![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevi Ozanları, Deyişler Alevi ozanlarına dair paylaşımların yapılabileceği alan. Deyiş, Deyişler. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Can Bizden Biri |
Pir Sultan Abdal Türküleri
SİVAS ELLERİNDE SAZIM ÇALINIR Kul Olayım Kalem Tutan Ellere, Kâtip Arzuhalim Yaz Yare Böyle. Sekerler Ezeyim Şirin Dillere, Kâtip Arzuhalim Yaz Yare Böyle. Güzelim Ey Güzelim Ey Güzelim Ey Ey. Sivas Ellerinde Sazım Çalınır, Çamlı Beller Bölük Bölük Bölünür. Yardan Ayrılmışam Bağrım Delinir, Kâtip Arzuhalim Yaz Yare Böyle. Güzelim Ey Güzelim Ey Güzelim Ey Ey. ------------------------------ BİN CEFALAR ETSEN ALMAM ÜSTÜME Bin Cefalar Etsen Almam Üstüme Oy Gayet Şirin Geldi Dillerin Dostum Oy Varıp Yadellere Meyil Verirsen Oy Gış Ola Bağlana Yolların Dostum Dostum İlahi Onmaya Yardan Ayıran Oy Bahçede Bülbüller Ötüyor Uyar Oy Kula Gölge İse Allah’a Ayan Oy Senden Ayrılalı Gülmedim Dostum Dostum Pir Sultan Abdal’ım Gülüm Dermişler Oy Bu Şirin Canıma Nasıl Kıymışlar Oy İster İsem Dünya Malın Vermişler Oy Sensiz Dünya Malı Neylerim Dostum Dostum ----------------------------- BİR GÜZELİN ÂŞIĞIYIM ERENLER Bir Güzelin Âşığıyım Erenler Onun İçin Taşa Tutar El Beni Gündüz Hayalimde Gece Düşümde Kumdan Kuma Savuruyor Yel Beni Al Gül Olsam Ak Gerdana Dizilsem kemer Olsam İnce Bele Sarılsam Kölen Olsam Pazarlarda Satılsam Yarim Diye Al Sinene Sar Beni Abdal Pîr Sultan’ım Gamzeler Oktur Hezaren Sinemde Yareler Çoktur Benim Senden Özge Sevdiğim Yoktur İnanmazsan Git Allah'a Sor Beni -------------------------- BAŞINA DÖNDÜĞÜM KURBAN OLDUĞUM Başına Döndüğüm Kurban Olduğum, Ağlar Dolanıram Yar Deyi Deyi. Ezel Bahar Yaz Ayları Misali, Çağlar Dolanıram Yar Deyi Deyi . Çoktan Beri Terk Etmişem Ben Yari, Hasta Yüreğimden Çıkmıyor Zari. Yanar Oldu , Sönmez Yüreğim Nari, Dağlar Dolanıram Yar Deyi Deyi. İkramın Derdine Yoktur Çareler, Eksik Olmaz Bu Sinemde Yareler. Aylar Günler Sene İle Kareler, Bağlar Dolanıram Yar Deyi Deyi. ------------------------ AÇILIN KAPILAR Hızır Paşa Bizi Berdar Etmeden Açılın Kapılar Şaha Gideyim Siyaset Günleri Gelip Çatmadan Açılın Kapılar Şaha Gideyim Yıkılın Kaleler Dosta Gideyim Kalenin Kapısı Daşdan Demirden Yanlarım Çürüdü Yaşdan Yağmurdan Bir Kimsem Yoktur Ki Dostu Çağırtam Açılın Kapılar Şaha Gideyim Yıkılın Kaleler Dosta Gideyim Çıkarım Bakarım Kale Başına Mümin Müslümanlar Gider İşine Bir Ben Mi Düşmüşem Can Telaşına Açılın Kapılar Şaha Gideyim Yıkılın Kaleler Dosta Gideyim Abdal Pir Sultan'ım Ye Hızır Paşa Bizi Hasret Koydun Kavum Kardaşa Yazılan Mı Gelir Sağ Olan Basa Açılın Kapılar Şaha Gideyim Yıkılın Kaleler Dosta Gideyim ----------------------- GURBET ELDE BİR HAL GELDİ BAŞIMA Gurbet elde bir hal geldi başıma Ağlama gözlerim mevla kerimdir Derman arariken derde düş oldum Ağlama gözlerim mevla kerimdir Pir Sultan Abdalım böyle buyurdu Ayrılık donları biçti giydirdi Ben ayrılmazidim felek ayırdı Ağlama gözlerim mevla kerimdir ------------------------- GAM ELİNDEN BENİM ZÜLFÜ SİYAHIM Gam elinden benim zülfü siyahım Peykan geldi sinem yaralandı gel Suna başın için ağlatma beni Bugün sevda candan araladı gel Gamdan hisar oldum mekanım yurdum İşitmez avazım dinlemez virdim Bir değil beş değil on değil