![]() |
|
![]() |
|||||||
| Soru ve Yanıtlarınız Alevilikle ilgili merak ettikleriniz ve tartışmalarınızı yapabileceğiniz alan. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#11 | |
|
Kontrollü Üye |
Alinti:
elbetteki yazılarıma karşı olduğunuz yada çelişme olarak gördüğünüz yerler olabilir. bunlar konusunda sohbet edebiliriz. Kur'an'ı Kerim'in hiçbir yerinde içki ile ilgili ayetlerde haram sözcüğü geçmez.. sadece aşırı derecede içilen içki ve sarhoşluk durumuna vurgu yapaılır. ve akıl sağlığını bozan bu durumdan uzak durulması, sarhoşken ne dedinizi bilene kadar ibadet yapılmaması buyrulur. bunun dışında sünni kaynaklardan da getirdiğimiz deliller gibi üç-beş kadeh içilen aklı başında bir insanın içtiği içkiye haramdır denemez.. |
|
|
|
|
|
|
#12 | |||
|
Can Bizden Biri Bulunduğu yer: Ankara
Yas: 49
Üye No: 134
Thanked 8566 Times in 4033 Posts REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Evet canlar;
Dede_Baba yine Alevi öğretsi üzerinden kesin hükümlere varmış, Söz konusu Ayetlerin iniş süreclerine baktığımızda, olaylar hiçde onun bahsettiği gibi gelişmiyor, İçersin, İcemzsin, Ancak farklı inanc içindeki insanların, İnancı gereği yasak olarak düşündükleri ve uyguladıkları şeleri, yargılamak, Ne bizim işimiz , nede görevimiz, Hadiimizde değildir, Sevgili Canlar, Kur'an'ın bazı ayetleri bir sonraki inen ayetlerle hükmü kaldırılmış, bir öncekinde serbest olan durumlar, bir sonra ki, Ayetlerde ise YASAK edilmiştir, Bunlardan birisi, MUT'A Nikahıdır, Birisi İÇKİ konusudur, ve daha da vardır, Mesela Kadınlaın örtünmesi, Taaki Muhammedin Peygamberliğinden tam 12-13 yıl sonra olmuştur ve Kadınların bir yerlerini kapatmaları ihtiyacı doğmuştur, İşte İÇKİDE bunlardan birisidir, İslamın ilk yıllarına da, Arap geleneği nedeniyle, ve islama ısındırılmak amacı ile, bir çok şey kesin hükümlerle yasaklanmamıştır, Mesela Diğer kitablı dilerle ilişkiler sıcak tutulmuştur, Ancak Medine döneminde, İslam ordulaşmaya başladığı sürecde Savaş acılmıştır, Kur'an da bu tip duurmlar mevcuttur, İçki konusunda ilk önce yani Mekke döneminde, Alinti:
Sonraki dönemlerde bu sınırlandırılmaya başlanmış ve, Alinti:
Ve Peygamber dönemi dahil, bu güne kadar İSLAM dünyası bunu yasaklamıştır, BUna çeşitli yorumlar getirerek,İslamı Alevileştirmek, Aleviliği islamileştirmek hicde doğru bir çözüm yolu değildir. Bunun karşılığında ise, Cennetde içildiğinde sarhoş etmeyen şarap ırmakları vaat edilmiştir. Alinti:
Sakın Dede Baba ya uyup, İslamda içki yasak değil falan deyip, onun fanatik dilini kullanmayın canlar, Acizena önerimdir.
2 Temmz Sivas yangını günümüzün KERBELA sıdır, Bu günde de yanar yüreğim, gülesim gelmez, içesim gelmez, matemdir her anım. Matemdir.
