![]() |
|
![]() |
|||||||
| Soru ve Yanıtlarınız Alevilikle ilgili merak ettikleriniz ve tartışmalarınızı yapabileceğiniz alan. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#51 | |||||
|
Can Bizden Biri |
Alinti:
Alinti:
Alinti:
Alinti:
ozaman alevi nasıl oluyorsun kimseyi kardeş görmüyorsan? Alinti:
aşk ile.. ![]() ![]() can anladığım üzere seninle bu konuda bir fikir birleşimi yaşamamız imkansız. seni çok severim. Birbirimize kızıp tartışmamak adına seninle bulunduğumuz mesafeyi açmayalım isterim. Biliyorsun ben bazen sivri konuşuyorum yanlış anlaşılacak birşeyler söyleyip sonrada ne demek istediğimi anlatamadan daha kötü olmak istemiyorum.. anlaşamaycağız ama olsun. Seyyid canımsın KARDEŞİMSİN tekrar aşk ile...
...... |
|||||
|
|
|
| The Following User Says Thank You to sâre kâl For This Useful Post: | Kul Seyyid (07-29-2008) |
|
|
#52 |
|
Hakka Yürüdü
Üye No: 156
Thanked 1722 Times in 620 Posts REP Gücü : 0
REP Puanı : 575
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Örnek 1;
Babek ve Babek-Hurremi Devrimci Halk Hareketi Hareket, birçok batılı tarih araştırmacılarının ileri sürdüğü gibi, özellikle İranlıların Arap egemenliğine karşı başkaldırısı değildir. Azerbaycanlı halktan birinin, yani sırtında fıçısıyla dolaşan kandil yağı satıcısının oğlu Babek’i, zamanın nesnel koşulları ön plana çıkarıp, bu kişinin önderliğinde dünyayı değiştirmeye yönelmiş geniş kapsamlı toplumsal ve siyasi bir harekettir. Sadıki’nin kitabını temellendirdiği, İran halkının dinsel hareketleri, yani eski dinlerini geri getirme İslam dinini kovma mücadelesi de değildir. Babek hareketi bizce, ekonomik ve siyasi anlamda “Mazdek komünizmi”(Bu söylem, 1925 yılında A. Christensen’in, monografi biçiminde özel konu olarak incelediği eserinin adını oluşturmaktadır: Le Régne du roi Kawadh et communisme mazdakite) temelli ve Mazdek-mani-şaman, hristiyan gnostik inanç ögelerini özümsemiş olarak heterodoks İslam (Alevilik) örtüsüne bürünmüş. Baskıcı Ortodoks İslam Abbasi halifelik merkezi Bağdad’a yönelen, yani iktidarı devirmeyi amaçlamış, köylü ayaklanmalarının ötesinde, devrimci halk hareketiydi. Bir kere hareketin içinde değişik inanç ve halk toplulukları (Pers, Türk, Kürt, , Bizans Rumları, Ermeniler-Paulikienler, Arap, Arami vb.) bulunmaktaydı. Örnek 2 Mazdek inanci Batinin Sosyalizm’i, Komünizm’i, Nihilizm’i ve dogunun Kizilbas Aleviligidir. XIX. y. yilin tarihcisi hukukcusu ve devlet adami Cevdet pasa Aleviligi batinin Nihilizm Sosyalizm ve Komünizm’yle, dogununsa Mazdekilik ve Batiniligiyle bir tutarak degerlendiriyor.Ister komünist ve sosyalist ister nihilist olsun bütün bu doktrinler tek bir temele dayanmaktadir. O temelde , mülkiyet ve evlilik ve ailenin kaldirilmasidir ki, mazdekcilerin doktrininden baska birsey degildir. Komünizm olsun, Sosyalist ve nihilist doktrinler olsun Mazdek ayininden baska birsey sayilamaz. Merdekcilik(Mazdekcilik) Iran’da cikmis. Islam ülkelerinde Batinilige dönüsmüs ve Alevilige bürünmüstür. Daha sonra Avrupa’ya gecip Frank giysisini kusanarak Komünizm, Sosyalizm ve Nihilizm gibi adlar takinmistir.