![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevi Ozanları, Deyişler Alevi ozanlarına dair paylaşımların yapılabileceği alan. Deyiş, Deyişler. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Can |
HARABI VE DEYISLERI HAKKINDA
![]() 1853 yilinda Istanbul'da dogdu. Asil adi Ahmet Edip'tir. Harabi pirinden aldıgı mahlastir. Bahriye Birlik katibi olan Harabi ömrünü Istanbul ve Rumeli'de geçirmistir. 17 yasinda Bektasilige giren Harabi dünyadan göçüs yili olan 1917'ye kadar bu yolun sadik bir bendesi ve yilmaz bir savasçisi olmustur. Tasavvufla tasavvuf üstadlarinin eserleri ile yakindan ilgilenmis, hece ve aruzla yazdigi veya irticalen söyledigi deyislerle koca bir divan meydana getirmistir. Yunus'un sevgi ve birlik duygusuna, Nesimi'nin sertligine, Kaygusuz'un hiciv ve istihzasina, Pir Sultan'in cesaretine bu dünyadaki deyislerde bol bol rastlamak mümkün. DIVAN Harabi'nin kendi elyazisi ile meydana getirdigi divan 570 sahifelidir. Bu divani inceleyen Nejat AN arkadasimiz söyle yaziyor: "Edip Harabi Divani Istanbul'da Süleymaniye kütüphanesinde, Ihsan Mahfi kitaplari arasinda 98 numarada kayitli bir yazmadir. Siirlerin yazili oldugu defter arada bir sahifeleri baska renkte olan, ilk otuz sahifesi dis kenarindan fare yenigine ugramis, kalin bir defterdir. Siirler gelisi güzel bir sirayla yazilmistir. Sonda bir fihrist var. Bu fihristte, siirlerin ilk misralari ile, bunlarin hizalarinda: asikanedir, rindanedir, hezeldir, nefestir, kafiranedir, mersiyedir, hicvamizdir, felekten sikayettir, vahdet-i ilahidir, berayi latife söylenmistir, hakimanedir, duadan ibarettir... gibi izahlar var. Siirleri aruzla ve hece ile yazilmistir. Sairin bu iki vezne de çok alisik oldugu hakimiyetinden anlasiliyor. Uyaklari kimi zaman göz için, kimi de kulak içindir. Rediflere ragbeti vardir. Nazim sekillerini maksadina göre seçmekte ustadir. Edip Harabi, tasavvuf konularinda oldugu kadar hiciv alaninda da usta ve tecrübeli bir sairdi. Hicviyelerinin üstünde, kime niçin ve ne zaman yazildigini gösteren notlarin bulunmasi; onlarin ilginçligini artirmaktadir. Bu arada sairi costuran, kizdiran sebeplerin belli olmasi, onun hayati hakkinda da epey bilgi vermektedir. YENIDEN DOGUS Harabi bütün Bektasiler gibi yeniden dogusa ermis ve hayatina yeni bir yön vermistir. Bu dogus 17 yasinda olmustur: Berzahtan kurtuldum çiktim aradan Onyedi yasinda dogdum anadan Muhammed Hilmi Dede Babadan Çok sükür hamdolsun geldim imkane Çok genç yasinda, Merdiven Köyü Bektasi tekkesinde M. A. Hilmi Dede Babaya ikrara verip tarikate giren Harabi hayatinin sonuna kadar bu ikrara sadik kalmis, siir ve nefesleri ile Bektasi edebiyatinin en kudretli ustadlarindan biri olmustur. Bektasi olmadan önceki halini söyle anlatir: "Abdestimi alir, tastan duvare karsi bir kalkar bir yatardim. Savmi salati birakmazdim. Cennetle huri, gilman sevdasi vardi gönülde. Bes vakte bes katardim, çok namaz kilardim, camileri gezerdim. Allaha vasil olmak böyle olur sanirdim." Yeniden dogus ona yeni düsünceler yeni inançlar getirir ve ona su misralari yazdirir: "Allah idi muradim Gece gündüz onu aradim Derlerdi hiç bulunmaz Çünkü o lamekandir Miraca nail oldum Bir haylice zamandir Hariç degildir Allah Me'vasidir o dergah" İçeriz Sarap Ey zahit saraba eyle ihtiram Müslüman ol terk et bu kilükali Ehline