![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevilik Araştırmaları Güncel alevilik araştırmalarının paylaşılabileceği alan. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#71 |
|
Bizden Biri |
Sevgili Onurcan: Altın hilalde kadim dinlerin çok tanrılı vede tek tanrılı olanların tümünün birbirinden alışverişleri olmuştur. Ay bu bölgenin önemli bir tanrısıdır. Boğada öyle Mısırda çok daha rağbette, hatta Mısır üzerinden Yunan adalarına kadar böyledir. Bir çok ilah için tapınak ve mabetlerde yapılmıştır. Ama bütün bunların Hak Yol Alevilikle ilgisi yoktur. Ay, Güneş, Yıldız, Hak Yol'un da kutsadıklarıdır. Kutsandıkları içinde hala kutsaldır. Ama tanrı, ilah ve tapınak değildir. Hak Yol Alevilikte bütün bu kutsananlar ziyarettir. Ziyaretlerimizi tanrı ya da tanrılara atfen tapınak ve mabet yapan Sümerlerden günümüze kadar devam eden dinlerdir. Alevilik aya, güneşe, yıldızlara, dağlara,çeşmelere, ağaçlara, kuşlara bu nazarla bakar. Ziyaretlerle tapınakları karıştırdığın sürece Aya tanrı diyerek, dinlerle aynı aynı düzleme düşer aynı dili konuşursun. Dinlerin mabetleri olur. Alevilerin ocakları olur. Dinsel bakışla Alevi bakışı 180 derece birbirine terstir. Dinlerde ay tanrı olabilir. Ama Alevilikte ay kutsanan bir ziyarettir. Bütün ziyaretlerde Hak'tır.Ali'ye gelince Aleviler o konuda da nettir. Aynayı yüzlerine tutuklarında gördükleri Ali'dir. Alevi algısı böyle olduğu için Enel Hak denilmektedir. Sümerin kurnaz tanrıları Hak Yol derya düzeninden çıkıp devlet düzenine geçince, bunu dinlerle pekiştirerek,yoldan düşmüşlerdir. Bu nedenle Dinler Alevilikten nasiplenmiş, Alevilikten aşırdıklarını da dinselleştirmişlerdir.Bu konuda görüşünüz nedir? Önce bunda net olmalısınız. Aleviler ateşe, aya, güneşe, yıldıza, dağa, denize, çeşmeye, ağaca, öküze, koça, arıya, çiçeğe, börtü böceğe,yerdeki karıncaya uçan turnaya, hatta ölmüş atalarının mezarına bile yemin ederler. Bunun farkındamısınız?
Konu yıldızbaba.58 tarafindan (02-05-2012 Saat 04:28 ) değistirilmistir.. |
|
|
|
| The Following 3 Users Say Thank You to yıldızbaba.58 For This Useful Post: |
|
|
#72 |
|
Yeni Üye
Üye No: 4223
Thanked 15 Times in 3 Posts REP Gücü : 0
REP Puanı : 10
REP Seviyesi :
![]() |
oncelikle ali yolunda olan herkese selam olsun bu sayfayı yaklasık ıkı saattır takıp edıyorum ve tahlıl etmeye calısıyorum
yazılanları oncelıkle belırtmek ısterım ben bir arap alevisiyim merak etmişsinizdir nedn bı arap alevisi neden bu tartısmaya katılmadı veya ınkar edıp bır daha cevap yazmadı cunku bu son yuzyıla kadar bu konuyu acan arkadasn soyledıgı gıbı sırdı tabı acıga cıktıktan sonra ınkar cabasına gırıldı cunku bunların bu sırra ulasmaya layık olmayan ınsanlardan saklanmak ıstedı(burdan kastımı anlamıssınızdır yanlıs anlamaya mahal vermek ıstemem) hanı bu bılgılerın bızım okudgumuz gıbı sunnilerınde veya dıgerlerınınde bılınmesı ıstenmedı acıkca ama gelınen nokta bu su an ınternette dolasan her ınsan bunu gorebılır ve ulasabılır neyse ben konuya gecmek ıstıyorum bıraz Oncelıkle nusayrilik ismi emperyalist ulkelerın ortadoguya gelişiyle mısyonerlerı taraffından nusayra daglarının etrafında yasadgımzdan dolayı bize verilen bir addır ve bız bunu kabul etmeyız ve arap alevisi deriz kendımıze hatta arap ismi bile bıze nusayri yaftası yapıstırıldktan sonra etnık yapıyı belırtmek ıcın sylendı halk dılınde hala bız aleviyyun uz yanı ali yolundan