![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevi Ozanları, Deyişler Alevi ozanlarına dair paylaşımların yapılabileceği alan. Deyiş, Deyişler. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Can |
Kul Hüseyin (16.yy) Pir Sultan’ın yetiştirdiği iki şairden biridir. Diğeri Kul Himmet’tir. Kul Hüseyin de Kul Himmet’in talibidir. Kul Himmetle atışmaları vardır. Nefeslerinin zamanla 40 makama göre değiştiği dikkatle incelenirse görülecektir. Devredip gezersin darı fenayı, Bağdat diyarına vardın mı turnam. Medine şehrinde Fatma Anayı, Makamı andadır gördün mü turnam. Biz de beli dedik bizden uluya, İman aldık ikrar verdik Veli’ye, Necef deryasında İmam Ali’ye, Bu deryaya yüzler sürdün mü turnam. Medayın şehrinde Selman’a varıp, Bağdat’ta Kazım’ın kabrini görüp, Baş eğip hem eşiğine yüz sürüp, İkrara bend olup durdun mu turnam. Hür şehid de Kerbelada çürümez, Haktan izin yoktur kalkıp yürümez, İmam Hüseyin’in kanı kurumaz, Şehidler serdarın gördün mü turnam. Hazreti Eyüp’üm nikabın kaldır, Tende iki kurt var neye maildir, Birin ipek sarar, birisin baldır, Bunları sırrına erdin mi turnam. Behlül evcik yapar idi zeminde, Makamını gördü uçmak evinde, Tılsımı da erenlerin ceminde, Kırkların darına durdun mu turnam. Veyselkaran geze idi Yemende, Serin verdi on iki imam yolunda, İmam Mehdi hangi vakti zamanda, Nasıl zuhur eder sordun mu turnam. KUL HÜSEYİN der ki Hakka varalım, Varıp dergahına yüzler sürelim, Can baş feda edip şahı görelim, Sen de o sultanı gördün mü turnam.
ELİNE BELİNE DİLİNE SAHİP OL!!!
DERSİME SEFER OLUR; ZAFER OLMAZ (Seyit Rıza) |
|
|
|
| The Following 2 Users Say Thank You to Kul Seyyid For This Useful Post: | Arjin Efruz (07-23-2008), HasaN DAYI (07-23-2008) |
|
|
#2 |
|
Can Bulunduğu yer: Bajarî Sînemil
Üye No: 17
Thanked 6016 Times in 2689 Posts REP Gücü : 27
REP Puanı : 542
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Hey şahin bakışlım, bülbül avazlım, Bir eli kadehlim, bir eli sazlım, İşte ben gidiyom, kal ahı gözlüm, Ne sen beni unut, ne de ben seni. Yolda harami çok, engel arada, Unutma sevdiğim, demde sırada, Kalıp gider amma, gönül burada, Ne sen beni unut, ne de ben seni. Ta ezeli ezel, seven sevende, Şu iki cihanda, kevnü mekanda, Mizan başlarında, ulu divanda, Ne sen beni unut, ne de ben seni. Çekilsin gülbenkler sürülsün devran, Görülsün kayıtlar, açılsın meydan, Yolumuzu açsın, ulu yaradan, Ne sen beni unut, ne de ben seni. HÜSEYİN’im eder gül benzim soluk, Serimize yazılmıştır ayrılık, Vallahi sevdiğim gönüller birlik, Ne sen beni unut, ne de ben seni |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Kul Seyyid For This Useful Post: | Arjin Efruz (07-23-2008) |
|
|
#3 |
|
REP Seviyesi :
Adem oğlu dünyaya gelince Taze açılmış fidana benzer Bir yaşına kadem basınca Bülbül gibi şakır gülşene benzer İki yaşında kalkar oturur Üç yaşında açuk manalar getürür Dört yaşında hamaylisin götürür Beş yaşında bağ u bostana benzer Altısında fehmeder düşünü Yedisinde düşürür dişini Sekizinde fehmeder işini Dokuzunda mah-ı tabana benzer On yaşında taze güldür kokulur On birinde gül gibi açılur On'ikisinde boy gösterür seçilür On üçünde selvi revana benzer On dördünde mahbubluğu çağıdır On beşinde gören aklın dağıdır On altısında sanki cennet bağıdır On yedisinde kaşlar kemana benzer On sekizinde fehmeder arını On dokuzda gözedür şikarını Yirmisinde kimse bilmez sırrını Talimin almış şahana benzer Yirmi beşinde bir hoşça görünür Otuzunda akan sular durulur Otuz beşinde meclislerde anılur Yarana karışmış irfana benzer Kırk yaşında gazel gibi bağlarda Kırk beşinde günahların ağlarda Ellisinde Suphana bel bağlar da Yüklemiş yükünü kervana benzer Elli beşinde ettikleri düş olur Altmışında pirlik gelür kış olur Altmış beşinde gözleri yaş olur Dağ başına çıkmış güneşe benzer Yetmişinde ağrı iner dizine Yetmiş beşde duman çöker gözüne Sekseninde kimse bakmaz yüzüne Baykuş oturmuş virane benzer Seksen beşinde beli bükülünce Doksanın defterin dürülünce Doksan beşinde ömrün serilince Bir günde savrulmuş harmana benzer Kul Hüseyin yüz yaşına varınca Hakile hak olup yeksana benzer |
|
|
|
|
|
#4 |
|
REP Seviyesi :
