![]() |
|
![]() |
|||||||
| Soru ve Yanıtlarınız Alevilikle ilgili merak ettikleriniz ve tartışmalarınızı yapabileceğiniz alan. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Bizden Biri |
Hz. Ali´nin Alevi inancındaki yeri nedir?
Alevi demek; Hz. Ali yanlısı, taraftarı, seveni demektir. Bundan da anlaşılacağı üzere Hz. Ali´nin Alevi inancındaki önemini, yerini anlatmaya gerek yok. Ancak ne var ki bazı kimseler tarih boyunca ve günümüzde de Hz. Ali sevgisini, bağlılığını ya yanlış anladı veya hiç anlamadı. Alevilerin Hz. Ali´ye olan sevgileri, bağlılıkları onun peygamber olduğu anlamında değildir. Aleviler için peygamber son peygamber Hz. Muhammed´dir. “Hz. Ali´nin Alevi inancındaki yeri nedir?” diye sormak her ne kadar abes gelse de anlaşılır bir durumdur. Çünkü Hz. Ali´nin adından gelen Alevi kavramı ile kendisini ifade eden bu topluma çok çeşitli tahribatlar yaşatılıyor. İşte bunun içindir ki Hz. Ali taraftarları Alevilere “inancınızda Ali´nin yeri neresidir” diye soruluyor. Bize düşen usanmadan doğrularımızı anlatmaktır |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Rehber For This Useful Post: | tweety (01-29-2009) |
|
|
#2 |
|
Can Bizden Biri Bulunduğu yer: Ankara
Yas: 49
Üye No: 134
Thanked 8566 Times in 4033 Posts REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
mesela bu Alimiz,
Rahim olan, Rahman olan mıdır? Ezeli ve ebedimidir,? Kün deyince 18 bin alemi var edenmidir? Ne dersin can.
2 Temmz Sivas yangını günümüzün KERBELA sıdır, Bu günde de yanar yüreğim, gülesim gelmez, içesim gelmez, matemdir her anım. Matemdir.
Dinimiz sevgi Kabemiz insan Iscanim ne oldum deme Siirin hakkini yeme Kafiye yok gitmis güme Kim neyi bilir bilinmez |
|
|
|
| The Following 2 Users Say Thank You to İşcanbaba For This Useful Post: | Seyfi MUXUNDİ (04-18-2009), tweety (01-29-2009) |
|
|
#3 |
|
Yeni Üye
Üye No: 914
Thanked 20 Times in 8 Posts REP Gücü : 1
REP Puanı : 10
REP Seviyesi :
![]() |
sevgili işcanbaba,
Bu forumun yeni paylaşımcılarındanım. Dolayısıyla çok fazla tanımıyorum ne forumu, ne sizi. Birkaç konuda fikirlerinizi okuyabildim henüz. Bu peşinatla; yazdıklarınız ve yazılılanlara cevabınız, bilginiz ve düşüncelerinizi delillendirirken yararlandığınız kaynaklar açısından değerlendirince ne kadar donanımlı olduğunuzu farkedebiliyor insan. BU yazdıklarım şimdilik tanıdığım sizi tanımlamaya yetersiz; yazılarınızdaki üslup oldukçada içten... Yani bunlara rağmen beklenmedik anlarda ortaya çıkan tevazuğunuz, andığım samimiyetiniz: işte bizlerden, hayal ettiğim bizlerden biri dedirtti bana. Ama bir örnekle açıklamaya çalışacağım bir de his bıraktı bende ''size karşı ''oluşmuş sempati açısından, yeni bir arkadaşınız olarak risk almayı göze alarak... Nota müziğin alfabesidir. Ancak tavırsız nota yavandır da aynı anda. Felsefi ve teorik bilginizle beraber tavrınızda benim gibilerin yanyana durmasını çabuklaştırmaz mı aceba? Aceba bugünkü ihtiyaç ziyadesiyle ortak tavır değil midir? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Yeni Üye
REP Seviyesi :