gıdeniz bu tıp yaftalar bızı bırbırımızden uzaklastrdı arap alevisi anadolu alevisi gibi arkadaslar bunun farkında olmamızda guzel. Benım en cok rahatsız oldugum konu ise nusayrileri musevilere karaimler vs eskı ortadogu uygarlıklarıyla bırebıre ozdestırmenız arkadaslar lutfen bılmediğimiz konular hakkında komplo teorılerı uretmıyelım yok tura thoraymısta yok bu suymusta bıraz daha dıkkat edelım tura acıklamısını bı arkadas yapmıstı tura turabtır yanı topraktır fazla uzatmak ıstemıyorum her dın eskı cagdakı uygarlıklara benzetılebılır cunku ınsanların gecmısten gelen bır sosyal yasantısı vardır neyse bu konu hakkında fazla konusmak ıstıyrum ve bızlere gecmek ıstıyrum tekrardan ben bir arap alevisi olarak adana pir sultan abdal dernegınde cemlerede katıldım size sunu soyleyım evt farklılıklar ama cemde okunulan duaların aynısı bızım dedelerımız tarfındanda okunuyor(ornegın nur suresı 35 ayet) yapılan rıtuellerın buyuk benzerlık gosterıyor bu kıtaba baktıgınzda dıkkatınızı ceken bsey olmadı mı hıc bu yazılanlar dedelerımzn sazla okudugu nefeslere benzemıyor mu işte bızde bunları ıbadetımızde okuyoruz arkadaslar sıdekı kulluk anlayısı bızde tilmizliktir bızdede dini ogreneck kamil olacak insan emmo-seyyıdu dedıgın bir buyuge emanet edılır daha nice benzerlıkler bız arap alevileri ile sizlerin arasındakı tek fark onumze cekılen çizgiden ıbarettır derviş ali virani hatayi soyler bizim yolumuzu bizim yolumuz aynı yoldur canlar şimdilik soyleyecegım bu kadar tek istedıgım bız arap alevileri hakkında daha fazla uydurma seyler soylenmesın ve bırlıkten beraberlıkten kacınılmasın Selamlar saygılar canlar |
|
|
|
|
|
#73 |
|
Yas: 30
Üye No: 14
Thanked 12728 Times in 5992 Posts REP Gücü : 10
REP Puanı : 1264
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ağzına sağlık, hoş geldin alaviyyun can. PAylaşımlarının devamını bekliyoruz.
Hakk'ı görmek diler isen
Suret-i insana bak Arayıp gezme bu halkı Cismin içre câna bak. Noksani Baba |
|
|
|
| The Following 3 Users Say Thank You to Devrim06 For This Useful Post: |
|
|
#74 |
|
Yeni Üye
REP Seviyesi :
![]() |
|
|
|
|
|
|
#75 | |
|
Hakka Yürüdü
Üye No: 156
Thanked 1722 Times in 620 Posts REP Gücü : 0
REP Puanı : 575
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Alinti:
Selman'nin tarihsel kimligi kim? Selman nusayrilik'te Ali ve Muhammed ile es tutulan ücleme de ücüncü kutsal kisi. Ben diyorumki " Selman, Sülüman, Süleyman" isminin kutsalligi Hz. Süleyman ile ilgili. |
|
|
|
|
| The Following 3 Users Say Thank You to Onurcan For This Useful Post: |
|
|
#76 | ||
|
Hakka Yürüdü
REP Seviyesi :
Alinti:
Alinti:
Andolsun Tûr’a, satır satır yazılmış kitaba, Yazilan kitap toprakmis. |
||
|
|
|
|
|
#77 | |
|
Hakka Yürüdü
REP Seviyesi :
Alinti:
Sevgili yildizbaba, Enel Hakk; Kime ait bir söz, en azindan tarihimizde bu sözle özdesen kim? Hallaci Mansur. Hallac-i Mansur'un yazdigi kitaplardan ikisinin ismi söyle: Tava-sin-ül Kur'an Ta-Sin Al Azal Iki kitap isminde de SIN var. Tava-Sin, de ilahlastirilan ilah Sin-Ay'dir. Insan yeryüzündeki Ay'in yansimasidir. Ayineyi tuttum yüzüme Ali göründü gözüme. Ay Alidir. Dolayisiyla izah edilenler dolambaclidir ama arif sonuca varmalidir. varamiyorsak bosuna kürek cekiyoruz demektir. Ben senin sonuca varabilecek kadar ince düsündügünü sen söylemesen de görüyorum. iyi paylasimalr, ben su an forumda sakincali piyade(Kontrollü üye) konumundaymiyim.. Yazdiklarim yayinlamiyorlar) Sanki cok umurumdaydi. Sen soru sordun ben cevap yazdim.Cikmaz ayin carsambasina kalmaz umarim cevabim. |
