![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevilik Tarihi Alevilik Tarihine dair paylaşımların yapılacağı alan. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Bizden Biri |
Kimi canlar Hz.Ali neden zülfikarı kullanmamış diye soruyor bu soruyla beraber ömer ve ebubekirin nasıl halife olduklarınıda bu yazıda bulabilirsiniz
HAZRETİ ALİ (A.S) BUYURDU: Ey muhacir ve ensar Tanrıdan korkun. peygamberin tertemiz evhalkı olan Ehl-i beyt masumdur.bu ilahi makam onlara ait olup başka insanlara layık değildir.Hz.Ali (a.s)böyle konuşunca, aad oğlu beşir ensari dediki: Ey Ali ensar,ebu bekire biat etmeden önce,bu konuşmayı dinlemiş olsalardı.sana karşı çıkmazlardı.HZ.Ali(a.s)ise şöyle devam etti: Tanrıya and olsunki ,sizin yaptığınızı, hiç bir ümmet,yapmaz.yaptığınız bu işi halen doğru görüyorsanız, kıyamette Tanrı'nın peygamberine ne cevap vereceksiniz? veda Hacc'ından sonra, gadir-i Hum tarlasında: "MEN KÜTÜ MEVLAHU...BEN KİMİN EFENDİSİ İSEM ALİ'DE ONUN EFENDİSİDİR" hadisini peygamber(s.a.v)den kim duyduysa bu toplantıda olanlardan, Allah rızasına doğruyu söylesinler. bu konuşmalardan sonra,Hz.Ali'nin düşmanlarından erkam oğlu zeyd'in anlatmasına göre Ebu bekir'e biat edenlerden 12 kişi ayağa kalkıp yukarıda açıklanan hadisin doğru olduğunu o mecliste tasdik ettiler. o zaman, ömer,HZ.Ali'ye biat olunur kaygısıyl korkuya düşüp telaş ile darılarak meclisin toplantısını dağıttı. bu olayın ikinci günü, peygamberin sahabelerinden ileri gelenlerden 12 kişi "ebu bekir,peygamberin minberine çıktığı zaman öldürülmesi" için karar aldılar. sonradan Hz.Ali (a.s)a danışmadan böyle bir iş yapmanın doğru olmayacağını düşündüler. Hz. Ali 'nin yanına gelerek dediler: ya ali hakkını başkalarına nasıl bırakırsın tanrının peygamberi senin hakkında ALİYYUN MEELHAK VELHAK MEALİYYİN - ALİ HAK ALE VE HAK ALİ İLEDİR buyurmuşlardır. bunu söyledikten sonra, ebu bekiri minberden indirmek için aralarındaki anlaşmayı anlattılar. bu konuda emriniz nedir dediler. hz. ali ye gelenlerin isimleri: selman, saad,ül asoğlu halid, ebuzeri gaffari,mikdad esved, ammar bin yasir,beridei eslemi,ebul ettihan, hanifoğlu suheyl, hanif oğlu osman, sabit oğlu huzeyme, kaab oğlu ubey,ebu eyyubi ensari idiler imam ali onlara buyurdu:tüce tanrıya and olsunki siz böyle bir yaparsanız, haşi oğulları hepsize yardıma gelirler,her taraftan kılıçlar oynar.ancak bu durumun önünü almak benim üzerime düşer. çünkü tanrının peygamberi bana şöyle haber vermiştir: "EY ALİ BENİM ÜMMETİM BENDEN SONRA SANA ZULM EDECEKLER, SÖZLERİNDE DURMAYACAKLAR. YA ALİ SEN BANA HARUN İLE MUSA GİBİSİN. NASIL Kİ İSRAİLOĞULLARI , HARUNU BIRAKIP ÖKÜZE TAPMAYI KABUL ETTİLER,BENİM ÜMMETİMDE SENİ BIRAKIP BAŞKASINA UYACAKLAR." o vakit tanrının peygamberine ben, ey tanrının peygamberi nasıl hareket edeyim ne buyuruyorsundiye sordum buyurdularki ey ali sabret. onlar ile savaşma. öünkü kılıçlar çekilirs: kuran-ı kerimin enam suresinin 95. ayeti YUHRİCULHEYYE MİNELMEYYİT-ÖLÜDEN DİRİ ÇIKAR DİRİDEN ÖLÜ neticesiz olur.islam yok olur. eyali tanrının emri böyledir ki sabır ve tahammül edip evinde oturmalısın.hatta mazlum olduğun zaman bana kavuşasın" |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Can Bizden Biri Bulunduğu yer: Ankara