helaldir na-ehle haram Biz içeriz bize yoktur verbali Sevaba girmek çün içeriz sarap Içmezsek oluruz duçar-i azap Senin aklin ermez bu baska hesap Meyhanede bulduk biz bu kemali Kandil geceleri kandil oluruz Kandilin içinde fitil oluruz Hakki göstermeye delil oluruz Fakat kör olanlar görmez bu hali Sen münkirsin sana haramdir bade Bekle ki içesin öbür dünyada Bahs açma HARABI bundan ziyade Çünkü bilmez haram ile helali ********************** Ey zahid Ey Zahid Sen Bizi Sanma Günahkar Günahımız Yoktur Sevabımız Var Gördüğümüz Demi Hoş Görür Settar Bu Sırra Kuran'la Cevabımız Var Haktan Bize Her Dem Hidayet Olur Muhammed Ali'den İnayet Olur Saz Çalsak Allah'a İbadet Olur Davud Peygamber'den Rebabımız Var Bu Ana Değin Ta Kalü Bela'dan Haberimiz Vardır Her Maceradan Harabi'ye İhsan Olmuş Huda'dan Okuyoruz İşte Kitabımız Var ********************** Mecma-ül Bahreyne Mecma-ül Bahreyne Vardığım Zaman Hızrı Bulup Candan Kölesi Oldum Ledün İlmin Bana Eyledi İhsan Sırrı Sırrullahın Tamamı Oldum Can Kulağı İle Beni Dinleyin Ey Arifler Ehli Hakka Söyleyin Birleşerek Beni Tavaf Eyleyin Çünkü La Mekanın Mekanı Oldum Her Bir Tarikattan İstifa Ettim Tarihi Hudaya İltica Ettim Ey Harabi Hakka İktida Ettim Şükür Bektaşiyyül Melami Oldum
böyle garip düştüğüme bakma
böyle mahzun durduğuma... varsın ateşin suskunlukla beslensin benim de yüreğim gençliğini almış yanına yürür başı dik.. ______içinden geldiği gibi yaşamalısın "herşeyi".. KıZıL DeLi
|
|
|
|
| The Following User Says Thank You to DoğAcAn For This Useful Post: | İşcanbaba (10-30-2009) |
|
|
#2 |
|
Can
Üye No: 1897
Thanked 4944 Times in 3416 Posts REP Gücü : 42
REP Puanı : 554
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() VAHDETNAME Daha Allah ile cihan yok iken Biz ani var edip ilan eyledik Hakk'a hiçbir layik mekan yok iken Hanemize aldik mihman eyledik Kendisinin ismi henüz yok idi Ismi söyle dursun cismi yok idi Hiçbir kiyafeti resmi yok idi Sekil verip tipki insan eyledik Allah ile burda birlestik Nokta-i amaya girdik birlestik Sirr-i Küntü kenzi orda söylestik Ismi serifini Rahman eyledik Asikar olunca zat ü sifati Kûn dedik var ettik bu semavati Birlikte yarattik hep kainati Nam ü nisanini cihan eyledik Yerleri gökleri yaptik yedi kat Alti günde tamam oldu kainat Yarattik içinde bunca mahlûkat Erzakini verdik ihsan eyledik Asilsiz fasilsiz yaptik cenneti Huri gilmanlara verdik ziyneti Türlü vaidlerle her bir milleti Sevindirip sad ü handan eyledik Bir cehennem kazdik gayetle derin Laf atesi ile eyledik tezyin Kildan gayet ince kiliçtan keskin Üstüne bir köprü mizan eyledik Gerçi Kün emriyle var oldu cihan Ars-i Kürsü gezdik durduk bir zaman Bos kalmasin diye bu kevnü mekan Ademin halkini ferman eyledik Irfan olan bilir sirri müphemi Izhar etmek için ism-i azami Çamurdan yogurduk yaptik ademi Ruhumuzdan bir ruh revan eyledik Adem ile Havva birlik idiler Ne güzek bir mekan bulduk dediler Cennetin içinde bugday yediler Sürdük bir tarafa puyan eyledik Adem ile Havvadan geldi çok insan Nebiler Veliler oldu mümayan Yüzbin kerre doldu bosaldi cihan Nuh Naciyullah'a tufan eyledik Salihe bir deve eyledik Ihsan Kayanin içinden çikti nagehan Pek çoklari buna etmedi iman Anlari hak ile yeksan eyledik Bir zaman Eshabikefhi uyuttuk Hazreti Musa'yi Tur'da okuttuk Siti çulha yaptik bezler dokuttuk Idris'e