![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevilik Tarihi Alevilik Tarihine dair paylaşımların yapılacağı alan. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Bizden Biri |
Peygamberin hastalığı gittikçe artmakta idi.
.Peygamber. _Bana kağıt kalem getiriniz,size bir vasiyet yazdırayım ki benden sonra yolunuzu şaşırmayınız delalete düşmeyiniz,demişti. >onun bu arzusuna bazıları memnun olmuş,bazılarıda hiç hoş görmemişlerdi. --bilhassa ashap arasında bulunan emevi reisleri. _resulü ekrem hastadır,yazacağı malum değildir...diyeömer ibni hattab ı tahrik etmişlerdi ...bundan maksatlarıda peygamberin yazı ile kendisine halef göstermesi endişesi idi.çünkü emevi reislerinin amaçları peygamberin vefatından sonra,iktidarı ele geçirmekti. .>Ömer ibni hattab;bu tesire kapılarak ilk oyunu vermişti __resulullah kendisine sahip değildir,vasiyetnameye ne luzum var,bize Alla ın kitabı kafidir...diye Peygamberin arzusuna muhalefet etmişti. ..HZ Muhammedin yattığı yatağın yanında bir münakaşa başladı,nihayet peygamber kızarak:''hadi yanımdan çıkınız..diyerek onları kovdu ..bu olayı anlatan kitaplar _Buhari-i şerif -şifa-i şerif -Ravzatül-ahbab Peygamberin bu vasiyetnameyi yazmak istemesielbette sebebsiz değildi.en basit meseleleri bileen ince teferruatına kadar hesap edenpeygamber,hiç şüphesiz ölümünden sonra kendisine bir halef tayini meselesinde,itilaflar çıkacağını tahmin etmiş ve böyle önemli zararlar verecek bir olayın önüne geçmek istemişti. --Fakat peygamberin bu düşüncesini kendi çıkarlarına uygun görmeyenlerbuna engel olarak;müslümanlar arasında ihtilafın sebebi olan bu ilk olayı meydana getirdiler. __Peygamberin kendisine halef göstermesinden en çok rahatsız olanlar emevilerdi,bu haris ve kötü ruhlu adamlar,islamiyetten sonra kaybettikleri ailevi ve ananevi mevkilerini tekrar ele geçirmek için,muntazam bir plan takip ederek,bu seferde islam aleminin geleceğini kendi kontrolleri altına almayı düşünüyorlardı. __Halbuki peygamberin gadir hum da söyledikleri akıllarından çıkmamıştı,peygamberin orada HZ Ali hakkında söylediği halefim Alidir sözleri onları endişe ve telaşa sokmuştu.eğer peygamberin yerine akrabalarından ve haşimi soyundan biri geçerse bütün hayalleri ve amaçları alt üst olacaktı. __işte bu sebebten ustaca manevralarla peygamberin vasiyetini yazmasına mani oldular. __Olayda bulunan ashab tan bazıları bunun ilerde büyük felaketler doğuracağını söylediler,o gün mesele böylece kapanmış daha doğrusu islam camiası arasında ilk muhalefet böyle başlamıştı. mezhepler tarihi, naci kasım. |
|
|
|
| The Following 6 Users Say Thank You to Rehber For This Useful Post: |
|
|
#2 |
|
Forum Katılımcısı Bulunduğu yer: Ankara
Yas: 32
Üye No: 811
Thanked 276 Times in 126 Posts REP Gücü : 6
REP Puanı : 252
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() |
Rehber bu konu ile ılgılı bıldıgın farklı bır kaynak varmı.Asagı yukarı 30 dkk dır arastırıyorum peygamber efendımızın vasıyetı ıle ılgılı binlerce yazı buldum ama bu tur bı yazıya rastlayamadım.Bu tur olayı anlatan baya bır forum sıtesı buldum ama hepsı alevılıkle ılgılı sıteler.Maksadım kımseyı irdelemek deyıl sadece ilgimi cekmesindne dolayı arastırma geregı duydum
tşkler
Ölen tendir, Can ölmez
Derdimi Dinledim, Derdimden İğrendim... Onun Derdini Gördüm, Derdime İmrendim... |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Bizden Biri
Üye No: 499
Thanked 745 Times in 389 Posts REP Gücü : 10
REP Puanı : 351
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() |
Alinti:
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Yas: 30
Üye No: 14
Thanked 12727 Times in 5991 Posts REP Gücü : 10
REP Puanı : 1264
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
sitelerinde yer veremeyecek bir yazı oldugunu düşünmüyorum rehber can,
hz. muhammedin kendisinden sonra hz. alinin halife olmasını istediği din kitaplarında dahi evcut zaten kendinizde belirmişsiniz, bunun yazılı olarak olması veya sözel olarak söylenmesinin ne gibi bir önemi varki ki söyleyen peygamber sen ben de değiliz ...
