Genç Aleviler  

ANASAYFA Bugünkü Mesajlar Sohbet & SohbetRadyo
Go Back   Genç Aleviler > ALEVİLİK ÖĞRETİSİ > Alevilik İnancı

Alevilik İnancı Alevilik inancına dair paylaşımların yapılabileceği alan.

Reklam Alanı

Bookmark and Share Seçenekler Stil
Alt 06-01-2011, 18:42   #1
Baba İlyas
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

Baba İlyas - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 3478
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 5
REP Puanı : 59
REP Seviyesi : Baba İlyas will become famous soon enough
İletişim
Standart İslam'da ALİ düşmanlığı

İslamın saygıdeğer allahı Hz Allah ve onun mübarek müritleri olan Müslümanların ALİ'ye ve ailesine olan muhteşem düşmanlıklarını kaynaklarıyla ele alacağız.
İslamın allahında var olan ALİ ve ehlibeyt düşmanlığıyla ilgili aklıma ilk gelen ayet şu'dur:

Ey ehli beyt! Allah sizden kiri gidermek ve sizi tertemiz etmek istiyor.[Ahzab 33]

Yani İslamın allahı Osman'ın Kuranından HENÜZ TEMİZLENMEMİŞ KİRLİ! Ehlibeyt'e çağrı yaparak "ey ehlibeyt! sizin gibi kirlileri tertemiz etmek istiyorum" diyor.

İlginç olan şu ki kendisine Alevi İslamcı diyen topluluk bu ayeti
Ehlibeyt'in İslamdaki!!! fazileti için kullanmaya çalışıyor.

Halbuki ALİ ve ailesi islam'da en nefret edilen zümre haline gelmiştir.
Bu nefret islam alimlerinin eserlerinde açıkça görülmektedir.

Aynı islamın allahı osman'ın Kuran'ından ALİ hakkında şu ayet indiriyor:

ALİ namaz kılarken sarhoş olduğu için kıraatinde sözleri karıştırdığından Allah Ali hakkında şu ayeti indirdi “Ey iman edenler! Sarhoşken, ne dediğinizi bilene kadar ve cünüpken, yolcu olan müstesna, gusledene kadar namaza yaklaşmayın.” (Nisa suresi 43-cü ayet)

İbni Teymiyye, “Minhacus-sünne”, 7/237
Tirmizi, “Sünen”, Kuranın tefsiri kitabı, hadis 3026
Ebu Davud, “Sünen”, İçecekler kitabı, hadis 3671

Güya ALİ sarhoşmuş,bu yüzden bizim allah denen putumuz ALİ'nin bu halini beğenmemiş.

HARİZ BİN OSMAN ……… Abdullah b. Bişr, Halid b. Medan ve Raşid b. Saddan rivayet etmiştir. kendisnden ise Yahya el-Vahezi, Ali b. Ayyaş ve Ali b. Cad rivayet etmişlerdir. Sika (güvenilir)dir, 200 kadar hadis rivayet etmiştir, nasibidir(ALİ düşmanıdır), (hicri) 163-cü yılda ölmüştür.

ez-Zehebi, “el-Keşşaf”, 1/986

Ahmed b. Hanbel dedi: “HARİZ BİN OSMAN'ın hadisleri sahihtir, fakat o ALİ'ye söverdi”… el-İcli dedi: “sikadır, ALİ'ye söverdi”…. Amr b. Ali dedi: “O ALİ'yi tahkir ediyordu”

ibni Hacer, “Tehzib”, 2/208, 436-cı ravi

Sahihi Buhari ve 4 “Sünen”de (Süneni Ebu Davud, Süneni Tirmizi, Süneni Nesai, Süneni ibni Mace) rivayetleri var… Muaz b. Muaz dedi: “Şamda ondan daha iyisini görmedim”… el-Acuri dedi: Ebu Davud dedi ki: “Harizin tüm şeyhleri sikadırlar. ben Ahmed b. Hanbele Hariz hakkında sordum da O: “Sika, Sika” dedi… Duheym dedi: “Onun (rivayet ettiği hadislerin) isnadı sahihdir” ve yine: “Sikadır” dedi.

