![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevi Ozanları, Deyişler Alevi ozanlarına dair paylaşımların yapılabileceği alan. Deyiş, Deyişler. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#21 |
|
Can |
GEL GÖR SIMDI GERCEKLERIN ZATINI
Gel gör Şimdi gerçeklerin zatını İnkar edenin tebdil eder sıfatını Mümin har(i)ce vermez zürriyetini Müminler Kur'an ezber–i Ali'dir Bu vasiyetler Ali'nindir Ali'nin Cemali gerçektir pirim Veli'nin Kusuruna kalmayacak kulunun Müminler Kur'an ezber–i Ali'dir Talip olan durur ahd u peymana Özü haktır kalbi gitmez gümana Zerre günah işlese yatar tercümana Müminler Kur'an ezber–i Ali'dir Müminler günahın eline alır Meşayih kavlinde doğruya gelir Kahrı kime etsen lütf ona olur Müminler Kur'an ezber–i Ali'dir Talip oldur evliyayı hak saya Hem sırrını kalb evinde saklaya Özünde benlik komaya paklaya Müminler Kur'an ezber–i Ali'dir Mümin ziyareti erin nazarı Daim gerçek ile eyle pazarı Erkân yerinedir Pirin nazarı Müminler ezber–i Ali'dir Talip oldur evliya eteğin tuta Özünün egrisin dışarı ata Daim güher ala güherler sata Müminler Kur'an ezber–i Ali'dir Bu yola gidenler olurlar hacı Talip oldur gördüğünün utacı Musahib musahibden ayrı tutmacı Müminler Kur'an ezber–i Ali'dir Sofu oldur gördüğünü kotara Nefs–i emmare'den kendin kurtara Hayır hizmet edip hakka yetire Müminler Kur'an ezber–i Ali'dir Musahib kapısı Ali'den kaldı Onun'çün Cebrail hak rehber oldu Sofra İbrahim–i Halil'e geldi Müminler Kur'an ezber–i Ali'dir Herhangi bir talip pirinden bezer Hak şahit ona bin günah yazar Mürebbi evinden uğruluk hazer Müminler Kur'an ezber–i Ali'dir Ya talip dil oldu cemi katında Melekler titreşir hem heybetinde Ala gözlü Şah'ım versin batında Müminler Kur'an ezber–i Ali'dir Ya da talip olan ikrardan döndü Yerden gökten ona lanetler indi İkrarın sahibi Ali'dir kendi Müminler Kur'an ezber–i Ali'dir Bir talip günahın bilmedi geldi Kırksekiz cumada erkânsız oldu Meşayih kavlinde Mervan'a döndü Müminler Kur'an ezber–i Ali'dir Bir talip eğer günahkar olsa Günahı nedir onu bilmese El aman mürüvvet ya Ali dese Müminler Kur'an ezber–i Ali'dir Dar’a durur hasmı kail olursa Onun sitemi kırktır vurursa Ehl–i Kamil yollarına girerse Müminler Kur'an ezber–i Ali'dir Ehl–i tarık olanlar böyle gittiler Giden gitti gitmeyene n'ettiler Kandil mübareği Cem'de tuttular Müminler Kur'an ezber–i Ali'dir Bir talip de gönül yıkıp otursa Ehl–i dil olsa da hüner getirse Sarih sitem yoktur özür getirse Müminler Kur'an ezber–i Ali'dir Sorgusu yoktur gerçek gelene Gerçek söyle gerçek yoktur yalana Lanet olsun güman ile gelene Müminler Kur'an ezber–i Ali'dir Evliyaya dost düşmanına düşman Ömrün ahirinde olma gel pişman Yüzüm basa geldin ya Şah–i Dehman Müminler Kur'an ezber–i Ali'dir Hakkın bir ismi bu gönlümde Şah'tır Cism–i Pir önünde gönlüm dergâhtır Talibin ahir sonu hakka yardır Müminler Kur'an ezber–i Ali'dir Halil'i nardan Mustafa'yı nurdan Murtaza’yı bahş