![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevi Ozanları, Deyişler Alevi ozanlarına dair paylaşımların yapılabileceği alan. Deyiş, Deyişler. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Bizden Biri |
İran'da Safevi soyundan gelen bir Türk. Erdebil'de doğdu. Ana tarafından Uzun Hasan'ın torunu Bilki Aka'nın oğludur. Babası Haydar'ın ölümünden (1488) sonra dayısı tarafından iki kardeşiyle birlikte düşmanlarından kaçırılarak Şiraz'a gönderildi. Şiraz valisinin, üç kardeşi bir süre hapsettiği söylenir. Akkoyunlu hükümdarı Sultan Yakup'un ölümü üzerine oğlu Rüstem saltanat mücadelesinde onlardan yararlanmak amacıyla üç kardeşi hapisten kurtarır, Şah İsmail'in ağabeyi Sultan Ali, katıldığı iki savaşı da kazanarak Tebriz'e döndüğünde parlak bir törenle karşılanır. Ama üç kardeşin halk üzerinde manevi etkisi, Sultan Ali'nin kazandığı zaferler Rüstem Bey'i korkutur, onları ortadan kaldırmanın yollarını ararken durumu sezen Sultan Ali kardeşleriyle birlikte Erdebil'e kaçar. Sultan Ali yolda kendilerini izleyen Rüstem Bey'in askerleri tarafından öldürülür. Ama iki kardeşini yedi müridiyle Erdebil'e göndermeyi başarır. Şah İsmail ve kardeşi İbrahim burada müritlerince korunur. Sürekli izlendikleri için bir süre sonra Bağru dağına, oradan da Gilan, Gaskar, Reşt ve Lahican'a kaçırılırlar. Lahican'da Kar Kaya'nın evinde saklanan Şah İsmail ilk öğrenimini özel bir öğretmenden gördü. Babasının müritleri dört bir yandan onu görmeye geliyorlardı. Yakalanamadığını gören Rüstem Bey, Lacihan üzerine yürümeye hazırlanırken öldürülünce (1497), Şah İsmail harekete geçer. Müritlerini toplayıp Hazer kıyılarındaki Aravan'a (1500), oradan Erdebil'e gelir. Kendisine katılan Türk oymaklarıyla birlikte yeterince kuvvet topladığını görünce ilk olarak babasının ve Şiilere yapılan eziyetlerin öcünü alma yolunu tutar. Tebriz'e gelip taç giydiğinde (1502), babasının öcünü almış, Baku'yü zaptetmiş, Nehcivan'da Elvend Bey'i yenmiştir. Şah İsmail'in bundan sonraki yaşamı Şiiliği yaymak, Safevi devletinin sınırlarını genişletmek için yaptığı savaşlarda geçer. Devletin sınırları genişleyip Şiilik Anadolu'ya doğru hızla yayılınca Osmanlı'larla çatışır. Sonunda Çaldıran'da Yavuz'a yenilir (1514) ve kaçar. Bu yenilgiden sonra Tebriz'e döndüyse de eski gücünü yitirdiği gibi uğradığı ruhsal çöküntüyle de kendisini şaraba verir. Oğlu Tahmasb'ı yerine atabey olarak bırakır, her yılını ayrı bir kentte geçirerek yaşamını tamamlar. Azerbaycan'da iken ölür. Cenazesi Erdebil'e götürülür. Şah İsmail, Hatayi mahlasıyla şiirler yazdı. Sanatçı kişiliği çok zor koşullar altında geçen çocukluğu sırasında oluştu. Aruz ve heceyle yazdığı şiirler Azerbaycan edebiyatının Nesimi ve Fuzuli arasındaki döneminin en güçlü temsilcisi olduğunu kanıtlar. Özellikle