Hakk'ı görmek diler isen
Suret-i insana bak Arayıp gezme bu halkı Cismin içre câna bak. Noksani Baba |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Forum Katılımcısı Bulunduğu yer: Ankara
Yas: 32
Üye No: 811
Thanked 276 Times in 126 Posts REP Gücü : 6
REP Puanı : 252
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() |
acıkcasını soleyım ben kuranın degıstırıldıgıne inanmıyorum neden dıye soracaksan somut bır kanıt goremedım bugune kadar.ayrıca yukardada belirttim gibi peygamber efendımzıın vasıyetı ıle ılgılı bu tur yazı sadece içerigi alevılıkle ılgılı olan bı kac sıtede var onun harıcınde hıc bır yerde yok eger kı boyle bır ayzı boyle bır olay varsa mutlaka yazılacagına yada bır yerlerde soylenecegıne inanıyorum
tşkler |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to efecan For This Useful Post: | Fatıma (01-18-2009) |
|
|
#6 |
|
Can Bizden Biri Bulunduğu yer: istanbul
Yas: 24
Üye No: 142
Thanked 1044 Times in 647 Posts REP Gücü : 13
REP Puanı : 399
REP Seviyesi :
Bu hutbe, M.S. 632 yilinda Hz. Muhammed (S.A.V.) Efendimiz tarafindan yüz bini askin müslümana irad edilmistir. Hz. Muhammed (S.A.V.) Allaha hamd ve senâdan sonra söyle buyurmustur.
EY INSANLAR ! Sözümü iyi dinleyiniz. Bilmiyorum, belki bu seneden sonra sizinle burada ebedi olarak bir daha bulusamayacagim. EY INSANLAR ! Bu günleriniz nasil mukaddes bir gün ise, bu aylariniz nasil mukaddes bir ay ise, bu sehriniz (Mekke) nasil mübarek bir sehir ise, canlariniz, mallariniz da öyle mukaddestir, her türlü tecâvüzden korunmustur. ASHABIM Yarin Rabbinize kavusacaksiniz ve bugünkü her hal ve hareketinizden muhakkak sorulacaksiniz. Sakin benden sonra eski sapikliklara dönüp de birbirinizin boynunu vurmayiniz! Bu vasiyyetimi burada bulunanlar, bulunmayanlara bildirsin! Olabilir ki bildirilen kimse, burada bulunup da isitenden daha iyi anlayarak muhafaza etmis olur. EY INSANLAR ! Kimin yaninda bir emanet varsa onu sahibine versin. Faizin her çesidi kaldirilmistir, ayagimin altindadir. Lâkin borcunuzun aslini vermek gerekir. Ne zulmediniz, ne de zulme ugrayiniz. Allahin emriyle faizcilik artik yasaktir. Cahilliyetten kalma bu çirkin âdetin her türlüsü ayagimin altindadir. Ilk kaldirdigim fâiz de Abdulmuttalibin oglu (amcam) Abbasin faizidir. ASHABIM ! Cahilliyet devrinde güdülen kan davalari da tamamen kaldirilmistir. Kaldirdigim ilk kan davasi Abdulmuttalibin torunu (yegenim) Rebîanin kan davasidir. INSANLAR ! Bugün seytan sizin su topraklarinizda yeniden tesir ve hakimiyet kurmak gücünü ebedi suretle kaybetmistir. Fakat siz bu kaldirdigim seyler disinda, küçük gördügünüz islerde ona uyarsaniz bu da onu memnun edecektir. Dininizi korumak için bunlardan da sakininiz! EY INSANLAR ! Kadinlarin haklarina riayet etmenizi ve bu hususta Allahtan korkmanizi tavsiye ederim. Siz kadinlari, Allah emaneti olarak aldiniz; onlarin namuslarini ve iffetlerini Allah adina söz vererek helal edindiniz. Sizin kadinlar üzerinde haklariniz, onlarin da sizin üzerinizde haklari vardir. Sizin kadinlar üzerindeki hakkiniz, onlarin, aile yuvasini, hoslanmadiginiz hiçbir kimseye çignetmemeleridir. Eger razi olmadiginiz herhangi bir