|
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Onurcan For This Useful Post: | ozan abbas (02-08-2012) |
|
|
#78 | |
|
Yeni Üye
REP Seviyesi :
![]() |
Alinti:
bkınız :"Bir çok geceler Selman (r.a) Rasûlüllah (s.a.s) ile yalniz kalirlardi. Bu beraberlik o kadar sürerdi ki Rasûlüllah (s.a.s) hanimlarindan birinin yanina bile girmezdi" (Ibnul-Esir, Üsdül-Gabe, II, 420). Rasûlüllah (s.a.s), Hendek savasi esnasinda onun ehl-i beytinden oldugunu ilân etmisti. Hz. Ali (r.a) onun hakkinda; "Ona evvelkilerin ve sonrakilerin Ilmi verIlmistir. Onda bulunan bu Ilme ulasilamaz" demistir. Baska bir zaman da: "O bizim ehl-i beytimizdendir. Aranizdaki konumu Lokman Hekim gibidir. Ilk ve son kitabi okumustur. Sonu olmayan bir denizdir" demistir. Muaz (r.a) kendisine gelenlere Ilmi, aralarinda Selman (r.a)'in da bulundugu dört kisiden talep etmelerini söylemistir. Onun Ilmi hakkinda yapilan övgüler Rasûlüllah (s.a.s)'in söyledigi; "Selman Ilme doyuruldu" (Ibn Sa'd, a.g.e., IV, 85). ayrıca selman muhammed oldukten sonra valilik yapmıstır tarıhsel kişiliğine bakacak olursak sureklı ehlıbeyt safında yer almıstır ve evet selman el farısı bab dır ayrıca ben sunu anllıyamıyorum sız arap aleviligini neye dayandırmak ıstıyorsunuz alevlik sadece islamla ortaya cıkan bısey degıldır biliyorsunuz ama nereye gıdılmek ıstenıyor onu anlamıyorum biz hak yolundanız ali yolundanız sız paylasımlarda bızı her seye dayandırdınız onune gelen bı komplo teorısı uretıyr bı gecmıs paylasılanlara bakın arada mantıklı seylerde var ama cok ucuk seylerde var size ısmaıl kaygusun yazısndan bı bolum paylasmak ıstıyorum Muhammed’in kendi ev halkından, yani Ehlibeyt’ten saydığı Salman-ı Farisi’yle olan yakınlığıyla aynıdır. Diğer yandan Nusayri’nin İmam Naki ve oğlu Hasan ül-Askeri ilişkileri de aynı yakınlık derecesindedir. İmamlara açılan kapıdır (Bab) Nusayri b. Muhammed. Bu kitaplardaki birçok bilgi ve kavramlar, İmam Cafer Sadık Buyruğu, Hacı Bektaş Veli’nin Makalat’ı, Kaygusuz Abdal’ın risaleleri, Şah Hatayi, Pir Sultan, Kul Himmet vb. Alevi-Bektaşi ozanlarının nefeslerinde, deyişlerinde yansımaktadır. Hacı Bektaş Veli, 13.yydan beri Anadolu’da ve Balkanlarda yaşayan Alevi-Bektaşiler için nasıl Kutb’ul Evliya, yani veliler ulusu ve serçeşme ise, Muhammed bin Nusayri de, 9.yydan beri Kilikya bölgesinde (Adana, Mersin, İskenderun, Tarsus, Antakya) ve Suriye’de, Lübnan’da yaşayan Arap Aleviler için (Bünyamin de İran’daki Ahl-al Hakk’çı (Kürt) Aleviler için aynı makamdadır.) aynıdır. Hepsi de Ali donunda, İmam donunda yeniden dünyaya gelmiş ya da İmam’ı gözleriyle görüp onun Hücceti olmuş velilerdir. Zamanının yaşayan imamlarıdır ve tanrısal parçayı taşıdıklarına inanılır. Cemlerde okunan gülbengler ve duaların sonunda, Hünkar Hacı Bektaş Veli’den dilekler, muratlar istenip yardım beklenmesi neyi gösteriyor? Alevilik inancında velilik makamı tanrısal makamdır; veli sözcük anlamıyla da tanrının dostu, arkadaşı demektir. Veliden istenen yardım, rahmet tanrıdan istenmiştir. Alevilikte tanrının insanlaşması, insan-tanrı birliğinin, ya da tanrının nesnelleşmesidir bu. işte canlar buda anadolu aleviligındekı kulluktur Hamza ve İsmail b. Muhammed al-Tamimi tarafından altı kitap halinde düzenlenmiş