![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevilik Araştırmaları Güncel alevilik araştırmalarının paylaşılabileceği alan. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Can Bizden Biri |
HZ. ALİ ile FATIMA’NIN NİKÂHI *
Biz aleviler için KUTSAL olan, Ali,Fatıma nasıl evlendiler, nasıl nikahlandılar, bunu çok bilmeyiz, hatta bazı söylencelerimiz de, onların nikahının Cennette kıyıldığını ve Tanrı tarafından KUTSANDIĞINI anlatır, Bazı yörelerimizde, bu konuda yapılan ilahiler ile kız KINALARIMIZI yakarız. Ancak böyle olmadığını öğrendim, bunu okuyunca sizinle de bunu paylaşmak istedim. Ali ile Muhammed’i kızı birbirlerini sevmekte ve evlenmek istemektedir. Ama özel özel kişiliğine rağmen Ali’nin bu amaca ulaşması kolay olmayacaktır, O döneme mehrin ( başlık parası gibi) asgari sınır 32 gr karşılığı 10 dirhem gümüş idi. Eh 1 bu kadının hassasiyetini kırmamak için içtimai seviye ile mütenasip, şerefine uygun bir mehir tayin yoluna gidilmeliydi” ve bu çerçevede kızını isteyen “ Allahın Aslanı “ bile olsa fazla indirim yapılamazdı, Ali’nin yüzü suyu hürmetine Fatma’nın “onurunun” değeri en alt düzeyde 400 dirhem gümüş olarak belirlenecektir yani mehri 10 dirhem saptanan fakir “soylu” olmayan ve belirgin bir güzelliğe sahip olmayan bir emekçi aile kızının mehrinin 10 katı..! Fatma’nın mehri 400 dirhem olarak saptanmıştı., ama gelin görün ki Allah yolunda kılıcıyla,beyniyle, fedakarlığıyla destanlar yaratan Ali’nin, verecek dirhemi yoktu. Muhammed Ali’yi çok seviyordu, parasal anlamda da dönemin en zengini sayılırdı; ama gelin görün ki mehir vermeden evlenmeyi Allah caiz kılmamıştı! Bu durumda Ali, ya 400 dirhem gümüşü Muhammed’in eline koyacak ya da Fatma’dan vazgeçecekti. Maddi değeri olan, bir tek atı bir de zırhı vardı. Ali’nin ve bunlar da Allah’ın Aslanı’nın temel gereksinmeleriydi. Peygamberin bu duruma mutlaka bir çıkış yolu bulacağına inanarak huzuruna çıktı. “Ey Allah’ın Resulü, bende para bulunmaz, çünkü yevmiye (gündelik) olarak çalışıyorum, Para edebilecek sadece bir atım var birde zırhım” dedi Açık ki, beklentisi, “Canın sağ olsun Ali, mademki birbirinizi sevmişsiniz, aramızda mehrin sözü mü olur” demesiydi. Ancak durum öyle gelişmedi. Peygamber: “Ya Ali, at sana lazım Zırhını sat parasını bana getir” buyurdu. Hz. Ali zırhını 480 dirhem bedel karşılığında Osman’a sattı ve Fatma’ya kavuştu. (1) Osman durumu insafına yedirememiş olmalı ki, bu satış işleminden sonra zırhın İslam için savaşlardan savaşlara koşan Ali gibi biri için ne kadar yaşamsal olduğunu bildiğinden onu tekrar Ali’ye armağan etti, Peygamber ne mi yaptı? Kendisinin göstermediği bu yüce gönüllülük karşısında “Osman cennette benim kardeşimdir” dedi. Fatma bu durumu içine sindiremedi ki, diplomatik bir ifade ile Peygamber babasına şöyle seslendi. “Babacığım her kadının mehdi, akit sırasında altın veya gümüş olark takdir ediliyor. Benim mehdim sadece bunlarla takdir edilecekse, sizinle diğer insanlar arasında ne fark kalır? Benim gönlüm şöyle arzu ediyor. Yarın mahşer günü senin ümmetlerinden günahkârlarına şefaat etmem onların aff-ı ilahiye ermeleri benim mehrim olsun” “Hz.Resül dilediğin Allah tarafından kabul edildiğini kızına müjdeledi.” Muhammed, Tüm bunlara rağmen 480 Dirhemi Osman’a ve Ali’ye iade etmedi, Kızının kinayeli ve sitemli sözlerine de kayıtsız kaldı. Ali’den aldığı 400 dirhemden 63 dirhemine 3 minder,1 seccade, 1 yüz yastığı, 2 el değirmeni, 1 su tulumu, 1 sedir, 1 sı testisi, 1 meşin bardak, 1 elek, 1 havlu, 1 koç postu, 1 kilim, 2 elbise, 1 yorgandan oluşan çeyizi aldıktan sonra geri kalan 337 dirhemi de kendinde alı koydu. Bu yazı Erdoğan Aydın’ının “İslamiyette Allah ve kadın” isimi kitabından alınmıştır S:199-200 1-M.Emre “İslam kadın ve aile” S:74 BÜLENT İŞCANOĞLU.
