![]() |
|
![]() |
|||||||
| Soru ve Yanıtlarınız Alevilikle ilgili merak ettikleriniz ve tartışmalarınızı yapabileceğiniz alan. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Forum Katılımcısı |
Aslında, insan bi anlamda tatmin olmak, kendini içten içe ödüllendirip, aradığı her ne ise onu mutlu edecegi için, istedigi cevabı duymak için ugrası,r eyer aradıgını bulursa çok rahatlar, bazen bizede soruyorlar niye namaz kılmıyorsunuz....aslında dedıgım gıbı bunun cevabını bildigi halde yada öyle olmadıgını bildigi halde, yınede sorar mesela bu soruda bizim agzımızdan asıl duymak İSTEMEDİĞİ şey işte Hz.Muhammed efendimizin dunyaya gelmesi,peygamberligi,yasamı,hayatı....duymak İSTEDİĞİ seyse Hz.Ali bizim yerimize kılmış,orucu tutmuş.....gibi onu okadar rahatlatıyorki butun egoları tatmın oluyor bu heralde bitmeyecek bir kısır döngü...sizin bir düşünceniz var mı bu konu ile ilgili??
|
|
|
|
| The Following 3 Users Say Thank You to LEON For This Useful Post: |
|
|
#2 |
|
Üyemiz
Üye No: 2178
Thanked 149 Times in 76 Posts REP Gücü : 3
REP Puanı : 121
REP Seviyesi :
![]() ![]() |
her kulun ibadeti kendinedir bence.hz.ali bizim yerimize oruç tutmu,namaz kılmış hımmm ilginç çok ilginç bir düşünce
Şarap mahsende aşkın kalbimde yıllanır...
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Can Bizden Biri Bulunduğu yer: Ankara
Yas: 49
Üye No: 134
Thanked 8566 Times in 4033 Posts REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Canlar;
Burda bir gizlenme var? Çoğunluğun baskısına karşı, Adam, alevilikte Namaz oktur diyemiyor, Kılmam da diyemiyor, Hz. Ali yi perdeliyerek, o kilmış, biz kılmayız diyor, onun Talibiyiz , o bizim yerimize kıldı, diyerek, savunma yaparak, ardan sıyrılmaya çalışıyor ![]()
2 Temmz Sivas yangını günümüzün KERBELA sıdır, Bu günde de yanar yüreğim, gülesim gelmez, içesim gelmez, matemdir her anım. Matemdir.
Dinimiz sevgi Kabemiz insan Iscanim ne oldum deme Siirin hakkini yeme Kafiye yok gitmis güme Kim neyi bilir bilinmez |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Üyemiz Bulunduğu yer: Hatay
Yas: 28
Üye No: 2677
Thanked 238 Times in 50 Posts REP Gücü : 1
REP Puanı : 18
REP Seviyesi :
![]() |
bu söz Arap Alevilerine de yabancı değil. 12- 13 yaşlarındayken küçücük kafamda anneme sorduğumda bu cevabı verirdi: "hz Ali bizim yerimize namaz da kıldı, oruçta tuttu"
Alinti:
Hıdır abi bir şeyler karalasa bu konuda... ![]()
Evvel eşiğine koydum başımı
İçeri aldılar döktüm yaşımı Erenler yolunda gör savaşımı Can baş feda edip kurbana geldim |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Can Bizden Biri Bulunduğu yer: Ankara
Yas: 49
Üye No: 134
Thanked 8566 Times in 4033 Posts REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Evet, Serakn, iyi olur,
Ancak , sanki nir reddiye gibi birşey, Şeriatın merkezine itiraz, ve bunları -Ali,Muhammed- kendiinancına yaklaştırmak, gibi |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to İşcanbaba For This Useful Post: | LEON (04-23-2010) |
|
|
#6 | |
|
Hakka Yürüdü
Üye No: 156
Thanked 1722 Times in 620 Posts REP Gücü : 0
REP Puanı : 575
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Alinti:
Alevilerin Ali'den kasti Allah'tir. Bunu sizlerde biliyorsunuz,cok önceden birlikte degisik platformlarda cok tartistik. Alevilerin Ali'si Allah mi dedik, sorduk? sorusturduk?, deyisleri, nefesleri kurcaladik.Sonucta onun Alevilerin Allah'i anlaminda deyislerde yerini buldugunu kavradik.Ancak bu Allah'in hangi Ilah oldugunda tam netlesemedik.Bugün ise artik benim kafamda netlesti.Gecmiste tartistiklarimiz arasinda bir takim hatalarimizda oldu, olmadi degil.Sonucta yazili tarihi olmayan bir inancin pesine düstük.Biz neydik? Biz nerden geldik? "Yetis carimiza medet mürvet ya Ali" dedik durdukda. Medet umdugumuz yardima