(…) Cerrahoglu-Türkiye’de Sosyalizmin Tarihine katki, May Yay.Ist.1975, s:487-499 arasi (Istanbul Belediye Kütüphanesi-M. Cevdet No:0.8). Alevilik ile Osmanli Belgeleri Belge :215 Baki Öz. [/i] Örnek 3 Ahmet Cevdet Paşa’nın pozitif olmayan bu değerlendirmesinden de çıkartabileceğimiz gibi, Şeyh Bedreddin, Börklüce Mustafa ve Torlak Kemal’in asıl hedefleri, diğer Alevi içerikli eylemlerde olduğu gibi, din, dil, ırk, cinsiyet ve düşünce ayrımı yapmadan, insanların adil bir düzende insanca, özgürce, eşit ve kardeşçe yaşamalarıydı. 1789 Fransız Devriminin de özü de bu değil miydi?: İnsan hakları, özgürlük, eşitlik, laiklik, akılcılık ve kardeşlik... 1948’de Birleşmiş Milletlerce kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirisi de aynı amaçları içermiyor muydu?.. 17. ve 18. yüzyılda batı Avrupa’da başlatılan bu yenilikçi hareketler, Baba İlyas, Hacı Bektaş Veli, Yunus Emre ve Şeyh Bedreddin öncülüğünde Anadolu’da 13.-14. yüzyılda başlatılmıştı.Şeyh Bedreddin’in düşünceleri, Bedreddinilik (Simavilik) adıyla Alevi-Bektaşilik bünyesinde gelişerek günümüze geldi. Bedreddiniler daha çok Trakya taraflarında, Deliorman ve Dobruca bölgelerinde yaşamaktadırlar. Zat-ı Hak’dan bir nur doğdu Doğdu da Siroz’a (Serez’e) kondu Hak yolunda şehid oldu Şeyhim Sultan Bedreddin Hû! Simavna doldu âvâzı Tarıykat fethine gaazi Ehlullâhı kıldı şâzi Şeyhim Sultan Bedreddin Hû! Buralarda halen Bedreddin erkânını yürüten kimi Alevilere Amucalar denir. Bk. Amucalar/Bedreddiniler. Örnek 4 Börklüce Mustafa, 1400’lerin başında Şeyh Bedrettin önderliğinde gelişen mücadelede, Torlak Kemal ile birlikte büyük bir isyan sonrası asılarak şehit edilen önemli bir isyancı önderdir. Börklüce Mustafa, Şeyh Bedrettin’in öğrencisiydi. Şeyh Bedrettin, o zamanın haksızlıklarına karşı mücadele etmiş “yarin yanağından gayrı her şeyde ortaklık” şiarı ile onbinlerce kişiyi aydınlatmış ve örgütlemiş büyük bir önderdir. Osmanlı kaynakları, Börklüce Mustafa için çok çirkin şeyler yazmışlardır. Aynı şeyleri diğer önderler için de yapmışlardır. Çünkü toplumun tarih bilincini karartmak, o toplumu köklerinden koparmaktır. Köksüz bir ağaç nasıl kuruyorsa, kökünden koparılmış bir toplum da geleceğini kuramaz ve yok olup gider. Bunun içindir ki, Şeyh Bedrettin, Börklüce Mustafa’nın eylem ve söylem birlikteliğini kırmak için Börklüce’nin Şeyh Bedrettin ile ilişkisi olmadığını yazmaktalar. Gerçekler farklıdır. Gerçekler, Şeyh Bedrettin’in başta Aleviler olmak üzere, o günün şartlarında yönetimden memnun olmayan, devletin ağır vergileri ve zulmü altında inleyen kitleleri eğittiği, onlara bu zulmün kader olmadığını anlattığıdır. Bunu Börklüce Mustafa ve Torlak Kemal ile yapmıştır. Aslında Şeyh Bedrettin ve Börklüce Mustafa için ciltler dolusu şeyler yazılabilinir. Ama olayın özeti böyledir. Bilinmesi gerekenler; Börklüce Mustafa, Şeyh Bedrettin’in öğrencisidir. Torlak Kemal ile Şeyh Bedrettin’in düşünceleri doğrultusunda bir devlet sistemi kurmak için isyan etmiştir. Bu isyanın sonucunda yenilmiş ve katledilmiştir. Örnek 5 Şeyh Bedreddin, Rumeli Beylerbeyliği sırasında, Alevi Dedelerinden Börklüce Mustafa (Dede Sultan) ile tanışmıştı. Dede Sultan, Bedreddin’in yanında çalışıyordu. Bedreddin İznik’e sürgün edilince, Dede Sultan da Aydın tarafına gitti. Aydın’dan Karaburun’a geçti Börklüce Mustafa Aydın ve Karaburun’da, Torlak