Genç Aleviler  

ANASAYFA Bugünkü Mesajlar Sohbet & SohbetRadyo
Go Back   Genç Aleviler > ALEVİLİK ÖĞRETİSİ > Alevilik Araştırmaları

Alevilik Araştırmaları Güncel alevilik araştırmalarının paylaşılabileceği alan.

Reklam Alanı

Bookmark and Share Seçenekler Stil
Alt 01-31-2011, 13:04   #31
Batıni
Gönül Dostu
Kullanıcı Profili

Batıni - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 3647
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 2
REP Puanı : 37
REP Seviyesi : Batıni is on a distinguished road
İletişim

Alinti:
Baba İlyas Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
BU KONU DA ERGUN CANDAN'IN TÜRKLERİN KÜLTÜR KÖKENLERİ İSİMLİ KİTABINDAN BİR BÖLÜMÜ YAZMAK İSTİYORUM.
Umarım birşeyler anlaşılabilir.

Bu boşluk ve arayış dönemlerinin sonlarına doğru islam orduları genişleme kapsamında bir çok kez Türkleri İslama çağırmalarına rahmen, bu istekler her nekadar başlarda geri çevrilmiş olsada, daha sonraları, Türk Önderler tarafından kabul görmeye başlamıştır. Bu kabüller, Halifelik kavgalarının baş gösterdiği ve Halife Ömerin yıkıcı ve agresiv islam savaşları dönemine rast gelir.

Kabul edilişinin baş sebebi ise, Ömer ve yandaşlarının yorumları olan "İslamın savaşa izin verir ve en önemlisi yönetici kadrolara halklarına karşı üstün yetkiler verir" ana düşüncesi idi.
Bu tamda olarak Türk önderlerin arzu ettiği siyasal bir zemini hazırlayacaktı.

Kısa bir dönem sonra hemen hemen tüm Türk Önderler islamiyeti kabul ettiler.
Ancak islamiyet başlarda halktan pek rabet görmedi. Halk yine eski Şamanistik hayatını sürdürmekte idi.

Artan baskılar halkın hemen hemen tümünde "yalancı müslümanlık" yapma eğilimini arttırdı.
Halk, sözde Kelimeyi Şaadet getiriyor, fakat müslüman inancı benimsemiyordu.

Bu dönemin sonu, Halife Ömerin Mısırı kuşatması ile başlamış oldu.
Ömer Mısırlıları kılıç zoru ile islamiyete zorladı.
O dönem askeri açıdan zayıf olan Mısır, Ömere teslim oldu.
Mısır halkı zorla müslüman oldu.

Müslümanlık öncesi Mısır halkının bir kısmı İncile, bir kısmı ise Tevrada inanıyorlardı. Yine bir kısım Mısırlı ise asıl din öğretileri olan "ESKi OSiRiS ÖGRETiSiNE" bağlı idiler.

Osiris Ögretisi temel olarak bir "Sırlar Ögretisi" olarak Eski Atlantis ve Mu kültürlerinden gelmekte idi.

Mısırı zorla müslümanlaştıran Ömer, ilk olarak Osiris Ögretisinin merkezi olan İskenderiyedeki Osiris Mabedini yaktırtı. Bu yangın binlerce yıllık çalışmaların eseri çok değerli yazıt ve kitapları kül etti.

Ancak Ömerin geleceğini önceden haber alan Osiris rahipleri, Osiris Öğretisini yaşatabilmek için, kendilerinden bir grubu bazı önemli kitap ve kaynaklarla, Ömerin talanı öncesi arap yarım adasına, Ömerin muhalifi Hz Ali'nin yanına göndermeyi başardılar.
Hz Ali'yi seçmelerinin sebebi, Hz Alini dinlerin özünü kavramış, ılımlı ve barışcı bir insan olmasındadı.
Buradaki amaç, Osiris Öğretisini Hz Ali vasıtası ile İslam sentezinde buluşturmaktı. Osiris Ögretisi ancak böyle devam edebilirdi.

