Genç Aleviler  

ANASAYFA Bugünkü Mesajlar Sohbet & SohbetRadyo
Go Back   Genç Aleviler > ALEVİLİK ÖĞRETİSİ > Alevilik İnancı

Alevilik İnancı Alevilik inancına dair paylaşımların yapılabileceği alan.

Reklam Alanı
Anketimiz: Mahkemeye giden talipler ceme girermi?
Evet, girebilirler 0 0%
Hayır, Mahkeme bitene kadar ceme alınmazlar. 7 100,00%
Katilimci sayisi: 7. Sizin bu Ankette oy kullanma yetkiniz bulunmuyor

Bookmark and Share Seçenekler Stil
Alt 07-07-2010, 22:32   #1
İşcanbaba
Can
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

İşcanbaba - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Yas: 49
Üye No: 134
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 49
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi : İşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud of
İletişim
Standart Mahkemeye giden talipler cem'e alınır mı?

Sevgili canlar;

Sitemizde ki, bir haber üstüne bu konuyu irdelemek istedim,

Bildiğiniz gibi, Dede, talibe düşkünlük cezası vermiş ve ceza alan kişide Mahkemeye (Şeriat mahkemesine) gitmiş ,dede'yi mahkum ettirmiş,

Bu olaydan yola çıkarak,

alevi topluluğunda iki kişi çeşitli nedenlerle, birbirlerinden davacı olup ,Devletin mahkemesine muracaat etseler, ve bu sorunu ayin-i eme getirmeden yapmışlar,

Bu kişilere Gögü yapılır mı? Ceme alınırmı,
Bunla ilgili Dede ne yapmalı.

2 Temmz Sivas yangını günümüzün KERBELA sıdır, Bu günde de yanar yüreğim, gülesim gelmez, içesim gelmez, matemdir her anım. Matemdir.

Dinimiz sevgi
Kabemiz insan

Iscanim ne oldum deme
Siirin hakkini yeme
Kafiye yok gitmis güme
Kim neyi bilir bilinmez
İşcanbaba isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 4 Users Say Thank You to İşcanbaba For This Useful Post:
Çopur (07-08-2010), DEMAN (07-17-2010), DoğAcAn (07-08-2010), kral çıplak (07-10-2010)

Alt 07-07-2010, 23:33   #2
Devrim06
"Enel Hakk"
Kullanıcı Profili

Devrim06 - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Yas: 30
Üye No: 14
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 10
REP Puanı : 1264
REP Seviyesi : Devrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud of
İletişim

sitedeki haberle epey bir farkı var gibi abi haberin. sitedeki durumda dedenin vermiş oldugu cezayı mahkemeye tasıyan bir vatandaş kazanıyor. alevilikte bunun yeri mürşit ocağın dedesinin çözmesi gerekirdi. sitedeki habere göre mahkeme kararının bir önem arzetmemesi gerekiyor. somut hukukta ayıplama diye bir cezai yaptırım yok. bu cezanın bizdeki ağırlıgı manevi yaptırımı.

söylediğin konuya gelince bence ceme alınmalarında bir sorun yok. her canın sorunlarını tasıyacabileceği ocak yapısı (toplumsal sorunlar nedeniyle vb) ve dede-talip ilişkisi mevcut değil.
anketten ziyade fikirlerin ne oldugunu daha doğrusu bilenlerin yorumunu bende merak etmekteyim

Hakk'ı görmek diler isen

Suret-i insana bak

Arayıp gezme bu halkı

Cismin içre câna bak.

Noksani Baba
Devrim06 isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 2 Users Say Thank You to Devrim06 For This Useful Post:
kral çıplak (07-10-2010), İşcanbaba (07-08-2010)
Alt 07-08-2010, 00:31   #3
İşcanbaba
Can
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Seviyesi : İşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud of
İletişim

Sevgili Devrim,
evet, Burda konu başka, farklı bir durum anlatılmakta,

anketten maksat, katılımcı canların genel anlamda düşünceleri nedir.
Birçok arkadaşımız belki düşüncelerini açık iafede edemiyebilir.
O nedenle açtım,
ancak düşüncelerini açıklamalarıda yeterli,
Sanırım sende buna göre yazdın ve Ceme girerler diye düşünüyorsun,

O zaman aklımıza şu takılıyor,

Bilindiği gibi,Cem2e girmek için, İnsanların bir birinden RIZALI olması gerekmektedir.