etti Ali'yi sırdan Hasan zehr içti Hüseyn Kerbela'da Müminler Kur'an ezber–i Ali'dir (Bir dörtlük eksik) Musa Kazım ile Aliyyül–Rıza Muhammed Taki Naki'yle Asker'e Mehdi münkirlerin kökünü kese Müminler Kur'an ezber–i Ali'dir Talip olanın böyle etmesi gerek Günden güne çoğalmak artmak gerek Bildiğin söyleyip bilmediğin yedmek(?) gerek Müminler Kur'an ezber–i Ali'dir Mürşide varıp da öğüt almaya Yanına el boş kuru varmaya Edepsizlik edip zahire varmaya Müminler Kur'an ezber–i Ali'dir Talibe hakkın rahmeti çoktur Ona ki yarın sorgu sual yoktur Kul Himmet Hatayi Pir Sultan haktır Müminler Kur'an ezber–i Alidir Kul Himmet
böyle garip düştüğüme bakma
böyle mahzun durduğuma... varsın ateşin suskunlukla beslensin benim de yüreğim gençliğini almış yanına yürür başı dik.. ______içinden geldiği gibi yaşamalısın "herşeyi".. KıZıL DeLi
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Can
Üye No: 1897
Thanked 4944 Times in 3416 Posts REP Gücü : 42
REP Puanı : 554
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
KIRKLAR CEMI
Ezel meclisinde kırklar ceminde Muhammed nuruna bezendi Ali Kırklar ile bile âyin-i Cem’de Bu aşkın sırrına özendi Ali İlmin başı dedi kendin bilesin Muhammed’e dedi ceme gelesin Meydana getirdi aşkın dolusun Kırklara şarabı sunandı Ali Tuba ağacından aldı dört yaprak Pençe-i abaya taksim kılarak Bir hırka ayırdı içinden erhak Giyindi eğnine dolandı Ali Mansur kabul etti Hakk’ın dârını Erenler terk etti külli varını Muhammed’e verdi Hak didarını O nura bulandı boyandı Ali Hû deyip birliğe kuruldu erkân Hakikat sürüldü dem ile devran Semaa kalktılar cümle âşıkan Kırk kere meydanı dolandı Ali Kul Himmet’im eyder Hak muhabbete Dahi yol gider mi birlikten öte Muhabbetten kaçan eğri sıfata Lânetullah dedi ilendi Ali Kul Himmet _____________________________________ Dünya İle Bir Pazarlık Eyledim Dünya ile bir pazarlık eyledim Ne virane ne harabe ne şendir Seyrettim de bir dükkâna uğradım Ne çarşıdır ne bedesten ne hardır Sırr-ı surullahtır âleme inen Dedim harfim manasını duyana Çiçeğe uğradım kokusu bana Ne bağdadır ne bağbandır ne güldür Bir makam seyrettim ya kim gelecek İkrarsızlar kıyamete kalacak Bir gerçek harfim var mana alacak Ne mezheptir ne imandır ne dindir Yed'iklim çar köşe kilidi birdir Ana akıl ermez bir gizli sırdır Sorarsan dünya ana misaldir Ne ağızdır ne burundur ne dildir Kitabın kalbinde olur mu ilan Ümmet-i billah da Ali'ye ayan Doluyu bu demde elime sunan Ne âdemdir ne insandır ne kuldur KUL HİMMET'im bu manadan al imdi Alamazsın bir gerçeğe sor imdi Senede bir kere doğdu dolandı Ne ülkerdir ne yıldızdır ne gündür KUL HİMMET |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Can
REP Seviyesi :
Bizi Bu Sevdaya Salan