Osiris Ögretisi için tüm dinler bir ve aynı şeydi. Ezoterik (Batini) Öğretinin disiplinin içerisinde asıl gerçekleri İslamiyet içerisinden çekip alabilecek yetekneklere sahip Osiris Rahipleri bunu kolaylıkla gerçekleştirdiler.

Kökeni ruhsal tebligata dayanan, vahiy mekanizması ile Hz. Muhammed tarafından indirilen Kuranı-Kerimdeki sembolik bilgilerin "derin ve gizli anlamları", Osiris Rahiplerinin bilgileri ışığında ele alınmaya başlandı.

Allah'a ibadet olgusu, yerini "Tanrı - Evren - İnsan" üçlemesinden oluşan "Varlığın Birliği İlkesine" bıraktı.
Bu "BATİNİ" çalışmalar o zamanın "Harici" kesimi (Ömer ve taraftarları) tarafından sapkınlık olarak nitelendirilseda, hızla devam ediyordu.

Batini birikim, sembollere bürünerek Filozofların felsefi yazıtlarında yaşamaya başlamıştı. Bu felsefeden etkilenen bazı Filozoflar kendilerine "SUFi" adını verdiler. "Sufizim" denilen yeni bir dalga yayılmaya başlamıştı.
Sufi aslı Yunanca olan Sofos kelimesinden geliyor ve "Akıl-Hikmet-Bilgelik" anlamına geliyordu.
Sufi öğretisinin temeli "Arınmış, Uyanmış, Şuurlanmış İnsan" olmaktır.

İslami Motiflerden hareket eden ama tüm dinlerin birliği ve Batini Öğretide bütünleşen Sufizm, dünyanın bir çok yerinde taraftar buldu ve kısa bir süre sonra büyük bir güç haline geldi. Sufizm ilerleyen yıllarda evrensel bir boyut kazandı. İslami sufizm çalışmalarına ise "Tasavvuf" alt başlığı ismi kondu.

İşte yeni doğan bu felsefe, zorla islamlaştırılan insanlara can simidi gibi kurtarıcı oldu.
Bu sistemle Zerdüşt İranlılar ve Şamanist Türkler islama çok daha kolay ayak uydurabildi. Çünki bu sistemde kendi geleneksel inançlarındanda bir şeyler bulabiliyorlardı.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, önceleri islamiyeti benimseyen Türk halkı Sufizim/Tasavvuf ile yoğrularak gelen islam inancını benimsedi ve özümsedi.
Bunda en önemli etkenler
a) Sufizimin eski inanışları Şamanizm ile an arterlerde benzerlik göstermesi
b) Sufilerin Kılıçla kalkanla değil, sevgi ve barış ile gelmeleri
c) Sufilerin üstün yaşam prensipleri ve etik kuralları idi.

Sevgili Baba İlyas,

Yazar,çok doğru anlatmış olanları, kaynakları çok sağlam bence..

Yazar'a ve size teşkkür ederim... Aynen böyledir bu gelişme..

Aşk İle.
Batıni isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 4 Users Say Thank You to Batıni For This Useful Post:
Amistofes (01-31-2011), aris (02-01-2011), Baba İlyas (01-31-2011), hayat (02-01-2011)
Alt 02-02-2011, 15:58   #32
...HURUFİCAN-ERZİNCAN...
Can
...
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 2975
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 0
REP Puanı : 42
REP Seviyesi : HURUFİCAN-ERZİNCAN is on a distinguished road
İletişim

Alinti:
Batıni Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster

Yazar,çok doğru anlatmış olanları, kaynakları çok sağlam bence..

Aynen böyledir bu gelişme..

