![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevi Edebiyatı Yazılı ya da sözlü alevi edebiyatına dair paylaşımların yapılabileceği alan. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Can Bizden Biri |
hayatı
Mahzunin hayatını sayfalarca anlatmak yerine kendi ağzından kısaca dinleyelim. Babamın dediği doğruysa ,anamın da dediği doğruysa 1943 yılının ocak 3'ünde Afşin'e bağlı Berçenek köyünde doğmuşum. Köyde ilkokul yokmuş o zamanlar.Belli bir yaşa gelen çocuklar Elbistanın Alembey Köyü'nde Hacı Lütfi Efemdinin açtığı Hafız Kuran kursuna gidermiş.Yaşım,öğrenim çağına geldiğinde babamın isteği üzerine ben de Lütfi Efendinin medresesinde hafız kursuna devam etmek üzere Alembey köyüne gittim,geldim...Bizim çevremizde kocaman bir yobaz bulutu döner.Hacı Lütfi Efendi hiç çekinmeden,canının istediği şekilde,bilmediğimiz dillerle,bilmediğimiz isimlerle fetvalar verirdi durmadan.Arapçayı o zaman öğrendim.Şimdi Arapça yazıp okuyabiliyorum. Lütfi Efendinin medresesinde üç buçuk sayfada kaldım... Derken köye eğitmen,ardından öğretmen verildi.Devam ettiğim ilkokulu süresinde bitirdim. Gün oldu gönül bir şeye takıldı.O da şu:Arada sırada Afşine,Elbistana subay kıyafetiyle dolaşan genç çocuklar görürdüm.Bunlar assubay okulu öğrencileri idi.Çevrenin etkisiyle olacak,askerliğe karşı büyük ilgim vardı.Tutturdum,ille ben de assubay olacağım,diye.Bu isteğim yerine geldi.Öğrenim görmek,"subay olmak"için Mersin 3.Assubay Hazırlama Okuluna başladım. Bu arada şunu da belirteyim:Ben daha 10-12 yaşında önlüklü bir ilkokul öğrencisi iken dayımın kızı Emine ile nişanlanmıştım,yine babamın ve akrabaların isteğiyle. 1956 yılında girdiğim Mersin Assubay Hazırlama Okulunu 1959da iftiharla bitirdim.Ordonat Tekniker sınıfına ayrılarak sınıfına ayrılarak Ankaraya Ordonat Tekniker Okuluna geldim.Bu okul şimdi benim yargılandığım okuldur;işin daha ilginç yanı,bugün yargılandığım salon benim sınıfımdı.Burada çok kısa süren bir eğitim-öğretimden sonra Sivasa gönderildim.Ekreol Tepede beş ay stajerlik yaptım. 1960'ta ihtilalde payımız oldu.Cemal Babanın emrinde biz bir grup genç silahlandırıldık.Dışkapı bölgesi bize verildi.Yıl 1960ın kasımı oldu.Bugün yargılandığım eski okulumun meydanında bana ilk Atatürk ödülü verildi.O günün hatırası olarak.Günün Ordonat Daire Başkanı Reşat Ülgenalp in imzaladığı ve gözlerimi öperek verdiği kitabı hala saklarım. 27 Mayısın verdiği ruhla olacak askerliği daha da sevmeye başladım.Başarılarım beni bir yere doğru hızla sürüklüyordu. Gün geçti ben de "HALKÇILIK" ruhu daha ağır basmaya başladı.Bu arada dayımın kızı Emine ile evlenmiştim.Bir kızımız olmuştu.Mutlu değildim ,anamın babamın kararı ile zorla evlenmiştim.Çok sürmedi bu.İmam nikahı ile evlendiğim karımı bir mektupla boşadım. Şimdi bağımsızdım bir ölçüde.Halçılık ruhu beni başka yerlere sürüklemeye başlamıştı.Sazı 1955-56 yıllarında okuldayken öğrenmeye başlamıştım.