Yas: 49
Üye No: 134
Thanked 8566 Times in 4033 Posts REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Peki Rehber can,
İmam Hüseyin niye savaşa çıktı, BUnları bilmiyormuydu, BU Alıntı yı nerden yaptın can, Biliyoruz ki, İmam Ali, Eşi Fatıma öldükten sonra, Diğer Halifelere YARDIMCI OLDU, ONLARI HEP desdekledi,
2 Temmz Sivas yangını günümüzün KERBELA sıdır, Bu günde de yanar yüreğim, gülesim gelmez, içesim gelmez, matemdir her anım. Matemdir.
Dinimiz sevgi Kabemiz insan Iscanim ne oldum deme Siirin hakkini yeme Kafiye yok gitmis güme Kim neyi bilir bilinmez |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to İşcanbaba For This Useful Post: | sâre kâl (12-14-2008) |
|
|
#3 |
|
Bizden Biri
Üye No: 499
Thanked 745 Times in 389 Posts REP Gücü : 10
REP Puanı : 351
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() |
Muaviye, oğlu Yezid'in kendinden sonraki halife olarak kabul edilmesini daha hayatteyken garantiye almaya çalıştı. Taraftarlarına Yezid'e bağlılık yemini ettirdi. Yezid başa geçince ilk iş olarak Medine valisine bir mektup yazarak Hz.Hüseyin bin Ali'ye değil, kendisine itaat etmesini, aksi takdirde bunu canıyla ödeyeceğini bildirdi.Bu arada Hzz Hüseyine destekler büyüyyordu o da desteklerle beraber küfeye yola çıktı fakat sayıca kendilerinden fazla olan yezid taraftarlarınca şehit edildi.
Başka bir kaynağa göre'de Muaviye'nin oğlu Yezid, Hüseyin'in iktidarda hak iddia etmesinden korkuyordu. Bu nedenle bir elçi göndererek kendisine itaat etmesini istedi.Bunu yerine getirmek ehl-i beyte bir ihanet olurdu.Kendisine karşı savaş açan yezid'e karşılık verip bedelini kanlarıyla başlarıyla ödediler. Bunlar gibi çeşitli gerek şii gerek Alevi gerek sünni yazılara bakarsanız Hz.Hüseyin'in zevk için savaşmadığını anlarsınız... |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Yas: 30
Üye No: 11
Thanked 2413 Times in 1089 Posts REP Gücü : 10
REP Puanı : 934
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
alide diğer iamanlarda alevilik için değil islam için savaştılar ve hepside birbirinden razıydı ve ali halifeliği isteyerek verdi diğerlerine çünkü hepside yakın derecede akrabalardır
Alinti:
''İlerlemek istiyorsan küçük çevrendeki, küçük çıkarlarla zaman kaybetme. Kafa...nı kaldır, en iyilere bak; gücün yetiyorsa onlarla yarış, yetmiyorsa onları taklit et.'' İnsanda güzel olan yüzdür,yüzde güzel olan gözdür ama insanı insan yapan ağızdan çıkan sözdür..... |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Bizden Biri
REP Seviyesi :
sevgili mamican yaptıgın alıntıyla açıklamanı bağdaştıramadım islam için savaştıklarını nasıl ispatlayabilirsin
|
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Rehber For This Useful Post: | sâre kâl (12-14-2008) |
|
|
#6 |
|
REP Seviyesi :
demek istediğim 12 imamlar yada ehliyet tüm savaşlarını islam için yapmıştır aralarında her aile olabilecek tartışmalar kırgınlıklar çıkmıştır ama kesinlikle birbirlerine cephe almamışlardır çünkü hepside birinci dereceden akrabalar ve kimse idda edemzki ali yada 12 imamlardan biri alevilik adında bir sey biliyordu ve bunun için savaştı..