derdim Düğümler baş verdi sıralandı gel Pir Sultan Abdalım haftada ayda Günler gelir geçer bulunmaz fayda Gönül hak arzular canım hayhayda Toprağım üstüme kürelendi gel ------------------------- ŞU KARŞI YAYLADA GÖÇ KATAR KATAR Şu Karşı Yaylada Göç Katar Katar Bir Yiğidin Derdi Serimde Tüter Bu Ayrılık Bana Ölümden Beter Geçti Dost Kervanı Eyleme Beni,Eyleme Beni Şu Benim Sevdiğim Başta Oturur Bu Güzelin Derdi Beni Bitirir Bu Ayrılık Bana Zulüm Getirir Geçti Dost Kervanı Eyleme Beni,Eyleme Beni Pir Sultan Abdalım Bağlar Asalım Asalımda Dost Yiğitlere Düşelim Çok Ekmeği Yedim Helallaşalım Geçti Dost Kervanı Eyleme Beni,Eyleme Beni --------------------------------- GÖNÜL GEL SENİNLE MUHABBET EDELİM Gönül Gel Seninle Muhabbet Edelim, Araya Kimseyi Alma Sevgilim, Alma Sevgilim. Ya Benim Kimim Var Kime Yalvarayım, Kaldır Kalbindeki Karayı Gönül. Solmazsa Dünyada Güzeller Solmaz, Bu Dünya Fanidir Kimseye Kalmaz. Yalan Dolan İle Sofuluk Olmaz, Mümin Olan Bekler Sırayı Gönül. Derviş Ali’m Öğüt Verir Özüne, Gönül Lütfeyledi Geldi Sözüne Geldi Sözüne. Azrail Konarsa Göğsün Düzüne, O Zaman Görürsün Karayı Gönül. -------------------------- KADİR MEVLAM SENDEN BİR DİLEĞİM VAR Kadir Mevlâm Senden Bir Dileğim Var, Beni Muhannete Muhtaç Eyleme. Yedi Deryalara Gark Eyle Beni, Yine Muhannete Muhtaç Eyleme. Muhannetin Suyu Dolayı Akar, Değdiği Yerleri Od Olur Yakar. Eyilik Etmeden Başına Kakar, Yine Muhannete Muhtaç Eyleme. Muhannetin Sözü Pareli Oktur, Lûtfuna Kerem Et İhsanı Çoktur. Sağ Elin Sol Ele Faydası Yoktur, Yine Muhannete Muhtaç Eyleme. Ben Dertli’yim Hak Ayırsın İşimi, Kaygılara Saldım Garip Başımı. Varsın Kurtlar, Kuşlar Yesin Leşimi, Yine Muhannete Muhtaç Eyleme. ---------------------------- SORDUM SARI ÇİĞDEME Sordum Sarı Çiğdeme Sen Nerede Kışlarsın Ne Sorarsın Hey Derviş Yer Altında Kışlarım Sordum Sarı Çiğdeme Yer Altında Ne Yersin Ne Sorarsın Hey Derviş Kudret Lokması Yerim Sordum Sarı Çiğdeme Senin Benzin Ne Sarı Ne Sorarsın Hey Derviş Hak Kokusu Çekerim Sordum Sarı Çiğdeme Anan Baban Var Mıdır Ne Sorarsın Hey Derviş Anam Yer Babam Yağmur Sordum Sarı Çiğdeme Sende Kardeşlik Var Mı Ne Sorarsın Hey Derviş Ben Erlerle Kardeşim Pir Sultan Erenlerle Yüzü Dolu Nurlarla Ak Sakallı Pirlerle Çiğdemde Dervişlik Var ------------------- VARDIM HİNT ELİNE KUMAŞ GETİRDİM Vardım Hint Eline Kumaş Getirdim, Açtım Bedestanı Sattım Oturdum. Sen Benim Başıma Neler Getirdin. Ben Senin Kahrını Çekemem Gönül, Ben Senin Derdini Çekemem Gönül. Eline Aluben Sazlar İstersin, Göllerde Ördeği Kazlar İstersin. Benden Mahbut Gelin Kızlar İstersin. Ben Senin Kahrını Çekemem Gönül, Ben Senin Derdini Çekemem Gönül. Karabulut Gibi Göğe Ağarsın, Sulu Yağmur Gibi Yere Yağarsın. O Yar Senin Değil Ne Çok Bakarsın. Ben Senin Kahrını Çekemem Gönül, Ben Senin Derdini Çekemem Gönül. ------------------------ UYUR İKEN UYARDILAR Uyur İken Uyardılar Diriye Saydılar Bizi Koyun Olduk Ses Anladık Sürüye Saydılar Bizi Halimizi Hal Eyledik Yolumuzu Yol Eyledik Her Çiçekten Bal Eyledik Arıya Saydılar Bizi Hakk'ın Yoluna Dizildik Dost Defterine Yazıldık Bal Olduk Şerbet Ezildik Doluya Saydılar Bizi Pir Sultan Abdal’ım Şunda Çok Keramet Var İnsanda O Cihanda Bu Cihanda Veliye Saydılar Bizi ------------------ SABAHTAN UĞRADIM BEN BİR FİFANA Sabahtan Uğradım Ben Bir Figana Bülbül Ağlar Ağlar Güle Getirir Bakın şu Feleğin Çürük İşine Her Bir Cefasını Kula Getirir Depreştirme Benim Dertlerim Tamam Muhabbet Şirindir Vermiyor Aman Üstümüzde Dönen Çark İle Devran Felek Bizi Halden Hale Getirir Pir Sultan Abdal’ım Sözlerim Haktır Hakk Diyen Kullardan Hiç Şüphem Yoktur Cehennemde Ateş Olmaz Nar Yoktur Herkes Ateşini Bile Götürür ----------------------- SEVERSEN ALİYİ DEĞME YARAMA Çeke Çeke Ben Bu Dertten Ölürüm Seversen Aliyi Değme Yarama Alinin Yoluna Serim Veririm Seversen Aliyi Değme Yarama Ilgıt Ilgıt Oldu Akıyor Kanım Pir Yoluna Veririm Serim Benim Derdim Bana Yeter Efendim Seversen Aliyi Değme Yarama Abdal Pir Sultanim Deftere Yazar Hilebaz Yar İle Olur Mu Pazar Bir Melhem Çalmazsan Yaralar Azar Seversen Aliyi Değme Yarama ------------------------ BU YIL DAĞLARIN KARI ERİMEZ Bu Yıl Bu Dağların Karı Erimez Eser Bâd-İ Sabâ Yel Bozuk Bozuk Türkmen Kalkıp Yaylasına Yürümez Yıkılmış Aşiret İl Bozuk Bozuk Kızılırmak Gibi Çağladım Aktım El Vurdum Göğsümün Bendini Yıktım Gül Yüzlü Cerenin Bağına Çıktım Girdim Bahçesine Gül Bozuk Bozuk Elim Tutmaz Güllerini Dermeye Dilim Tutmaz Hasta Hâlin Sormaya Dört Cevabin Mânasını Vermeye Sazım Düzen Tutmaz Tel Bozuk Bozuk Pir Sultan'ım Yaratıldım Kul Diye Zalim Paşa Elinden Mi Öl Diye Dostum Beni Ismarlamış Gel Diye Gideceğim Amma Yol Bozuk Bozuk Sözler : Pir Sultan Abdal |
|
|
|
| The Following 3 Users Say Thank You to yoldaş06 For This Useful Post: |
|
|
#2 |
|
Gönül Dostu
Üye No: 67
Thanked 355 Times in 194 Posts REP Gücü : 7
REP Puanı : 264
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() |
Dostun bir gülü yaralar beni
-------------------------------------------------------------------------------- ?u Kanlı Zalımın Ettiyi ?şler Garip Bülbül Gibi Beni Zareyler Yağmur Gibi Yağar Taşlar Başıma ?llede Dostun Bir Fiskesi Yaralar Beni Beni Beni Can Beni Beni Beni Dost Beni Beni Beni Dar Günümde Dustum Düşmanı Beli Oldu Bir Derdim Var ?di ?imdi El Oldu Ecel Fermanı Boymuna Takıldı Gerek Vura Gerek Asa lar Beni Beni Beni Can Beni Beni Beni Dost Beni Beni Beni Pir Sultan Abdalım Can Göye Almaz Haktan Emir Olmasa ı Rahmet Yağmaz ?u Ellerin Taşı Bana Hiç Degmez ?llede Dostun Bir Tek Gülü Yaralar Beni Beni Can Beni Beni Beni Dost Beni Beni Beni. P?R SULTAN ABDAL Serseri Girme Meydana -------------------------------------------------------------------------------- Serseri girme meydana Asiktan ahval isterler Kallaslik ile urma dem Tasdik ehli kal isterler Uyan bu gaflet habindan Isbat isterler batindan Her asika sohbetinden Ikrar ile yol isterler Erenler oynar utulmaz Bu yola hile katilmaz Burda harmühre satilmaz Ya gevher ya lâ'l isterler Kili kirk pare ederler Birin yol tutup giderler Dile n'itibar ederler Hâl içinde hâl isterler Pir Sultan Abdal n'eylersin Muskil halledip söylersin Arisin çiçek yaylarsin Yarin senden bal isterler Pir Sultan Abdal Ben Dervisim Diye -------------------------------------------------------------------------------- Ben dervisim diye gögsün gerersin Hakk'i zikretmeye dilin var midir Sen kendini görsene ilden n'ararsin Hâli hâl etmeye hâlin var midir Birgün balik gibi aga sararlar Mürsidinden rehberinden sorarlar