![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevilik İnancı Alevilik inancına dair paylaşımların yapılabileceği alan. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Forum Katılımcısı |
Alevilik bağımsız bir dindir diyenler!
Alevlik İslamın Bağımsız bir Mezhebidir diyenler ! Alevilik İslam Mezheblerinden,Tarikattır diyenler ! Alevilik inançsal ve Kültürel Anarşidir diyenler ! Herkes Alevilik anlayışını ortaya koysun ki, bilelim...Aleviliği inanç yahut İdeoloji olarak algılayanlar,dayandıkları maddi temeli göstermelidirler.Tartışma degil, bir tanışma olsun. |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to karınça z For This Useful Post: | Baba İlyas (06-24-2011) |
|
|
#2 | |
|
Gönül Dostu
Üye No: 1417
Thanked 523 Times in 275 Posts REP Gücü : 3
REP Puanı : 67
REP Seviyesi :
![]() |
Alinti:
Karinca can biz bunlari burda tartisa tartisa mahvolduk ! Neyse ben biraz bildigimi yazayim ! “De ki: O büyük haberdir, ama siz ondan(Aliden) yüz çeviriyorsunuz.” Resulullah (saa) şöyle buyurdu: "Ali'yi zikretmek ibadettir" Bizim içtiğimiz dolu Doluların dolusudur Ela gözlü mestaneler Şah Ali'nin kuzusudur Hak bize nasibin verdi Lokmanların hasın verdi Yezid'e cevr-ü cefasın Mümine safasın verdi Resulullah (saa) şöyle buyurdu: "Ali'nin yüzüne bakmak ibadettir" Pir Sultan Abdal'ım eylemez fendi Yad ele çözdürmez ak göğsün bendi Ezelden sevdiğim Muhammet Ali Seversen de böyle güzel sevmeli Pir Sultan Abdal Pir Sultan Abdal'ım hey güzel Şah'ım Günahlıyım arşa çıkıyor ahım Pire kurban olsun bu tatlı canım Terceman olayım destur olursa Oldu bile ! Satır yaptırmış Allah'ın laneti Ali'yi seveni keseyim deyü Hakk'ı seven aşık geçmez mi candan Korkarım Allah'tan korkum yok senden Ferman almış Hıdır Paşa sultandan Pir Sultan Abdal'ı asayım deyü Pir Sultan Abdal Resulullah (saa) şöyle buyurdu: "Ali hakladır, hak da Ali'yledir Ali'ye ayan ki Hak için buldum Gayretini güdüp kılıcım çektim Kuldan fayda yok imiş bildim Meğer bize imdat Ali'den ola pir sultan Bir ismin Haydar'dır, bir ismin Ali Hak Murtaza dedi sana ya Veli Cihanın ahiri hem de evveli Velayet mülküne sultan olansın pirsultan Pir Sultan Abdal'ım Şah'ım velidir Cihanı bürüyen anın nurudur Şüphemiz yok Hak Muhammet Ali'dir Bilmeyene Mülcem soyu dediler Pir sultan ALİ şahımız Hakka ulaşır ahımız Oniki imam katarımız Uyamazsın demedimmi Pir Sultan Abdal Resulullah (saa) şöyle buyurdu:"Ey Ali, seni müminden başkası sevmez ve münafıktan başkası da sana buğz etmez" Resulullah (saa) şöyle buyurdu: "Mümin sahifesinin ünvanı, Ali'ye olan sevgisidir" Sır Ali'deki sır idi Seyr edeni sever idi Ben kulu da kemter idi pirsultan Koyup dünya davasını Hakk'a verip sevdasını Doğrulayup öz nefsini Şeytanı öldüren gelsin Şah'ı sevmek suç mu bana Kem bildirdin beni Han'a Can için yalvarmam sana Şehinşah bana darılır Hafid-i Pelgamber'im has Gel Yezid Hüseyn'imi kes Mansur'um beni dara as Ben ölünce