Şiirler yazmağa,türküler söylemeye başladım.Buda pek uzun sürmedi.Okulu terk etmek zorunda kaldım.Ve bugün hala terk ettiğim okulun tazminatını ödüyorum. Yıllar yılları kovaladı.Sazımla baş başa kaldım.Ankarada oturuyordum.Saz çalarak,şiir yazarak kendimi yetiştirmeye çalışıyordum. Serüven serüven üzerine geldi,geçti..Yıl 1963 oldu."Doğuda Kıtlık Var"ın yazarı Halil Aytekineltanıştık.Onun aracılığı ile Fikret Otyamı bulduk...Benim ilk gazeteci dostum Fikret Otyam oldu.Yardım etti bize.Hürriyet Gazetesinden Cüneyt Arcayüreke gönderdi.Basından benim hakkımda ilk yazı Cüneyt Arcayürekin imzası ile Hürriyette çıktı. Bu dönem TİP'in kuruluş yıllarına rastlıyordu.TİP yöneticileriyle ilişki kurduk.Bize yalnız onlar sahip çıkıyordu.Başka kimseyi tanımıyorduk,bizimle ilgilenen yoktu. Bir Aşıklar Derneği kurmamız gerekti.Nedeni de şu idi.Türkiye de halk ozanalrı sürekli ezilmişlik,yoksulluk içinde yaşamışlardı.Bu durumdan tamamen olmasa da kurtulmaları gerekti.Örgütlenmeleri gerekiyordu.Biz bu gerekeni yaptık.Aşıklar Derneğini kurduk.Sesimizi duyurmaya,çeşitli yerlerde konserler vermeye çalıştık.Bu çabalarımızda da başarılı olduk.Dost Fikret Otyamın ve Gazeteciler Sendikasının desteği ile konserler verdik.Zamanın turizm bakanı Nurettin Ardıçoğluna çıktık,yardım istedik.O zaman TRT doğrudan turizm bakanlığına bağlı idi.Radyodan N.Ardıçoğlunun direktifi üzerine Aşık İhsani'ye Kul Ahmede ve bana söyleme izni verildi.Sendikanın desteği ve yardımıyla konserler verdik.Bunların en önemlisi Büyük Sinemada verdiğimiz konserdi.Büyük ilgi toplamıştı.Çabamıza destek oldu.Ondan sonra sesimizi yavaş yavaş duyurmaya başladık.Ve bu da uzun sürmedi sonunda...Önceleri ozanların seçildiği Türk Halk Ozanları Derneğinin başına avukatlar getirimeye başladı.İlk kadersizliğimiz bu oldu.Dağıldık ondan sonra da... Bana bir mücadele gerekiyordu.Kime ve neye karşı?Gün geçtikçe görerek,duyarak,sezinleyerek,okuyarak bunu daha iyi anlamaya başladım.Bütün benliğimle kendimi saza verdim.Çalıyordum,söylüyordum ama çalışmalarıma bir yöntem vermem gerekiyordu. Geçmişteki ozanları,yaşayan ozanları bir bir inceledim.Kendime yol gösterici,eylem kılavuzu olarak seçtiğim Pir Sultan oldu.Ses olarak da etkilendiğim Davut Sulari'dir.Toprak çocuğuyuz,toprağa karşı büyük bir özlemimiz vardır.Bunu da en iyi dile getiren Veysel Baba idi.Belirli bir derecede onun da etkisinde kaldım.Sulari'den etkilendiğim sese,Aşık Veysel mülayimliğini kattım.Düşün felsefemi de yukarda belirttiğim gibi Pir Sultandan aldım...Ve şunu anladım:O güne kadar halk ozanlığı sürekli olarak istismar edilmişti.Halk şiiri geleneği gül,bülbül,çiçek,edebiyatı ile uyutma perhizi olarak kullanılmıştı.İlk amacım bugüne kadar gelen bu kalıpları kırıp,yıkmak oldu.Olaylardan ve halk yaşamından aldığım gerçekleri konu olarak işledim..Ve bugüne kadar böyle geldik.... (12 Ekim 1973 Yeni Ortam -Ali Haydarın Mahzuniyle yaptığı konuşmadan)
2 Temmz Sivas yangını günümüzün KERBELA sıdır, Bu günde de yanar yüreğim, gülesim gelmez, içesim gelmez, matemdir her anım. Matemdir.