Aynı İmam Ahmed şunları söylüyor :

Ebu Bekir Mervazi rivayet ediyor: imam Ahmede Ebu Bekir, Ömer ve Aişeye hakaret eden kimse hakkında sordum. dedi ki: “Onları tahkir edeni İslam üzere görmüyorum”

Diğer bir Müslüman ALİ düşmanı İbni Hazm ALİ'yi katleden İbni Mülcem'i haklı bularak şöyle diyor:

“Ümmetten hiç kimse Ali’yi öldüren Abdurrahman b. Mulcem’in ALİ’yi öldürmesinde tevil edip işinin doğruluğuna inanan bir müçtehid olduğunda ihtilaf etmemiştir”

ibni Hazm, “el Muhalla”, 10/484

Ebu-l Hayr-i Ahmed b. İsmail b. Yusuf-i Şafiî, Yezid hakkında: “O (Yezid) müçtehid bir imamdır” der.

ibni Kesir, “el Bidaye ven Nihaye”, 13/80

Huccetul İslam Gazalî şöyle der: “Yezid’e lanet okumak ve tekfir etmek câiz değildir; çünkü o müminlerden biriydi; onun durumu Allah’a kalmıştır, isterse azab eder, isterse affeder.”

İbn-i Hacer, “Savaiku’l – Muhrika”, sayfa 221

Gazalî, İhyau'l-Ulûm'da diyor ki:

"Muaviye, imamet ve hilâfet için kavga etmemiştir; Muaviye'nin yaptıkları içtihada dayanmaktadır; müçtehit ise isabetlidir."

Hazret-i ALİ'ye düşmanlık Nasibilerin(Sunni Müslümanların) imanlarının bir parçasıdır.

ibni Manzur, “Lisanul Arab”, sayfa 762

Nasb ALİ'ye kin beslemek ve başkasını ona tercih etmektir.

Celaleddin Suyuti, “Tadrib el Ravi”, 1/328

“İbn Kuteybe’de Ehl el-Beyt karşıtı olma eğilimi vardı“

ibni Hacer, “Lisan el-Mizan”, 4/160

…. ibni Hazm nasibiliğe(ALİ düşmanlığına) eğilim vardı..

Zehebi, “Siyer”, 18/201

Hüseyin b. Alinin (Hz. imam Hüseyini kast ediyor) kıyamı ne dinin ve nede dünyanın ıslahı için değildi. Hüseyinin kıyamında ve kıyam ederken öldürülmesinde o kadar fesad vardı ki… eğer evinde otursaydı insanlar arasında onun kıyamının fesatları yayılmazdı.

ibni Teymiyye, “Minhacus-sünne”, 4/530

Yahya b. Said Hz. imam Cafer Sadık hakkında diyor ki:

“Mücahid bana Cafer Sadıktan daha yakındır.Çünkü benim kalbimde Caferin aleyhine hisler mevcuttur“

Zehebi, “Mizanul itidal fi nakdir rical”, 1/519

Bir başka aşağılık yobaz İmam Cafer Sadıkın biyografisinde şunları aktarıyor:

(Süfyan) ibni Üyeyne dedi ki: “Onun aklında problem vardı”

ibni Abdilberr, “et-Temhîd”, 3/66

İbni Tahir dedi ki: “O (imam Muhammed Taki Cevad) babasından (imam Ali Rızadan) garip şeyler rivayet ediyor”

Zehebi, “el Muğni fi al Zua’afa”, 2/456

Sunni İslam Şeyhi Qamet el Kezzab aynen şunları söylüyor:

soru: Selam aleykum Qamet kardeşim
1. Qamet kardeşim Hüseyin ile Yezidin davasında sizin görüşünüze göre haklı olan kimdir?