cagirdigimiz bu ilah kimdi? Ali bizim ilahimiz ise, o halde, Ali ismindeki ilahlar nerede varsa, o ilah bizim ilahimiz demektir. Yemen'den Anadolu'ya kadarAsya'dan Adriyatik denizine kadar, uzanan uzanan Arnavutluk'uda icine alan cografyadaki parlak beyaz yildiz olan il-irya'da dahil. El,il,ül,ol,eli,oli,ali,eliya, ilirya,aleks ve Oguz boyunun tengri Ül-geni. Al-Ilah,El-Ilah tir. Bu cografyalardaki tanimlamalari ve vasiflari; Ay(Sin) tanrisi sifati basta olmak kosulu ile,boga ile temsil edilen Tor,tor-o,tur, tur-a, dor-a, dor-o.Turi- sina 'nin anlami, Boga ile temsil edilen Ay tanrisi El-Ilah'in mekani anlamindadir. Hava (Wetter Got)(Gökyüzü-Gök) tanrisi sifati ile de karsimiza cikar.Meterolojik tanridir ayni zamanda. Bulut olup havaya agan,yagmur olup yere yagan, rüzgar, firtina, simsek,yildirim olan da yine El-ilahtir. Ay tanrrisi olan ayni zamandada doga tanrisi olan tanridir.Alevilik bir doga dinidir. Dogada var olanlar tanri'lastirilir, ilah'lastirilir. Gâhi bulut olup göğe ağarsın Gâhi yağmur olup yere yağarsın Ay mısın gün müsün gökten doğarsın Ilgıt ılgıt esen yel Hacı Bektaş Kul Himmet Ây-ine tuttum yüzüme, Ali göründü gözüme Nazar eyledim özüme, Ali göründü gözüme Aya güne nazar eyle, Ay balkıyor nur içinde. Ay Ali”dir, gün Muhammet, Üç yüz altmış altı sünnet. gibi yazilan eserlerdeki Ay, Ali dir, Bu Ali de Eli dir. El'dir. El- Ilah'tir,Al-Ilah'tir. Ali bizim icin namazda kildi, oructa tutdu. diyen alevilerin kastettigi bu ezeli olan Eli'dir.islam inanirlari ise bizim bu üstü kapali söylemimizi Imam ali zannedip onunla karistirirlar, boyun büküp gecerler.Bizimkiler baska ilahtan bahsederler onlar ise imam ali'yi zannederler. iste ince gecis bu.. Milattan 1200 yil öncesine ait suriye Ugarit kalintilarinda bulunan bir siir. Bende Almanca'si var böylece yayinliyorum.Bu siir oldukca uzun bir siir asagiya alintilayacagim sadece bir bölüm. Bastan sona kadar Ali'yi (El)yardima cagiriyor. Ugarit bölgesi bugünbile halen nusayri inancinin yerlesim merkezi. Oh El! Oh Söhne Els! Oh Versammlung der Söhne Els! Oh Zusammenkunft der Söhne Els ... Oh El und Aschirat Sei gnädig, oh El Sei Stütze, oh El El, eile, El,komm schnell Zur Hilfe Zaphons, Zur Hilfe Ugarits Mit der Lanze, oh El, mit der erhobenen, oh El. Mit der Streitaxt, oh El, mit der zerschmetternden, oh El. Bu sözlerin arasinda El'in vasiflarinida siraliyor. Mit der Streitaxt, oh El, Savas balta'nida al gel diyor. Bu savas Baltasi bize tanidik bir balta dir. Horasan baltasi dedigimiz,iki agizli nacak, teber, Eba müslüm baltasi , kalenderilerin tasidiklari balta vs.. Teber cekip magaradan disari Cikalim bakalim nice olursa olsun.. Pir Sultan. Konu Onurcan tarafindan (04-21-2010 Saat 02:01 ) değistirilmistir.. |
|
|
|
|
| The Following 3 Users Say Thank You to Onurcan For This Useful Post: |
|
|
#7 |
|
Forum Katılımcısı Bulunduğu yer: G.O.R.A
Üye No: 2540
Thanked 178 Times in 103 Posts REP Gücü : 3
REP Puanı : 143
REP Seviyesi :
![]() ![]() |
öncelikle tesekur ederım hepınıze ya aslında dedıgım gibi bizim agzımızdan onların bıldıgı dinle ilgili ne varsa bizim bunları söylemememiz onları rahatlatıyor eyer sacmalarsak hz.Ali bizim yerimize kılmış gibii v.b..... o anda sanki biz cehenneme oda cennete gıdecekmıs gıbı rahatlıyor ben bazen bole kendını gunahkar hısseden kardeslerıme bunları sıralayıp terapı yapıyorum rahatlıyorlar korkma bak ben yanlıs yoldayım dıyorum çok rahatlıyor huzur bulup evine gidiyor onu rahatlattıgım ıcın ruhumda rahatlıyor sanırım asıl cennetlık benım..
|
|
|
|
| The Following User Says Thank You to LEON For This Useful Post: | *Elif* (04-23-2010) |
![]() |
| Bookmarks |
| Etiketler |
| bizim, hzali, kılmış, tutmuş, yerimize |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|
Sponsored links
|
|||||||||