Dinimiz sevgi Kabemiz insan Iscanim ne oldum deme Siirin hakkini yeme Kafiye yok gitmis güme Kim neyi bilir bilinmez |
|
|
|
| The Following 3 Users Say Thank You to İşcanbaba For This Useful Post: |
|
|
#2 |
|
Can Bizden Biri Bulunduğu yer: Ankara
Yas: 49
Üye No: 134
Thanked 8566 Times in 4033 Posts REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
KAYALAR KADI OLURDU
Kayalar kadi olurdu Akillar yasta olsaydi Yesil mezar türkü söyler Keramet tasta olsaydi Güle bülbül konar miydi Öter öter bunar miydi Bahar çiçek sunar miydi Kabahat kista olsaydi Toprak olur aga pasa Gelde su dünyada yasa Düsmezdi gardas gardasa Istanbul musta olsaydi Beni gören birsey sanmaz Dünyayi içenler kanmaz Mahzuni'nin kalbi yanmaz Sevdasi basta olsaydi |
|
|
|
| The Following 3 Users Say Thank You to İşcanbaba For This Useful Post: |
|
|
#3 |
|
REP Seviyesi :
Anadolu İslamıyım çok şükür
Cihat duran şeriata karşıyım Her güzel inancın şeriatı var Başlar vuran şeriata karşıyım Allah'ın elçisi sevmez kıt'ali Çünkü bunun çok büyüktür vebali Olur ya efendim insanlık hali Fazla soran şeriata karşıyım Kitaba inandım yalana değil Öfkem namaz kılana değil İtikadım canlar alana değil Kök koparan şeriata karşıyım Şeriat ilk kapı doğru gitmektir Şeriat hak ile yolu gütmektir Şeriat kötüyü islah etmektir Yoksa her an şeriata karşıyım Şeriatta olmaz farklı düşünce Düşünmek gerekir bilimce fence Geçmişten bugüne böyle mi geldik sence Bilime karşı çıkan şeriata karşıyım Mahzuni Mevla'ı koymaz dilinde Çağlayıp inledim aşkın selinde Bir kaç şeyhin,bir kaç şahın elinde Hüküm süren şeriata karşıyım |
|
|
|
| The Following 2 Users Say Thank You to İşcanbaba For This Useful Post: | Ebu Turap (05-16-2009), Seyfi MUXUNDİ (05-17-2009) |
|
|
#4 |
|
REP Seviyesi :
ISTE GIDIYORUM
Iste gidiyorum çesmi siyahim Önümüze daglar siralansa da Sermayem derdimdir servetim ahim Karardikça bahtim karalansa da Haydi dolasalim yüce daglarda Dost beni birakti ah ile zarda Ötmek istiyorum viran baglarda Ayagima cennet kiralansa da Bagladim canimi zülfün teline Sen beni biraktin elin dilinde Güldün Mahzuni'nin berbat haline Mervanin elinde parelense |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to İşcanbaba For This Useful Post: | Seyfi MUXUNDİ (05-17-2009) |
|
|
#5 |
|
REP Seviyesi :
GÜZEL DOSTUM
Güzel dostum aramizda senlik benlik olur mu Neden gönlüm sarayini tarumar ettin böyle Bilirsin ki viranede hanedanlik olur mu Bir nefes alayim derken, bin zarar ettim böyle Aman aman aman güzel efendim İkrarım sana baglidir efendim Mevsim gitti sonbahara ulasti Seller suskun baglar gazel efendim Her baharda boz bulanip, cosup cosup çagladin Geçemedim sellerinden yollarimi bagladin Diyari gurbete saldin, ardim sira agladin Figani figana katip, ahuzar ettin böyle Aman aman aman güzel efendim Ikrarim sana baglidir efendim Mevsim gitti sonbahara ulasti Seller suskun baglar gazel efendim Hey Mahzuni sevdigimin sözünü ferman gördüm Kuru çöllerde dolastim, susuz degirmen gördüm Ayaklarina yüz sürdüm, elinden derman gördüm Kaldirip vurdun sineme, zülfükar ettin böyle Aman aman aman güzel efendim Ikrarim sana çok özel efendim Mevsim gitti sonbahara ulasti Seller suskun baglar gazel efendim |
|
|
|
| The Following 2 Users Say Thank You to İşcanbaba For This Useful Post: | Ebu Turap (05-16-2009), Seyfi MUXUNDİ (05-17-2009) |
|
|
#6 |
|
REP Seviyesi :
NERDESIN