Bizi bu sevdaya salan Kendi cenab-ı Allah'tır Bu sevdaya gönül veren İşi gücü eyvallahtır Eyvallahı bilen kişi Her dem artar aşkı cuşu Rasül'ün bindiği taşı Hala durur muallaktır Bir sözüm vardır tutana Er odur Hak'tan utana Kul olmuşuz Pir Sultan'a Eşiği de kıblegahtır Er odur ki Hak'tan öğe Desti damanına değe Benzemez ağaya beye Alı şah bir utu şahtır Dest-ü dameni salmanam Cevhersiz göle dalmanam Kırklar saili Selman'am İşim gücüm şey'ullahtır Kul Himmet'im okur yazar Şu cihanı ele gezer Hak'tan bize oldu nazar Bu bir sırr-ı sırr'ullahtır KUL HİMMET Ey Aşıki Saramadın Yaremi Ey âşıki saramadın yâremi Yâreme em olup merhem çalasın Yarem deşilmiştir sarılmaz madem Arayıp da hekimini bulasın Dört kapı açıldı hangisi vardır Bu manaya ermek hayli hünerdir Deryanın dibinde kaç şehir vardır Çarşısını pazarını bilesin Mehdî çıkmış diye tellâl bağırdı Bir teknesi vardır kırklar yoğurdı On iki kız sekiz oğlan doğurdu Onların ne olduğunu bilesin Âşıkların sözlerine has derim Muhammed'i gördüm Ali dost derim Yedi bin yedi yüz âyet isterim Yüz on daha vardır onu bilesin Benim sevdiceğim Takî Nakî'dir Dost bağında bülbüller şakıtır Yüz kardaşın hocası var okutur Onlarıñ da ne olduğun bilesin Düzüm düzüm olmuş yüzünün beni Açılmıştır gül benzinde yanağı Sar'öküzün alnındaki beneği Kanadında ne yazılı bilesin Var bul bir delilin yaka fenerin Kaç hamail vardır şems ü kamerin Sar'öküzün bastıcağı mermerin Direğinde ne olduğun bilesin Âriflerin sözü hilaf yazılmaz Güher olmayınca hatem düzülmez Bir kız vardır hergiz kuşağı çözülmez Anasının kande olduğun bilesin Dinleyeyim Kul Himmet'in sözlerin Onda gördüm yedilerin izlerin Muhammed'in koynundaki kızların Huri midir peri midir bilesin Kul Himmet Gül Bittiği Yeri Bilirim Dersin Gül bittiği yeri bilirim dersin Bilir misin benlik şeytana düştü Cevahir madenin bulurum dersin Cevahir bulanlar ummana düştü Ben Ali'yi gördüm mahbub çağında Selman'ın çiğninde yolun sağında Cennetten içeri firdevs bağında Bülbül figan eyler gülşene düştü Selman'ın çiğninde bir oğlan geldi Destur dedi ele bir deste aldı Muhammed terini gül ile sildi Ol zaman kokusu insana düştü Muhammed'i gören canlar ağladı Sel sel oldu çeşmim yaşı çağladı Cebrail Habib'in belin bağladı Kırkların cem'inde erkana düştü Kırklar geldi her çiçekten derdiler Koklayıban yüzlerine sürdüler Her destesin bir güzele verdiler Gül Muhammed nerkis Selman'a düştü Cennetin kapısın kırklar açtılar Tohumunu yeryüzüne saçtılar Bir üzümü şerbet edip içtiler Size mescid bize meyhane düştü Kul Himmet üstadım dilek diledi Seyyah olup şu alemi eledi Arafat dağında bir koç meledi İsmail önünce kurbana düştü Kul Himmet Seyran Edip Şu Alemi Gezerken Seyran edip şu alemi gezerken Uğradım gördüm bir bölük canları Cümlesinin erkanı bir yolu bir Mevla'm bir nurdan yaratmış anları Cümle bir mürşide demişler beli Tesbihleri Allah Muhammed Ali Meşrebi Hüseyni ismi Alevi Muhammed Ali'ye çıkar yolları Durakları irfan bağıyla bostan Silinmiş kalbleri gümandan pastan Cümlenin muradı bir fidan dosttan Arı gibi sadalaşır ünleri Sıratı mizanı bunda geçmişler Varlık benlik kal'asını yıkmışlar Al giymişler yas donundan çıkmışlar