Aşk İle.
Mesela?
HURUFİCAN-ERZİNCAN isimli Üye suanda  online konumundadir   Alinti ile Cevapla
Alt 02-02-2011, 16:26   #33
İşcanbaba
Can
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

İşcanbaba - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Yas: 49
Üye No: 134
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi : İşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud of
İletişim

Alinti:
Ancak Ömerin geleceğini önceden haber alan Osiris rahipleri, Osiris Öğretisini yaşatabilmek için, kendilerinden bir grubu bazı önemli kitap ve kaynaklarla, Ömerin talanı öncesi arap yarım adasına, Ömerin muhalifi Hz Ali'nin yanına göndermeyi başardılar.
Hz Ali'yi seçmelerinin sebebi, Hz Alini dinlerin özünü kavramış, ılımlı ve barışcı bir insan olmasındadı.
Buradaki amaç, Osiris Öğretisini Hz Ali vasıtası ile İslam sentezinde buluşturmaktı. Osiris Ögretisi ancak böyle devam edebilirdi.
Ben hala şu OSİRİS'e takıntı yaptım, abiler, siz ne derseniz deyin,
Hangi kaynakta yazmakta bu, Ömer'in orya gittiğinde, Mısır'ın OSİRİS TANRISINN inananları olduğu, ve Rahipleri ve Tapınakları olduğu,
Cidden takıntılıyım,
Sağlıcakla.

2 Temmz Sivas yangını günümüzün KERBELA sıdır, Bu günde de yanar yüreğim, gülesim gelmez, içesim gelmez, matemdir her anım. Matemdir.

Dinimiz sevgi
Kabemiz insan

Iscanim ne oldum deme
Siirin hakkini yeme
Kafiye yok gitmis güme
Kim neyi bilir bilinmez
İşcanbaba isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following User Says Thank You to İşcanbaba For This Useful Post:
karan (02-03-2011)
Alt 02-02-2011, 19:24   #34
aris
Forum Katılımcısı
Kullanıcı Profili

aris - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 3675
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 1
REP Puanı : 12
REP Seviyesi : aris is on a distinguished road
İletişim

Alinti:
İşcanbaba Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
Hangi kaynakta yazmakta bu, Ömer'in orya gittiğinde, Mısır'ın OSİRİS TANRISINN inananları olduğu, ve Rahipleri ve Tapınakları olduğu,
Cidden takıntılıyım,
Sağlıcakla.
sevgili can,
ergun candanın türklerin kültür tarihi
adlı kitabında böyle bir bilgi var ama
verilenler daha çok ezoterik bilgi içerdiği için sadece söylenti düzeyinde sanırım.
aris isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following User Says Thank You to aris For This Useful Post:
hayat (02-09-2011)
Alt 02-02-2011, 22:19   #35
...HURUFİCAN-ERZİNCAN...
Can
...
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 2975
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 0
REP Puanı : 42
REP Seviyesi : HURUFİCAN-ERZİNCAN is on a distinguished road
İletişim

Alinti:
Cidden takıntılıyım,
Sağlıcakla.
Can kardeşim isis osiris hakkında koca bir kitap elimde arada bir buradan yazarız..

Eski Mısır'daki Horus'un Yunan'daki karşılığı. İskenderiye’nin yüce tanrıları Osis ,isis ve Horustu bunlar Serapis, isis ve Harpocrates diye de bilinirlerdi. Ayrıca bunlar Yunan tanrıları Dionysus, Demeter ve Apollo ile özdeşleştirilirlerdi. Harpocrates, uzun zaman bir savaş tanrısı olarak ün yapmıştı. Ancak ayrıca o, bir çocuk tanrı olarak da meşhur olmuş ve “küçük Apollo”, “küçük Heracles” veya Eros diye adlandırılmıştı. Horusun olduğu gibi, onun sembolü de şahindi.
Verimli Nil vadisinin bulunduğu Mısır, zengin bir ülkeydi. Ayrıca stratejik bir konumu davardı; başkent İskenderiye, Bizanslıların önemli bir donanma üssüydü ve burası geri kalan kuzey Afrika koridoruna bir kapı idi.
Amr bin As 639 sonlarında, Nil Deltası üzerine hızlı bir hücum yaparak Filistin ülkesinin fethine başladı. Daha sonra, 640 yıl ortalarında, Nil Deltasının Güney ucunda büyük bir Bizans kalesi olan Babilon'daki Roma askerlerini güvenli surların dışında arazi savaşma çekerek (bugünkü Kahire şehrinin 5 mil Kuzey Doğusunda bulunan) Heliopolis'te yenilgiye uğrattı