![]() |
Konuya cevaben:
Alevilik islamiyetin anadoludan algılanış biçimi diyebilir miyiz? Küçücük bilgimle: evet. Bu durumda islamiyetin bir parçası mıdır? Aynı miktarda bilgiyle: evet. İşte böyle zanneden ben Hz. Ali yi Kur-an, onun allahı, onun peygamberi referanslarından sonra en muteber figür ''affınıza sığınarak'' sayabilirim ancak. Nedeni ise: Anam beni ve kardeşlerimi bir meşakkate yolcularken -istisnasız- her defasında sırtımıza vurarak: Ya Allah, Ya Muhammed, Ya Ali diye dua ederdi. Bu durumda Hz. Aliyi Rahman ya da Rahim olan kabul etmek onun peygamberi ve Allahına dolayısıyla kendisine pekte saygılı bi davranışmış gibi gelemiyor bana. Mutlaka izah için diyeceğiniz maddi bişeyler vardır buna. Ama inanç işte.Ama Allaha, ama annenin doğrusu karşısındaki acizliğe. Bizim gibi yazılı kuraldan çok geleneğe göre ahlak edinenler ve inananlar için İşcanbabanın yazdıkları ürkütücü. Beni anlayacağınıza olan inançla... |
|
|
|
|
|
#5 |
|
REP Seviyesi :
Sevgili Ali Özdemir,
Övgülerin içi sağ ol, o güzellik sana ait, yoksa biz sıradan bir yol hizmetkarıyız, Hak-Muhammet-ali söylemi, alevilkte üçleme dediğimi, Ancak biri anlatan ,TEK i, HAKI ifade eden deyimdir, Ali, Bizde, Akıl olarak öne çıkan, Muhammedi KIRKLAR meclisinde, eğiten onu haklkın hizmetcisi, fukarsı edendir, Ali , bizde farklı bir anlam almıştır, aleviliği, İslamın içi, dılı gibi kavramlar doğru değildir, (bence) Alevilik , Aleviliktir, Sorma be birader mezhebimizi Biz mezhep bilmeyiz yolumuz vardir Cagirma meclis-i riyaya bizi Biz serbet bilmeyiz dolumuz vardir Nesiminin deyişi ilede bizim YOLUMUZ vardır. Kısaca bu konuda Ozanlarımızın , deyişlerini aktarıım, sonra devam ederiz, Hakkın kandilinde gizli nihanda La mekan elinde sır idi Ali Küntü kenzin hep esrarı andadır Dünya kurulmadan var idi Ali ---- Bakın burda farklı bir anlatımdadır ali, Ahirinde ismim Ali koydurdum Mümin kullarının Kalbine girdim Sefil Ali gece gündüz hem virdim Boz Dev’in bendini çözdüm idi ben -------------------------------------------------------------------------------- Bakın burda ise, Ali Rahman olur. Kün!" deyince var eyledi on sekiz bin alemi Hem yazandır, hem bozandır, levhi mahfuz kalemi Külli dertlerin dermanı, yaraların melhemi Hem sakidir, hem bakidir nur – u Rahman’ım Ali Yetiş carımıza kurtar medet mürvet ya Ali Şah-ı Merdan cûşa geldi, sırrın aşikar eyledi: "Yağmuru yağdıran benim" deyi Ömer´e söyledi Ol demde şimşek balkıyıp yedi sema gürledi Hem sakidir, hem bakidir nur-ı Rahman´ın Ali Yetiş carımıza kurtar meded mürüvvet ya Ali ----------------------- Ali evvel, Ali ahir Ali batin, Ali zahir Ali'dir her ise kadir Ali'dir yar ile mihman Ali vahid, Ali ahed Ali dindir, Ali iman Nesimin Deyişi ile Ali, Hak katinda alemin mahbub-i Rahman'dir Ali Evliyalar serveri hem Sah-i Merdan'dir Ali Ey Nesimi "Men aref" sirrin bilendir ademi Ademin hem suretinde harf-i Kuran'dir Ali. Burda ise, Nesimi, Hakkın insan da olduğunu ve bunuda Ali vasıtası ile yaptığını söyler, Yani bu ÜRKÜTÜCÜ söylemler benim değil can, Ulu Ozanlarımızın deyişleridir, demeleridir, ben fakir sadece, onların sözlerini tekrar ederim, hepsi o. |
