![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevi Ozanları, Deyişler Alevi ozanlarına dair paylaşımların yapılabileceği alan. Deyiş, Deyişler. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
|
AŞIK CEVRİ (KUL CEVRİ-NEJAT BİRDOĞAN)
Kars-İstanbul (1934-2001) Bir Alevî ozani olan Cevri'nin asil adi Nejat Birdoğan'dir. 1934 Kars dogumludur. Alevilik-Bektasilik üzerine yaptigi esasli arastirmalari ile tanindi. Halk egitimcisi olarak ögretmenlik yapti. Kültür Bakanliginda çalisti. Anadolu'nun Gizli Kültürü Alevilik (1990), Anadolu ve Balkanlarda Alevi Yerlesmesi (1992), Sah Ismail Hatai (1991), Anadolu Aleviliginde Yol Ayrimi (1995), Samahlar (1982) Türkülerimiz (1987) gibi incelemeleri, Gülizar-i Haseneyn (1985), Çelebi Cemalettin Efendinin Savunmasi (1994), Ittihat ve Terakkinin Alevilik-Bektasilik Arastirmasi (Baha Sait Bey) (1994); Hasan Dede Kasabasi ve Hasan Dede (1992) gibi arastirmalari mevcuttur. Sayin Birdogan'in derinlemesine, degerli, ciddi, titiz arastirmalarinin yani sira Cevri mahlasiyla halk siiri tarzinda yazdigi siirlerinde de bu tarzin usta bir ozani oldugu gerçek. Akici ve duru bir dili var. Andigimiz yapitlarinin bazilarinda yer alan siirlerini sunuyoruz. 3 Mayis 2001 tarihinde aramizdan ayrildi.
ELİNE BELİNE DİLİNE SAHİP OL!!!
DERSİME SEFER OLUR; ZAFER OLMAZ (Seyit Rıza) |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Üye No: 17
Thanked 6016 Times in 2689 Posts REP Gücü : 27
REP Puanı : 542
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Derilüben Hak cemine gelenler
Edep ile erkan ile gelmeli Ayn-i cemde saf oturan saf duran Muhabbette hazin hazin gülmeli Ayn-i cem kardesler yeriniz bilin Tasra çikarsaniz gönülde kalin Bu yol sahibinin himmetin alin Mü'minin basinda devlet olmali Mü'min niçün kir getirmez yüzüne Niyaz eder dedesinin dizine Kiyamette mil sokarlar gözüne Mürsidin niyazin dilden olmali Baylig ile varlik benlik getiren Bulunur mu kendi kendin yetiren Mürsid ile bir dösege oturan Kiyamette yüz üstüne kalmali Kudretin meyinden bizler içtik Askin kuresinde kaynadik costuk Anlar bastir bizler ayaga düstük Aman kardes haddimizi bilmeli Mü'min olan mü'min nice olmali Disariya pazvandini salmali Süpürgeci süpürgesin alrnali Her hizmetler yerli yerin bulmali Sakacilar saka suyun doldurdu Mürsid parmagini suya daldirdi Bir damlasi bin bir seytan öldürdü Nus edüb münkire ianet kilmali Okunur nefesler çalinir düvaz Hayir nasihati pirlerden duy yaz Anda kabul olur bin türlü niyaz Fark edüb de törelerin bilmeli Dede olan mürsidligin bildirdi Ayn-i Cemi gülbang ile doldurdu Cem halkini ayak üstü kaldirdi Sakin olup yerli yerin bulmali Uyanir zakirler çalinir sazlar Anda kabul olur niyazlar nazlar Gele sema ede gelinler kizlar Mü'min olan bunda murad olmali Bunu böyle kurmus asildan kuran Emr-olunca gelir sofrayi kuran Dedemiz deyince oturan duran Hiç gaybetsiz evinize varmali Bostur sanma Kul Cevri'nin emegi Sakin kardes baki sanma dünyayi Gayet paktir erenlerin yunagi Kurban kesüb yilda bir kez yunmali |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Kul Seyyid For This Useful Post: | DoğAcAn (02-27-2010) |
|
|
#3 |
|
REP Seviyesi :
Kismetinden alan alsin,