kimseyi aile yuvaniza alirlarsa, onlari hafifçe dögüp sakindirabilirsiniz. Kadinlarin da sizin üzerinizdeki haklari, memleket görenegine göre, her türlü yiyim ve giyimlerini temin etmenizdir. MÜMINLER ! Size bir emanet birakiyorum ki ona siki sarildikça yolunuzu hiç sasirmazsiniz. O emanet Allah Kitabi Kurandir. MÜMINLER ! Sözümü iyi dinleyiniz ve iyi belleyiniz! Müslüman müslümanin kardesidir, böylece bütün müslümanlar kardestir. Din kardesinize ait olan herhangi bir hakka tecavüz baskasina helal degildir. Meger ki gönül hoslugu ile kendisine vermis olsun... ASHABIM ! Nefsinize zulmetmeyiniz. Nefsinizin de üzerinizde hakki vardir. EY INSANLAR ! Allah Teala her hak sahibine hakkini vermistir. Varis için vasiyete gerek yoktur. Çocuk kimin döseginde dogmussa ona aittir. Zina yapan için mahrumiyet vardir. Babasindan baskasina ait oldugunu iddia eden soysuz yahut efendisinden baskasina intisaba kalkan nankör, Allahin gazabina, meleklerin lanetine ve bütün müslümanlarin düsmanligina ugrasin! Cenab-i Hak bu insanlarin ne tevbelerini ne de sehadetlerini kabul eder. INSANLAR ! Yarin beni sizden soracaklar, ne diyeceksiniz? Allahin risâletini teblig ettin, görevini yerine getirdin, bize vasiyet ve nasihatte bulundun diye sehadet ederiz. (Bunun üzerine Resûl-i Ekrem mübarek sahadet parmagini göge dogru kaldirarak sonra da cemaat üzerine çevirip indirerek söyle buyurdu.) Sahid ol yâ Rab! Sahid ol yâ Rab! Sahid ol yâ Rab!
Ezel ve ebed içre gönlümde yâr İstanbul
Gönül verip sevdiğim, gönlümü yâristan bul Düşersem yârdan ayrı, yalnız sana düşeyim Ağyâra meyledersem, gönlümü yar İstanbul Ekrem Kaftan |
|
|
|
|
|
#7 |
|
REP Seviyesi :
bilinen resmi olan tek vasiyet budur
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
REP Seviyesi :
reca ederim herzaman
|
|
|
|
|
|
#10 | |||
|
Can Bizden Biri Bulunduğu yer: Ankara
Yas: 49
Üye No: 134
Thanked 8566 Times in 4033 Posts REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
SN: Fatıma,
Yazınızda bahsettiğiniz olay, Son HAC sonrası yapılan konuşmadır, Yani buna, HACCÜL VEDA denir , burda yapılan konuşmanın yapıldığı yere GADİR-i HUM, denir Peygamberin burda yaptığı konuşmaya da, gadir -i hum hutbesi denir, Burda yapılan konuşma, şii le ve Sünniler arasında farklı anlatılmaktadır, senin yazdığın yazı da Ehli sünnet vel camaatın bakış acısını anlatır, imamhatip cam dan aldığım bir Gadir hum yazısını aktarayım ve devam edelim. Alinti:
Şii kaynaklarınca ayrlan nokta işte burası, Senin yazında geçen yer, Alinti:
size iki emanet bırakıyorum, 1 Kuranı, 2- Sünnetimi dediği aktarılır, Şii/şia kaynaklarına görede yukarıda aktardığım gibi, Alinti:
Tüm Şii/şia,Nusayri, Alevilerin hepsi bu şekilde inanır ve Halifeliğin Ali nin hakkı olduğunu düşüür,
2 Temmz Sivas yangını günümüzün KERBELA sıdır, Bu günde de yanar yüreğim, gülesim gelmez, içesim gelmez, matemdir her anım. Matemdir.
Dinimiz sevgi Kabemiz insan Iscanim ne oldum deme Siirin hakkini yeme Kafiye yok gitmis güme Kim neyi bilir bilinmez |
|||
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Etiketler |
| muhamedin, olayı, vasiyetname |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|