il durulur Ben Musa'yım sen Firavun İkrarsız Şeytan-ı lain Üçüncü ölmem bu hai Pir Sultan ölür, dirilir Resulullah (saa) şöyle buyurdu: Ali'yi sevmek ibadettir ali imran suresi 191 :Onlar ayakta iken, otururken, yan yatarken Allah'ı anarlar Yatarım Muhammed, kalkarım Ali Gittiğimiz on'ki İmam yolu Pirim Hünkâr Hacı Bektaş Veli [size="3"] Resulullah (saa) şöyle buyurdu:"Ey Ali, Allah senin rızana rıza, gazabına da gazap gösterir Ali'dir Allah'ın dostu Hü dedi Zülfikar kesti Selman'a sünbüllü desti Veren Murtaza Ali'dir Keskin Zülfikar'la Ali gazada Umarım inayet ede bize de Bağdat'ta Mansur'un canı cezada Kemendim boynumda darı gözlerim Hazreti Ali'yi gördüm batında Zülfikar elinde Düldül altında Erenler yanında pirler katında Malım var n'eyleyim dünya malını Gönlümü gönderdim dünya dolaşa Gökten kısmet yağıp kullar üleşe Pirim Ali ile Hakk'a ulaşa Ali'm var n'eyleyim dünya malını Resulullah (saa) şöyle buyurdu:"Ali'ye sövmeyiniz, zira Ali, Allahın zatına sürülmüştür" Pir Sultan Abdal'ım Şah'ım velidir Cihanı bürüyen anın nurudur Şüphemiz yok Hak Muhammet Ali'dir Bilmeyene Mülcem soyu dediler Ne dilersen Hak'tan dile dileği Muhammet Ali'nin yanar çırağı Pir Sultan'ın Mevla ile durağı Pire ikrar veren geri dönmedi Pir Sultan Abdal Üstümüzde bir nur doğdu dolunmaz Her kula bir sevda vermiş bilinmez Ya Ali bu dünya sensiz olunmaz Çok emek sarfettim la'lin ucundan saygilar Konu Alibaba tarafindan (06-24-2011 Saat 09:54 ) değistirilmistir.. |
|
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Alibaba For This Useful Post: | Baba İlyas (06-25-2011) |
|
|
#3 | |
|
Gönül Dostu
Üye No: 3314
Thanked 742 Times in 335 Posts REP Gücü : 3
REP Puanı : 88
REP Seviyesi :
![]() |
Alinti:
Tevhidler ile daha dogrusu Alevi/Kizilbas deyisleri ile ALEVI/KIZILBASLIGI Islam penceresinden degerlendirmissiniz... Size göre gayet dogal. Kur`an-i bastan asagi okudum,hem tarihsel gecmisi ile hem icma-i Tevhid,Ehli Sünnet Velcemaat,sözleri, ve tüm Sia Sii Cafer-i Ismailler in görüsleri ile Hz Imam Caferin sözleri Hz Alinin sözlerinile ilgili torunlarinin sözleri,"Nech-ul -Belaga dan alintilar ile bizim Pirlerin nsözlerini iceriklerini irdelemis bir insan olarak....... "Asil sorunun cevabi Alevi/Kizilbas yaratilis Felsefesi vermektedir" Bahsi gecen tüm adlandirmalar,anlamalar,yorumlar,(/tevhid-Icma-i ehli sünnet sözleri-kelamlari) Islamìn ve Onun Kitabi KUR`AN`nin Yatadilisi `na ters düsmektedir bu anlattiklariniz, Lütfen bize Alevi/kizilbas felsefesinin yaradilisini anatirmisiniz,bakalaim bu anlattiklariniz Islamin yaradilsi felsefesi ile örtüsüyor mu? saygilarim Insan sevgilerimle Uzun zamandir "ALI" yada Hz.Ali hakinda ki yazilari takip etmekteyim,herkes kendince "Aliyi ele almis cesitli sifatlar,adlandirmalar,anlamlar yüklemisler. Yüklenilen "anlamlar" yada sifatlandirilan "isim "hangi emarelerden yada hangi etimolojik köken dilden gelirse gelsin asil