Tütsü yakip köse köse ararlar Ben ariyim dersin balin var midir Dertli olmayanlar derde yanar mi Tahkik dervis ikrarindan döner mi Her bir uçan gül dalina konar mi Ben bülbülüm dersin gülün var midir Pîr Sultan'im senin derdin desilmez Derdi olmayanlar derde düs olmaz Mürsidsiz rehbersiz yollar asilmaz Mürsid eteginde elin var midir Pir Sultan Abdal Sultan Suyu -------------------------------------------------------------------------------- Sultan suyu gibi çaglayip akma Erilir gam yeme divane gönül Er basimda duman, dag basinda kis Erilir gam yeme divane gönül Yikilir mi Hakk'in yaptigi havuz Sah-i merdaninin, biz de kilavuz Üç günlük dünyada, su yahsi yavuz Erilir gam yeme divane gönül Pir Sultan Abdal'im, sirdan sirada Bu is böyle oldu, kalsin burada Cümlemiz niyetlendigi murada Erilir gam yeme divane gönül PIR SULTAN ABDAL Dönen Dönsün Ben Dönmezem Yolumdan -------------------------------------------------------------------------------- Koyun beni Hak askina yanayim Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan Yolumdan dönüp mahrum mu kalayim Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan Benim pirim gayet ulu kisidir Yediler ulusu, kirklar esidir Oniki imamin server basidir Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan Kadilar müftüler fetva yazarsa Iste kemend, iste boynum asarsa Iste hançer, iste kellem keserse Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan Ulu mahser günü olur divan kurulur Suçlu, suçsuz gelir anda derilir Piri olmayanlar anda bilinir Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan Pir Sultan'im arsa çikar ünümüz O da bizim ulumuzdur pirimiz Hakka teslim olsun garip canimiz Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan PIR SULTAN ABDAL Emek çektim -------------------------------------------------------------------------------- Emek çektim bir ev yaptim erenler Yine bu güzele bildiremedim Bahar geldi çiçek bitti ot bitti Toprak güldü tasi güldüremedim Yüregimde belli belli yaralar Seytan kalbin almis gözün köreler Hakk'in niyaz eylemeye âr eyler Egilip bir secde kildiramadim Hû demine bir ikrari güdenin Tu yüzüne ikrarindan dönenin Pîr Sultan'im münafigin nâdanin Gönül aynasini sildiremedim Pir Sultan Ab SÜRÜYÜP G?DER Su karsiki karli dagi gördün mü Rüzgarini bulmus eriyip gider Akan sularindan ibret aldin mi Yüzünü yerlere sürüyüp gider Sürünün önünde giden avcilar Sicak sicak günde yakar günesler Evvel ezel yemis veren agaçlar Anlar da kalmamis kuruyup gider Kadirsin Allah'im sen de kadirsin Üstümüze dört direkli çadirsin Çagirdigimiz yerde hazir nazirsin Cümlemiz üstüne yürüyüp gider Deryamiz derindir bizim boylanmaz Bin nasihat etsen biri dinlemez Gidi merkep hiçbir yere baglanmaz Basinda yulari sürüyüp gider Pir Sultan'im söyler sözü özünden Asikin sakinir iki gözünden Olur olmaz münkirlerin sözünden Eksilmez gölümüz kuruyup gider PIR SULTAN ABDAL
Erkek dişi sorulmaz muhabbetin dilinde
Hakın yarattığı her şey yerli yerinde Bizim nazarımızda kadın erkek farkı yok Noksanlık eksiklık senin görüşünde |
|
|
|
| The Following 2 Users Say Thank You to ceritli For This Useful Post: | aydinalavi (12-30-2008), yoldaş06 (06-04-2008) |
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|