Dinimiz sevgi Kabemiz insan Iscanim ne oldum deme Siirin hakkini yeme Kafiye yok gitmis güme Kim neyi bilir bilinmez |
|||
|
|
|
| The Following User Says Thank You to İşcanbaba For This Useful Post: | DoğAcAn (02-08-2010) |
|
|
#13 | |
|
Kontrollü Üye
Üye No: 1309
Thanked 64 Times in 55 Posts REP Gücü : 0
REP Puanı : -11
REP Seviyesi :
![]() |
Alinti:
Acaba bu söylediğiniz doğur mu? Yani Allah sözünde durmayan, değiştirem mdir? Yoksa Bu sadece Kur'an dışı, islam dışı sünniliğin ve şiiliğin bir uydurması mıdır? Bakalım Allah Bir ayette ver dğini diğer ayette değiştiriyor mu? Kur'an'da NESİH ve MENSUH Meselesi NESİH: Hükümsüz Bırakma, Hükmünü kaldırma MESUH: Hükümsüz bırakılmış, hükmü kaldırılmış Manalarına gelmektedir. Sünni ve şii islam ekolleri, ". Kur'an ayetlerinin bazıları, bazılarını ness eder (hükmünü kaldırır).." Diye savunurlar... bu konuyla ilgili en belirgin tarışma, içkinin içilmesine izin veren, Nahl Suresinin 67. ve bakara suresi'nin 219. ayetinin hükmünün Nisa 43. ayet ve maide Suresi'nin 90.91 ayetleriyle kaldırıldığı tezidir... Yine Muharrem orucunun da Kur'an da Ramazan orucuyla nesh edildiğini savunanlar da vardır.. Oysa Kur'an bir bütündür.. hiçbir Ayetinin Hükmü başka bir ayet ile ne örtülür nede kaldırılır... Sünni/ Şii Ulema buna karşılık, karşı Tez olarak, Nahl Suresi 102 Ayeti kanıt getirirler... Söz konusu ayette ise, şöyle buyrulmaktadır.. "... Bir ayetin yerini başka başka bir ayetle değiştirdiğimizde- ki Allah ne indirdiğini gayet iyi bilir- onlar, Muhammed'e: "sen sadece uyduruyorsun" derler. hayır; öyle değildir amma onların çoğu bunu bilmezler...." Nahl -102denilmektedir. Evvela belirtmek gerekir ki, Bir ayetin değiştirilmesi ve yerine başka bir ayet veya daha hayırlısının getirilmesi Hükmü Kur'an ayetleri yani Kur'an 'ın kendi bütünselliği ile ilgili değildir... Yüce Allah "ayet" kelimesi ile Evrenin işleyişi ile ilgili olan hükümlerini ve kanunlarını kast eder... tam olarak karşılık budur.. yani Nahl Suresinde değiştirilen Ayetler, Kur'an 'ın kendi ayetleri ve bütünselliği değil, Doğa ve kainatın işleyişi ile ilgili Evrensel iller yada Olaylardır. nitekim Toplumların ibret verici halleride Kur'an de değiştiren ibret verici ayetler olarak vasıflandırılmıştır... Örneğin, içinde yaşadığımız kainat, yıldızlar, gökyüzü, Güneş, kar, yağmur, gaz, bulut ırmak sözün özü herşey birer ayettir. allah bu ayetlerin birini getir, bir diğerini başkasıyla nesh eder. Örneğin; yüzyılarca akan bir nehir ve ya çay, bir sebebten ötürü yön değiştirir. eskiden bağ bostan olan yerler çakıl yurduna döner vahvolur... veya bir deprem, Tusunami gibi olaylar bir yeri yerlebir edebilir... yine Bir dağın eteğine kurulu bir şehir toprak kaymasıyla alta kalabilir.. yıllar sonra bulunabilir... Nitekim Kur'an-ı Kerim'in El-hicr suresi 74-75-76-77 söyle buyurulur: ".... memleketlerini alt üst ettik, üzerlerine sert taş yağdırdık. bunda görebilen insanlar için AYETLER vardır... O şehirler işlek yollar üzerinde hala durmaktadırlar. bunda insanlar için AYETLER vardır..." Yine Yusuf Suresi'nin 105 Ayetiyle devam edelim.. "... Göklerde ve yerde nice AYETLER vardır ki bunlardan yüz çevirici olarak, basıp geçerler..." Yasin Suresi, 33. 37. ve 47 Aytelerini sunalım.. "... İşte onlara bir AYET: ölü yeri diriltir ve ondan taneler çıkarırız da ondan yerler (33).." "... Onlara bir AYET'TE gecedir: gündüzü ondan sıyırırız da karanlıkta kalıverirler..."( 37) "... Onlar için bir AYET'TE zürriyetlerini o dopdolu gemilerde taşımamızdır..." Kur'an da Benzeri örnekler pek çoktur, çoğaltılabilir. biz sadece Bir kaçını sunduk.. Yüce Allah, Kur'an'da, insanların ibret dersi almaları için geçmişte vuku bulan bir çok olayları açıklayan veya ders veren, olaylara BİZZAT AYET kelimesini kullanmaktadır.. esasen işte değişen yenisi gelen, daha hayırlısı ile Hükmü kaldırılan Ayetler bunlardır... Devam-ı var |