heceyle yazdığı şiirler Anadolu'da gelişen tekke edebiyatını büyük ölçüde etkiler. Alevi -Bektaşi edebiyatının en güzel örneklerini sunar. Sadettin Nüzhet, şiirlerini dörde ayırıyor: a) Tasavvufi düşüncelerini içerenler, b) Aleviliği dile getirenler, c) Hurufiliğin ilkelerini yansıtanlar, d) Aşıkane olanlar. Aruzla yazdığı şiirlerinin ise daha çok tasavvufi olduğu görülür. Bu şiirlerinde kullandığı dil klasik şiirin dilidir. Hece ölçüsüyle koşma ve semai biçiminde yazdığı nefesler ise Yunus'un izlerini taşır. Ama Hatayi'nin kendine özgü şiir yolu oluşturduğu da belirtilmelidir. Hece ve aruzla yazdığı şiirlerini kapsayan Divan'ı basıldı (Sadettin Nüzhet Ergun, Hatayi divanı, 1956; bütün nüshaları karşılaştırılarak yapılan basımı için bkz. Aziz Aka Mehmedof, Şah İsmail Hatayi Eserleri 1, Bakü 1966). Ayrıca Dehname adlı Ali'yi öven bir mesnevisi (Baku 1946) ile yine mesnevi biçiminde yazılmış bir Nasihatnamesi vardır. Değerli araştırmacı Nejat Birdoğan Alevilerin Hükümdarı Şah İsmail Hatayi adlı yapıtında bu büyük ozanın yaşam öyküsünü, Osmanlı ve Safevi yanlarından topladığı şiirlerini daha geniş ve gerçekçi biçimde vermiştir. Türküler.com Sitesinden Alınmıştır |
|
|
|
| The Following 6 Users Say Thank You to - Esengül - For This Useful Post: | Baba İlyas (01-09-2011), Derman (06-22-2008), Hamza Aksüt (01-09-2011), moycan (07-18-2008), Sedat (06-22-2008), Solino (01-09-2011) |
|
|
#2 |
|
Bizden Biri
Üye No: 151
Thanked 425 Times in 237 Posts REP Gücü : 3
REP Puanı : 19
REP Seviyesi :
![]() |
Sufi Mezhebimin Nesin Sorarsın Biz Muhammed Ali Diyenlerdeniz Gözlüye Gizli Yok Ya Sen Ne Dersin Biz Muhammed Ali Diyenlerdeniz Eğnimize Kırmızılar Giyeriz Halimizce Her Manadan Duyarız Katarda İmam Cafer'e Uyarız Biz Muhammed Ali Diyenlerdeniz Her Kimin Ki Çerağını Hak Yakar Mümin Olanları Katara Çeker Aslımız On İki İmama Çıkar Biz Muhammed Ali Diyenlerdeniz Biz Tüccar Değiliz Alıp Satmayız Erkan Gözetiriz Yoldan Sapmayız Gönlümüz Ganidir Kibir Tutmayız Biz Muhammed Ali Diyenlerdeniz Muhammed Ali'dir Kırkların Başı Uralım Yezid'e Laneti Taşı Hünkar Hacı Bektaş Veli'dir Eşi Biz Muhammed Ali Diyenlerdeniz Baharda Açılır Gonca Gülümüz Ol Dergaha Doğru Gider Yolumuz On İki İmam İsmin Okur Dilimiz Biz Muhammed Ali Diyenlerdeniz Şah Hatayi'm Eydür Muhammed Ali Onlardan Öğrendik Erkanı Yolu Ali Muhammed'dir Muhammed Ali Biz Muhammed Ali Diyenlerdeniz ___________________________________________ Muhammed Ali'nin Aldım Elini Hak Deyip Tuttuğum Elden Ayrılmam On İki İmamın Tuttum Yolunu Hak Deyip Tuttuğum Yoldan Ayrılmam Mürşidin Nefesi Hak Nefesidir Mürşid Sözün Tutmayanlar Asidir Mürşidin Rızası Hak Rızasıdır Hak Deyip Tuttuğum Yoldan Ayrılmam Mürşidin Gittiği Veli Yoludur Gitme Dediğine Gitmemelidir Zahir Batın Muhammed Ve