Canım kardeşim Middariler,ağlebiler,rüstemiler,Zeyyidiye8761-909)idrisiler(789-985) fatimiler(909-1174),Muvahhidler(1121-1269) tarihleride unutmamak gerekir..
Heliopolis ve İskenderiye ukarı mısır-aşşağı mısır kutlunu etkilemiş düşünürler özellikle Heliopolisten çıkmıştır.Pisagorda buradan bahsetmektedir.Bana kalırsa İskenderiye bir yana Heliopolis ve okulları öğretmenleri öğrenciler yanlarındaki kaynaklar Mezopotamya ve hint kültürü bilgisi tarihi ve inançları ile birlikte doğa hakikat-ı inancı makro kozmik evren anlayışını yorarak kendi gelişimiyle bir şeyler yaratmıştır..
Yunan alimlerin kariyer ve kendini bil ile bilgilenmek için mutlak suretle o bölgenin tek üniversitelerin bulunduğu yer olan Mısıra oradanda Mısırda bulunan okullarda eğitim görmüşlerdir.Bizde bunları yunanlılardan-Giritlilerden öğreniyoruz..

Mısır egemenleri öldükten sonra Tanrı Aton-a daha önceleri sonralarıda diğer Tanrılara varmak için yüksek yapılara ihtiyaç duymalarından tutunda bedenlerini korunması için yaptırdıkları piramitlere ve mumyalama şekillerine kadar akıl almaz gelişimleri inceliyorum. Sanatsal olguları yaratan ruh veya akıl neydi? İlk nasıl ortaya çıktı

Hep bir bilinmez.Ne zaman bilim kendine yeni buluşlar çıkışlar buldukça kafamızdaki sorularıda bir, bir çözeceğiz..
Nasıl mısır ressamları baş tarifini yandan çizmenin kolay ve aktarılmak istenileni daha iyi aktaracakları o zaman ki bilgi beceriye sahip oldukları bilinci varsa bizde geliştikçe suallere cevap vermemizde daha netleşecektir…

ha..
aris
ergün CANDAN fantastik sallamaları var..
kitaplarından bazılarını okudum..
bir iki kültün karmaşasını bir yerlere getirmeye çalışıyor..
gerçekle fantastik rasında bir anlayış..

Konu HURUFİCAN-ERZİNCAN tarafindan (02-02-2011 Saat 22:23 ) değistirilmistir..
HURUFİCAN-ERZİNCAN isimli Üye suanda  online konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following User Says Thank You to HURUFİCAN-ERZİNCAN For This Useful Post:
İşcanbaba (02-03-2011)
Alt 02-02-2011, 22:24   #36
Baba İlyas
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

Baba İlyas - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 3478
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 5
REP Puanı : 59
REP Seviyesi : Baba İlyas will become famous soon enough
İletişim

Alinti:
Cidden takıntılıyım,
Sağlıcakla.
Sizce o dönemde her Mısırlı hristiyan mıydı? Yada yahudi miydi?
Bugün Türkiyedeki herkes müslüman mı?Şaman yada Tanrıcı olmayan Türk yok mudur?

saygılar

Sırrımızı ifşa eden ile bize ihanet eden eşittir.
Hazret-i ALİ

Allah gözlerini açtığında ALİ OLDU !

Baba İlyas isimli Üye suanda  online konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following User Says Thank You to Baba İlyas For This Useful Post:
İşcanbaba (02-03-2011)
Alt 02-02-2011, 22:26   #37
Baba İlyas
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

Baba İlyas - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 3478
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Puanı : 59
REP Seviyesi : Baba İlyas will become famous soon enough
İletişim

Alinti:
sevgili can,
ergun candanın türklerin kültür tarihi
adlı kitabında böyle bir bilgi var ama
verilenler daha çok ezoterik bilgi içerdiği için sadece söylenti düzeyinde sanırım.
Cihangir Generin kitabıda mı söylenti düzeyinde?
Baba İlyas isimli Üye suanda  online konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 2 Users Say Thank You to Baba İlyas For This Useful Post:
aris (02-03-2011), İşcanbaba (02-03-2011)
Alt 02-03-2011, 16:14   #38
İşcanbaba
Can
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

