![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevi Ozanları, Deyişler Alevi ozanlarına dair paylaşımların yapılabileceği alan. Deyiş, Deyişler. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Bizden Biri |
Ünlü halk ozanı Ruhsati’nin oğludur. 1862’ de babası gibi Sivas ilinin Kangal ilçesine bağlı Deliktaş bucağında doğmuş, babasından ozanlıkla ilgili dersler alarak yetişmiştir. (Minhac sözü, Arapça’da geniş cadde, anayol anlamına gelir).
Babasının aşağıdaki sözlerini örnek almış ve döneminin önemli halk ozanlarından birisi olmuştur; "Benim oğlum, meydana gel âşık ol. Çıkarma karayı, bağla bir zaman. Aşk dediğin elde büyük sermaye, Coşkun sular gibi çağla bir zaman! " Babasından önce ve 39 yaşında hayata gözlerini yuman Minhâci bir çok önemli şiire imza atmıştır. Şiirleri Kemal Gürpınar tarafından “Deliktaş’lı Minhaci, Hayatı ve Eserleri” adlı kitapta toplanmıştır. İşte onun şiirlerinden iki örnek: Neme şâd olayım Neme şâd olayım, neme güleyim Gönül gamlı iken gülünmez imiş Arşa direk direk oldu tütünüm Bu duman haşre dek silinmez imiş Toy iken ölüme aklım ermezdi Ayrılık ne Kulağıma girmezdi Şu dert hatırıma bir dem gelmezdi Başa ne gelecek bilinmez imiş Minhâci’yim demem binde birini Ferhad olan sevmez mi hiç Şirini Aradım kitapda buldum yerini Sabır gibi devlet bulunmaz imiş Gitti Vefasız dilberi gördüm pınarda Şu kara bağrımı dağladı gitti Bir dem şahin gibi yüzüme baktı Yıktı kaşlarını ağladı gitti Her dem varıp beni sana kardılar Şerha şerha yüreğimi yardılar Seni benden alıp yada verdiler Düşman yarasını sağladı gitti Bizi ayırana sanmayın kalır Erilmez muradın atı gem alır Gitti bu ülkeden yetişmem sanır Minhaci gözyaşım çağladı gitti |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Rehber For This Useful Post: | DoğAcAn (02-12-2010) |
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|
Sponsored links
|
|||||||||
![]() |
|||||||||