Dost! Bu, Ali sofrasidir. Kul hakkini bilen alsin, Dost! Bu, Ali sofrasidir. Suyumuz var, tuzumuz var, Kurbanlik koç kuzumuz var, Basta, sonda sözümüz var, Dost! Bu, Ali sofrasidir. Bu gider yenisi gelir, Bos gider ganisi gelir, Hak emek sinisi gelir, Dost! Bu, Ali sofrasidir. Biz, Hak içün dervisleriz, Hak lokmasi yemisleriz, Hak içün emek isleriz, Dost! Bu, Ali sofrasidir. Cevri Kul'u ettik feda, Kildik borcumuzu eda, Burda birdir bayla geda, Çün bu, Ali sofrasidir. |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Kul Seyyid For This Useful Post: | DoğAcAn (02-27-2010) |
|
|
#4 |
|
REP Seviyesi :
Gizlenir ozan ahinda,
Yer altinda türküler var.. Deyisinde, samahinda, Zar altinda türküler var.. Umut kuzu asik güden, Bir umuttur dosta giden, Dayan bre körpe fidan, Kar altinda türküler var.. Zincirlendikçe yayilan, Yedi iklimde duyulan, Bir kesilen bin sayilan, Nar altinda türküler var.. Hak balina tuz katildi, Gövde n'etsin, bas satildi, Yigite ilmek atildi, Dar altinda türküler var.. Cevri, sikintidan yeniler, Bu günü dünden günüler, Devran dolabi iniler, Var, altinda türküler var.. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
REP Seviyesi :
Söz : Nejat Birdogan
Müzik : Musa Eroglu Hey erenler pazarim var Hal ehline hal satarim Terazim, tartim bulunmaz Doyumuna bal satarim Tezgah üstü söz söylerim Sözümü gülle peylerim Hasmi sitemi neylerim Ben dikensiz gül satarim Erenler bir pazar kurdum Hak hak dedim döndüm durdum Askin mühürünü vurdum Dost zarfina pul satarim Ben sarrafim inci düzdüm Gevher denizinde yüzdüm Akil süzgecinden süzdüm Cevri akli kul satarim |
|
|
|
|
|
#6 |
|
REP Seviyesi :
Bana Hakki soran ogul,
Haber al asik sazindan, Gögsü peygamber agaci, Kilifi Ali bezinden. Elif, Hakk'a nisan sapi, O gerçege açar kapi, Esikten baslayan yapi, Sari turna avazindan. Sah perdeye basan parmak. Niyaz eyler Hakk'a varmak, Ezgi olup akan irmak. Hak imamlar düvazindan Sancilar dolunca cim'e, Bas egerek gelir cem'e Elbette sarilir dem'e Acisi canan nazindan Sitk ile daya bagrina Derman yetirir agrina O mahbubun diyarina Hisse götürür sizindan Cevri, bunda dilli Kur'an Hem erkanli yollu Kur'an Elimizde telli Kur'an Yürürüz Hakk'in izinde |
|
|
|
|
|
#7 |
|
REP Seviyesi :
Hey erenler! Medet, mürvet,
Cüda düstüm samahindan, Elim yerde, özüm darda Siyir beni günahindan... Sakindim "ben"den kendimi, Elest'ten aldim fendimi, Kusanmisam tigbendimi, Güzel "erenler Sahi"ndan. Ben bendeki "ben"i yiktim, Birligin kösküne çiktim, Gönül çeragini yaktim, Isik geldi penahindan. Buldunsa dünya hasini, Kibir kilma libasini, Nice zalim cezasini Çeker mazlumun ahindin. Namazimiz kilir elbet, Dermanimiz bulur elbet, Umut kusu gelir elbet, O Düldürün sipahindan. Tasim bir harcim on iki, Yüküm bir, hurcum on iki, Kalem bir, burcum on iki, Cevri, gönül dergahindan |
|
|
|
|
|
#8 |
|
REP Seviyesi :
Buyursun gönül kösküne,
Viran ile yeksan olan, Yer alsin Ali askina, Mihman olan, mihman olan... Bu bag kendi evi iken, Dal meyvesi sevi iken, Hey! Bir damla sivi iken, Umman olan, umman olan... Hele devran, yik bendini, Çöz boynundan kemendini, Bil kendini, bil kendini, Insan olan, insan olan... Meyil verme pul, paraya, Yaklasma sirça saraya, Yaklasma sirça saraya, Derman olan, derman olan... Yön ver de askin atina, Var ulas kamil katina, Girip Cevri sifatina Rabbisine sultan olan... |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Yas: 30
Üye No: 14
Thanked 12213 Times in 5714 Posts REP Gücü : 10
REP Puanı : 1264