Arzeyledim dostu görmeye geldim Ne keremdir dostum cemalin gördüm O güzel cemalin seyran eyledim Ne keremdir dostun cemalin gördüm Mail oldum dostun tatlı diline Hayran oldum bağda biten gülüne Selam verdim onun güzel iline Ne keremdir dostun cemalin gördüm Her dem arzeyledim dostu görmeyi Yanyana oturup hatır sormayı Doldurup doldurup dolu sunmayı Ne keremdir dostun cemalin gördüm Hüseyin`im eydür ben dostu gördüm Açılmış bahçeden gonca gül derdim Arzulayıp dostun evine geldim Ne keremdir dostun cemalin gördüm |
|
|
|
|
|
#5 |
|
REP Seviyesi :
Çağrışa Çağrışa Havada Turnam Bagdat`tan Mi Geldin, Ağzında Hurman Emanetin Sana, Sılama Uğra Eğlen Turnam, Eğlen, Pire Gidelim Ali`nin Çağırdığı Yere Varalım Hasan`la Hüseyn`e Gönül Verelim On İki İmamlara Yüz Sürelim Eğlen Turnam, Eğlen, Pire Gidelim Kerbela Çölünden Sakin Mi Geldin Ne Yaman Ötersin, Bağrımı Deldin Sen De Benim Gibi Yetim Mi Kaldın Eğlen Turnam, Eğlen, Pire Gidelim Aglamışam Ela Gözde Yaşım Var Kaynamışam Her Ocaktan Aşım Var İmam Hüseyn Eşiğinde İsim Var Eğlen Turnam, Eğlen, Pire Gidelim Kul Hüseynim Der Ki Kaynadım Coştum Bu Aşkın Elinden Serimden Geçtim Çağrışa Çağrışa Aralar Aştım Eğlen Turnam Eğlen, Pire Gidelim |
|
|
|
|
|
#6 |
|
REP Seviyesi :
İndim seyreyledim demi devrani Ay doğmadı vallah günden ezeli Katarlanmış şahın gerçek kulları Kim bu mülke kondu bundan ezeli Derya kenarında mülküm sel aldı Üstad nefesinden gerçek kul oldu Değirmene vardım unum yel aldı Yüküm tane idi undan ezeli ** **************gördüm can oldum Muhammed`e erdim gevherkan oldum Kaptan kaba süzüldüm kızıl kan oldum Bir kadre (damla) su idim kandan ezeli Muhammed Ali`nin darına durdum Kırklar meydanından bu deme erdim Yolcunun durağı o hana vardım Durağım kandildir handan ezeli Kul Hüseyin`im bunu böyle söyledi İnip aşkın deryasını hemen boyladı Dünkü gelen aşık bugün söyledi Biz bunu söyledik dünden ezeli |
|
|
|
|
|
#7 |
|
REP Seviyesi :
Fena dünya için gam çekme gönül
Her dem ağlayıp da gülmeli değil Sevda dedikleri sel misalidir Fikredip ummana dalmalı değil Ceht etmeyince karlı dağ aşılmaz Sarrafın yanında altın pul olmaz Yiğidin başına gelmedik olmaz Başına gelene gülmeli değil Geçersiz dünyayı geçip boylama Görmediğin yere bühtan eyleme Bir kimsenin gıybetini söyleme Bühtan edip kana girmeli değil Hüseyin`in sözünü olmuş söyle Varıp etrafından sor sual eyle Zamane halkının ahvali böyle Muhabbetsiz yere varmalı değil |
|
|
|
|
|
#8 |
|
REP Seviyesi :
Gel hoca bizlere ilmini satma
Hak mihman olduğun yeri bildin mi El ayıbın görüp günaha batma Felek dolabında zarı bildin mi Evvel kapı şeriattır girerler Tarikatta gonca güller dererler Canlar menziline orda ererler Acep menziline erebildin mi Şeriat dildedir tarikat canda Gönül dost evinde mihmandır onda Bunca velilerin mekanı kanda Hakikat ilinde sırrı bildin mi Kul Hüsey`n`im kemter nedir çaresi Ne kadardır arşın kürkün arası Uyumuşken yüreğimin yarası Ey hoca sızlattın sarabildin mi |
|
|
|
|
|
#9 |
|
REP Seviyesi :
Hey erenler akıl fikir eyleyin
Dağlara da duman ne güzel uymuş Yaradan Allah`a şükür eyleyin Mümine de iman ne güzel uymuş Daim geceleri dağlar başında Hiç bir hile yoktur onun işinde Alıp gezdirirdi çölün başında Ali`ye de Selman ne güzel uymuş Kul Hüsey`n`im yeşil giyer eynine Hiç bir hile getirmedi göynüne Kurdu kuşu lütfeylemiş kendine Tabiata insan ne güzel uymuş |
|
|
|
|
|
#10 |
|
REP Seviyesi :
Ben çürümüş bir asayım
Zindanlara yol eyledi dert beni Çarmıha gerilmiş bir İsa`yım Çivilere zapteyledi dert beni Pir Sultan`ı darda gördüm Darağaca vur eyledi aşk beni Hacı Bektaş`ı kırda gördüm Bir ceylana pir eyledi aşk beni Her yangına her ataşa Köz eyledi dert beni Bu dağlara bu yollara Toz eyledi aşk beni Ben yanarım aşk için Ben yanarım gül için Bu ateş sönmesin diye Ben yanarım kim için Ben yanarım sen için Bari sen yanma diye Ben yakılmış bir ozanım Yangınlara kül eyledi dert beni Kerbela çölünde bir Hüseyin`im Damla suya kul eyledi dert beni Ben Yunus`u nurda gördüm Dergahina gül eyledi aşk beni O Mecnun`u firarda gördüm Bir Leyla`ya deleyledi aşk beni |
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|