![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevi Ozanları, Deyişler Alevi ozanlarına dair paylaşımların yapılabileceği alan. Deyiş, Deyişler. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Bizden Biri |
1892 - 14 Kasım 1989. Afşin’in Kötüre köyünde doğdu. Asıl adı Karaca Erbil’dir. 7-8 yaşlarında köyündeki bir hocadan Arapça okuma yazma öğrendi. 10 yaşlarında Afşin’de Ermeni aile dostlarının yanına gönderildi. 20 yaşlarına dek Ermeni okulunda eğitim gördü. Arapça, Ermenice, matematik ve edebiyat dersleri aldı. Şiir ve edebiyata ilgisi de daha çok bu dönemde gelişti. Yöresindeki birçok aşığın yanı sıra, kaynaklara geçmiş başka aşıkların da şiirlerini öğrenerek kendini geliştirdi. Varlıklı bir insan olan babasının haksızlıklarına dayanamayarak eşiyle birlikte köyünü terk etti. Ortadoğu’nun çeşitli yerlerini dolaştı, değişik insanlarla ve aşıklarla tanıştı. Aşık Meluli, şiirlerinde insan ve sevgi öğesini öne çıkardı. Ancak politik taşlamalardan tasavvufa dek her konuyu ele aldı. Birçok sanatçı tarafından bestelenen şiirlerinin bir bölümünü Latife mahlasıyla yazan Meluli’nin eserleri değişik gazete, dergi ve araştırmalarda yer aldı. Meluli’nin yaşamı ve şiirlerine ilişkin ayrıntılı bir araştırma, torunları Latife Özpolat ve Hamdullah Erbil tarafından »Melûli Divanı ve Aleviliğin, Tasavvufun, Bektaşiliğin Tarihçesi« (1992) adıyla yayımlandı.
Akarsu'yum bir anadan doğmadım
Aşkımdan gayrıya boyun eğmedim Koskocaman şu dünyaya sığmadım Bir fındık içine sığmış gibiyim |
|
|
|
| The Following 2 Users Say Thank You to Arjin Efruz For This Useful Post: | HasaN DAYI (06-29-2008), Ruzgar (06-29-2008) |
|
|
#2 |
|
Bizden Biri Bulunduğu yer: Balıkesir
Üye No: 163
Thanked 1393 Times in 571 Posts REP Gücü : 12
REP Puanı : 437
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ey gönül biz dostun devrişanıyız
Dergah-ı alamız dost otağıdır Can teslim etmişiz koç kurbanıyız Gerdana çalınan dost bıçağıdır Cennete parasız zahide verdik Cehennem korkusunu gönülden sildik Huriyi gılmanı biz burda bulduk Bizim cennetimiz yar kucağıdır Okuduk Kur-an'da mana-ı hece Bize ders veremez dede ile hoca Muhammed miraca gidermiş gece Bizim miracımız Dost otağıdır Arapça bilmezsem Türkçe'dir sözüm Dosttan gayrısını hiç görmez gözüm Günde yüzbinkere sürerim yüzüm Hac'c el-ekberimiz Dost ayağıdır Söyletmeyin şu Meluli deliyi Nideyim ben gelip geçen nebiyi İsa gibi diri kalan ölüyü Sol lebinden akan Dost ırmağıdır |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Arjin Efruz For This Useful Post: | Ruzgar (06-29-2008) |
|
|
#3 |
|
Can Bulunduğu yer: Ankara
Yas: 29
Üye No: 36
Thanked 3270 Times in 1656 Posts REP Gücü : 26
REP Puanı : 737
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
emegine saglık can
Ne olursa olsun hayat gerçektir.ne uyandığında hayra yorabileceğin bır rüya,ne de çocukken bir uçurtma kadar renkli sandığın hayallere benzer.Bazen gelir deli bir fırtına gibi tutar kolundan savurur,bazen kışın ortsında baharı yaşatır gönlüne.Çıkmazlara girersin,yokuşlar tırmanırsın.Birgün bakmıssın düzyola çıkmışsın.Kocaman bir kutu gibidir hayat, içi süprizlerle dolu.Tahmin etme ,hep yanılırsın"...
|
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Ruzgar For This Useful Post: | Arjin Efruz (06-29-2008) |
|
|
#4 |
|
REP Seviyesi :
Bu dünyanın temelini
Kurup yoğuran ben idim Hiç yokken Adem nesli Adem’i doğuran ben idim Yeşil kandil nuru benim Cennetteki huri benim Adem ata yari benim Şit’i doğuran benim Geçen peygamber bir, bir Hep benden aldı feyz-i- nur Musa’ya dahi dağ-ı Tur İsa’yı doğuran ben idim Ta ezelden nur-u kandil Fatıma anamızdır bil O yuttu iki gonca gül Hüseyni doğuran ben idim Latife sanma be kardeş Rum'a geldi Hacı Bektaş Doğunca oğlu Timurtaş Onu doğuran ben idim Konu Arjin Efruz tarafindan (06-30-2008 Saat 23:37 ) değistirilmistir.. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
REP Seviyesi :
Ne hacıyız ne hocayız
Ne falcı ne muskacıyız Bizler güruh-u naci'yiz Mahşer günü pevramız yok Kamil sözü kur'anımız Hikmet söyler irfanımız Hakikattir erkanımız Yalan yanlış foyamız yok Yasak bize buğz-i hasret Gönlümüz bir ilelebet Aramıza fitne fesat Sokan şeytan havamız yok Övünmeyiz aslımızla Sevişiriz dostumuzla Uğraşırız nefsimizle Kimse ile davamız yok Meluli'yim sözümüz bir Dostumuzla özümüz bir Yer içeriz nazımız bir Sen ben diye kavgamız yok |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Can Bulunduğu yer: istanbul
Üye No: 2
Thanked 1996 Times in 869 Posts REP Gücü : 13
REP Puanı : 350
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() |
çok hoş bir paylaşım olmuş.