Mahkemeye giden insanlar birbirinden RAZI,RIZALI değiller ki, Mahkemelik olmuşlar,
Ceme nasıl gireçekler, Bir birleri ile, küskün,hasım, hüsümetli, oysa ceme gelen kişi, Kendinden başlıyarak, yaşadığı toplumun her ferdi ile rızalı olacak ki,orya girsin. değil mi?

İşe bu yönden bakarsak, olmaz gibi geliyor.
The Following 3 Users Say Thank You to İşcanbaba For This Useful Post:
Devrim06 (07-08-2010), DoğAcAn (07-08-2010), kral çıplak (07-10-2010)
Alt 07-08-2010, 00:44   #4
Devrim06
"Enel Hakk"
Kullanıcı Profili

Devrim06 - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Yas: 30
Üye No: 14
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Puanı : 1264
REP Seviyesi : Devrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud of
İletişim

ne bilim abi davanın konusu da önemli olur heralde böyle bir duramda
. kişiler düşmanmı , husumetin derecesi vb. önem arzeder sanırım. dediğin doğru elbette rızalıkları yoksa girmemesi lazım.
geçen hafta köyde bir ihtiyarımızı ceme çağırdım gelemeyeceğini küskünlüğünü falan anlattı. eskiler daha inançlı bu konularda. halbuki gitse kimse ne işin var demez
Devrim06 isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 2 Users Say Thank You to Devrim06 For This Useful Post:
kral çıplak (07-10-2010), İşcanbaba (07-08-2010)
Alt 07-08-2010, 00:57   #5
İşcanbaba
Can
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

Hayır Devrim,
O şekilde düşünmemek gerek,
İnsan önce kendini, kendisi dara çekecek, ben bugüne kadar ne yaptım, Kime kızdım, Kime kızdım, kime haksızlık ettim diye,
Yani, döktüğüm, Kırdığım varmı diye, önceonu halledecek,
sonra Eşi ve ev halkı ile görüşecek, onlardan sonra, yaşadığı toplum ile rızalaşacak.
Ondan sonra cem'e gelecek,
Mahkemenin davası neolursa olsun, aradaki sıkıntıyı halledemezlerse, Rızalaşamazlarsa Cem'e nasıl girerler. Dede bunu görmezden gelirmi?

Senin Köyünde ki ,yaşlı amcamız, Cem'e gitmek istiyorsa, Kiminle küsse,gidecek o kişi ile barışaak, rızalaşacak, alacağı varsa, barışcıl şekilde isteyecek ve onasüre vereçek,
yok vereceği varsa, ondan özür dileyip, vereceğini verecek, veya birkısmını verip, kalanına süre isteyecek,

Yok konu ufak, tefek, Bahce, mal,bağ, bostan işi ise, maddi değeriolmayan bişey ise,
Yine karşı tarafa gidecek,kendini haklı hissetsede, ondan rızalık isteyecek,eğer karşı taraf bunada itibar etmez, rızalık vermez ise, Kapısına NİYAZ edip, Ceme gelecek ve dedeye durumu anlatacak ve dede onu ceme alır,
Tabi kişi ceme gelmek istiyorsa bunları yapacak, istemiyorsa küs gidecek.
Takdir kendisinin, O amcamızadan bunu yapmasını iste bakalım ne diyecek.
Aracı koyun araya,
The Following User Says Thank You to İşcanbaba For This Useful Post:
kral çıplak (07-10-2010)
Alt 07-08-2010, 01:05   #6
esonto58
Bölüm Yöneticisi
Kullanıcı Profili

esonto58 - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 2377
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 18
REP Puanı : 572
REP Seviyesi : esonto58 is a name known to allesonto58 is a name known to allesonto58 is a name known to allesonto58 is a name known to allesonto58 is a name known to allesonto58 is a name known to all
İletişim

Gi--re--mez !!!!!