biçtirip kaftan eyledik Süleyman'i dehre sultan eyledik Eyyub'a acidik derman eyledik Yakub'u aglattik nalan eyledik Musa'yi Suayb'a çoban eyledik Yusuf'u kuyuya attirmis idik Misir'da kul diye sattirmis idik Zeliha'yi ona çattirmis idik Zellesinden bendi zindan eyledik Davut peygambere çattirdik udu Kazadan kurtardik Lût ile Hûd'u Bak ne hale koyduk nar-i Nemrud'u Ibrahim'e bag u bostan eyledik Ismail'e bedel cennetten kurban Gönderdik sad oldu Halilürrahman Baligin karnini bir hayli zaman Yunus peygambere mekan eyledik Bir mescide soktuk Meryen Anayi Pedersiz dogurttuk orda Isa'yi Bir Agaç içinde Zekeriyya'yi Biçtirip kanina rizan eyledik Beytimukaddeste Kudüs sehrinde Nehri Seria'da Erden nehrinde Tathir etmek için günün birinde Yahya'y'i 'Isa'y'i 'uryan eyledik Böyle cilvelerle vakit geçirdik Bu enbiya ile çok is bitirdik Baska bir Nebiyyizisan getirdik Anin her nutkunu Kur'an eyledik Kuffari Kureysi ettik bahane Mehmet Mustafa geldi cihane Halki davet etmek için imane Murtaza'yi ona ihvan eyledik Ana kiyas olmaz asla bir nebi Nebiler sahidir Hakk'in habibi Biz ani Nebiyyi-ihsan eyledik Hak Muhammed Ali ile birlesti Hep beraber kabekavseyne gittik O makamda pek çok muhabbet ettik Leylerelesrayi seyran eyledik Bu sözleri sanma he insan anlar Kus dilidir bunu Süleyman anlar Bu sirri müphemi arifan anlar Çünkü cahillerden pinhan eyledik Hak ile hak idik biz ezeliden Ta ruz-i Elestte Kalubelide Mekan-i Hüda'da bezm-i celide Cemalini gördük iman eyledik Vahdet alemini bilmeyen insan Insan suretinde kaldi bir hayvan Bizden ayri degil Hazreti Süphan Bunu Kur'an ile ayan eyledik Sözlerimiz bizim pek muhakkaktir Dogan ölen yapan bozan hep Haktir Her nereye baksan Hakki mutlaktir Ahval-i vahdeti beyan eyledik Vahdet sarayina giren için Hakki heykelyakin görenler için Bu sirri Harabi bilenler için Birlik meydaninda cevlan eyledik |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to DoğAcAn For This Useful Post: | Çopur (10-31-2009) |
|
|
#3 |
|
Can
Üye No: 1897
Thanked 4944 Times in 3416 Posts REP Gücü : 42
REP Puanı : 554
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cahiller Çekemez Ehl-i Kemali
Cahiller çekemez ehli kemali Zira sözlerinin hikmeti vardir Nasil anlatayim bilmem bu hali Ehli dilin san ü söhreti vardir Vücudu mürdemi kamil ü irfan Sizdirilmis altin gibidir her an Her nereye gitse olsa numayan Itibar ederler kiymeti vardir Kamillerin ilm ü irfani malum Akli fikri fazli irfani malum Sözü özü dogru vicdani malum Her müskili halle kudreti vardir Bir insan cahil ü nadan olursa Insan suretinde hayvan olursa Harabi'ye karsi düsman olursa Mutlak onda haset illeti vardir ************************* Divançei Hü Edip Harabi Peder ve valdem oldu bahane Merecel Bahriyani yeltekiyane Bin ikiyüz altmis dokuzda kane Eristim zahiren geldim cihane Berzahtan kurtuldum çiktim aradan Onyedi yasinda dogdum anadan Muhammed Ali Hilmi Dede Babadan Çok sükür hamdolsun geldim imkane Namim Edip idi Harabi oldum Erenlerin ayak turabi oldum Hakk'in bir mukaddes kitabi oldum Askolsun okuyan ehli irfane Harabi |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to DoğAcAn For This Useful Post: | Çopur (10-31-2009) |
![]() |
| Bookmarks |
| Etiketler |
| edip, harabi |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|
Sponsored links
|
|||||||||