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Bizden Biri
REP Seviyesi :
Alinti:
![]() adı alevilik değildi diye alevilerin 12 imam ehl-i beyt inancını yokmu saymamız lazım şimdi lütfen can iyi düşün kırklar üçler beşler yediler onca pir ulu kişi bunlar hak yolunda can vermişlerdir hakkın ne olduğunu onlar çok iyi bilirken bizim yolu saptırıp başka yöne çekmemiz yakışık almaz islam için savaştılar diye de inançtan koparmak olurmu hiç islam nedir can kaldırın atın Aleviliği bir kenara daha iyi olur eger bunları çarptırırsanız eğreti bir binaya benzer yol bu terimlerle |
|
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Rehber For This Useful Post: | sâre kâl (12-14-2008) |
|
|
#8 | |
|
REP Seviyesi :
Alinti:
bence aleviler yada sizin deyiminzile ışıkçılar, ezilen yada masum tüm kitleleri, kişileri kendilerine yakın görmüşlerdir hz. ali ve onun torunalrı yani 12 imanlarda bu kişilerdendir alevilik her zamn masumun yanında olmuş bir inançtır bu yanında olma süreci anadolunun müslümanlaşması ile git gide yanında olmadan çıkıp yanından gelmey dönmüştür. bunuda söyle açıklayalım anadolunun müslümanşalşması ile alevi camiası gene saldırılara maruz kalmıştır bu saldırılardan kurtulmanın en iyi en güvenilir yoluda zaten saygı gösterdiikleri bir inanca kendilerini adapte etmekle mümkündü ve kendilerini islamın beşiğinden gelmişcesine islamin içine attılar " biz ehlibeyt soyuyuz" dedeler gene kültürlerini kurtarabilmek inançlarını sürdüreblmek vede kendilerini koruyabilmek için soylarının ehlibeyt ten geldiğini idda ettiler. bu sadece bir korunma ve saklanma politikası idi ama zamanla yüzyıllar içinde buna kendileride ianmaya başladılar. çünkü ortada yazılı bir kaynağımız yoktu tek kaynağı sözlü kulaktan kulaga hgelen deyişlerdi. bu deyişlere bakarsanız hep ısıktan kainatın ilk basından beri bizim olduğumuzu betimler ali ise hep bir semboldur insanalra bilinen en büyük efsane üzerinden çektiklerimzi yasadıkalrımzı anlatılmıştır ali yoluyla yani ali bizde sadece vizyon görevini görmüş tarihi bir kişiliktir kesinlikle misyon olmamıştır.... |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Bizden Biri
REP Seviyesi :
peki sevgili mamican alevilik benim dediğim gibi ve yazılı kaynakları yok diyorsunuz peki sizin bahsettiğiniz aleviliğin yazılı kaynağı varmı?
alevilik ehl-i Beyt soyuna dayanmıyorsa hangi kan bagıyla bağdaştırabilirsiniz bu inancı? yoksa bu inancın adı başka bişeymi? dediğiniz şeylerin bir kısmına katılıyorum fakat Alevilik bizim inancımızın içine 12 imam Ehl-i beyt ve diğer benzer ritüellerin girmesiyle Alevilik olmuştur bundan önceki şeyler yani sizin inanmaya çalıştığınız şeylerin adı Alevilik değildir |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
REP Seviyesi :