Cevap: Ve aleykumes selam ve rahmetullahi ve berekatuhu!
1. haklı Yezid idi. çünkü o halifeydi ve ümmetin çoğunluğu, hatta büyük sahabeler ona biat etmişlerdi.

eş Şaabi şöyle diyordu: “ben yaratılmışlar arasında en şerli gurup olarak Rafizileri(ALİ taraftarlarını) görüyorum“

ibni Teymiyye, “Minhacus Sünne”, 1/9

Abdülmelik b. Abdulhamid bana haber verdi: imam Ahmedin şunları söylediğini duydum: “Sahabeleri söven kimse Rafiziler(ALİ taraftarları) gibi kafirdir”

ibni Kuteybe “el Maarif” adlı kitabında sahabe Ebu Tufeylin ve İmam Hüseyin'in intikamını alan Kaysanilerin aşırı Rafizi olduğunu söylüyor:

Aşırı Rafizilerin isimleri:

Ebu Tufeyl : Muhtarın ordusunun bayraktarı
Muhtar
Ebu Abdullah el Cedeli
Zurare
Cabir el Cufi(İmam Muhammed Bakır'ın öğrencisi)

ibni Kuteybe, “el Maarif”, sayfa

Görünen o ki İslamcılara göre ALİ taraftarı olmak Rafızilik ve Kafirliktir.

Şamdaki Rafızi ve Şii düşmanlarına (Sunni Müslümanlar'a) gelince, onlar da aşura gününde tam tersi bir âdet ortaya çıkardılar. Bunlar da aşura gününde bazı hububat çeşitlerini bir araya katıp bişirirler, yıkanır, koku sürünür, en güzel elbiselerini giyinir ve aşura gününü adeta bayram gibi kutlarlardılar. Bu günde çeşitli yemekler yapar, sevinç ve ferahlarını açığa vururlardı.

ibni Kesir, “El Bidaye ven Nihaye”, 8/327-333

Sırrımızı ifşa eden ile bize ihanet eden eşittir.
Hazret-i ALİ

Allah gözlerini açtığında ALİ OLDU !

Konu Baba İlyas tarafindan (06-01-2011 Saat 18:46 ) değistirilmistir..
Baba İlyas isimli Üye suanda  online konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 2 Users Say Thank You to Baba İlyas For This Useful Post:
Batıni (07-10-2011), özgür1912 (06-01-2011)

Alt 06-01-2011, 18:48   #2
Baba İlyas
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

İslam tarihin de ALİ kadar sevilen hatta ilahlaştırılacak kadar tapılan başka bir şahsiyet yoktur.Muhammed'e bağlı hiçbir fırka onu ilahlaştırmamıştır.
Halbuki ALİ'yi islamdışı fırkalar bile kutsamakta ilahlaştırmaktadır.
ALİ'ye bağlı olan neredeyse tüm Şii-Alevi-Rafızi-Tasavvufi-Batıni fırkalar ALİ'yi gizli olarak yada açık biçimde ilahlaştırır.
Çünkü ALİ'allahi inancın asıl kaynağı bizzat ALİ'dir.

Bunlardan yalnızca Humeyn'i-İmami Şii tayfası hariç hepsi şeriatı reddeder.
Fakat ne hikmetse ALİ'ye en fazla düşmanlık eden kesim bu Muhammedin Müslüman adı verilen müritleridir.
ALİ'ye İslam kadar NANKÖR olan başka bir din,Müslümanlar kadar nefret eden başka bir topluluk olmamıştır.

ALİ'yi islam'a sığdırmak,onu bir müslüman olarak ele almak GÖL'E OKYANUS SIĞDIRMAK ile aynı şeydir.
Nitekim ALİ o kadar dinler üstüdür ki islam bile onu içine aldığında paramparça olmuş binlerce fırkaya onlarca mezhebe ayrılmıştır.
İslamdaki fitneler onun yüceliği ile ortaya çıkmıştır.
Bu onun bütün dillerin dinlerin mezheblerin ve milletlerin üzerinde olduğunu kanıtlamaya yeterde artar.
Çünkü ALİ ilahtır! İlah ise bir dine biad etmekten münezzeh ve yücedir.