Gece kadar gündüz bayram günleri Cennet istemezler azm-i didare Ne korku çekerler tamuya nare Secde kılmaktan geçmişler divare Didare karşı tutmuşlar yönleri Bir nefeste bir imana uymuşlar Birinin niyazın bine saymışlar Kaynayıban kaptan kaba konmuşlar Şah Hüseyn uğruna akmış kanları Kul Himmet'im gerçeklerin bu meydan Özün kurtarmışlar sıfat-ı şerden Hep içmişler Kırklar içtiği meyden Haber duymuş dost ilinden canları Kul Himmet |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Can
REP Seviyesi :
DÜN GECE SEYRİM İÇİNDE
Dün gece seyrim içinde Ben dedem Ali'yi gördüm Eğildim niyaz deminde Ben dedem Ali'yi gördüm Kamber'i durur sağında Salınır cennet bağında Musa ile Tur Dağın'da Ben dedem Ali'yi gördüm Üç çerağ yanar şişede Aslanlar gezer Meşhed'de Yedi iklim car köşede Ben dedem Ali'yi gördüm Cennet kapısında duran Kilidin mührünü vuran Yezide kılıcın vuran Ben dedem Ali'yi gördüm Yüce dağlar coşkun coşkun Kul Himmet'im aşka düşkün Cümle meleklerden üstün Ben dedem Ali'yi gördüm. söz:Kul Himmet |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Can
REP Seviyesi :
SEBÜ'L-MESANİ
Sebü'l-mesani kitabın okusan Türablıktan a'la yol mu bulunur Bülbül olsam dört kapıda şakısam Türablıktan a'la yol mu bulunur Türab ol ki çiğnesinler üstünü Anda fark et düşmanını dostunu Nesimi gibi yüzdüregör postunu Türablıktan a'la yol mu bulunur Türab ide özün türab ol türab Kalbindeki kini kibrini bırak Muhammed Ali'nin cemalin görek Türablıktan a'la yol mu bulunur Şükr olsun türablıktan doğrudur yolum Ali'ye de malum ahvalim halim Balım Sultan Haydar kend'aslan Ali'm Türablıktan a'la yol mu bulunur Balı'yı türab eden aşkın meyidir Ali Seydi Şah İbrahim soyudur Türablıktan Şah-ı Merdan huyudur Türablıktan a'la yol mu bulunur Kul Himmet'im Kulhüvallahü ahad Cesetimden can kalmadı bu saat Dün ü günü bildim idim Muhammed Türablıktan a'la yol mu bulunur Kul Himmet |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Can
REP Seviyesi :
EĞER DİN BABINDAN
Eğer din bâbından haber sorarsan Söyle kelâmını bildir efendim Sual eyle ihsân olsun kelamlar Bilemezsem hâlim nedir efendim Bir günün farzını on yedi bildim Yiğirmi sünneti üç vitir kıldım Sualine cevap vermeye geldim Veremezsem döv de öldür efendim Sabah dört öğlen on belli beyandır İkindi sekizdir deme ziyândır Akşam beş yats'on üç vitir tamamdır Bunu da böylece kıldım efendim Altmış altı er kaleyi boyladım Altı yüz teravihi hesap eyledim Ben bir divaneyim böyle söyledim Buncağız kusura kalma efendim Kıyas et meydandan geri kalırım Aç gözünü sana hoca olurum Bir yıllık namazı ezber bilirim Var senden kaçan kördür efendim Beş bin yüz yirmi farzıdır heman Yedi bin iki yüz sünnettir tamam İncil'le Zebur Hak delili Kur'an O da bir sırdır ermen efendim Seyyid gibi sen secdeye oturmuş Köylü sana yağlı pilav getirmiş Bana sen de neden sual sorarsın Balı kıymağı da yersin efendim Sözü m'olur sencileyin özü çürüğün Yüzün görme yüzü gözü buruğun La bak aşağı indirmişsin sarığın Korkarım başında güldür efendim Herhalde ilerü gelemez deyü Sualime cevap veremez deyü Kul Himmet ile baş edemez deyü Korkarım el sana güler efendim Kul Himmet |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to DoğAcAn For This Useful Post: | İşcanbaba (11-05-2011) |