İşcanbaba - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Yas: 49
Üye No: 134
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi : İşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud of
İletişim

Alinti:
Baba İlyas Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
Sizce o dönemde her Mısırlı hristiyan mıydı? Yada yahudi miydi?
Bugün Türkiyedeki herkes müslüman mı?Şaman yada Tanrıcı olmayan Türk yok mudur?

saygılar
Sevgili Baba İlyas,

O Dönemde kim ne kadar hırıstiyandı bilmiyorum, Ancak orada Hıristiyan ve Musevilik mevcuttu ve Bizans/Roma eğemenliği vardır,
Osiris inncı o dönemde var olduğuna dair bir bilgi ben okumadım, var diyenler vamı, onuda okumadım

Bu konuyu gündeme taşıyan bildiğim kadarı ile, Çihangir Gener, Ezoterik-Batıni tarihi isimli kitabı ile,

Osiris inancının kuşaktan , kuşağa aktarıldığını, ve islam ordularının işgalinde onlara " ya Müslüman olun, yada ölün" dediğini söylemekte, ve yanına 10 dye bir dip not vermekte, Sayfa 210 da,
Dip Not ise, Turan Dursun, Din bu isimli eseeri kaynak yay.S:52, alıntısıını yapmış,
- BU ara çalıştığım kurumun Kütüphanesi SAYIM yaptığı için anılan kitaba bakamadım, , Ya Müslüman olun, yada ölün dedikleri OSİRİS inancında olanlar mı? başka bir espirisi var mı? ve Turan Dursun2un kaynağı nedir? , Ben şüpheci bir insanım)

Cihagir gene-age- aynı sayfalarda, biraz ilerisinde, Ömer'in karşısında, Ali yandaşı oldular , İslamiyete farklı boyut getirdiler mealinda bir şey yazarak 11 dip notu düşmüş,
11 nolu dip noy, İ.Zeki Eyyüpoğlu, tasavvur-tarikat mezhepler tarihi S:94 notunu düşmüş,

Bu esere baktım, İ.Zeki Eyyüpoğlu'nun, Geçit Yayınları 1986 baskısına baktım,
adı geçem sayfada böyle bir ifade bulunmamakta, bunuda belirtmek isterim.

Ve yine İ.Zeki Eyyüpoğlunun , Bütün Yönleri ile alevi/Bektaşilik isimli eserinde, allevi/Bektaşiliğin kaynaklarını sıralrken, Batıniliği anlatırken, OSİSRİS rahipleri veya Mısır etkisinden hiç bahsetmemekte,
Bedri Noyan Dedebaba da bahsetmemekte, yani ben cihangir'e kadar OSİRİS diye bir yazı okumadım, aleviliği etkileyeme adına, sonra da okumadım ne yalan deyim,
Okuyup hatırlamadğım varsa onuda zaten hatırlamıyorum.

Bazen Alevilik adına olmadık şeylere sarılmaktayız, Oysa yaşayan bir alevilik var, İnsanlarımız Cemlerini yapmakta, görgülerini yapmakta, Hukuklarını işletmekte, tüm bunlar ortada iken, kendimizi bir yerlere yamama derdinde olamamız üzücü,
Bu sarılmalra ise insanlarımızda, genclerimizde, ve inancını, ibadetini bilmeyen alevilerde de kafa karışıklığı yaratmakta, ondan sonra kamplara ayrılmaktayız,
İslamcı/değil, Zedüştcü/Pavlukenci/Pir silvanuscu/ vs. vs. diye,

ÖZGÜVEN yitiminin nedenleri bunlar,
Sağlıcakla,
İşcanbaba isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 4 Users Say Thank You to İşcanbaba For This Useful Post:
Amistofes (02-03-2011), Baba İlyas (02-03-2011), Hamza Aksüt (02-03-2011), karan (02-03-2011)
Alt 02-03-2011, 16:38   #39
karan
Forum Katılımcısı
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Yas: 27
Üye No: 311
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Puanı : 222
REP Seviyesi : karan has a spectacular aura aboutkaran has a spectacular aura aboutkaran has a spectacular aura about
İletişim