Baba İlyas.

Konu Baba İlyas tarafindan (06-01-2011 Saat 18:53 ) değistirilmistir..
The Following 5 Users Say Thank You to Baba İlyas For This Useful Post:
Batıni (07-10-2011), Devrim06 (06-01-2011), MERAKLI (09-13-2011), Musali Sar (09-14-2011), özgür1912 (06-01-2011)
Alt 06-01-2011, 19:28   #3
Baba İlyas
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim
Standart ALİ ve Ehlibeyt'in asıl düşmanları ?

ALİ'nin ve ehlibeyt'in asıl düşmanları gayri müslimler değil bizzat sunni islam ümmetidir.

El-Meclisî, Biharul Envar adlı kitabında Ebu Basir’den, o da Ebu Abdullah aleyhisselam’dan diyerek rivayet ediyor:
“Ebu Abdullah bana: “Ey Ebu Muhammed! El-Kaim’in Sehle'ye eşi ve çocuklarıyla beraber nüzul ettiğini görür gibiyim…”
Dedim ki: “Onun yanındaki Gayrimüslimler ne olur?” şöyle cevap verdi: “...onlarla barış yapar...” Dedim ki: “Size düşmanlık ilan edenler kimlerdir?” dedi ki: “Hayır ey Ebu Muhammed!(Bize düşmanlık edenler Gayrimüslimler değildir)
Bizim devletimiz hakkında bize muhalefet edenler(Sunniler) bizim düşmanlarımızdır.”

Şüphesiz Allah, Kaim’imiz kıyam ettiği zaman bize onların kanlarını helal kılmıştır. Bu gün ise bize de size de haramdır. Kimse seni aldatmasın, Kaim’imiz kıyam ettiği zaman hepimiz için intikam alacaktır."

El-Küleyni el-Kafi 8 cilt,523 rivayette İmam Caferi Sadık'tan:
Rabbimiz Cinlerden ve insanlardan bizleri saptıranları bize göster de o ikisini en aşağılıklardan olmaları için ayaklarımızın altına alalım (Fussilet,41/29) ayeti hakkında : EBU BEKİR ve ÖMER'dir dedi.ÖMER şeytan idi dedi.

Tevsiru-l-Ayyaşi 1/121: el-Burhan,2/208 ve es-Safi 1/242 de Ebu Abdillah İmam Caferi Sadık,tan Şeytanın adımlarına uymayın (Bakara 2/168) ayeti hakkında şöyle dediğini rivayet etmişlerdir.

Şeytanın adımları Ebu Bekir ve Ömer'e dost olmaktır.

el-Küleyni,el-Kafi,1/58 de Semaa b.Mehran yedinci masum imam Ebu,l-Hasen Musa dan tarikinden gelen bir hadiste şöyle demiştir.

…..Bildiğiniz şeyler size gelirse,onu söyleyin.Bilmedikleriniz gelirse dedi ve eliyle ağzına işaret etti ve sonra Allah dedi ALİ dedi ben dedim ve sahabe dedi diyen EBU HANİFE NUMAN BİN SABİT'e lanet etsin !

İMAM CAFER EL SADIĞA GÖRE KERBELA YERİNE HACCA GİDENLER ZİNA ÇOCUĞUDUR.

Ali b. Esbat, Ebû Abdillah İmam Cafer el Sadığın söyle dediğini rivâyet etti: “Süphesiz Allah Arafe günü Huseyn’in kabrinin ziyaretçilerine nazar eder.” Dedim ki: “Vakfeye duranlardan önce onlara mı bakar?”
dedi ki: “Evet” “Bu nasıl olur?” dedim. Dedi ki: “Zira onlar zina çocuklarıdır. Bunlar ise öyle değildir.”