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Kontrollü Üye
Üye No: 1309
Thanked 64 Times in 55 Posts REP Gücü : 0
REP Puanı : -11
REP Seviyesi :
![]() |
1. BÖLÜMÜN DEVAM-I
Öncelikle hükmü kaldırlan, yada değiştiren bağlamında "AYET" kelimesi ile, Kur'an da mevcut ayetler değil, Bütün kainatta olup biten her olay, Allah'ın kanunlarıyla olur biter, işte değieşn yenisi gelen ve bilcümle varedilmiş herşey Ayettir... Kur'an içerisindeki mevcut ayetlerden bazılarının bazısını nesh ettiğini savunan kesimler esas itibariyle kendi çıkarları için ve çoğu zamanda dini siyasete alet etmek için yapılmıştır... kendi sözleriyle Yüce Kitap Kur'an çelişince böyle bir yola başvurmuşlardır.. Bu yola başvuranlar Hz. Peygamber'in ve Ehl-i beyt'in düşmanlarıdır... Ol kimselere olan kin ve nefretleri neticesinde en Büyük zararı Kur2ana vermek isterler. asıl amaçları Ehl-i beyt'in Kur'an yorumları yerine, kendi dünya hırsı, çıkarı, ve siyaset için Kur'an hükümlerini kullanmak, değiştirmektir. Nitekim, Böyle karara bağlattıkları hükümler ve kendi kafalarına göre ayetleri hükmü geçmiş yada değiştirilmiş şeklinde ".. İC'MAİ ÜMMET.." şekinde formülize ederler... Nitekim kendi uyduruk Kur'an yorumlarına yani "İC'MAİ ÜMMET" iştariki olmayan onayları alınamayan, pek çok devrin din bilgini zindanlara atılarak eza ve cefa ile öldürülmüştür.. ( İmam hanifi, maliki, Şafii, hanbeli gibi) Peki Yüce Allah Kur'an ayetleri hakkında ne diyor, Kur2an ayetlerinin zamanla hükmü kaybolabilir mi* yada değişikliğe veyahutta, başka bir Ayetle hükmü deiğştirilebilir mi? Feth Suresi 23. Ayet. ".. .Allah'ın önceden gelip geçmişlere uyguladığı yasası budur. Allah'ın yasasında değişme bulamazsın..." Rum Suresi 30. ve 6. Ayet ".... Hakk'a yönelerek kendini Allah'ın insanlara yaradılışta verdiği dine ver. Zira Allah'ın yaratışında deişme yoktur. işte dostdoğru din budur, fakat insanların çoğu bilmez..." "... Allah bunu söz vermişti; Allah verdiği sözden caymaz, fakat insanların çoğu bilmez..." Kur'an Ayetlerinde Allah'ın bir Ayette söylediği öszü başka bir ayette cayıp tam değiştirdiğini, yada Önce helal sonra haram kıldığını söyleyenler, Allah'ı hata yapan, hatasından dönen verdiği kararlarda yanılan, ve değiştiren olarak kabul ederler.. oysa Bu şirktir... Bakınız Yüce Allah Nisa Suresi 82. Ayette ne Buyuruyor: "... Onlar hala Kur'an'ı durup düşünmüyorlar mı? Eğer o, allah'tan başkasından gelseydi, içinde birbirini tutmayan çok ayrılıklar bulurlardı..." Buradan da anlaşılacağı üzre, Kur'an'da eksiklik, çelişme yada birbirininin hükmünü kaldıracak hiçbir ayet olamaz... Bu benzeri yorumlar, Emevi zihniyeti Kur'an tevillleridir... Allah'a şirk, peygamber'e asilik ve Kur'an'a İhanettir... Yazın oluşturulurken yararlanılan kaynaklar: 1- Kur'an da İbadet Müslüman'a Saadet, Halil ÖZTOPRAK- HÜSEYİN ERDOĞAN s. 8-24 |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Yeni Üye Bulunduğu yer: Almanya/Berlin
Üye No: 511
Thanked 184 Times in 70 Posts REP Gücü : 3
REP Puanı : 112
REP Seviyesi :
![]() ![]() |
Ask ile Canlar.