Ali'dir Hak Deyip Tuttuğum Yoldan Ayrılmam Hak Erenler Bir Araya Derilse Cümle Aşıklara Nasip Verilse Aşikare Hak Gözüyle Görülse Hak Deyip Tuttuğum Yoldan Ayrılmam Şah Hatayi'm Hak Bil Tuttuğum Eli Zahirde Batında Hak Gördü Seni Gerçek Erenlerden Aldım Haberi Hak Deyip Tuttuğum Yoldan Ayrılmam __________________________________________________ _ YETİŞ HIZIR Çok günah işledim senin katında Eriş Şah-ı merdan sen imdad eyle Kul daralmayınca Hızır yetişmez Yetiş Hızır Nebi sen imdad eyle Yalvarması boynumuza farz oldu Edep erkan mü-minlere arz oldu Mü-minin secdesi Hakk niyaz oldu Yetiş Hızır Nebı sen imdad eyle Kim kaildir mahşere kalan davaya Şah Hasan'a ağu verdi muaviye İmam Hüseyin mürüvet eyle canıma Yetiş Hızır Nebı sen imdad eyle Musa Kazım ile salayı veren İmam Rıza ile mescide giren Taki ile Naki canıma gelen Yetiş Hızır Nebi sen imdad eyle Askeri'nin askerine katılan Kul olup belh Buhara'da satılan Çöl Küfe şehrinde nara atılan Yetiş Hızır Nebi sen imdad eyle Kırkların cemine beraber gelen Servet Muhammed'in tacını alan Sancağını çekip Zülfikar çalan Yetiş Hızır Nebi sen imdad eyle Fakir Edna'm derki,bu sırra eren Üstadım Hatayi darına duran Tamuda yanar mı nurunu gören Yetiş Hızır Nebi sen imdad eyle... |
|
|
|
| The Following 2 Users Say Thank You to - Esengül - For This Useful Post: | Baba İlyas (01-09-2011), Sedat (06-22-2008) |
|
|
#3 |
|
Bizden Biri
REP Seviyesi :
![]() |
Tövbe günahlarımıza estağfirullah. (NADİ ALİ) Gece gündüz hata etmektir işimiz, Tövbe günahlarımıza estağfirullah, Muhammed Ali’ye bağlıdır başımız, Tövbe günahlarımıza estağfirullah. Hasan Hüseyin sır içinde sır ise, İmam Zeynel nur içinde nur ise, Özümüzde kibir benlik var ise, Tövbe günahlarımıza estağfirullah. Muhammed Bakır’ın izinden çıkma, Yükün Cafer’den tut gayriye bakma, Hatıra değip gönüller yıkma, Tövbe günahlarımıza estağfirullah. Benim sevdiceğim Musa-i Kâzım, İmam Rıza’ya bağlıdır özüm, Eksiklik noksanlık hep kusur bizim, Tövbe günahlarımıza estağfirullah. Muhammed Taki İle varalım şaha, Ali Naki emeğimizi vermeye zaya, Ettiğimiz kem işlere bed huya, Tövbe günahlarımıza estağfirullah. Hasan Askerinin gülleri bite, Mehdi gönlümüzün gamını ata, Ettiğimiz yalan gova gıybete, Tövbe günahlarımıza estağfirullah. Şah Hatayi ’m eder Bağdat Basra, Kaldık zamaneye böyle asra, Yâ Ali Kerem kânisin kalma kusura, Tövbe günahlarımıza estağfirullah. NAD-İ ALİ |
|
|
|
| The Following 2 Users Say Thank You to - Esengül - For This Useful Post: | Baba İlyas (01-09-2011), Sedat (06-22-2008) |
|
|
#4 |
|
Bizden Biri
REP Seviyesi :
![]() |