Konu Baba İlyas tarafindan (06-01-2011 Saat 21:32 ) değistirilmistir..
Batıni (07-10-2011), özgür1912 (06-01-2011)
Alt 06-01-2011, 20:54   #4
Hamza Aksüt
GENÇALEVİLER YAZARI
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 834
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 6
REP Puanı : 102
REP Seviyesi : Hamza Aksüt will become famous soon enoughHamza Aksüt will become famous soon enough
İletişim

Sayın Baba İlyas

İslam ile neyi kastettiğinizi anlayamadım. Sünniliği mi, Şiiliği mi?

Bu alıntılarınız Şii kaynaklara ait.

Bu durumda şu soruyu sormam gerekiyor:

İslam ile kasdınız Sünnilik mi? Ya da Şiileri İslam dışı mı sayıyorsunuz?

Saygı ve sebgiyle...
Hamza Aksüt isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 2 Users Say Thank You to Hamza Aksüt For This Useful Post:
Baba İlyas (09-13-2011), nazımhikmet (06-02-2011)
Alt 07-10-2011, 01:20   #5
budy2o2
Yeni Üye
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 3945
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 0
REP Puanı : 10
REP Seviyesi : budy2o2 is on a distinguished road
İletişim

baba ilyas saçma sapan bir konu açmışsın senin gibi adamlar oldukça bize daha çok küfür edilip Allahsız dinsiz bu aleviler diye daha çok iftira atılır bu yazdıklarında sitem edip kızdığın adamlara hizmet etmişsin bravo devam et bu yolda
budy2o2 isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following User Says Thank You to budy2o2 For This Useful Post:
Aziz (09-13-2011)
Alt 09-13-2011, 02:00   #6
Baba İlyas
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

Denilir ki: Neseî, Dımışk’a gitmiş. Ahali, kendilerine Muaviye’nin fazilet ve üstünlükleri konusunda birşeyler anlatmasını istemiş, ama o şöyle demiş: “Muaviye kendim kurtarsır hele bakalım! Bir de onun hakkındaki fazilet ve üstünlüklerden mi bahsedeceğim?” Böyle demesi üzerine halk kalkıp onun testislerine vurmaya başlamış. Nihayet onu, büyük camiden çıkıp kaçmak mecburiyetinde bırakmışlar. Bunun üzerine Dımışk’tan ayrılıp Mekke’ye gitmiş ve bu senede vefat etmişti.

Darekutnî, Neseî hakkında şöyle demiştir: “O, kendi çağında Mısır meşayihinin fıkhı en iyi bileniydi. Sahih hadisi sahih olmayandan en iyi seçen oydu. Hadis ricalini en iyi tanıyan da oydu. Bu mertebeye yükseldiğinde onu çekemediler. O da çıkıp Remle’ye gitti. Kendisine Muaviye’nin faziletleri sorulduğunda cevap vermedi. Bunun üzerine halk onu büyük camide dövdü. Kendisi de, “Beni Mekke’ye götürün.” dedi. Hasta halde onu Mekke’ye götürdüler ve orada maktul ve şehid olarak vefat etti.

İbn Hallikan’m ifadesine göre Neseî, bu senenin şaban ayında vefat etmiştir. Hz. Ali’nin ve Ehl-i Beyt’in faziletlerine dair “el-Hasais” adlı kitabı tasnif etmiştir.Çünkü o Dımışk’a geldiğinde, halkın Hz. Ali ’den nefret ettiğini görmüştü.Halk kendisine Muaviye’nin faziletlerini anlatmasını teklif edince o, ağzına geleni söylemiş; bu nedenle halk onun testislerine vurmuş, o da bu yüzden vefat etmişti.