Alinti:
Cidden takıntılıyım,
Sağlıcakla.
Sevgili Iscanbaba Osiris rahiplerine takinti yapman gayet dogaldir. Dogal olmayan takinti yapmaman olurdu sanirim. Cunku bu terim hem çok bilinmeyen bir tarihten hemde kokeni geçmiste kalmis iliskilerden geliyor. Ayni takinti bendede var. Ben sadece amator arastirmaci gozuyle yaklasiyorum.Taslar yerine zamanla oturur. Benim fikrimce Osiris rahipleri-Misir-Mezepotamya/Sufilik iliskisinin desteklenmesinden çikacak olan sey (00kanitlanirsa) Aleviligin Misirdan geldigi, Misirli oldugu degil Aleviligi buyuk olçude etkileyen Sufist fikirlerin Misir'dan geldigi, Misirli oldugudur. (Ama bu Misir kendilerini Tanri ilan etmis franvunlarca yonetilen çok tanrili inancin degil Osiris rahiplerinin Hermesten aldiklari yolun Misiri)

Yukaridaki mesajlarinda birkaç kere tekrarladigin cumlelerinde islamin Misira girmesinden once Misirda Osiris inancinin halk tarafindan yasatilip yasatilmadigindan suphe duydugunu soylemissin. Misirda Osiris inanci halk tabanina ogretilmezdi zaten. Osiris inanci bir nevi yuksek ruhban sinifinin (oda) sinavdan sinava geçerek ogrenebildikleri bir inançti. Yani Misir halki zaten Osiris inancinin gerçek açilimilarini, anlamlarini, sembollerini, sirlarini bilmiyorlardi. Bu durum tipki bugun Anadoluda yasayan milyonlarca Alevinin Aleviligin gerçek açilimlarini, anlamlarini, sembollerini, sirlarini bilmemeleri gibidir. Bu durum eski Misirdada bugunku Aleviliktede neredeyse ayni.

Misirdaki Osiris inancinin kokeni TEK TANRILI bir inanctir. Hermes'in Misira getirdigi bu tek tanrili inanç mo 5000 yili Firavun Menes donemine kadar devam eder. Bu tarihten sonraysa yavas yavas Misirdaki tek tanrili Osiris inanci geriye atilarak Firavunlarin Tanriyi temsil ettigi degil TANRI OLDUGU donemler ivme kazanir. Bu donemin baslamasiylada yozlasma hizlanir ve kotu, gaddar, acimasiz fravunlarin Tanri oldugu Misir donemlerinde halk iyiden iyiye ezilirken tanrilarin çoklugundan tanrinin birligi donemi sona erer. Bu çok tanrili donemde çok tanriciligin rahipleri fravunlar destegiyle guçlenirken tek tanri inancini savunan Osiris inanci ve rahipleri tamamiyla yer altina girmek ve ogretilerini bu sekilde surdurmek zorunlulugunda kalirlar. Yani Osiris inancinin kokeni çok tanriciliga degil tek tanriciliga dayanir.

Yozlasmanin has safhaya çiktigi, tanrilarin dag tastan bile çok oldugu donemler ortaya çiktiginda gunumuzun tek tanrili inanç fikrini ortaya atip bugunku semavi dinlerin temelini atan Musa, bu tek tanrili inanç sistemini savunan Osiris rahiplerinin ogrencisiydi. Keops pramidinde yaklasik 20 yil inisiye edilen Musanin asil adida Hossersif'dir.

Musanin yaydigi ogreti tamamiyla Osiris rahipleri inancindan ve inisiyelerden aldigi egitimlerin saydamlastirililmis haliydi. Musanin ogretisi olumunden sonra degistirilmis, farklilastirilmis, temelinden çikarilmis bir hale getirilerek baska bir zamanda kagida alinmis ve bu sekilde yozlastirilarak devam ettirilmistir.

Buradaki asil ve uzerinde durulmasi gereken mesele tek tanrili inanca geçisin temellerinin (yine tek tanrili inanci benimseyen) Osiris rahiplerince atildigidir. Osiris rahiplerinin Musa ile attiklari bu temel gelecek olan semavi dinlere zemin hazirlayacak, ornek olacak, yol gosterecekti.