''SÖZ KONUSU ALEVİLİKSE İSLAM TEFERRUATTIR.''
esonto58 isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 3 Users Say Thank You to esonto58 For This Useful Post:
DoğAcAn (07-08-2010), kral çıplak (07-10-2010), İşcanbaba (07-08-2010)
Alt 07-08-2010, 09:02   #7
DoğAcAn
Can
- DELİ -
Kullanıcı Profili

DoğAcAn - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 1897
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 42
REP Puanı : 554
REP Seviyesi : DoğAcAn is a name known to allDoğAcAn is a name known to allDoğAcAn is a name known to allDoğAcAn is a name known to allDoğAcAn is a name known to allDoğAcAn is a name known to all
İletişim

Alinti:
işcan alıntı

Ceme nasıl gireçekler, Bir birleri ile, küskün,hasım, hüsümetli, oysa ceme gelen kişi, Kendinden başlıyarak, yaşadığı toplumun her ferdi ile rızalı olacak ki,orya girsin. değil mi?

İşe bu yönden bakarsak, olmaz gibi geliyor.

Olması gereken başkanım seninde dediğin gibi budur, rızalı olacak, küskünlük dargınlık vs olan bilirsin içeri alınmaz..

Alinti:
esonto58 Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
Gi--re--mez !!!!!

haliyle Onurcan' ın da dediği gibi GİREMEZ!

böyle garip düştüğüme bakma
böyle mahzun durduğuma...
varsın ateşin suskunlukla beslensin
benim de yüreğim gençliğini almış yanına
yürür başı dik..

______içinden geldiği gibi yaşamalısın "herşeyi"..
KıZıL DeLi
DoğAcAn isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 2 Users Say Thank You to DoğAcAn For This Useful Post:
esonto58 (07-08-2010), kral çıplak (07-10-2010)
Alt 07-08-2010, 10:11   #8
Çopur
...
Kullanıcı Profili

Çopur - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 3
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Puanı : 1143
REP Seviyesi : Çopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud of
İletişim

Giremez, Girmemeli diye düşünüyorum. İşcanbaba'nın da belirttiği gibi ortada bir dava konusu varken nasıl Rızalık olacak, alınacak?

Talipler birbirinden rızalık almadan, dede taliplerden rızalık almadan cem nasıl yürütülecek?

Eğer Cem yürütmeyi şuanda Cem tv vb. lerinde gördüğümüz gibi bir görsellik olarak görecek ve tıpkı semahımızın düğünlerde bile dönüldüğü hale sokacaksak ve anlamından sıyıracaksak evet girebilmeli. Ama eğer cem gerçek anlamı ve süreğiyle yaşatılacak ve yaşayacak sa; asla girmemelidir.

Ben ömrümce muhalif yaşadım. Devletçe de menfi bi "tip" sayıldım. Onun için kan gurubum rh negatif

Kanayan, özlemdir, kabuk tutmayan. Kanayan, inattır. Bir içim sigara dumanında asılı, soluksuz inattır. Kanayan, kanattır. Doruklarda, alıcı kuşunda gergef olmuş kanattır. Ve dahi kavlimiz, kavlimiz duman mavisinde, kavlimiz kanat gergefinde nakışlıdır. Ki söylenen henüz söylenmemiştir. Ki dinlenen henüz dinlenmemiştir. Söylenmelidir. Dinlenmelidir. Dillenmelidir
Melih PEKDEMİR
Anne Bak Kral Çıplak
Çopur isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 3 Users Say Thank You to Çopur For This Useful Post:
esonto58 (07-08-2010), kral çıplak (07-10-2010), İşcanbaba (07-08-2010)
Alt 07-08-2010, 17:49   #9
İşcanbaba
Can
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

Alinti:
Çopur Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
Giremez, Girmemeli diye düşünüyorum. İşcanbaba'nın da belirttiği gibi ortada bir dava konusu varken nasıl Rızalık olacak, alınacak?

