![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevi Ozanları, Deyişler Alevi ozanlarına dair paylaşımların yapılabileceği alan. Deyiş, Deyişler. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Yeni Üye |
Hasan Dede ile ilgili kesin denilecek bilgiler pek fazla değildir. Bazı şiirlerinden edinilen bilgilere dayanılarak, ünlü halk ozanı Eşrefoğlu ile aynı çağda, 16. yüzyılın ikinci yarısı ile 17. yüzyılın başlarında yaşadığı kabul edilmektedir.
Horasan erlerinden olan Hasan Dede, Beydili aşiretine mensup küçük bir boyla 1562 yılında Horasan’dan Karaman’a geldi. Babası Karaman Ustucalı dergâhının piri Şeyh Yakup Fakih’ dir. Bir süre Karaman’da yaşadıktan sonra bugünkü Hasan Dede beldesinin bulunduğu Teke salan’a gelip yerleşti. Beydili aşiretinden bazı obaları da çevresinde toplayarak Hasan Dede köyünü kurdu. Araştırmacı Nejat Birdoğan’ın “Hasan Dede Kasabası, Hasan Dede” adlı eserine göre, Hasan Dede’ nin şu an ki yerleşim bölgesine gelmesi 1579 yılıdır. Dönemin Padişahı tarafından verilen beratla bu bölgeye yerleşmesi ve topraklarından vergi alınmaması sağlanmıştır. Hasan Dede ile ilgili araştırma yapan Dr. Tahir Kutsi Makal "Aşık Hasan Dede" adlı eserinde şu bilgileri verir: "Aşık Hasan ve Karpuzu büyük Hasan Dede adlarıyla da tanınan Gazi Aşık Hasan Dede, Türk Halk Edebiyatı'nın önde gelen isimlerinden biridir. Bektaşilerin en çok sevdiği ozanlardan biri olan Hasan Dede, 17. Yüzyılda yaşamıştır. Karaman'da medrese tahsilini tamamlamış, orduya katılarak Rumeli'nde bir çok savaşta bulunmuştur. Sazı ve sözü ile, dinsel telkinleri ile ordu mensuplarına moral vermiştir.” Hasan Dede’nin birisi Kadirli' nin “Elbistanlı” köyünde; diğeri Ankara’nın “Hasan Dede” beldesinde olmak üzere iki ayrı yerde türbesi vardır. Türk Halk Edebiyatında ve Alevi - Bektaşi ozanlar arasında önemli bir yeri olan Hasan Dede iyi bir eğitim görmüş; Arapça ve Farsça bildiği için aruz ölçüsünü de şiirlerinde ustaca kullanmıştır. Ancak hece ölçüsüyle yazdığı şiirleri, halk arasında daha çok bilinmektedir. Şiirlerinde “Kul Hasan” ve “Hasan Dede” mahlasını kullanmıştır. Ben elest bezminde nuş ettim meyi, Şükran geldim yine şükran giderim. Kem yanına varan olur mu iyi, Tuğyan geldim yine tuğyan giderim. Şu cihanda çok şey geldi başıma, Bildirmedim yarânıma eşime, Kendi maslahatım kendi işime, Yeksan geldim yine yeksan giderim. Görmedim ben gibi kalbi mahzunu, Bu aşktır söyleten şu ben mecnunu, Döker oldum didelerden Ceyhun’u, Giryan geldim yine giryan giderim. Hasan Dede’m işin harap olursa, Herkes ettiğini anda bulursa, Bir kefen var o da kısmet olursa, Üryan geldim yine üryan giderim. Karaman'da medrese tahsilini tamamlamış, orduya katılarak Rumeli'nde bir çok savaşta bulunmuştur. Sazı ve sözü ile, dinsel telkinleri ile ordu mensuplarına moral vermiştir. Tamesvar'ın terki (1683), Budin'in düşmesi (1686), Belgrad'in kaybı (1688) gibi İkinci Viyana bozgunundan sonraki olaylar üzerine deyişleri, ağıtları vardır. 1695'te Padişah İkinci Mustafa, ozanın eserlerini beğenmiş, kendisi de şair olan Padişah, Hasan Dede'yi bol maaşla emekli etmiştir. İstanbul’da kalması istenmişse de Anadolu'yu tercih ederek bugün, kendi adını alan Hasandede köyüne yerleşmiştir. Hasandede, Kırıkkale’ye 10 km uzaklıktadır." Hoca Ahmet Yesevi'nin yolunda yürüyen Hasan Dede, Kırıkkale’nin Hasandede kasabasına yerleşmiş; fakat buradan başka yerlere de gitmiş, bir dervis gibi birçok yerleri gezmiştir. O, Çukurova'da ne kadar kalmıştır, bilemeyiz; ama Kadirli'nin Elbistanlı köyünde adına türbenin yapılması, hakkında menkıbelerin anlatılması, onun orada bir süre kaldığının ve çok sevildiğinin bir işaretidir." Deyişlerinden örnekler: - 1 - Eşrefoğlu al haberi Bahçe biziz gül bizdedir Biz de Mevla’nın kuluyuz Yetmiş iki dil bizdedir Erlik midir eri yormak Irak yoldan haber sormak Cennetteki ol dört ırmak Coşkun akan sel bizdedir Arı vardır uçup gezer Teni tenden seçip gezer Canan bizden kaçıp gezer Arı biziz bal bizdedir Kimi sofi kimi hacı Cümlemiz Hakk’a duacı Resül-i Ekrem’in tacı Aba hırka sal bizdedir Biz erenler gerçeğiyiz Has bahçenin çiçeğiyiz Hacı Bektaş köçeğiyiz Edep erkan yol bizdedir Kuldur Hasan Dede’m kuldur Manayı söyleyen dildir Elif Hakk’a doğru yoldur Cim sorarsan dal bizdedir - 2 - Ben elest bezminde nuş ettim meyi, Şükran geldim yine şükran giderim. Kem yanına varan olur mu iyi, Tuğyan geldim yine tuğyan giderim. Şu cihanda çok şey geldi başıma, Bildirmedim yaranıma eşime, Kendi maslahatım kendi işime, Yeksan geldim yine yeksan giderim. Görmedim ben gibi kalbi mahzunu, Bu aşktır söyleten şu ben mecnunu, Döker oldum didelerden Ceyhun’u, Giryan geldim yine giryan giderim. Hasan Dede’m işin harap olursa, Herkes ettiğini anda bulursa, Bir kefen var o da kısmet olursa, Üryan geldim yine üryan giderim. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Can Bizden Biri Yas: 29
Üye No: 476
Thanked 2283 Times in 1051 Posts REP Gücü : 24
REP Puanı : 901
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
hasandedeli canlara selamm olsun. kırıkkaleli damarım tuttu yine:-)
Bağımsızlık, Mustafa Kemal’ den armağandı bize. Emperyalizmin ahtapot kollarına teslim edilen ülkemizin bağımsızlığı için kan döktük sokaklara. Mezar taşlarımıza basa basa, devleti yönetenler, gizli emirlerle başlarımızı ezmek, kanlarımızı emmek istediler. Amerikan üsleri kaldırılsın dedik, sokak ortasında sorgusuz sualsiz vurdular.