|
|
|
| The Following 4 Users Say Thank You to İşcanbaba For This Useful Post: |
|
|
#6 |
|
Yas: 30
Üye No: 14
Thanked 12727 Times in 5991 Posts REP Gücü : 10
REP Puanı : 1264
REP Seviyesi :
Yeri göğü insü cinni yaratan
Sen ey mimar başı eyvancı mısın Ayı günü çarhı burcu var ettin Ey mekan sahibi rahşancı mısın Denizleri yarattın sen kapaksız Suları yürüttün elsiz ayaksız Yerleri temelsiz göğü dayaksız Durdurursun acap iskancı mısın Kullanırsın kanatsızca rüzgarı Kürekle mi yaptın sen bu dağları Ne yapıpta öldürürsün sağları Can verip alırsın sen cancı mısın Sekiz cennet yaptın sen Adem için Adın büyük bağışla anın suçun Ademi cennetten çıkardın niçün Buğday nene lazım harmancı mısın Bir iken bin ettin kendi adını Görmedim senin gibi iş üstadını Yeşertirsin kurutursun odunu Sen bağçevan mısın ormancı mısın Cibril'e perde altında söylerdin İnip Beytullah'ta kendin dinlerdin Bu ateşi cehennemi neylerdin Hamamın var ya, külhancı mısın Hafaya çekilip seyrana durdun Aklı yetmezlerin aklını vurdun Kıldan ince köprü yaptın da kurdun Akar suyun mu var, bostancı mısın Bu kışlara bedel bu yazı yaptın Evvel bahara karşı güzü yaptın Mizanı iki göz terazi yaptın Bakkal mısın yoksa dükkancı mısın Kazanlarda katranların kaynarmış Yer altında balıkların oynarmış On bu dünya kadar ejderhan varmış Şerbet mi satarsın yılancı mısın Esirci misin cehenneme koydun Arap Hoca mısın okur yazarsın kitap Aslın kitap mıdır görürsün hesap İntisabın mı var yoksa hancı mısın Yüzbin cehennemin olsa korkmam birinden Rahman ismi nazil değil mi senden Gaffar-üzzünüb'um demedin mi sen Affet günahımı yalancı mısın Beni affeylesen düşen mi şandan Ne dökülür ne eksilir haznenden Şahlar bile geçer böyle isyandan Affetsen olmaz mı noksancı mısın Şanına düşer mi noksan görürsün Her gönülde oturursun yürürsün Bunca canı alıp yine verirsin Götürüp getiren kervancı mısın Bilirsin ben kulum sen sultanımsın Kalpte zikrim dilde tercümanımsın Sen benim canımda can mihmanımsın Gönlümün yarisin yabancı mısın Beni delil eder kendin söylersin İçerden Azmi'yi pazar eylersin Yücelerden yüce seyran edersin İşin seyran kendin seyrancı mısın AZMİ BABA
Hakk'ı görmek diler isen
Suret-i insana bak Arayıp gezme bu halkı Cismin içre câna bak. Noksani Baba |
|
|
|
| The Following 4 Users Say Thank You to Devrim06 For This Useful Post: |
|
|
#7 |
|
Bizden Biri
Üye No: 499
Thanked 745 Times in 389 Posts REP Gücü : 10
REP Puanı : 351
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() |
Arkadaşlar ozanlık geleneği farklı anlamları içinde barındırır ama bu anlamları 180 derece zıttına çevirmek bir yanılgı içine düşmektir neden?? birilerinden örnekler deyişler yazılıyor bunların aliyi farklı yorumladığından söz ediliyor normalde bu Ali'nin islamın içindeki Ali olmadığıda söyleniyor ancak bu ozanların deyişlerinin geneline baktıgınızda açıklamalarınızla çelişmeniz içten bile değil...o zaman deyişlere deyişlerle karşılık verelim....