Talipler birbirinden rızalık almadan, dede taliplerden rızalık almadan cem nasıl yürütülecek?

Eğer Cem yürütmeyi şuanda Cem tv vb. lerinde gördüğümüz gibi bir görsellik olarak görecek ve tıpkı semahımızın düğünlerde bile dönüldüğü hale sokacaksak ve anlamından sıyıracaksak evet girebilmeli. Ama eğer cem gerçek anlamı ve süreğiyle yaşatılacak ve yaşayacak sa; asla girmemelidir.
Evet Sefa,

Çekincelerindehaklısın,
Bugün Tv.lerde yapılan Cem ayinlerimiz, görsel olmakta, özünden koparılmakta,
asılndan uzaklaştırılmaktadır,
Aslında bu cemler, bir sohbet cemlerini andırmakta ,ancak sunumlarda eksik, ve öğretimiz,ritüellerimiz hakkında içerikden yoksun olmaktadır.

Sizler hiç, Camilerden NAKLEN NAMAZ lar hergün yayınlandığını duydunuz mu?
veya, Kiliselerden/Havralardan Afaki durumlar olmadığında Cuma/PAZAR /C.tesi NALEN yayın izledinizmi?

Buna böyle devam edilmemeli,
Ayinizmi SIRADANLAŞIYOR, en azından bana öyle gliyor,

Espirisi kayboluyor, Toplum sıırı açıklanıyor,ve toplum sıırı kayboluyor, Ritüellerise bozuluyor, Hakim olan inancın tipinde dualar edilmeye ,onların yalvarmalarına benzer sözler denmeye başlanıyor
Bence bunun sebebide cemlerimizin sürekli göz önünde tutulması, hakim olana kendini yakınlaştırma cabaları olarak bizi sıradanlaştırmaktadır.

Bu uygulamalara artık Tv lerimiz son vermelidir.
Bunun yerine, Öğretiyi anlatma,öğretme çabasında olmalılardır.

Rahmetli ebem ( Anneannem) Böyle görgüsü yapılmadan, görsel olarak yapılan uygulamalara, cem ayinlerine FERFENE derdi,

Bana bu cemler sanki FERFENE yapılmakta, İnsanlar özünü yoklamadan ,hesabını vermeden oralara katılmakta,
Yani, Bu CEMLERLE, Cemevlerimiz, CAMİLEŞMEKTE,KİLİSELEŞMEKTE, HAVRALAŞMAKTA,
Niye dersek, O İbadethanelerede de, insanlar ne yaparsa yapsın, ibadethanedeki diğerinsanlarahesap vermeden girip,İbadetlerini yapmaktalar , ve çıkıp, yine hayatlarına devam etmekteler,
Oysa bizde bu farklı,toplumsal barış sürecinde, kişi toplumla barışmak zorunda,
Bunu toplum bilmeli, rızalı olmalı,
Oysa TVlerdki Cemlerde bunlar yaşanmamakta,
Ve, Bu cemlerde12 Hizmet Tamamlanmamakta,Eksik yapılmaktadır.

Ferfene: Yöremizde insanlar Muhabbet için bir araya gelirler, ortaklaşa yiyecek getiriler, Helvalar yapılır, lokmalar yapılır, eğlence mahiyetinde bir toplantı şeklidir.
The Following 3 Users Say Thank You to İşcanbaba For This Useful Post:
Çopur (07-09-2010), esonto58 (07-08-2010), kral çıplak (07-10-2010)
Alt 07-11-2010, 01:21   #10
kral çıplak
Yasaklı
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 39
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 0
REP Puanı : 422
REP Seviyesi : kral çıplak is just really nicekral çıplak is just really nicekral çıplak is just really nicekral çıplak is just really nicekral çıplak is just really nice
İletişim

Sevgili İşcanbaba-nın sorduğu sorulara cevap vermek gerektiğinde inanç açısından söylemem gereken şey şudur ki, Alevilerin kendi aralarında çözmesi gereken sorunları direk mahkemeye götürmeleri kabul edilemez,
hal böyle olunca o kişilerde ceme girmemelidir...