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
CEVRİ (Nejat Birdoğan)
Hey erenler pazarım var Hal ehline hal satarım Terazim, tartım bulunmaz Doyumuna bal satarım... Ben sarrafım inci düzdüm Gevher denizinde yüzdüm Akıl süzgecinden süzdüm Cevri aklı kul satarım Bir Alevi-Bektaşi ozanı olan Cevri'nin asıl adı Nejat Birdoğan'dır. 1934 Kars doğumludur. Alevilik-Bektaşilik üzerine yaptığı esaslı araştırmaları ile tanındı. Halk eğitimcisi olarak öğretmenlik yaptı. Kültür Bakanlığında çalıştı. Anadolu'nun Gizli Kültürü Alevilik (1990), Anadolu ve Balkanlarda Alevi Yerleşmesi (1992), Şah İsmail Hatai (1991), Anadolu Aleviliğinde Yol Ayrımı (1995), Samahlar (1982) Türkülerimiz (1987) gibi incelemeleri, Gülizar-ı Haseneyn (1985), Çelebi Cemalettin Efendinin Savunması (1994), İttihat ve Terakkinin Alevilik-Bektaşilik Araştırması (Baha Sait Bey) (1994); Hasan Dede Kasabası ve Hasan Dede (1992) gibi araştırmaları mevcuttur. Sayın Birdoğan'ın derinlemesine, değerli, ciddi, titiz araştırmalarının yanı sıra Cevri mahlasıyla halk şiiri tarzında yazdığı şiirlerinde de bu tarzın usta bir ozanı olduğu gerçek. Akıcı ve duru bir dili var. Andığımız yapıtlarının bazılarında yer alan şiirlerini sunuyoruz. 3 Mayıs 2001 tarihinde aramızdan ayrıldı.
Hakk'ı görmek diler isen
Suret-i insana bak Arayıp gezme bu halkı Cismin içre câna bak. Noksani Baba |
|
|
|
| The Following 2 Users Say Thank You to Devrim06 For This Useful Post: | DoğAcAn (02-27-2010), Kul Seyyid (09-26-2008) |
|
|
#10 |
|
Yas: 30
Üye No: 14
Thanked 12213 Times in 5714 Posts REP Gücü : 10
REP Puanı : 1264
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Buyursun gönül köşküne,
Viran ile yeksan olan, Yer alsın Ali aşkına, Mihman olan, mihman olan... Bu bağ kendi evi iken, Dal meyvesi sevi iken, Hey! Bir damla sıvı iken, Umman olan, umman olan... Hele devran, yık bendini, Çöz boynundan kemendini, Bil kendini, bil kendini, İnsan olan, insan olan... Meyil verme pul, paraya, Yaklaşma sırça saraya, Yaklaşma sırça saraya, Derman olan, derman olan... Yön ver de aşkın atına, Var ulaş kamil katına, Girip Cevri sıfatına Rabbisine sultan olan... ************* Kısmetinden alan alsın, Dost! Bu, Ali sofrasıdır. Kul hakkını bilen alsın, Dost! Bu, Ali sofrasıdır. Suyumuz var, tuzumuz var, Kurbanlık koç kuzumuz var, Başta, sonda sözümüz var, Dost! Bu, Ali sofrasıdır. Bu gider yenisi gelir, Boş gider ganisi gelir, Hak emek sinisi gelir, Dost! Bu, Ali sofrasıdır. Biz, Hak içün dervişleriz, Hak lokması yemişleriz, Hak içün emek işleriz, Dost! Bu, Ali sofrasıdır. Cevri Kul'u ettik feda, Kıldık borcumuzu eda, Burda birdir bayla geda, Çün bu, Ali sofrasıdır. ************ Gizlenir ozan ahında, Yer altında türküler var.. Deyişinde, samahında, Zar altında türküler var.. Umut kuzu aşık güden, Bir umuttur dosta giden, Dayan bre körpe fidan, Kar altında türküler var.. Zincirlendikçe yayılan, Yedi iklimde duyulan, Bir kesilen bin sayılan, Nar altında türküler var.. Hak balına tuz katıldı, Gövde n'etsin, baş satıldı, Yiğite ilmek atıldı, Dar altında türküler var.. Cevri, sıkıntıdan yeniler, Bu günü dünden günüler, Devran dolabı iniler, Var, altında türküler var.. |
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|
Sponsored links
|
|||||||||
ankara nakliyat palyaço ankara balon ankara tabela ankara balon süsleme ankara palyaço ankara doğum günü ankara |
|||||||||