Kul Himmet'ten Bugün yâr bize geldi Gülleri taze geldi Önünde Kanber ile Ali Murtaza geldi Ali benim mâhımdır Kâbe kıblegâhımdır Mir'aç'taki Muhammed O benim padişâhımdır Padişâhım Yaradan Okurum ağ-karadan Ben yardan ayrılalı Yüzyıl geçti aradan Arayı uzattılar Yaraya tuz ektiler Avluya bir kul geldi Bedestende sattılar Sattılar bedestende Gül biter gülistanda Muhammed'le hatemi Bergüzardır aslanda Daha ben intizârım Aslanda bergüzarım Ben sevdanla gezerim El yarine kavuşmuş İntizarlık çekerim Gözyaşını dökerim Dökerim göz yaşını Bak Mevlâ'nın işine Dört eyledi kapısın Lâl ü gevher yapısın Kâfirler şehit etti İmamların hepisin İmam Hüseyn'e kıydılar Hasan'a ağı verdiler Zeynel ile Bakır'ı Bir zindana koydular Zindan bize mezardır Hak yolları gözetir Câfer'in bin yarası Mehdi Kâzım Rıza'dır (I)rıza'ya ağladım Çeşmim yaşı çağladım Ol Hasan Askeri'yle On ikiye bağladım On ikidir katarım Türlü mercan satarım Yüküm lâl ü gevherdir Müşteriye satarım Satarım müşteriye Kalka gören yürüye Melekler el kaldırdı Cenneteki huriye El kaldıra Süphan'a İsm-i Âzam okuna İmamların duâsı Kaldı ulu divana Ulu divan kuruldu Cümle mahluk dirildi ..................... oldu Muhtar önde vuruldu Muhtar'a hû dediler Ehline nur dediler Muhammed rehber oldu Ali'ye pîr dediler Pîr dediler Ali'ye Hacı Bektaş Velî'ye Hacı Bektaş nâmını Verdi Kızıl Deli'ye Kızıl Deli tâcımız Muhammed Mir'ac'ımız Gürledik mi Karaca Ahmet Yalıncık duâcımız KUL HİMMET'tir adımız Burda yoktur yadımız Şâh-ı Merdan aşkına Hak versin muradımız. (Cönk no: 9, sayfa: 102-105) ******** Sana derim be hey sofi Evvel imamınız kimdir Selâvat indi şanına Hak Muhammed Ali diyendir Evvelkisi İmam Hasan İkincisi İmam Hüseyn Üçüncüsü İmam Zeynel Dördüncüsü İmam Abidin'dir Beşincisi İmam Bakır Altıncısı İmam Cafer Yedincisi Musa Kâzım Sekizincisi Rıza'dır Dokuzuncu İmam Takî Onuncusu Ali Nakî On birinci Hasanü'l-Askeri On ikinci Mehdi sahib-zamandır KUL HİMMET'im bakışına Böyle mi girdi düşüne İki cihân güneşine Pâk eyleyen Kur'an'dır (Cönk no: 11, sayfa: 18-19) ***** Nesimi'den Erenler Sah'tan gelurler Ali derler pirimize Imamlarin kullariyuz Munkir irmez sirrimiza *** Pir Sultandan Benim Pirim Gayet Ulu Kişidir Yediler Ulusu, Kırklar Esidir On İki İmamın Server Başıdır Dönen Dönsün Ben Dönmezem Yolumdan ***** Ali bindi Düldül ata Can dayanmaz bu firkata Boz kurt ile kıyamete Kalan dünya değil misin Tanrı'nın Aslan'ın alan Düldül'ü dağlara salan Yedi kere ıssız kalan Kalan dünya değil misin **** Ugrum sira giden Boz atli Hizir Ayrilik derdinin dermani nedir Su iki aleme olmussun nazir Ayrilik derdinin dermani nedir Siganmistir agca kolda bilekler Hak katinda kabul olsun dilekler Ars yüzünde secde eder melekler Ayrilik derdinin dermani nedir Küseyimde ben yarime küseyim Siyah zülfün mah yüzüne asayim Kerbelada yatan Imam Hüseyin Ayrilik derdinin Dermani nedir Hani su dünyanin toragi tasi Akittim gözümden kan ile yasi Urum illerinin Haci Bektasi Ayrilik derdinin dermani nedir Ak saya giyinmis incedir beli Ben pirimi gördüm tatlidir dili Tanrinin arslani Hazreti-Ali Ayrilik derdinin dermani nedir Gicilarda daglar basi gicilar Cikmaz oldu icerimden acilar Arafat Dagindan gelen hacilar Ayrilik derdinin dermani nedir Dünyayi sorarsan bir dipsiz anbar Alinin yoldasi Zülfikar Kanber Kabeyi yaptiran Halil Peygamber Ayrilik derdinin dermani nedir Pir Sultan Abdalim ictim cür’adan Okudum agini bilmem karadan Yeri gögü cüml’alemi Yaradan Ayrilik derdinin dermani nedir. *** Derviş Ali'den Ta ezelden meyil verdik bu sırra Mayası Hak'dandır boyandık nura Arşdan yüz dört kitab inince yere Kur'an Muhammed'e inen Ali'dir Ali'm Zülfikar'ı ele alınca Şeriatı tarikatta bulunca Kudüs-Şerif cami'ine girince Temcid ezanı okuyan Ali'dir **** Teslim Abdal'dan Ali'ye Muhammed geldi bürhana Hatice Fâtıma o ehli câna Birleyip özünü ulu meydana Anlayıp zâtını bilen ağlar mı (bunları yetersiz bulursanız örnekleri çoğaltabiliriz) canlar örneğini verdiğiniz ozanların bir deyişini değil geneline bakarak bir fikir yürütmenizde fayda var sevgilerle |