Druzi yazıları Nusayriler için de kutsaldır. Rasail al-Hikma (Akıl-hikmet, bilgelik kitapları) ya da al-Hikma, al-Sharifa adını taşıyan bu kitaplar inanç önderleri Şeyhlerin tekelindedir. Okumayanlar, kitapların nerede olduğunu ve doğal olarak içeriğini de bilmezler. Okuyanlar ise, nerede olduğunu değil, ama gerektiği kadarını sadece yola girecek olanlara anlatırlar. Çünkü bu kutsal yazılar aynı zamanda kutsal sırlarıdır. İnanç yapılanmasında toplum iki sınıfa ayrılır: Birincisi inanç ve tapınma gerçeklerinin içine, yani inandıkları gerçeklere götüren yola girmiş olanlar, yani Ukkal (akıllılar, bilgin kişiler anlamında). İkincisi ise, yola girmemiş ve kutsal yazıları okumalarına izin verilmeyen toplumun büyük çoğunluğunu oluşturan “bilgisizler” anlamındaki Cuhhal (Cahil’in çoğulu) kesim. Her yetişkin Druzi ve Nusayri, önemli bir hazırlık ve duruşmadan sonra yola girebilir. Yola girince, inançsal yaşamı sıkı bir biçimde sürdürmek zorundadır. Akıllılar arasında daha fazla bilgi sahibi olanlara, topluluk içerisinde Şeyhler olarak, özel yetkiler verilmiştir. Onlar zamanlarının çoğunu, kutsal yazılardaki yola girecek olanlara ruhsal rehberliği gösteren, ayrıca topluluğun her türlü inançsal görev ve törenlerini yönetecek bilgileri içeren bölümlerini kopya etmekle geçirirler. arkadaslar elbet olcak bazı kulturel farklılıklar ornegn durzılerle bızım kaynasmamız sızın bazı orta asya geleneklerını yerlestırmenız ama bu boyle oldu dıye baska seyler aramaya gerek yok canlar ayrıca bı arkadas bı arap alevısının yazdıgını alıntı yapmıs ben sıze ılk yazımda soylemıstım ıstersenınz ılk paragrafı tekrar okuyun SELAMLAR SAYGILAR CANLAR |
|
|
|
|
| The Following 7 Users Say Thank You to alaviyyun For This Useful Post: | Alibaba (02-08-2012), Baba İlyas (02-08-2012), Batıni (02-09-2012), Devrim06 (02-08-2012), Naki (02-08-2012), radyotamircisi (02-08-2012), İşcanbaba (02-08-2012) |
|
|
#79 |
|
Üyemiz Bulunduğu yer: ankara
Üye No: 1662
Thanked 136 Times in 67 Posts REP Gücü : 1
REP Puanı : 20
REP Seviyesi :
![]() |
onurcan kardeş
şu ayı mayı bıraksan iyi olur ay olsa cemde aleviler ay der diyor mu yok öyleyse ne ayı ne güneşi deyişler ortada buyruk ortada nerden çıktı bu ay |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to radyotamircisi For This Useful Post: | İşcanbaba (02-08-2012) |
|
|
#80 |
|
Can Bizden Biri Bulunduğu yer: Ankara
Yas: 49
Üye No: 134
Thanked 8566 Times in 4033 Posts REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Hallac-ı mansur'un tavasin isimli eserinde ( Yaşar Günenç, Yaba yayınları 1. Basım 1995) AY'DAN falan bahsetmemektedir. Kitabın içeriğinde AY/MAY geçmemektedir.
Kitabın içindekiler sayfasında, Peygamberlik ışığı için Ta-Sin, şeklinde TAVASİN demez sadece başlıkta tavasin yazmaktadır. Bilindiği gibi Kur'an'da Şuara, Kasas süreleri 'Ta sin mim' ile maşlarken Nelm süresi 'Ta-Sin' ile başlamaktadır. Bu kitabın ismi buralardan geliyor olmasın. Çünkü anılan kitap peygamber ile başlamakta. Olabilir mi? Ne dersiniz.
2 Temmz Sivas yangını günümüzün KERBELA sıdır, Bu günde de yanar yüreğim, gülesim gelmez, içesim gelmez, matemdir her anım. Matemdir.
Dinimiz sevgi Kabemiz insan Iscanim ne oldum deme Siirin hakkini yeme Kafiye yok gitmis güme Kim neyi bilir bilinmez |
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 2 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|
Sponsored links
|