önemli kaynak ,her inancin yada dinin ayirt edici farkliligi ve bir yaradilis felsefesi vardir,bir kosulu bir betimlemesi vardir. Mezopotamya ve Anadolu Aleviligin Ali`si ile Arap Islamin kurucu önderlerinden Hz. Ali arasinda ki farktir dikkatlere sundugumuz.Aleviligin Alisi,Haydardir,Merdandir,Kerrardir,Mürtezadir ve nihayet "Evvel odur /Ahir odur" Bütün bu sifatlar,tanrisal niteliklerdir,tanridir Ali, Haktir. Bu sifatlari ona, ne kendisi nede Islamiyet vermekedir. Islamiyet icin o sadece Raduallaguen`dir ! Selamet ve salat gereken Islam büyügüdür. Ama,Alevi inancinin temelinde ki yaratilis felsefesi acisindan Hz,Ali´ye bu sifatlarin verilmesi son derece dogaldir.Cünkü Alevilige göre insan Haktir.Haktan geldigi icin Haktir:Alide öyledir. Gönlünü ve yüregini münkirligin ve münafikligin dergahina kapladigi icin dili sürcen ,sürette Alevi sirette ise münkir münafik olan X ler "Alevilerin Sesi" dergisinde Hz ,Ali sifatlarini aciklamis.Anlamadigi ve bilmedigi icin degil,münkir pazarinda dolandigi icin söz konusu sifatlari,gezindigi pazarin hosuna gidecek bicimde silamamis,.Söyle buyurmus X: " Adi:Ali.Ünvani :Sah-i Merdan-(Yigitlerinn sahi),Ser-i Yezdan (Allahin Aslani;Haydar (Aslan),Haydar-i Kerrar (Düsman üstüne döne döne vuran aslan), Ebu Turab (Topragin babasi,toprak gibi alcak gönüllü),Esedullah (Tanrinin aslani) Sah-i Velayet (Ermislerin,velilerin sahi) Aliyel Mürteza (Seckin insan) Asad Allahal_Galip (Allahin yenilmez aslani)" 60 X gillerin münkir pazarinda dolanadursun,gercek erenlerin dili yüregi de böyle konusmuyor. Mür-te-za ,Hak demektir, dogan ve doguran irade demektir.Haydar; Ulu kapi demektir, "Alevi cocuklari birbirlerine "Haydar" diye hitap ediyorlar...!" Kerrar; "evvel" olup ,"ahir" olup her batinda gidip gelendir,haktir.Hem Ali hem Abadir,hem soydur hem sürektir ve uludur.Hem Alidir,hem velidir,hemde Sah-i velayettir.Yani ki,yaratan doguran bilgisinin kapisidir,hakikat sirrinin bilgi hazinesidir.Bu nedenle Merdandir,dava eridir.Kahramandir.Alevi icin Hz Ali`nin vasif anlamlari budur ve bu anlam Kizilbas yolaginin anlamlaridir. Konuyu dagitmadan asil sözün gecek sahiplerine birakiyoruz. "Pir Sultanim su dünyaya / Dolu geldim dolu benim, /bilmeyenler bilsin beni / Ben Aliyim,Ali benim." Harabi ayni cevabi bir baska demde söyle pekistiriyor "yok iken adem ile hava alemde / Hak ile hak idik sirri müphemde / Bir gece misafir kaldik Meryemde /Hz,Isanin öz babasiyiz" Basri baba ise noktayi koyuyor."Afak sensin aksindir bil /Gubari, gel kalbinden sil/Zerren senin Firat ü Nil/ Allah,Muhmmed Alisin" (61) Kaynak , yazar Hasim Kutlu "Kitabin adi ise Alevi Kimligini Tartismak." saygilarim Insan sevgilerimle Konu Amistofes tarafindan (06-24-2011 Saat 18:26 ) değistirilmistir.. |
|
|
|
|
| The Following 5 Users Say Thank You to Amistofes For This Useful Post: | Alibaba (06-25-2011), aris (06-26-2011), Baba İlyas (06-24-2011), karan (06-30-2011), ozan abbas (06-24-2011) |