2 Temmz Sivas yangını günümüzün KERBELA sıdır, Bu günde de yanar yüreğim, gülesim gelmez, içesim gelmez, matemdir her anım. Matemdir.
Dinimiz sevgi Kabemiz insan Iscanim ne oldum deme Siirin hakkini yeme Kafiye yok gitmis güme Kim neyi bilir bilinmez |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to İşcanbaba For This Useful Post: | Devrim06 (03-05-2009) |
|
|
#2 | ||
|
Bizden Biri
Üye No: 499
Thanked 745 Times in 389 Posts REP Gücü : 10
REP Puanı : 351
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() |
sevgili işcanbaba şunları merak ediyorum...
Alinti:
Alinti:
bunların yanı sıra tabiki en çok bana yanlış gelen kısım şudur. bu kişiler arasındaki ikili diyaloglar nasıl olurda bu kadar net ifade edilebilir.. |
||
|
|
|
|
|
#3 |
|
Can Bizden Biri Bulunduğu yer: Ankara
Yas: 49
Üye No: 134
Thanked 8566 Times in 4033 Posts REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Sevgili Rehber;
Bilindiği İSLAM da , MEHİR denilen, (Tazminat veya Başlık parası) olgu, gerçek var, Bunun hesabını tabi ki biliniyor, bu rakamlar mevcut, bunu nasıl biliyoruz demek bana gerçekci gelmedi, Bildiğimiz gibi, İSLAM diğer dinler arasında DEVLET olarak kurumsallaşan ilk din, ve yine İSLAM teoloji bakımından en erken Arşivlenen din, ve en hızla yayılan din. O nedenle, bu tip konuşmalar, hesaplar, sayılar , hepsi bilinen şeyler, Mesela MEHİR olgusu biliniyor, ve bu AYETLERDE de geçer, 10 dirhem denmez amma, belirlenen kriterler var, ve yine bulundukları konuma görede, yani ailenin Asilliği, Zenginliği vs. si bu bedeli değiştirdiği de bilinmektedir. Hatta ,Ayet, bu mehiri veremeyenlere,yoksullara ORUC tutması önerilir. Fatıma'nın MEHİR ücreti konusunda , bazı kaynaklar 780 e kadar çıkıyor, Ancak tüm kaynaklarda, Hz.Ali'nin bu MEHİR i ödemek için, ZIRHINI Osman'a sattığı gerçeği var. İSLAM dünyası, PEYGAMBERLE ilgili, her konuyu kayda geçmiştir, bu konuda çok sıkıntı olmadığını düşünüyorum, Evet, Bazı şeyleri kabullenmek zor, Bizim köyümüzde, bu düğünün KUTSALLIĞI ballandırarak anlatılmakta , ancak bu da biz alevilerin sevgi süzgecinden geçirilerek ona farklı bir mantık çizilmiş olduğunu görüyoruz. Yani bügün elimizde yeteri kadar kaynak var, o devirde yaşamak gerkmiyor, örnek,Sümerlerde TARTI ağrılıkları biliniyor, şimdi hatırlamıyorum amma, bunu bilmek için o devirde yaşamak veya İHTİŞAREYE yatmak gerekmiyor. mesela, Hz.Ali nin Fatıma nın üstüne bir eş daha almak istemesi üzerine, Peygamber Mimbere çıkp; Haşimiler,Ali yi evlendirmek istiyorlar, benden de izin istiyorlar, Vallahide izin vermem diye İSYAN ettiğini de okuduk, ve pek çok kaynakta bunlar geçmekte, Ki, Fatıma öldükten sonra, Muhammed gibi, o da çok eşlilik yapmıştır, Bunlarda gerçek, Ki Hz.Ali eş ve çocukları başlığında eşlerini ve çoçuklarını da yazdım. Bunları niye yazdın dersen, Bazı şeyleri bilmeliyiz, yok ya Ali yapmaz, Muhammed yapmaz diye körü körüne KARŞI çıktığımız şeylerin doğru olmadığını gördüm, Çünkü, İSLAM ın kitabında da bunlar vardı, Ve onlar yapmadı demek için elimizde de bir delil olmalı idi, Ya bunu islam YASAKLAR DEMELİYDİK, amma kitabında da bunlar var, Kaynaklar bu kurucuların Kitapta yazan şekilde yaşadıklarıda söylenmekte, Yapmadı demek için delilimiz ne? Sadece onları sevmemiz, bizim sevdiğimiz, KUTSAL kişiler bunları yapmaz dememiz malesef yetmiyor. Konu İşcanbaba tarafindan (03-06-2009 Saat 09:17 ) değistirilmistir.. |
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Etiketler |
| fatimaand#8217nin, hzali, ile, nikâhi, or evliliği |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|