Kemal Manisa’da, Şeyh Bedreddin Rumeli, Silistre, Dobruca ve Deliorman bölgelerinde faaliyetlerini yürütüp, renk, dil, din, ırk ayrımı gözetmeksizin, insanlar arasında tam bir eşitliğin, özgürlüğün ve mal ortaklığının sağlanması yönünde propaganda yaparak farklı inançlardan, etnik kökenlerden geniş bir halk kitlesini biraraya getirdiler. Olayı duyan Mehmet I (Çelebi), Saruhan Valisi Süleyman Bey’in emrine güçlü bir ordu vererek Börklüce Mustafa’nın üzerine gönderdi. Börklüce Mustafa 6000 kişilik yoldaşıyla Süleyman Bey’in ordusunu yenilgiye uğrattı. Daha sonra Saruhan ve Aydın’a vali olarak atanan Ali Bey ve kuvvetleri de bu olayda yenilince, Mehmet Çelebi, Amasya valiliğinde bulunan oğlu Murad’ın komutasına Anadolu ve Rumeli askerlerinden oluşan güçlü bir ordu vererek Börklüce’nin üzerine gönderdi. Bayezid Paşanın yönetimindeki bu ordu, genç-ihtiyar, kadın kız, demeden binlerce insanı hunharca kılıçtan geçirdi. Börklüce Mustafa ve yoldaşları Efes’te çarmıha gerilerek idam edildiler. Torlak Kemal ise Manisa’da yakalanıp darağacına götürüldü. Darağacına götürülen Torlak Kemal ve Börklüce Mustafa’nın yoldaşları son söz olarak: „İriş Pirim iriş gör ki olanı / kurtar muhanetten elde kalanı!..“ dediler.10 Aydın’ın Türk köylüleri, Sakızlı Rum gemiciler, Yahudi esnafları, On bin mülhid yoldaşı Börklüce Mustafa’nın Düşman ormanına on bin balta gibi daldı. Bayrakları al, yeşil, Kalkanları kakma, tolgası tunç Saflar pâre pâre edildi ama, Boşanan yağmur içinde gün inerken akşama On binler iki bin kaldı. Hep bir ağızdan türkü söyleyip Hep beraber sulardan çekmek ağı, Demiri oya gibi işleyip hep beraber, Hep beraber sürebilmek toprağı, Ballı incirleri hep beraber yiyebilmek, Yârin yanağından gayri her şeyde, her yerde, hep beraber! Diyebilmek için...11 Gerek avrupa aydinlanmaciligini yazan tarihcilerin yazilari, gerekse; Cevdet Pasa, Cevdet pasa kimdir? Osmanlı Devleti'nde on dokuzuncu asırda yetişen büyük devlet ve bilim adamı. Mecelle'yi kaleme alarak İslam Hukukunu sağlam bir dille kitaplaştıran kişi. Tarih-i Cevdet namıyla şöhret bulan kıymetli eserinin üç cildini 1854 yılında bitirip Sultan Abdülmecit'e sundu. Eseri çok beğenen Sultan, rütbesini yükseltti. Bir sene sonra da devletin resmi tarihçisi oldu. Aleviligin özünde köken olarak sosyalizm oldugunu belirtmektedirler.Simdi bu örneklerden sonra görünen köy kilavuz istemezmis. Bazi bilincsiz aleviler söyle bir tez ile karsimiza cikmaktadirlar; Aleviligi siyasete alet etmeyelim gibi ucuk ve ayaklari yere basmayan bir yaklasim ile alevileri toplumsal muhalefet'den soyutlayabilme ugrasi ile karsilasiyoruz. Bu tür yaklasimlar aleviligin icini bosaltmaktan baska bir sey degildir.Aleviler toplumsal muhalefet olurken, kimlerle ayni saflarda bulusmalidir? Sosyalistler ve ezilen halklarla, bunun baska alternatifi yok.Eger aleviler sag tarafda yer aliyorlarsa artik alevilikten cikmis demektir. O sadece Anne ve babadan alevi olarak dogmustur. Ama alevi olamamistir. Onurcan. |
|
|
|
| The Following 4 Users Say Thank You to Onurcan For This Useful Post: |
|
|
#53 |
|
Üyemiz
Üye No: 33
Thanked 76 Times in 43 Posts REP Gücü : 2
REP Puanı : 51
REP Seviyesi :
![]() |
bu şanlı örnekler için tşk ederim onurcan..