Alevilik hakinda yilardir yazilan lari,su vede bu sekilde ögrenme firsatini edine biliyoruz,Kisaca yapilan yorumlari bir gözden gecirmek gerekir derim. Yasadigimiz Cag bilim cagi,elimizin altinda bilgi sayarlar var,Milyonlarca bligi edinme sansina sahipiz canlar,Asil sorun ise halen Kendine Belli kiliflar icinde,misyonerlik yapan ,kusura bakmasinda üzerine alanlar,Dede,olsun Anna,olsun Pirler olsun ,Halende Kuranin su ayetinde sunu söylüyor ,yok bu ayetinde bunu söylüyor,Bilgi edine bildigim kadariyla yasadigimiz bu Evrende 7.5 Milyar insan yasiyor,Bunun Abartilmis bir sekliyle 1Milyari Müslüman diyelim,Digerleri Bir cok ayri ayri Dinlere var,onlari tek tek saymamizin geregini duymuyoruz,Cünkü konumuz Alevilik vede Müslümanlik konu dagitilmasin .ASil sorun ise burda diye düsünüyorum,Anadoluda yasayan Kendine aleviyim diyenlerin sayisi beli.Gine abartilmis bir sayi verelim canlar,25 milyon,Hadiyin Cafferiler,siileri,Enel Hakk cilari,Bektasileri,Hürifileri,bunlarin icindeki Cafferiler ,vede Siiler kesinlikle kendilerinin Alevi oldugunu saten kabul bile etmiyor.Ginede biz onlarida alalim sayimizi cogaltmak icin diyelimki hepsi 100 milyon. Kendimizi hicte Kadirmanin anlami yok canlar,yukarida saydiklarimizin nasil Ibadet etiklerini cok iyi biliriz,Alevilikte olmasa olmaz Muhabetin Ana Damari olan Demdir,Demsiz Cem olmaz,Ne kadarda yasakli olsa ne kadarda ayip olsa Bizlerde DEMSIZ Cem baslamaz.Hadi diyelim Cemlerin Muhamed döneminde bile basladigini düsüncek bile ,Salmani Pak Neden Üzüm Tanesi getiriyor,3 türlü Dem vardir,1Kamil Insanin Vermis oldugu bilgi Demdir,2 Durusunuz Demdir Baskiya zalime ,Zülüm edenin karsisida durmak Demdir,3 Sivi Dem dir Akil demek ,Bilgi Demek,Almis oldugunuz Bilgi Deme döner. Bunlarin Hangisi Islamda vardir yada Diger Tek Tanrili Dinlerde,Bakin Sevgili Hidir Cam ne Demis. Sen ve Ben Bırak beni behey cahil Gittiğin yol, yol değil ki Her şey yasak, her şey günah Nimetleri bol değil ki Sen çıkarsın minareye Bağırırsın Allah diye Ben giderim meyhaneye Başlarım bismillah diye Sen gidersin yolun Kabe Günahlar arınsın diye Ben gezerim kapı, kapı Sevabım dağılsın diye Sen şeytana taş atarsın Gitsin diye kötülükler Şeytan taşın ötesinde Niyaz için seni bekler Senin yolun namaz, niyaz Beş vakit yatıp kalkarsın Benim yolum Hakka çıkar Bilmeden bana taparsın Sen güzeli göremezsin Gördüğün bir kara çarşaf Ben çarşafın içindeyim Cennet-i ala dört taraf Sen kesersin kurbanını Hak kabul eylesin diye Benim Hakkım cümle candır Hakka olmaz kan hediye Sen beklersin cennetini Huri, melek, kılman için Ben cennetin firariyim Ferman çıkmış kalmam için Sen tutarsın orucunu Aç kalırsın canın çıkar Ben kaçarım oruçlardan Oruç gelir beni tutar Sen yalvarırsın Allah’a Günahlar af olsun diye Ben