|
|
#27 |
|
Can
REP Seviyesi :
Dün Gece Seyrimde Bir Şara Vardım
Dün gece seyrimde bir şara vardım Niyaz ile kapıları açılır Laleli sünbüllü bağını gördüm Bülbül öter gonce güller seçilir Pazarında gül alırlar satarlar Koklaşuban canı cana katarlar Gerçekleri bir kıl ile yederler Mü'minlere hulle donu biçilir Dallarında baharları yazılı Yaprakları bir sıraya dizili Meleşirler kurbanları kuzulu Canlar bağışlanır kandan geçilir Gül kokusu Muhammed'in teridir Gönlü saf olanlar Hakk'ın yaridir Aşıka ma'şukun bergüzarıdır Sevdalar nasipler nurlar saçılır Bu şar Kul Himmet'im erenler şarı Bu şarda satarlar erenler varı Bu şarın adı var gönül pazarı Engurlar ezilir meyler içilir Düştüm Yine Bir Derde Düştüm yine bir derde Gönlüm niçin eğlenmez Kararım yok bu yerde Gönlüm niçin eğlenmez Yarabbî sen kıl yari Cemalin görsem bari Dün ü gün edip zari Gönlüm niçin eğlenmez Zînet sevdası değil Şöhret gavgası değil İzzet davası değil Gönlüm niçin eğlenmez Müminim şükrederim Daima fikrederim Her zaman zikrederim Gönlüm niçin eğlenmez Himmet bir aşık kuldur Bu yol bir acep yoldur Halimi bilen oldur Gönlüm niçin eğlenmez |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Can Bizden Biri Bulunduğu yer: Ankara
Yas: 49
Üye No: 134
Thanked 8566 Times in 4033 Posts REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ali ile Dev destanı
Yerde insan gökte melek yogiken Kudretinden bir nur indi süzüldü İki isim bir kandilde nur iken Ayin Ali mim Muhammed yazildi Ol dem yaratıldı dev ile peri Kaftan kafa hükmederdi herbiri Anların var idi bir sultanları Gayetten pehlivan pek zorba idi Üçyüz altmış batman gürzü çekerdi Vuruncağız Kaf'ı Küf’ü yıkardı Cümle devler anın havfin çekerdi Yedi iklim çar köşede az idi Üçyüz altmış arşın idi kameti Yetmiş yedi arşın idi sıfatı Hiçbir kula benzemezdi heybeti Bakınca mağripten meşrık düz idi Kaf dağında bir bağ vardı hurmadan O zaman yoğidi dünyada insan Gördü bağ içinde bir taze civan Şad ü hurrem oldu güldü sevindi Nigar mısın deyip sundu elini Benliğinden geçti sıydı halini Özge bilemedi hiç ahvalini Tezden hemen yüzüstüne yıkıldı Yedi günden sonra buldu özünü Eli bağlı kan doldurmuş gözünü Sultan Süleymana vurdu yüzünü “Süleymansın şu bendimi çözündü” Süleyman der: “Kim bağlamış elini Kaddin hilal olmuş bükmüş belini Kimler kıldı sana bunca zulümü Hakk’ın emri yoksa böyle yazıldı?” Dev de der ki: “Ahirinde n’olacak Bu dert bize kıyamete kalacak” Süleyman der: “Muhammed var gelecek Ahir zaman yakın derler, sezindi” Bir zaman söylendi dillerde bu ad Nice bin yıl geçti nice bin saat Zahir oldu Ali ile Muhammed Devler geldi karşısınde dizildi