ben aleviliğin ortakçı toplumcu bi yönü var diye önceki mesajlarımda belirtmiştim.. fakat sizin komünim dediğiniz şey,onun mazisi,algılanışı,diğer ilkeleri vs vs bununla alakasızdır. ve komünzmin bugünki sefaleti,fraksiyonlarının saçmalığı,mao,lenin tapınmacılığı,,aleviliği ilkel görmeleri vs vs,,,, sizde tarihi bir gezintiye tekrar çıkarsanız hoş olacak.. hani aleviliğin komünist zevata kurban edilmesini geçeyim,,,ve diyelimki sizin dediğiniz anlamda komünizm bi örtüşmesi var.. bedrettin vs onun için yaptılar diyelim..tabiki feodal baskıcı düzende yaptıkları isyanın komünizmle alakası yok ama öyle diyelim.. ogün öyle oldu diye,bugün böyle olmaz onurcan dost.. şartlar değişmiştir.. ve yanımıza alacağımız,rum gemiciler,esnaflar diğer etnik unsurlar falan da yoktur.. ![]() o halde bu isyanın neresinde alevilik varki..direk deyin alevi değiliz,komünizm istiyoruz diye.. ama tüm bunları geç ana gayem şudur bu mevzuda.. toplumcuyuz deyin,,daha eşitlikçi ve özgür bir dünya için çalışın vs ama komünizm demeyin..bizde istiyoruz,eşit,kardeşçe özgür bir dünya.. ama ütopiktir bu ve günün dayattığı başka şartlar da vardır..midyata pirince giderken,bulguru es geçmemeli.. komünizm aleviliğe zarar vermiştir..hala da vermektedir.. komunizmin imajı,savunucuları,önderleri ve ilkeleri ,uyguladıkları, bize uzaktır,şaibelidir ,kirlidir.. bu ideolojinin,argümanları,şekli,tezleri, bazı ülkelerden kalma etkileri vs vs değiştirilmelidir.. yada hiç bulaştırmayın,direk aleviyiz deyin,alevilik neyi ne kadar ihtiva ediyorsa onun için çalışmış olursunuz zaten...ayrıyeten bi de komünizm demek yersiz ve sakıncalı.. ayrıca şunuda bi daha gözden geçirin onurcan dost.. osmanlının akıncılarının tamamı aleviydi,yeniçerileri bektaşi.. (hadi bektaşiler ayrı diyelim, bedrettinde alevi değil bektaşidir ama neyse) bu akıncılar gittiler ,bir sürü savaşa girip toprak kazandılar..komünizm ve kardeşlik yaymaya gittiklerini düşünmüyorsunuz herhalde.. bu olaylar çok grifttir..çekip bi tarafa götürülemez..bütün ele almak lazım... ha siz bektaşileri saymayıp,o akıncı alevileride reddedip ,''biz ışıkçıydık,dağlarda saklanıyorduk,alakamız yoktu''diyebiliriniz ama kimse yemez..çünki o iş öyle değildir.. makul,mantıklı ve taktiksel gidilmeli,günün şartları,tarihin akışı,nerden nereye varılacağı,dost,düşman ve eldeki veriler iyi değerlendirilerek adımlar atılmalı.. benim derdim bu.. sizlerin göremediğinizi düşünüyorum.. |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to nisan3 For This Useful Post: | sâre kâl (07-29-2008) |
|
|
#54 |
|
Can Bizden Biri
Üye No: 22
Thanked 2671 Times in 1525 Posts REP Gücü : 23
REP Puanı : 629
REP Seviyesi :
Ha ayrıca pratikte oluru olmayan şeyin bu ülkenin kurtuluşu olduğuna emin olun. Önemli olan gerçek ama teorikte kalan şeylerin pratiğe geçmesini sağlamak için bir olmaktır.
