![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevi Ozanları, Deyişler Alevi ozanlarına dair paylaşımların yapılabileceği alan. Deyiş, Deyişler. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Can |
MUHLİS AKARSU
1948-1993 KANGAL-SİVAS Muhlis Akarsu, 1948 yılında Sivas'ın Kangal İlçesinin Minarekaya köyünde doğdu. 1993’te Sivas’ta Yobazlarca gündüzleyin alkışlar tutularak, bedevi çığlıkları atılarak ateşe verilen Madımak otelinde otuz yedi kişiyle birlikte diri diri yakıldı. İlkokulu Minarekaya'da okudu; bu dönemde Alevi Cem cemaatlerinde, yörenin seyitlerinin ve ozanlarının etkisinde kalarak saz çalıp söylemeye başladı. Çocuk yaşta tanıştı telli kuranla, Cemlerde zakirlik yaparak. 70´li yıllarda "Kula kulluk yakışır mı" diyerek, Akarsular gibi aktı sahnelerde, gönüllerde, ve kavgalarda. Malatya'da ortaokulda okurken, ekonomik yetersizlikler nedeniyle ikinci sınıftan ayrıldı. Küçük yaşlardan itibaren şiir yazdı, deyiş ve nefes kurdu. Bağlamasıyla birlikte zakirlik yaptı. 1970 yılında İstanbul'a yerleşti. 1970'li yıllarda söz ve müziği kendine ait olan ilk 45'lik plağı çıkardı. Hacı Bektaşi Veli, Yunus Emre, Karacaoğlan, Aşık Veysel doğrularından yola çıkarak kendine insan sevgisini şiar edindi, tüm yaptıklarında bu ana temayı temel aldı. 1972 yılında, kendisinin de çok saygı duyduğu Seyyit Halil Çiftlik'in kızı Muhibe Leyla Çiftlik ile evlendi. Bu evliliğinden Pınar, Çınar ve Damla adlarında üç kızı oldu İnsan haktır hak insandır biliriz Gönüllerde açar bizim gülümüz Akarsuyum bacı kardeş hepimiz Demokrasi nerede ise ordayız. İnsan hakkı nerede ise ordayız.. Sivas etkinliklerinden sonra çıkaracağı kasetinin adını “Sivas ellerinde ömrüm çalınır” koymuştu. Ve ona “EVLİYA” denildi Sivas olaylarının ardından. Çünkü, gerçekten de Sivas’ta yobazlar 1993 yılında 2 Temmuz günü Madımak otelinde ömrünü çaldılar. Akarsu yum yansam da Kül olup savrulsam da Bazı bazı gülsem de Yine gönlüm hoş değil
ELİNE BELİNE DİLİNE SAHİP OL!!!
DERSİME SEFER OLUR; ZAFER OLMAZ (Seyit Rıza) Konu Kul Seyyid tarafindan (07-29-2008 Saat 05:45 ) değistirilmistir.. |
|
|
|
| The Following 4 Users Say Thank You to Kul Seyyid For This Useful Post: |
|
|
#2 |
|
Can Bulunduğu yer: Bajarî Sînemil
Üye No: 17
Thanked 6016 Times in 2689 Posts REP Gücü : 27
REP Puanı : 542
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dilim dönmez nedir gâvur müslüman Duman ateş demek ateş duman Enel-Hak bağına girdiğim zaman ister asıp ister yüzsünler beni ister YAKIP ister yüzsünler beni |
|
|
|
| The Following 3 Users Say Thank You to Kul Seyyid For This Useful Post: |
|
|
#3 |
|
REP Seviyesi :
İşte geldim, gidiyorum dünyadan
Ne yazık ki çözemedim ben beni Haksızlık dünyadan sürüp giderken Şekil verip çizemedim ben beni Dost beni... Yalan riyakarın meşrebi, şahı Gider olur erenlerin dergahı Bir mürşide yazamadım ben beni Dost beni... Akarsu'yum halden hale büründüm Cahilin gözünden nokta göründü Derya idim damarlara bölündüm Çok bulandım süzemedim ben beni Dost beni... |
|
|
|
| The Following 2 Users Say Thank You to Kul Seyyid For This Useful Post: | Arjin Efruz (10-13-2008), taja_naz (10-13-2008) |
|
|
#4 |
|
REP Seviyesi :
Baydığın başında duman ırımaz
