir not düşmeliyim sanıyorum. Herkesin bildiği gibi Kalkedon Yayınları, Erdoğan Çınar'ın Alevilik üzerine yazdığı tüm kitapları yayınladı ve bundan sonrakileri de yayınlamaya adaydır. Bu elbette Kalkedon Yayınları'nın yayın çizgisini bilenler tarafından dikkatle takip edilen bir durumdur. Zira yakın zamana dek Kalkedon Yayınları temel yayın felsefesi olarak, en önemli örneği Monthly Review dergisinin çevirisi olmak üzere, Marksist yayınlara ağırlık vermiş bir yayıneviydi. Bu çizgisinden hiçbir zaman taviz vermedi. Ancak bu çizginin yanı sıra Anadolu'nun, özellikle Anadolulular'dan binlerce yıldır özenle gizlenmiş tarihini bulup çıkartma işlevini de naçizane üstlenmeye karar verdi. Erdoğan Çınar kitapları bunun ilk örneğiydi. Aleviler'in şu ya da bu ad altında Anadolu tarihine deyim yerindeyse kadim zamanlardan beri tanıklık ettiği artık kimsenin inkar edemeyeceği bir gerçektir. İşte, Anadolu Tarihi serisi de tüm bu kadim zamanlara sırasıyla tanıklık etmeye aday bir kitap dizisi olacaktır.

Burada bu konunun tartışılmasına özellikle de çok önemli bir kaynak kitabın çevirmeni olarak ne kadar katkıda bulunabilirsem o kadar mutlu olurum. Ancak tartışmaya başlamadan önce bilinmesi gereken bir kaç noktayı vurgulamak isterim:

Kalkedon Yayınevi
bu kitabın çevirisi önerisini ilk yaptığında açıkçası ilk çekincem şu olmuştu. Acaba yaptığım çeviri, önyargılardan bağımsız bir değerlendirmeye tabi olacak mı? Zira hali hazırda tartışmalı olan bir konunun temel kaynaklarından biriydi bu kitap. Sırf bu kaygım nedeniyle, kitabın çevirisini alnımın akıyla bitirebilmek adına aldığım önlem şu oldu: Çeviri sürecinde, kitabı kaynak olarak gösteren hiçbir Türkçe yayını elime almadım, onlardan faydalanmadım. Herkesin bildiği gibi, bu kitap Bizans döneminin belli başlı tarihçilerinin kendi dönemlerinde Bizans sarayına rapor vermek amacıyla, bir takım lanetleme formülleri oluşturabilmek adına ya da kişisel tarih uğraşları için yazdıkları tarih metinlerinden oluşmaktadır. Bu tarihçiler arasında Sicilyalı Peter, Anna Komnenos, Hugo Etherianus gibi tarihçilerin yanı sıra bir takım Ortodoks din adamları da mevcuttur. Tüm bu tarihsel belgeleri, aldığım tercüme terbiyesine uygun şekilde, yani olabildiğince motamot çevirebilmek adına, orijinallerini de, demek istediğim Yunanca ve Latince metinlerini de yanıma aldım ve İngilizce olan kitapla birlikte çeviriye giriştim. Çeviri esnasında Türkçe'ye aktarırken, dinsel, toplumsal ya da dönemsel olarak anlamları belirsiz kalabilecek kelimelerin açıklamalarını dipnotlarla aktardım. Ayrıca kitabın İngiliz yazarlarının dipnotları da benzer bir işleve sahipti. Bu nedenle kitabı okuyacak kişilerin, metinlerle birlikte dipnotlara da özen göstermelerini dilerim.

Bu tartışmaya, birinci elden faydamın dokunabileceğini düşündüğüm her an dahil olacağım.

Bunun dışında, elbette tarafıma oldukça önyargılı ve gereksiz olduğunu düşündüğüm suçlamalar yönelten kişilere de yanıt vereceğim.

Özellikle bana "çeviride
tahrifat" suçlaması yapanların, hem de çevirmenlik hakkında hiçbir bilimsel deneyimi ve görgüsü olmaksızın bu suçlamaya girişenlerin, amaçları bu olmasına karşın, hiçbir tahrifata yol açamayacaklarını da göstereceğim.

Bu konuda verdikleri iki örneğin de elle tutulur bir yanı yok.

O kadar ki, bilinçli tahrifatta bulunduğumu öne sürdükleri bir yerde İngilizce "to instruct" kelimesini "kurmak" değil de "yönetmek" olarak çevirmişim -ki lütfen kelimenin anlamına bakınız- bir yerde de.. yok bu ikinci eleştiriyi ben anlayamadım. Suçlayanların da anladığını sanmıyorum.

Konuyla ilgilenen herkese gerçekten teşekkür ederim.

Barış Baysal

Bu konu alevivizyonda mevcuttur ,sorusu olan orada sorabilir .
Alt 04-16-2010, 10:44   #30
aata
Kontrollü Üye
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

Buyur sevgili Çopur;

Erdoğan Çınar'ın yazdıklarından Hıristiyan Misyonerligi çıkmıyormu? degerlendimeni bekliyorum .

Erdoğan Çınar Hıristiyan Misyonerimi ?

Bookmarks

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir)

Seçenekler
Stil