meluliyem vay halime niçin girdin vebalime acıram garip gönlüme hayıfki sana yandı yar yar
NESİMİYEM YÜZÜN BENİ DERİM MEYDANDA MEYDANDA HasaN DAYI [Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...] [Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...] [Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...] ELİNE, BELİNE,
DİLİNE SAHİP OL. |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to HasaN DAYI For This Useful Post: | Arjin Efruz (06-30-2008) |
|
|
#7 |
|
REP Seviyesi :
Yumuşak ol ipek gibi
Diken gibi batan olma Şol saldırgan köpek gibi Şuna buna çatan olma Kardeş gibi herkes ile Kimseye düşünme hile Tanrı emreylemiş kula İçinde kin tutan olma Hasetten zinadan kaçın Affedilmez sonra suçun Bir olsun dışınla için Ham sofuluk satan olma Tatlı dilli güleç yüzlü Temiz kalpli doğru sözlü Fitne fücur olma gizli Şeytan yolu tutan olma Melûli'ye dikkat eyle Var herkese hürmet eyle Kâmillere hizmet eyle Kemâlete atan olma |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Yas: 30
Üye No: 14
Thanked 12728 Times in 5992 Posts REP Gücü : 10
REP Puanı : 1264
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Meluli
O ahd-ü peymanımızıUnutma dilber unutma Geçen tatlı günümüzü Unutma dilber unutma Melulin adına kurban Zikri fikri sensin her han Senin için bu da bir şan Unutma dilber unutma 1892 - 14 Kasım 1989. Afşin’in Kötüre köyünde doğdu. Asıl adı Karaca Erbil’dir. 7-8 yaşlarında köyündeki bir hocadan Arapça okuma yazma öğrendi. 10 yaşlarında Afşin’de Ermeni aile dostlarının yanına gönderildi. 20 yaşlarına dek Ermeni okulunda eğitim gördü. Arapça, Ermenice, matematik ve edebiyat dersleri aldı. Şiir ve edebiyata ilgisi de daha çok bu dönemde gelişti. Yöresindeki birçok aşığın yanı sıra, kaynaklara geçmiş başka aşıkların da şiirlerini öğrenerek kendini geliştirdi. Varlıklı bir insan olan babasının haksızlıklarına dayanamayarak eşiyle birlikte köyünü terk etti. Ortadoğu’nun çeşitli yerlerini dolaştı, değişik insanlarla ve aşıklarla tanıştı. Aşık Meluli, şiirlerinde insan ve sevgi öğesini öne çıkardı. Ancak politik taşlamalardan tasavvufa dek her konuyu ele aldı. Birçok sanatçı tarafından bestelenen şiirlerinin bir bölümünü Latife mahlasıyla yazan Meluli’nin eserleri değişik gazete, dergi ve araştırmalarda yer aldı. Meluli’nin yaşamı ve şiirlerine ilişkin ayrıntılı bir araştırma, torunları Latife Özpolat ve Hamdullah Erbil tarafından »Melûli Divanı ve Aleviliğin, Tasavvufun, Bektaşiliğin Tarihçesi« (1992) adıyla yayımlandı. Bekir Karadeniz 1900'den 2000'e Halk Şiiri
Hakk'ı görmek diler isen
Suret-i insana bak Arayıp gezme bu halkı Cismin içre câna bak. Noksani Baba |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Devrim06 For This Useful Post: | Arjin Efruz (10-20-2008) |
|
|
#9 |
|
REP Seviyesi :
Bu dünyanın temelini
Kurup yoğuran ben idim Hiç yokken Adem nesli Adem’i doğuran ben idim Yeşil kandil nuru benim Cennetteki huri benim Adem ata yari benim Şit’i doğuran benim Geçen peygamber bir, bir Hep benden aldı feyz-i- nur Musa’ya dahi dağ-ı Tur İsa’yı doğuran ben idim Ta ezelden nur-u kandil Fatıma anamızdır bil O yuttu iki gonca gül Hüseyni doğuarn ben idim Latife sanma be kardeş Rum'a geldi Hacı Bektaş Doğunca oğlu Timurtaş Onu doğuran ben idim |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Devrim06 For This Useful Post: | Arjin Efruz (08-08-2008) |
|
|
#10 |
|
REP Seviyesi :
Ey gönül biz dostun devrişanıyız
Dergah-ı alamız dost otağıdır Can teslim etmişiz koç kurbanıyız Gerdana çalınan dost bıçağıdır Cennete parasız zahide verdik Cehennem korkusunu gönülden sildik Huriyi gılmanı biz burda bulduk Bizim cennetimiz yar kucağıdır Okuduk Kur-an'da mana-ı hece Bize ders veremez dede ile hoca Muhammed miraca gidermiş gece Bizim miracımız Dost otağıdır Arapça bilmezsem Türkçe'dir sözüm Dosttan gayrısını hiç görmez gözüm Günde yüzbinkere sürerim yüzüm Hac'c el-ekberimiz Dost ayağıdır Söyletmeyin şu Meluli deliyi Nideyim ben gelip geçen nebiyi İsa gibi diri kalan ölüyü Sol lebinden akan Dost ırmağıdır |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Devrim06 For This Useful Post: | Arjin Efruz (08-08-2008) |
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|
Sponsored links
|
|||||||||
![]() |
|||||||||