BE HEY ADAM sen kaçarsan birlik olmaktan ben kendi derdimden başkawsını bilmem dersen, pirler ne derse odur dersen (ki unutma bu ülkede para peşinde koşan pirler de var.yada pir geçinenler) ve birlik olalım deyip ben onlarla pancak teorikte bir olurum dersen hatta olması gerekenin (pratikte de birlik olmak) farkındayken hala pratikte de olmasını sağlamak için çabalamıyorsan kusura bakma ağır konuşurum ALEVİ değilsin derim. çünki alevilik herkesi bir arada tutmak için kardeşçe yaşamalarını sağlamak amacındadır. Bu amacı gütmeyip "ya doğruda, olmaz ama ne gerek var çabalayalım bir arada olmak için" dersen az önceki tabirim geçerlidir. Artık alevi milliyetçiliğinde olduğunuzn farkına varın. pir öl desin ölürüm şeklindeki tarikat vari ayinsel ruhani bağlılık bizleri R.T erdoğan gibi humeyni şeyhi mürüdi yada ne bilim feto peygamber cemaati üyeliği gibi tarikatlaştırır. bilimden şaşmayalım ve günüzüm şartlarında yaşayalım... Tabiki ASIL pirler baş tacımızdır ışığımızdır yolumuzdur. Ancak benim evime gele pir adındaki güzel insan bana hiç birşey anlatmaycaksa parasını alıp yemegini yiyip gidecekse sonrada kolalı gömleklerle taksi tutarak seyahat edecekse ben ona biat eder bir mürşid olabilirmiyim? Ben olamam. hala pir sultanlar gibi olan pir olmadığı için artık pirlikte kaybedilme aşasındadır.Ancak elinden geldiğince bildikleri doğrultusunda anlatmaya çalışanlar vardır onlarda gereken saygıyı hörmeti alıyor. Neyse konu nerden nereye geldi.. demem oki alevi milliyetçiliği yapıyoruz şu an kalın kaburgalı davranmayın kabul edin. Sizin olmam hayır! diye feryat figan reddettiğiniz milliyetçilik sanki gerçek milliyetçilik mi? YAhu düşünün bu ülke kurtuluşl savaşını verirken kahraman ordumuzun askerleri yanındaki adama sen alevisin benimle aynı siperde durma sen mum söndü yapıyorsunmu dedi. unutmayalım bu ülke hepimizin ve bu yüzden tüm sorunlara birlik halinde karşı durmalıyız. olmaz birlik olunamaz diyorsunuz ozaman neden olmak için uğraşmıyorsunuz? onlarmı bizim ayağımıza gelsin yalvarsın bunumu bekliyorsunuz. siz elinizi daim ilerde tutun, onlar isterlerse tutmasınlar barış elimizden onların karakterleridir bu. ama alevi olarak daim elimizi ilerde hazır tutmalıyız. dahada bişey demem çok konuştum umarım kelime kelime seçip yarım cümlelerden ötürü bana be hey adam denmez.. aşk ile... |
|
|
|
|
|
#55 |
|
Hakka Yürüdü
Üye No: 156
Thanked 1722 Times in 620 Posts REP Gücü : 0
REP Puanı : 575
REP Seviyesi :
Sayin catth, kendini bu kadar parcalama..
Aleviligin komünizm olamayacagini elbette biliyorum, Ancak tarihi veriler komünizm'in temellerinin alevi önceli olabilecek hareketler icerisinde bas gösterdigini size göstermeye calistim. Bundan dolayida alevilerin ittifak yapabilecekleri, ve yapamayacaklari olusumlari siraladim. Hepsi bu..Bunlari bilin yeter. Niye bunlari bilmenizi istiyorum? Cünkü; Fasist güruhun önüne kesmek icin, iyi bilin tarihinizi diyorum. Konu Onurcan tarafindan (07-30-2008 Saat 00:55 ) değistirilmistir.. |
|
|
|
| The Following 5 Users Say Thank You to Onurcan For This Useful Post: | EyLem (02-01-2009), Fatıma (07-30-2008), gerçeğe az kaldı (08-24-2008), Kul Seyyid (07-30-2008), sâre kâl (08-01-2008) |
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|