Sana hasret, sana hayran gönlümüz Sari saçlim, mavi gözlüm nerdesin Bu gemi bu "Kara Deniz" Sari saçlim, mavi gözlüm nerdesin Kurban olam yürüdüğün yollara Kara peçe, yakismiyor kullara Uyan bak bizim hallara Sari saçlim, mavi gözlüm nerdesin Bulutlar teriden, daglar korkundan Sarhostur Mahzuni, senin kokudan Bir daha gel gel Samsun'dan Sari saçlim, mavi gözlüm nerdesin 13-ESERI GÖRDÜM Ben aglamam On Kasim'da O'nu, her gün diri gördüm Ölene dek görecegim Dogalidan beri gördüm Halka, vermisti canini Hak'tan almis ünvanini Atmis, Osmanli sanini Samsun'da bir eri gördüm Matemin doyurmaz beni Minnetim kucaklar seni Bize cennet gibi yeni Verdigin eseri gördüm Ulu Atam, inan buna Düskünler hayrandir sana Mazlum Milletler adina Sendeki zaferi gördüm Ne hikmet, varidi sende Günestin, dogdun cihanda Bin yillarin ötesinde El bastigin, yeri gördüm Mahzuni yoluna düstüm Nice nice engel astim On Kasim'da kaybetmistim Daha simdi geri gördüm |
|
|
|
|
|
#7 |
|
REP Seviyesi :
BABASINI
Bir fakirin hatirini Kiranin da babasini Bizim köye katirini Sürenin de babasini Sahte molla, sahte dervis Insanin ömrünü yermis Bir kisi yalanla ermis Erenin de babasini Parayla diploma alan Haklinin hakkini çalan Bizim basimiza plan Kuranin da babasini Bizim köyün yolu harap Beyler içer kizil sarap Dogru söze yanlis cevap Verenin de babasini Bir avuç pis kabadayi Nerden almis böyle payi Fikirlere prangayi Vuranin da babasini Çalisanlar ay'i yendi Yildizlara çikip indi Adam çalistirip kendi Duranin da babasini Bu ne Asli bu ne Kerem Insanligi etti verem Zalim yarasina merhem Sürenin de babasini Çaldi bizi tastan tasa Yandik gitti bastan basa Mahzuni yi bostan bosa Yoranin da babasini. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Can Bulunduğu yer: Ankara
Yas: 23
Üye No: 108
Thanked 3963 Times in 2312 Posts REP Gücü : 34
REP Puanı : 913
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Sarı Saçlım Mavi Gözlüm
Sana Hasret Sana Vurgun Gönlümüz Neredesin Mavi Gözlüm Nerde Nerde Nerdesin Dost Bu Gemi Bu Karadeniz Sarı Saçlım Mavi Gözlüm Nerde Nerde Nerdesin Dost Ararım İzini Dolmabahçeden Bir Daha Dönmezmi Bu Yola Giden İçimde Sen ,Gözümde Sensarı Saçlım Mavi Gözlüm Nerde Nerde Nerdesin Dost Kurban Olam Yürüdüğün Yollara Kara Peçe Yakışmıyor Kullara Uyan Bak Bizim Hallara Sarı Saçlım Mavi Gözlüm Nerde Nerde Nerdesin Dost Bulutlar Terinden, Dağlar Kokundan Sarhoştur Sevdiğim Mahsuni Bundan Bir Daha Gel, Gel Samsundan Sarı Saçlım Mavi Gözlüm Nerde Nerde Nerdesin Dost
|
|
|
|
| The Following 3 Users Say Thank You to Perçem For This Useful Post: |
|
|
#9 |
|
REP Seviyesi :
Mevlam Gör Diyerek
Mevlam gör diyerek iki göz vermiş Bilmem ağlasam mı ağlamasam mı Dura dura bir sel oldum erenler Bilmem çağlasam mı çağlamasam mı Yoksulun sırtından doyan doyana Bunu gören yürek nasıl dayana Yiğit muhtaç olmuş kuru soğana Bilmem söylesem mi söylemesem mi Mahsuni şerifim dindir acını Bazı acılardan al ilacını Pir sultanlar gibi dar ağacını Bilmem boylasam mı boylamasam mı |
|
|
|
|
|
#10 |
|
REP Seviyesi :
Bugün Ben Şahımı Gördüm
Bugün ben şahımı gördüm vay vay Bir elinde zülfikar var vay vay Dane dane dökülüyor dillerinde kehribar var Aman aman aman aman Gel ey gönül yanlış gitme vay vay Gidip cananı incitme vay vay Bu yolda acele etme Acelede bin zarar var Aman aman aman aman Mahzuni geçeyim dedim vay vay Ecelden içeyim dedim vay vay Dünyadan göçeyim dedim Sevdiğimden intizar var Aman aman aman aman |
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Etiketler |
| bir, hayatından, kesit, mahsuni, şerifin |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|