içerim şerefine Kadehlerim dolsun diye Sen Hıdır’a taş atarsın Kitabı yok, kafir diye Dört kitabı yazan Hıdır Savurduğun taşlar niye. Alevilikten anlayisimiz bundandirki gerktiginde Tanri Katina cikariz Qnel Hakk deriz,Ineriz yer yüzüne Evrendeki canli cansizla muhebet ederi ,Hasbu hal eyleriz,Sevgili Eyüp Aktürk can bakin ne demis. Benim devri,yeri-gögü yaratan Üfleyip ruhunu maddeye katan Benim bu devranı elinde tutan Cahilin taptıgı Allah vız gelir Kainat aynadır benim zatıma Hic bir nebi eremedi katıma Akıl sır ermezken külliyatıma Cahilin taptıgı Allah vız gelir Yek nefeste dile gelirken alem Nicesine ettim eyledim kelam Ortagım benzerim yoktur vesselam Cahilin taptıgı Allah vız gelir. Eksiklerimiz kendimize ayitir,kimseyi dininden dilinden cinsinde,renginden dolay gargilamk gibi bir niyetimin olmadigini bildireyim. Inanc Kannat önderiyim diyen canlar,Hünkarin cok deger verdigim bir sözü ile sohbetime son vereyim,Ilimden Gidilmeyen yolun sonu Karanlik ,2010 yilinda halen su ayetle yok bu sureyle cevap denmesi ne kadar etik olur,Aslinda Diger Inananlar hakaret sayariz.Siz istediginiz kadar biz Islamin özüyüz deyin yok iciyiz deyin yasanlar bize gösteriyor hele hele songünlerde ,Calistaylar cok iyi örnek derim.Dinayet bu konuda söyleyecegini söylemis,Vede yukarida belirtigim gibi ne kendimizi kandiralim nede digerlerini.Yasadigimiz bu Evrenin Yasi bir gözden gecirmek gerekir,sunun surasi 2000 bin yilik tarih ile kendimizi kandirmayalim. NOT)Iki dil arasinda Kalmanin vede Yanlisliklarimi kusura bakmasaniz sevinirim,mümkün oldugu kadar imle hatasi vede yorum eksiklikleri oldugunu biliyorum ) Ask ile Yolcudede. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Can Bizden Biri Bulunduğu yer: Ankara
Yas: 49
Üye No: 134
Thanked 8566 Times in 4033 Posts REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Segili Yolu dede,
Haklısınızda, bu tip yorumlara da sesiz kalamayız, daha kendi inancımızı değelendirememiş,Anlayamamış kiişilerin başka inanclara karışıp, onarın inanclarına hükmedici cümleler kurması, onları yargılaması ve olmayan şeyleri, bizim inzncımıza monte etmesi gibi garipliklere yanıt vermeliyiz, Dede_baba Sana uzun ,uzun yazmayacağım, Bakara(*) Sûresinin 106 . Ayetinde Biz herhangi bir âyetin hükmünü yürürlükten kaldırır veya onu unutturur (ya da ertelersek), yerine daha hayırlısını veya mislini getiririz. Allah’ın gücünün her şeye hakkıyla yettiğini bilmez misin? Bak Tanrı ne diyor, Tanrı ne diyor, Öyle olur olmaz yere atlamayın, |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to İşcanbaba For This Useful Post: | yolcudede (02-08-2010) |
![]() |
| Bookmarks |
| Etiketler |
| alevilik, içkikuran |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|
Sponsored links
|
|||||||||