Gönül Ne Gezersin Seyran Yerinde Alemde Her Şeyin Var Olmayınca Olura Olmaza Dost Deyip Gezme Bir Ahdine Bütün Yar Olmayınca Yürü Sufi Yürü, Yolundan Azma Elin Gıybetine Kuyular Kazma Varıp Her Dükkanında Metaın Çözme Yanında Mürşidin Var Olmayınca Kalktı Havalandı Gönlümün Kuşu Kavga, Gıybet Etmek Kötünün İşi Üstadın Tanımaz Bunda Her Kişi Anın Kim Mürşidi Er Olmayınca Varıp Bir Kötüye Sen Olma Nöker Çarhına Değer De Dolunu Döker Ne Huda'dan Korkar Ne Hicap Çeker Bir Kötüde Namus Ar Olmayınca Şah Hatayi'm Edem Bu Sırrı Beyan Kamil Midir Cahil Sözüne Uyan Bir Baştan Ağlamak Ömredir Ziyan İki Baştan Muhip Yar Olmayınca ----------------------------------------------------------------------- Usul Erkan Bilmez Nadan Elinden Usul Ağlar Erkan Ağlar Yol Ağlar Bülbülün Figanı Gonca Gülünden Bülbül Ağlar Diken Ağlar Gül Ağlar Kamil Olanların Bellidir Yeri Aşk Yoluna Koydum Can İle Seri Hakk'ın Didarını Görelden Beri Derya Ağlar Irmak Ağlar Göl Ağlar Haçan Cüşa Gelse Akar Bu Seller Açılmış Laleler Kırmızı Güller Çalkanır Şahanlar Dökülür Teller Şahan Ağlar Pençe Ağlar Tel Ağlar İyi İle Konuş Olasın İyi Felek İyi Bilir Paşayı Beyi Bu Çarhın Elinden El Aman Deyi Hünkar Ağlar Vezir Ağlar Kul Ağlar Şah Hatayi'm Neler Gelir Dilimden Hakikat Kuşağın Çözme Belinden Nice Özün Bilmez Derviş Elinden Hırka Ağlar Tülbent Ağlar Şal Ağlar ______________________________________ Mürüvvet Şah-ı Merdan Sana Sığındım. Pervaneyi aşk oduna düşüren Mürüvvet Şah-ı Merdan sana sığındım Dalga vurup deryaları coşturan Mürüvvet Şah-ı Merdan sana sığındım Mansur’u berdar eyleyip astıran Çekip Zülfikar’ı taşı kestiren Miraç’ta habibe nişan gösteren Mürüvvet Şah-ı Merdan sana sığındım. Fani imiş şu dünyanın ötesi Söylerim sözümün var mı hatası Hasan ile Hüseyin’in atası Mürüvvet Şah-ı Merdan sana sığındım. Zindanda Zeynel’in paçını veren Muhammed Bakır’ın gönlüne giren Mahrum kalmaz dergâhına yüz süren Mürüvvet Şah-ı Merdan sana sığındım. Cafer-i Sadıksın, Musa-i Rızasın Mümine ikrar münafığa cezasın Sahibü’l evliya setri Huda’sın Mürüvvet Şah-ı Merdan sana sığındım. Taki, Naki her dertlere devasın Hasan’ ül Askeri şerif likasın Muhammed Mehdisin Şah evliyasın Mürüvvet Şah-ı Merdan sana sığındım. Pir HATAYİ'm ziyan etmez kârından Her kula bir sevda vermiş serinden Sırattan, mizandan, mahşer yerinden Mürüvvet Şah-ı Merdan sana sığındım
Hak nasip eylese dergaha varsam, Bir dem divanına dursam ya Ali. Eğilsem eşiğine niyaz eylesem, Yüzüm tabanına sürsem ya Ali. Ruh Semah Eylemedikten Sonra, Beden Dönse Ne Fayda !!! Allah'ın aşkına geldim kapına,
Muhammed aşkına durdum tapına, Yüzüm sürdüm eşiğine yapına, Derdimin dermanı sensin ya Ali. |
|
|
|
| The Following 3 Users Say Thank You to - Esengül - For This Useful Post: |
|
|
#5 | |
|
Yas: 30
Üye No: 14
Thanked 12728 Times in 5992 Posts REP Gücü : 10
REP Puanı : 1264
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Alinti:
aleviliğe değil şii'liğe hizmez etmiştir, yazınızın içindede mevcut.