Vurulduk, asıldık, öldürüldük ey halkım, unutma bizi... |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Can Bulunduğu yer: Ankara
Yas: 23
Üye No: 108
Thanked 3963 Times in 2312 Posts REP Gücü : 34
REP Puanı : 913
REP Seviyesi :
bende her hacı bektaş yolu dönüşü uğrayıp ziyaret eden biri olarak valla o buz gibi suyundan olsa içerdim şimdi koca bi bardak
![]()
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
REP Seviyesi :
bir önceki mesajımda belirttiğim gibi Hacı Bektaş Veli ziyaretinde dönüşte Hasan Dede'ye de uğruyoruz bu resimlerde oraya aittir canlar..
Hasan Dede heykeli; ![]() resimdeki taşın türbenin mimarisinde hesaplama hataları nedeniyle örülen duvarda taşların tam oturmadığı yere bir gecede kendisinin oraya gelerek yerleştiğine inanılır; ![]() |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Can Bulunduğu yer: Yaşamın Kıyısında
Yas: 24
Üye No: 390
Thanked 3420 Times in 1882 Posts REP Gücü : 37
REP Puanı : 900
REP Seviyesi :
Alinti:
bizim insanlarımız gerçekten garip böyle önemli heykeldir vs. şeylerle isim yazıyorlar. teşekkürler yağmur paylaşımın için.
sen şimdi cok uzaktasın
aşılmaz dağların arkasında sen şimdi cok yakındasın bir soluk kadar yanı başımda Saklımda sevdan saklımda sevdan saklımda en solumda bir uzak kenti yüreğim yağmalanmışım terk edilmişim yağmursuz nisan gibiyim mavi bir bulut bekler gözlerim Saklımda sevdan saklımda sevdan saklımda en solumda |
|
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Deniz For This Useful Post: | Perçem (02-18-2009) |
|
|
#6 |
|
Bizden Biri Bulunduğu yer: ankara
Yas: 52
Üye No: 891
Thanked 827 Times in 473 Posts REP Gücü : 8
REP Puanı : 255
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() |
perçem can o küçük taşın üzerindeki resmi çöze bildinmi can kardeşim ?
pir ahmet yesevi anadouya son gönderdigi evliya oldugundan pir hacı bektaşı vaeli derki benden sonra hasan dedeyi görmeden gidenin ziyarati kabul olmaz dermiş bunu ben demedim benim dedelerimimden duydugum can kardeşim tüm haci bektaşı vede ahsan dedeyi velileri ziyarat edenlerim allah ziyaretlerin kabul vede makbul eyleye saygılarımla canlar. |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to hasan19 For This Useful Post: | Perçem (02-18-2009) |
|
|
#7 | |
|
REP Seviyesi :
Alinti:
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() |
[quote=Perçem;77827]valla ben kabe diye biliyorum ama yanlışım varsa sizden bir büyüğüm olarak yanlışımı düzeltmenizi dilerim..[/Q
evet o tek taş kabeden gelmiş ama güvercin olarak gelir vede oraya konar o taşın içine iyice baktıgında güreceksin güvercin oldugunu can saygılarımla |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to hasan19 For This Useful Post: | Perçem (02-18-2009) |
|
|
#9 |
|
REP Seviyesi :
[quote=hasan19;77830]evet güvercin görüldüğünü biliyorum ben bi an taşın nereden gelişini sorduğunuz gibi algılamış oldum benim şahsi hatam adına özür dilerim kabeden güvercin olarak gelir ve bakıldığında güvercin görülür bunu biliyorum size de bunu belirttiğiniz için çok teşekkür ederim...
|
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Perçem For This Useful Post: | hasan19 (02-18-2009) |
|
|
#10 | |
|
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() |
Alinti:
O yüce bir allah dostu olan birinin yada bir mezar taşına yazılacak sanırım en son şeylerin olması diye düşünüyorum ben kendimce saygılarıla. pis vede bir okadarda aşalayıcı bir şey çok ayıp olsa gerek ne anlarsın behey cahil o yazıyı oraya yazınca sanki bir marifet aferin san mi diyelim bire cahil. |
|
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 2 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|
Sponsored links
|
|||||||||
![]() |
|||||||||