|
|
#4 | |
|
Bizden Biri
Üye No: 3478
Thanked 1158 Times in 603 Posts REP Gücü : 5
REP Puanı : 59
REP Seviyesi :
![]() |
Alinti:
Sizde bilirsiniz benim görüşüme göre Alevilik İslam ile açıklanamaz,çünkü Alevilik islam'ın da üzerinde bir yoldur. Çünkü ALİ diğer dinlerde de kutsaldır ve ALİ'nin 3 din dahil tüm dinlerin PİR'i olduğunu kendi sözlerinden okumaktayız.Örneğin bir sözünde diyor ki : "Sorun bana yitirmeden;and olsun ki ben Tevrat'ı tevrat ehlinden(yahudilerden),İncil'i İncil ehlinden(Hristiyanlar),Kuran'ı da Kuran ehlinden(Müslümanlar) daha iyi bilirim. Bir diğer sözünde "Ben tüm dinlerin hakikatıyım" diyerek bütün dinlerde anlatılanın kendisi olduğunu söylemiştir.Bu konuyu geçersek. Şimdi sizin bu YARATILIŞ konusunda söyledğiniz Alevilerin yaradılış felsefesi nedir ? Okudum dediğiniz Kuran'da yada İmam Cafer'in sözlerinde nasıl geçmektedir? Farklar nelerdir? Ve ALİ ve Alevilerin yaradılış felsefesi konusundaki itirazınız nedir ? saygılar Baba İlyas
Sırrımızı ifşa eden ile bize ihanet eden eşittir. Hazret-i ALİ Allah gözlerini açtığında ALİ OLDU ! |
|
|
|
|
| The Following 4 Users Say Thank You to Baba İlyas For This Useful Post: |
|
|
#5 |
|
Bizden Biri
REP Seviyesi :
![]() |
Konuyla ilgili düşünceme gelince.
Diğer bir başlıkta da söylediğim gibi "Alevilik kendi Yol'unun DİN'LEŞMİŞ TARİKATI" dır. Alevi ayinleri(ibadetleri) Tarikat Ayinleridir. Aleviliğe İslam dememiz için Merkezinde Muhammed'in ve Şeriat'ın Allah'ının olması gereklidir. Halbuki Aleviliğin merkezinde ALİ ,12 İmam ve Ali'allah bulunmaktadır. Alevi deyişlerinde ALİ ismi Muhammed'den ve Allah isminden kat kat daha fazla geçmektedir. Yani Alevilik ALİ'nin dini üzerinde yol sürmüş bir Tasavvufi/Batıni süreğidir. Temeli ALİ aşkı ve onun(ve onun izinden giden Ulu Pir'lerin) engin sınırsız yüce bilgelik dolu öğretisi/felsefesidir. Konu Baba İlyas tarafindan (06-24-2011 Saat 19:39 ) değistirilmistir.. |
|
|
|
| The Following 2 Users Say Thank You to Baba İlyas For This Useful Post: | Amistofes (06-24-2011), nazımhikmet (06-25-2011) |
|
|
#6 | |
|
Gönül Dostu
REP Seviyesi :
![]() |
Alinti:
Katilimci Ali Baba`in yaratilis ilkelerine ait belirlemesini bekleyelim,sizinle Nech-ul Belaga ve ait Hz Alinin ve onun torunu olan Islam Fikihi dehasi Imam Cafer-i Sadik`in sözlerini ve düsüncelerini bizzat Sia ,Sii kaynaklarindan aciklayacagiz yeri gelirse. Islamin-ve onun Kur`an`i ,yaratilisinin icerigini akli basinda olan biraz sorgulayan ve okuyan insan bilir. Hz. Ali`nin takiye yaptigini sürekli yazar, durusunuz,konu hakkinda ise söylem,bir baskasinin aktarimlarina dayanarak,kaynak veriyorsunuz,bu kaynaklar ne kadar dogru,nasilbir iliskileri yada dogrulari kapsar tartisilir. "Iste asil sorun burda her inancin yada dinin belirleyici can alici noktasi.....YARADILIS `inda felsefesinde yatmaktadir" Gürühu Naci,aydnlanmislar toplulugu,Isikcilarín etimolojik kökenlerni de bilmek zorundayiz. Hatirlarsiniz daha öncleri sizlere bu sitede "ÖGRETMENLER" diye bir sunum sunulmustu,o yazinin icerigi cok önemli idi,analasilyor ki pek ilgi uyandiramamis sadece " es " gecilmis.. diger dost sitede Sirri fars et topiginde yaratilis felsefesi aciklanmisti,yeri gelir gene o yazilari bilgi amacli olarak aktarilabilinir. saygilarim Insan sevgilerimle |