Hakk'ı görmek diler isen
Suret-i insana bak Arayıp gezme bu halkı Cismin içre câna bak. Noksani Baba |
|
|
|
|
| The Following 3 Users Say Thank You to Devrim06 For This Useful Post: |
|
|
#6 |
|
Bizden Biri
REP Seviyesi :
![]() |
Kalk Gidelim Gönül Hüseyin'e Doğru Evvel baştan Muhammed’e selavat Kalk gönül gidelim Hüseyin’e doğru Ecel gelmiş pervaneler yanmaya Kalk gönül gidelim Hüseyin’e doğru. Hasan Hüseyin de Ali’nin oğlu Şehitlik yoluna giderler doğru İmam Zeynel İmam Hüseyin oğlu Kalk gönül gidelim Hüseyin’e doğru. Muhammed Bakır’dan aldık keremi Cafer-i Sadık ile sürelim demi Kâzım Musa yetiş gönlümüz gamı Kalk gönül gidelim Hüseyin’e doğru. İmam Rıza’dan ola inayet Taki’den, Naki’den ere hidayet Ahir nefeste ol Sahip Zaman Kalk gönül gidelim Hüseyin’e doğru. ŞAH HATAYİ'm eydir gel Pirim aman Müminin kalbinden çıkmasın iman Ahir nefeste ol sahibi zaman Kalk gönül gidelim Hüseyin’e doğru _____________________________________ Hata Ettim Günahımı Bağışla Sabah oldu kutlu günler doğuyor Hata ettim günahımı bağışla İhsan ettiğine nurlar yağıyor Hata ettim günahımı bağışla. Yağan yağmur için esen yel için Dergâhına varan doğru yol için Urum’da Hacı Bektaş Veli için Hata ettim günahımı bağışla Seksen bin Urum erleri için Doksan bin Horasan pirleri için Müşkülleri halleden rehber için Hata ettim günahımı bağışla. Talip olmaz Rehbersiz Pirsiz Harman mı savrulur yelsiz yabasız Kul hatasız olmaz, hata tövbesiz Hata ettim günahımı bağışla Eyüp Peygamber’ in gözü yaşı için İnip inip deldiceği taş için Yusuf Peygamber’ in aziz başı için Hata ettim günahımı bağışla Musa’ya verdiğin Tûr’un hakkı için İsa’ya verdiğin surun hakkı için Ol Şemsi kamerin nuru hakkı için Hata ettim günahımı bağışla. Cümle biten çiçeklerin hakkı için On dört Masum-u Pakın hakkı için Sen Ganisin Ganiliğin hakkı için Hata ettim günahımı bağışla. HATAYİ çağırır aman enel-Hak Münkir olan kullardan uzaksın uzak Sen Ganisin senden başka kimse yok Hata ettim günahımı bağışla. |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to - Esengül - For This Useful Post: | Baba İlyas (01-09-2011) |
|
|
#7 |
|
Bizden Biri
REP Seviyesi :
![]() |
Asiyim yüzüm karasın sil Muhâmmed Mustafa Dertliyim derdim çaresini kıl Muhâmmed Mustafa Yerde görmez gökte görmez kör munafıklar seni Yerde sensin gökte sensin ya Muhâmmed Mustafa Başı üryan sine giryan kamu efgan ağlaşır Çağrışub feryad ederker ya Muhâmmed Mustafa Dâr-ı veçhin çektiler iki gözüm nuruna Neyleyim görmedi gözüm ya Muhâmmed Mustafa Men ne günâh işledim kimseler bilmez halim Yazılu defterin içre sil Muhâmmed Mustafa Ruz-ı mahşerde gelüben şefaat senden bize Vardığın Miraç hakkıyçün ya Muhâmmed Mustafa Hatayi'im isyan içinde yüz tutup hazretine Ayıbımızı gelme yüze ya Muhâmmed Mustafa |
|
|
|
| The Following 4 Users Say Thank You to - Esengül - For This Useful Post: |
|
|
#8 |
|
Can Bizden Biri Yas: 29
Üye No: 476
Thanked 2283 Times in 1051 Posts REP Gücü : 24
REP Puanı : 901
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
güncel
Bağımsızlık, Mustafa Kemal’ den armağandı bize. Emperyalizmin ahtapot kollarına teslim edilen ülkemizin bağımsızlığı için kan döktük sokaklara. Mezar taşlarımıza basa basa, devleti yönetenler, gizli emirlerle başlarımızı ezmek, kanlarımızı emmek istediler. Amerikan üsleri kaldırılsın dedik, sokak ortasında sorgusuz sualsiz vurdular.
Vurulduk, asıldık, öldürüldük ey halkım, unutma bizi... |
|
|
|
| The Following 3 Users Say Thank You to Solino For This Useful Post: |
|
|
#9 | |
|
Yas: 30
Üye No: 14
Thanked 12728 Times in 5992 Posts REP Gücü : 10
REP Puanı : 1264
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Sevgili Ulaş Konudaki şahsiyet elbette önemli ama içerisinde ki yazı bu haliyle pek gündellenmesi gereken bir konu gibi durmuyor.
Alinti:
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Yeni Üye
Üye No: 3614