İbn Yunus ile Ebu Cafer et-Tahavî de böyle diyerek onun bu senenin safer ayında Filistin’de vefat ettiğini bildirmişlerdir.

ibni Kesir, “El Bidaye ven Nihaye”, 11/219-220

Konu Baba İlyas tarafindan (09-13-2011 Saat 02:04 ) değistirilmistir..
Hamza Aksüt (09-13-2011), Tahtacı35 (09-13-2011)
Alt 09-13-2011, 02:14   #7
Baba İlyas
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

Alinti:
Hamza Aksüt Nickli Üyeden Alinti
İslam ile neyi kastettiğinizi anlayamadım. Sünniliği mi, Şiiliği mi?
Bende size basit bir soru sorayım Sn Aksüt;
SUNNİLER MÜSLÜMAN MIDIR DEĞİL MİDİR ?

Yukarıda ALİ'ye hakaret eden ve ondan nefret edenlerin hepsi sahabe ve İSLAM ALİMİ olarak görülmekte yada gösterilmekte.
Bir zaman zarfında(emeviler dönemi) Müslümanların ÇOĞUNLUĞU ALİ'den nefret ediyordu.
O zamanın İslamlığı ALİ NEFRETİ üzerine kurulu idi.

Dolayısıyla İslam'ın içinde ALİ'ye olan tarihi bir düşmanlık söz konusu.
Bunu kimse inkar edemez.

Bu gerçeği de açıklamak bizim ALİ'Vİ vazifemiz.
The Following 4 Users Say Thank You to Baba İlyas For This Useful Post:
Hamza Aksüt (09-13-2011), MERAKLI (09-13-2011), Musali Sar (09-14-2011), Tahtacı35 (09-13-2011)
Alt 09-13-2011, 16:04   #8
Aziz
Üyemiz
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 3865
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 1
REP Seviyesi : Aziz is on a distinguished road
İletişim

Alinti:
Baba İlyas Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster

Aynı islamın allahı osman'ın Kuran'ından ALİ hakkında şu ayet indiriyor:

ALİ namaz kılarken sarhoş olduğu için kıraatinde sözleri karıştırdığından Allah Ali hakkında şu ayeti indirdi “Ey iman edenler! Sarhoşken, ne dediğinizi bilene kadar ve cünüpken, yolcu olan müstesna, gusledene kadar namaza yaklaşmayın.” (Nisa suresi 43-cü ayet)

1- islamın allahıda ne demek??* allah herkesin allahı.

2-bahsi geçen ayetin hz ali hakkında indirildiğini nerenden uydurdun?

3-alkış yapıp konuya teşekkür edenler neye teşekkür ettiğini biliyormu?nezaketen adet olduğu gelenek haline geldiği içinmi teşekkür ediyor?

Konu Aziz tarafindan (09-13-2011 Saat 16:12 ) değistirilmistir..
Aziz isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following User Says Thank You to Aziz For This Useful Post:
Hamza Aksüt (09-13-2011)
Alt 09-13-2011, 16:07   #9
Aziz
Üyemiz
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 3865
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 1
REP Seviyesi : Aziz is on a distinguished road
İletişim

en son açtığım konuda artık yazmayacağımı belirtmiştim.ama bu rezil konuyu görünce yazmadan edemedim.

bu foruma gelirken alevilere sempati duyarak gelmiştim.şuan nefret ediyorum.baba ilyastanda ona teşekkür edenlerdende. sünnilerin hakaretinden yakınanlar hakarette sünnileri geçmişler. yazıklar olsun.hepinizden nefret ediyorum.
Aziz isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following User Says Thank You to Aziz For This Useful Post:
Hamza Aksüt (09-13-2011)
Alt 09-13-2011, 16:29   #10
Hamza Aksüt
GENÇALEVİLER YAZARI
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 834
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 6
REP Puanı : 102
REP Seviyesi : Hamza Aksüt will become famous soon enoughHamza Aksüt will become famous soon enough
İletişim

Sayın melami
Genellikle bilgi aktarımına teşekkür ediliyor. Rivayetlerden birisi gerçekten çok incitici. Katılmam mümkün değil.

Saygı ve sevgiyle...
Hamza Aksüt isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following User Says Thank You to Hamza Aksüt For This Useful Post:
Aziz (09-13-2011)

Bookmarks

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir)

Seçenekler
Stil