|
|
|
|
| The Following 3 Users Say Thank You to Amistofes For This Useful Post: |
|
|
#7 | ||||
|
Bizden Biri
REP Seviyesi :
![]() |
Alinti:
Lakin ALİ'nin dininde olup Şii inancında bile kesin biçimde yer alan YARADILIŞ VELAYET'i vardır. Yani Şii kaynaklarından da anlaşıldığı üzere Kainat ALİ ve 12 İmamlar vasıtası ile yaradılmıştır. Ben daha inandırıcı olmak için bizzat en şeriatçı Şii anlayışın mümessillerinden olan Humeyni'den delil getireyim; Humeyni de El-Hukümetu,l-İslamiyye adlı kitabında s.(52) de şöyle demektedir: İmam övülen bir makama,yüce bir dereceye sahiptir. Bu evrenin tüm zerreciklerinin velayet ve otoritesine boyun eğdikleri tekvini(yaradan olma/yaratma özelliği) bir hilafete sahip bulunmaktadır.İmamlarımızın hiçbir mukarrab meleğin ve hiçbir peygamberin ulaşamayaçağı bir makama sahip olmaları mezhebimizin zaruriyatındandır…. Düşünün ki bunu şeriatçı Şii Humeyni söylüyor.Birde Şii Batıni zümreleri düşünün. Ben kainatın yaradılışı ve varoluşu konusun da İMAM BAKIR'IN UMMUL KİTAP adlı eserini baz almaktayım. Yani kainatı yaradanların kutsal(merkez-odak) insanların(başta ALİ) göksel ruhları olduğuna inanmaktayım.Ve bunun Aleviliktede var olduğunu söylüyorum. Şöyleki evvel ve ahir olan ALİ'dir.ALİ iptidasız olan ve sonsuz olan NOKTA'dır ve tüm Kainat bu NOKTA'dan hasıl olan Matematiğe göre dönüşmüş/yaradılmış/halk eylenmiştir. Yani evreni hep birlikte yarattık. Bu konu da Hallacı Mansur'un eserlerine yada onun eserlerini tanıtan/çeviren eserlere de bakabilirsiniz. O da bu konuda aynı şeyleri düşünmektedir. Alinti:
Bu konuyu İslam adı verilen ne idüğü belirsiz bir din üzerinden çözümleyemeyiz. Herşeyi kaynaklarıyla ele alalım. Şöyle ki ben sizden ve şu aklı başında olan insanlardan şu ayetlerin tevilini yapmalarını isteyeceğim; Sizi BİZ yarattık. Hâlâ tasdik etmeyecek misiniz? TÎN (4) Gerçekten BİZ, her şeyi bir ölçü ve dengede yarattık. VÂKI`A (57) Burada adı geçen NAHNU yani BİZ kimlerdir ? Bana göre ALİ ve 12 İmamlardır.Tevrattaki Elohim'dir. Peki size göre kimdir ? Şu aklı başında olan ve sorgulayan insanlara göre kimdir ? Alinti:
ALİ Nehcul Belaga'da "Takiyye yapmayan benden değildir" demektedir. Alinti:
Ben sizden alıntı istemiyorum.Sadece sizin Alevilikte var olduğunu iddia ettiğiniz yada kendinizin sahip olduğu YARADILIŞ FELSEFESİ nedir ? Alıntı olarak yazmak yerine sıcağı sıcağına dimağınızdaki birkaç cümleyle açıklamanız yeterlidir. Baba İlyas |
||||
|
|
|
|
|
#8 |
|
Gönül Dostu
REP Seviyesi :
![]() |
Sevgili can.