Arap at yorulur da gönül yorulmaz Benim yarim bu yerlerde bir tane Arasam dünyayı dengi bulunmaz Yıkıldı duvarım kaldım avara Kadir mevlam işlerimi onara Sallanı sallanı eski pınara Gelen yosma benim olsa gerektir Derdimi yüklesem arap atlara Gözyaşım dökeyim yeşil otlara Seni beni yaradanı seversen Nasıl dayanayım ben bu dertlere Yüce dağ başının bir yanı yoldur Doldur suna boylum destini doldur Yolunun üstüne tatıp uyursam Kaldır suna boylum sen beni kaldır |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Kul Seyyid For This Useful Post: | taja_naz (10-13-2008) |
|
|
#5 |
|
REP Seviyesi :
Ah edip ağlama zülfü siyahım
N'olur gözyaşını sil de gidelim Gönül vurgunuyum yaram çok derin N'olur gözyaşını sil de gidelim Ağlamak yakışmaz o gül yüzüne Yalandır inanma elin sözüne Dünyada başkası yoktur gözümde N'olur gözyaşını sil de gidelim Bir seher vaktinde düşsek yollara Türkümüz söylenir dilden dillere Ancak kavuşuruz bizim ellere N'olur gözyaşını sil de gidelim Akarsu'yum yar ağlarken gülemem Yollar uzak bu sene de gelemem Anladım ki bu evlerde duramam N'olur gözyaşını sil de gidelim |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Kul Seyyid For This Useful Post: | taja_naz (10-13-2008) |
|
|
#6 |
|
REP Seviyesi :
aslı:
İşte geldim gidiyorum dünyadan Ne yazık ki çözemedim ben beni Haksızlık dünyada sürüp giderken Şekil verip çizemedim ben beni Yalan riyakarın meşrebi şahı Gider gariplere yükler günahı Güzel olur erenlerin dergahı Bir mürşide yazamadım ben beni Akarsu'yum halden hale büründüm Cahilin gözüne nokta göründüm Derya idim damlalara bölündüm Çok bulandım süzemedim ben beni |
|
|
|
| The Following 2 Users Say Thank You to Kul Seyyid For This Useful Post: | Arjin Efruz (10-13-2008), taja_naz (10-13-2008) |
|
|
#7 |
|
REP Seviyesi :
Az mı cefalar çektirdin
Bırakmadı sevdan beni. Ömrümü yedin bitirdin Bırakmadı sevdan beni. Ah ben nidem dost ben nidem Yaralıyım kime gidem Ne belalı bir başım var Nerede tedavi edem. Dert doluyum baştan başa Alıştı gözlerim yaşa Sürdü beni bir yokuşa Bırakmadı sevdan beni. Ah ben nidem dost ben nidem Yaralıyım kime gidem Ne belalı bir başım var Nerede tedavi edem. Akarsu aktım duruldum Nice insandan soruldum Gahi öldüm gah dirildim Bırakmadı sevdan beni. Ah ben nidem dost ben nidem Yaralıyım kime gidem Ne belalı bir başım var Nerede tedavi edem |
|
|
|
|
|
#8 |
|
REP Seviyesi :
Ömrüm geldi geçti bir akşam gibi
Şu gönlüme göre yar bulamadım Çok hayaller kurdum boşuna çıktı Şu gönlüme göre yar bulamadım Bir güzeli sevdim yarim olmadı Vallahi usandım halım kalmadı Şans dediler bir de bana gülmedi Şu gönlüme göre yar bulamadım Akarsu'yum dünya bana dar oldu Geride servetim malım mı vardı Ömrüm tükeniyor şurda ne kaldı Şu gönlüme göre yar bulamadım |
|
|
|
| The Following 2 Users Say Thank You to Kul Seyyid For This Useful Post: | Arjin Efruz (10-25-2008), taja_naz (10-13-2008) |
|
|
#9 |
|
REP Seviyesi :
Soluk soluk olmuş benzi
Bu garibin bir derdi var Bir noktaya bakar gözü Bu garibin bir derdi var Benim gibi garip biri Bu dünyada yoktur yeri Yardımcısı olsun Ali Bu garibin bir derdi var Akarsu'yum garibe bak Gariplerin kimsesi yok Ulan felek bu ne ayak Bu garibin bir derdi var |
|
|
|
|
|
#10 |
|
REP Seviyesi :
Seher vakti çıkmış yolun üstüne
Bir bakışta yaraladı yar beni Hayran oldum bakakaldım yüzüne Gözleriyle pareledi yar beni beni Yollar uzak dağlar girmiş araya Merhem bulunmazmış azgın yaraya Derdimi dökeyim bilmem nereye Sevda almış bir çıkmaza kor beni beni Akarsu'yum yardan haber gelirse Şu azgın yarama derman olursa Gönül sevdiğini arar bulursa Kahpe felek sen o zaman gör beni beni |
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|