Şimdi bu konuyla çok yakından ilgili olduğuna inandığım bir olayı anlatmak istiyorum...
Anlatacağım bu olay benim yaşadığım bir olaydır...
Aslında bahsedeceğim bu olayı başka bir başlık altında anlatmıştım,
fakat oradaki tartışmalarda bu konu kimselerin dikkatini çekmemiş meselenin diğer yönleri ele alınmıştı...

Bu sefer meseleyi kısa tutup sadece bu konuyla ilgili olan kısmı anlatacağım...
Üesi olduğum AKD derneğinin başkanı beni herkesin içinde tehdit etmişti...
Bu olayın gerçekleştiği sırada başkanın odasında oturanlarda biri de derneğin dedelerinden biriydi...
Başkanın bu tavrını şiddetle kınadığımda o dede hiçbir tepki göstermemiş sadece genel sekreter olan arkadaşımız başkana müdahale etmişti...
Başkanla münakaşa ettikten sonra odadan çıkıp cep telefonumla o zamanki ABF genel başkanını arayıp durumu anlatmıştım...
Burayıda kısa keseceğim...
Aradan epey bir zaman geçtikten sonra olağan kongreler yapılıp yönetimler değişmişti...
Bu sefer de yeni seçilen AKD genel başkanını arayıp durumu birde ona anlattım...
İlk başlarda konuya duyarlı bir yaklaşım gösterir görünen bu genel başkan,
aradan geçen zaman içerisimde meseleyi örtbas etmeye çelıştığını görmeye başlayınca kendisini arayıp şikayetimi yineleyip duyarsız tavrını protesto ettiğimi ve kendilerinden sadece olayı tarafsız olarak değerlendirmelerini ve suçluyu tespit etmelerini beklediğini söyledim...
Bunun üzerine sayın genel başkan bana aynen şunları söyledi " BİZ SENİ TANIMIYORUZ, SENİN SÖZLERİNE BAKARAK BİR ŞUBE BAŞKANIMIZ HAKKINDA
TASARRUFTA BULUNAMAYIZ "
Bunun üzerine bende şöyle dedim " Ben sizden kimsenin kellesini istemedim,
tek isteğim kimin suçlu olduğunu bulmanıuzdır, fakat görüyorum ki sizin böyle bir şey yapmaya niyetiniz yok, bu nedenle sizi şiddetle kınıyorum "
Bu sözlerim üzerine AKD genel başkanı sayın Tekin ÖZDİL bana aynen şunları dedi " BEĞENMİYORSAN SAVCILIĞA GİT "
Meselenin diğer bir garip yanı da şudur ki,
bu olayı anlatmaya çalıştığım Alevi forumlarında birileri karşıma dikilip bana hep şunu söylediler " BU SENİN ÖZEL MESELENDİR BİZİ İLGİLENDİRMEZ,"
Bazılarıda şöyle dedi " BU KONUYU BURALARDA ANLATMA, BİR SORUNUN VARSA GİT ÖRGÜT İÇİN DE ÇÖZ "

İşte mesele böyle...
Şimdi her arkadaşa şunu sormak isterim,
böyle kişilerin önderlik ettiği bir kurumun üyeleri,
dede-ye değil de direk mahkemeye gitse ne olur???
Böyle kişilerin başkanlık ettiği bir kurumda gerçek bir örgüt mücadelesi vermek mümkün olabilir mi???

Saygılarımla

Kral çıplak.
kral çıplak isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 4 Users Say Thank You to kral çıplak For This Useful Post:
Çopur (07-12-2010), DEMAN (07-17-2010), LEON (07-12-2010), İşcanbaba (07-12-2010)

Bookmarks

Etiketler
alınır, ceme, giden, mahkemeye, talipler

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir)

Seçenekler
Stil