Hemen acele etme,diger insanlarin da ne düsündügünü almak kanimca yanlista olmaz,senin düsüncelerini biliyorum,Hz Alinin ne düsündügünüde bilmekteyim,haberdarim. Simdi soruya karsi soru ile sorayim aslinda mizacim degil ancak,üstüne üstüne gidilince böyle bir soruyu nacizane makul gördüm. Hz. Ali yada on iki imamlar yaradilsi nasil nitelerler,dogumla mi yoksa,ol denince olurlami? Benim düsüncem Yol -Meyani-i Erkani felsefesi olan hak ile hak olmaktir,Enel-Haktir,vahdeti vucuduttur,aynayi tuttum yüzümedir,Sühraverdi`nin dedigi gibi insan kusursuz "Tanridir." simdilik yeter,gerkirse daha tedayli yazarim. saygilarim Insan sevgilerimle |
|
|
|
| The Following 3 Users Say Thank You to Amistofes For This Useful Post: |
|
|
#9 | ||||||||
|
Gönül Dostu
Üye No: 1417
Thanked 523 Times in 275 Posts REP Gücü : 3
REP Puanı : 67
REP Seviyesi :
![]() |
[quote]
Alinti:
Alinti:
Alinti:
Alinti:
Alevilgin yaradilis anlayisi nedir nasildir ? Ben senin nelerer yazacagini bilir gibiyim ama gene sen yorum yapmadan bir aciklama yapmadan on yargili davranmak istemiyorum ! Alinti:
Ben Aleviligin yaratilis anlayisini sizin algiladiginiz islamla ortusturmeye calistigim yok ! Ortada bir hak davasi var bu davada o mahkeme uzerine yurutuluyor ! Siz Aliyi ne kadar anladiginiza bagli ! Nitekim muhammed Aliye , seni benden baska kimse oldugu gibi tam anlayamadi dedi . Aliyi ne kadar anlarsan o kadar kurandanda anlarsin . Aliyi ne kadar anlarsan diger dinlerdende onu o kadar anlarsin ! Simdilik bu kadar yaratilis bilgisi yeter sanirim ! Alinti:
Mesela bir kac ornek verebilirmisin ? Alinin dusuncesi nedir sana gore ? Alinti:
Asagidaki sorulara cevap verirseniz sevinirim ! Hak ile Hak nasil olunur ? Hak kimdir ? Hak ile enel-hak arasinda fark varmidir ? vahdeti vucudun en akilli katmani nedir ? Sahibi kimdir ? Alinti:
Lutfen ortaya birseyler koyun tartisalim ! Alinti yaptiginiz yazidanda pek birsey anlayamadim pek aciklayicida degildi dogrusu ! Direk anlatmak istedigini anlatsayidi sadete gelseydi birseyler toparlanirdi ama toparlayamadim ! Sevgiler |
||||||||
|
|
|
| The Following 4 Users Say Thank You to Alibaba For This Useful Post: |
|
|
#10 | |
|
Gönül Dostu
REP Seviyesi :
![]() |
[quote=Alibaba;132293]
Alinti:
SEVGILI ALIBABA Evet Kuràn-i okumusum,bu dogru..... Ancak bir kehanette bulunmussunuz öncelikle.. Ne yazacagimi tahmin edebiliyormussunuz diye,,,! Öncelikle siz Islam düsüncesinde ki yaradilisi anlatiniz,sonra kendi ekinliginiz ile sizin Aevi/Kizilbas felsefesi ile ilgili düsüncenizi yazarsaniz,bende nacizane düsüncelerimi yalin sekilde sizler ile paylasiriz bilgimiz ölcüsünde. saygilarim Insan sevgilerimle Konu Amistofes tarafindan (06-25-2011 Saat 18:50 ) değistirilmistir.. |
|
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|
Sponsored links