Mekke medine’nin halkı dirişdi Devi görenlerin tebdili şaştı Mekke’nin üstüne zulümat düştü Kimisi korktu da benzi bozuldu Yedi iklim padişahı geldiler Alay alay taraf taraf durdular Tezden Muhammed’e haber verdiler Arafa’a ulu divan kuruldu Muhammed der deve: “Nedir ahvalin? Sinende yaran var baglıdır elin Vatanın neredir nereden gelin? Eğlen de bir haber ver tezindi” Dev de der ki: “Kaf dağıdır mekânım Dünyada yoğidi eşim nökerim Nice bin yıl ben bu derdi çekerim Kuşça canım kafesinden üzüldü” Muhammed der deve: “Nerde bağlandın? Adın nedir bunca eğlenlendin? Süleyman Nebi'ye Nuh'a varmadın Elin baglı bin yıl daha gezindi'' Dev de der ki: “Rezputeş’tir adım Kaf'tan Kaf'a kadar hüküm ederdim Süleyman Nebi’ye Nuh'a uğradım Ne yaram onuldu ne bend çözüldü” “Yüz yigirmi dörde verilmez adet Bunca peygamberden bulmadım medet Sana geldim düştüm el aman mürvet Muhammed’sin şu bendimi çözündü” “–Süleyman’dan haberini alın mı Kaf’tan ırak yollarından gelin mi Elini bağlayanı görsen bilin mi? Eğlenme de şu orduyu gezindi” Küçük büyük bu haberi duydular Dellal koyup çarşı çarşı sordular Cümlesi de derildiler geldiler Hepsi devin karşısına dizildi Nice günler nice saatler geçdi Dert ehli de dermanına kavuşdu Bunca insan tek tek oldu savuşdu Gümanı kalmadı umum üzüldü Dev de der ki: “Beni aldı bir firak Gelemem bir dahi menzilim ırak Derc etdim orduyu oğlan burda yok Yana yana şu vücudum köz oldu” Muhammed der: “Dava etdin Bunca halkı biraraya derledin Oğlan burda sen oğlanı görmedin Elin bağlı bin yıl daha gez indi” Dev de der ki: “Sanma beni deliyim Kaf’dan da ırak yollardan gelirim Görünceğiz ben oğlanı bilirim” Kaşlarında mim duası yazılı Hak emriyle gökten Cebrail indi Okudu nameyi sultana sundu Tanrı Muhammed’e selam gönderdi “Devin ilacını görsün tezindi Muhammed Selman'a gel dedi geldi Aleme bir nurdur balkıdı doğdu Selman'ın çiğninde Ali'yi gördü Dev Muhammed hırkasına dolundu Dev de Muhammed'e söyler pusudan: “İşte bu oglandı bana iş eden Yerde insan gökde melek yoğiken Duyar idim çok dev başın keserdi” Ali'm der “Deve olmaz irağbet Dev adam eti yer bu nasıl adet?” Muhammed Ali'ye eyledi minnet İşaret eyledi bendi çözüldü Ali devin kususruna kalmadı Kimi inandı kimi inanmadı Ta elest’ten ikrar veren dönmedi Yezid’in gönlüne lanet yazıldı Büyük küçük bu haberi işitdi Sevdası serimden ayrılmaz her dem Ruh aşinasıydık Elest gününden İsm–i Ali kalb evine yazıldı Kul Himmet’im eydür dediğim neden Sevdası serimden ayrılmaz her dem Ruh aşinasıydık Elest gününden İsm–i Ali kalb evine yazıldı
2 Temmz Sivas yangını günümüzün KERBELA sıdır, Bu günde de yanar yüreğim, gülesim gelmez, içesim gelmez, matemdir her anım. Matemdir.
Dinimiz sevgi Kabemiz insan Iscanim ne oldum deme Siirin hakkini yeme Kafiye yok gitmis güme Kim neyi bilir bilinmez |
|
|
|
| The Following 4 Users Say Thank You to İşcanbaba For This Useful Post: |
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|