Sevgili Iscanbaba aslina bakilirsa Osiris rahiplerine takmakta haklisin. Cunku Osiris rahiplerini Alevilik ile iliskilendirememektesin. Osiris rahiplerini biz bugun Alevilik ile iliskilendiremiyoruz fakat Alevilik Osiris rahiplerine yol kuran ve gosteren Hermesi çok defa anmis. Hermes bilindigi gibi Idristir.

Idris terziligi icat etmeden
Entazeden gecti boyumuz bizim
Yaradildik nur'u hakka varmadan
Bin bir mashar oldu soyumuz bizim

İdris nebi hülle biçer,
gezer Allah deyu deyu

Bizden selam olsun sofu canlara,
Vücudun şehrini yikanlar gelsin.
Yedi kat göklerin, yedi kat yerin,
Kudret binasını kuranlar gelsin.

Sofu dedikleri bir kolay iştir,
Erenler gördüğü bir engin düstür.
Eti yok, kanı yok, bir uçar kuştur,
O kuşsun adını bilenler gelsın.
Pir Sultan Abdal

Pir Sultanin deyisindeki "EREN" kelimesi "Hermes'in" Anadoludaki farkli uzantilarindan biridir bence.

Hermes = Heramis = Ermes = Ermiş = Eren vb uzantilar...

Deyise gore Erenlerin gordugu dus, eti kani olmayan bir uçar kusmus. Pir Sultan Erenlerin düslerinde gordugu bu kusun adini soruyor. Iste bu kusun adi Turna, turnadan kasit ise Hermes'tir. Bu Hermesin Asasi Nil denizinde, Hirkasi Hace Bektastadir.

Şahı merdanın avazı
Turna derler bir kuştadır
Asası Nil denizinde
Hırkası bir derviştedir

Kimmis o zaman Hace Bektasin hirkasini giydigi asasi Nil denizinde olan?

Eger ki Islam içinde filizlenmis olan Sufi inancinin, felsefesinin kokenini aramak istiyorsaniz tarih sayfalarini karistira karistira o felsefenin kokenine yavas yavas gidersiniz. Gidegeginiz yol nereden geçerse geçsin (ister pltatondan, ister eflatundan, ister orfeden, ister essenilerden, ister Saabilerden, ister Kabaladan...) sizi mutlaka Hermes ile bulusturacaktir.

• "Asıl insan Nûr'dur. İnsanlar bu nûru tanımazlar ve onu fark edemezler; ancak hakikat budur. Nûr her yerde, her kayada ve her taşta vardır. Bir insan nûr olan Osiris ile birleştiğinde, tikel tümelle birleşmiş olur ve o zaman nûru, o perdeler arkasında gizlense de yine her şeyi görür.
    Hermes
  • Başka her şey geçicidir, ancak nûr süreklidir. Nûr insanın hayatıdır. Her insan için bu nûr kendisine her şeyden daha yakındır.
    Hermes
  • Bir insan bilgi ile törenlerin ve ayinlerin (ritüel) üstüne yükselir ve Osiris'e ererse, Nûr'a, o her şeyin başlangıcı ve sonu olan ve baştan başa nûr ile çağlayan Amon-Ra'ya varır.
    Hermes"
  • "Osiris semadadır, fakat Osiris aynı zamanda her insanın kalbindedir. Kâlpteki Osiris, semadaki Osirisi tanırsa o zaman insan tanrısal bir ermiş olur ve parçalanan Osiris tekrar toplanır.
    Hermes"
  • "İnsanlar ölümlü tanrılar, tanrılarsa ölümsüz insanlardır. Nûr sizsiniz ve bu nûr daima parlasın.
    Hermes"

karan

Konu karan tarafindan (02-03-2011 Saat 21:58 ) değistirilmistir..
karan isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 4 Users Say Thank You to karan For This Useful Post:
Amistofes (02-03-2011), aris (02-03-2011), Baba İlyas (02-03-2011), İşcanbaba (02-03-2011)

Bookmarks

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir)

Seçenekler
Stil