|
|
|
| The Following 4 Users Say Thank You to Rehber For This Useful Post: |
|
|
#8 | ||||||
|
REP Seviyesi :
Rehber can, eline sağlık,
Bunları yorumluyalım ne dersin, Öyle yapalım, Alinti:
ulu ozanlar HAZRETİ demez can, orda başka bir söz olmalı. Alinti:
mesela; Alinti:
Mesela Alinti:
Mesela Alinti:
Erenler Sah'tan gelurler Ali derler pirimize Imamlarin kullariyuz Munkir irmez sirrimiza nasıl İMAMLARA kul oluruz, ? Tabi genellere bakarız can, da Alinti:
benim yorumunda yanlış olan, eksik olan nedir.? |
||||||
|
|
|
| The Following 3 Users Say Thank You to İşcanbaba For This Useful Post: |
|
|
#9 |
|
Yas: 30
Üye No: 14
Thanked 12727 Times in 5991 Posts REP Gücü : 10
REP Puanı : 1264
REP Seviyesi :
rehber can senin deyiminle devam edelim deyişlerin geneline bakalım arkadaşalerın defalarca anltamaya calıstığı hak-muhammed-ali, ali, sır acıklamaları tatmin etmemiş. sayfalarca konu var bununla ilgili ve arkadaşlar bunların gecmesinin doğal oldugunu bunların sır oldugunu anlatmışlar defalarca ayrıca alevilerde ehlibeyt sevgisi sevgisi yoktur diyende olmamış, hz. hüseyini falan dışlamışlardır vb. dayatmalrı yoktur. hatta bunlara buduyulan saygı ve sevgiden bahsetmiştir ozanlarımız
konuya dönecek olursak deyişlerin geneline bakmak ve öle yorumlamak gerekir demişsin can, örnek verdiklerinin yanında (örnek verdiklerinde dahil olabilir) diğer verilen örnekleride sizde yorumlasanız, bizide siz bu deyişlerle ne denmek istenmiş aydınlatsanız daha faydalı olmazmı... |
|
|
|
| The Following 4 Users Say Thank You to Devrim06 For This Useful Post: |
|
|
#10 |
|
Yeni Üye
REP Seviyesi :
![]() |
Asırlardır kuran ı teyid etmek desteklemek adına fikirler üretenler var. Günümüzde de bunların şu ya da bu siyaset mesnedi ve modern kisveleriyle görüyoruz. Falanca zat böyle der, filanca zat böyle anlatır, demekki kuran da bu denmek istenmiştir gibi tercümanlığa soyunurlar. onlar için mühim zatların söyledikleri o geleneklerde fetva kabul edilir. En temel referansları da çok zaman gözden gizleyerek. Bir de sünnet meselesi var. Bazı yaklaşımlar kendi meshep kurucusuna göre şekil değiştirerek sünneti de başkalaştırmaya çalıştırmışlardır. ör: şafiler.Şafii insanüstüleştirilmiştir.
Yukarıda anlatmaya çalıştığım nedenlerle aceba ozanlarımızın söylediklerini anladığınız anlamda yorumlamak söylenenleri fetva kabul etmek gibi olmaz mı? Eğer öyle kabul edersek bu bizim gibi yetişenlerin anne babalarının dirençlerini yok saymak gibi algılanır mı? Aslında ben geniş bi kitlenin hassas olduğu bazı şeyleri işaret etmeye çalışıyorum. Bilgiyle donanmış kimselerin atladığı şey sanırım daha az bilgili kişilerin algılama çıtaları. Ürkecek olan ben değilim. Ama kardeşlerim, komşularım ve başkaları size göre daha az bilgili başkaları ürkebilirler. Bir sorun da ortalama bir insanın red edemeyeceği bidolu gelenek, ahlak ve alışkanlıkları yığınlardan sempati toplamalıyken, farkında olmadan ve aslında iyi niyetliyken hem gerekli insanların hem de onların fikirlerinin marjinalleşmesi sonucuyla karşılaşma riski değil midir? Gördüğüm kadarıyla bilgiyle dolu epeyce arkadaş var burada. Bu bilgi hepimizin birarada durmasına hatta çoğalmamıza yaramalı ürküterek marjinalleşmemeli . Naçizane buna dikkat çekmeye çalıştım |
|
|
|
| The Following 2 Users Say Thank You to ali özdemir For This Useful Post: | Devrim06 (01-29-2009), Seyfi MUXUNDİ (04-18-2009) |
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|
Sponsored links
|
|||||||||
![]() |
|||||||||