![]() |
|
![]() |
|||||||
| Soru ve Yanıtlarınız Alevilikle ilgili merak ettikleriniz ve tartışmalarınızı yapabileceğiniz alan. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Can Bizden Biri |
Sizce semah düğünde,eğlence ortamında dönülür mü?
Rengimiz güldür bizim gül gibi açacağız
Gönüller aşk ile sevgiler saçacağız Hak hakikat yolunda bir yüzümüz var bizim Olduğumuz gibiyiz ve öyle kalacağız. Hacı Bektaşi Veli |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Türkü For This Useful Post: | yoldaş06 (05-30-2008) |
|
|
#2 |
|
Can Yorgun ve Bitkin Bulunduğu yer: Eskişehir
Üye No: 1
Thanked 3359 Times in 1288 Posts REP Gücü : 28
REP Puanı : 1014
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dönülür mü sorusuna kendimce cevap vermeden önce dönüldüğünü gördüğümü belirtmek isterim. Kendi görüşüme göre yapılmaması gerek. Çünkü "semah" bizlerin kutsal bir ibadetidir. Düğünler eğlence yerleridir. Sanırım buna sebep olan "semah" ın bir folklorik gösteri olduğu sanılması. Fakat öyle değil diye düşünüyoru. Semah gerçekten bizler için önemli bir konu. Hacı Bektaş'ın bir sözü ile bağlayayım yazımı; "Bizim semahımız oyuncak değil, ilahi bir sırdır. Bir kimse ki semahı oyuncak sayar o cahildir"
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Can Bizden Biri Yas: 30
Üye No: 8
Thanked 2238 Times in 789 Posts REP Gücü : 11
REP Puanı : 324
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() |
Katıldığım bir çok gecede.Semah dönülmesine izin verildi. Yanlız semah bitince alkışlanmaması istendi.
|
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Türkü For This Useful Post: | EyLem (06-07-2008) |
|
|
#4 |
|
Can Bizden Biri Bulunduğu yer: Ankara
Üye No: 64
Thanked 2112 Times in 789 Posts REP Gücü : 12
REP Puanı : 379
REP Seviyesi :
Ben kendim semahçıyım. Semahlar her yerde dönülmez bunu hepimiz biliyoruz . Ancak uygulamaya gelince pek uygulandığı söylenemez.İçkili ortamlarda özellikle dönülmez özellikle diyorum içkilere meze olacak malzeme verilmez.
Başka nerede dönülmez derseniz biz ekip olarak bir çok yerde döndüğümüzü söyleyebilirim. örn: Dernek gecelerinde, açılış gecelerinde, amaçlı miting alanlarında, anma törenlerinde vb. gibi etkinlikde yer aldık.Buda demek oluyor ki sadece cem-lerde ibadet olarak dönülmediğini görüyoruz. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Can Bulunduğu yer: Bajarî Sînemil
Üye No: 17
Thanked 6016 Times in 2689 Posts REP Gücü : 27
REP Puanı : 542
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Çarha dönme ilahi bir sırdır... Kırkların sırrının anlatıldığı, aşkın ibadetidir. Bilinen bir özelliğide dünyanın hem kendi hemde güneşin etrafında döndüğünün anlatıldığıdır. Unutmayın ki gezegenlerin hem kendi, hemde güneş etrafında döndüğünü ilk kez 16. yyda Kopernik söylemiştir. Biz ise çarha dönmelerin şimdilik bilinen tarihinin 13. yy olduğunu biliyoruz. Mükemmel... Elbette tüm sırlarının bilinmesi için 4 kapıdan geçmek gerek... Başka da yolu yok... Aşk ile
ELİNE BELİNE DİLİNE SAHİP OL!!!
DERSİME SEFER OLUR; ZAFER OLMAZ (Seyit Rıza) |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Can Bizden Biri
Üye No: 22
Thanked 2671 Times in 1525 Posts REP Gücü : 23
REP Puanı : 629
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Alevilik kültürü bölümünde oldukça uzun bir yazı yazdım can semah nedir sorusunun cevabı orda var. Buraya kopyala yapmak kurallara uymaz. Oradan bakabilirsin can...
...... |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Can Bulunduğu yer: Bursa
Üye No: 68
Thanked 2044 Times in 894 Posts REP Gücü : 13
REP Puanı : 378
REP Seviyesi :
Ben de semah dönüyorum ve on iki hizmette görev alıyorum.Semah bir dans ya da folklorik bir oyun degildir.İlahi bir sırdır.Kaynagı kırklar meclisine dayanır.Yalnız cemlerde dönülmelidir.Dügün ve benzeri eglence ortamlarında dönülmes dogru degildir.Fakat biz de ekip olarak bazı özel gecelerde dönuyoruz.Bunu her zaman şöyle düşündüm.Dogru olmadıgı su götürmez bir gercektir fakat belki de bu sırrı bazı insanların anlamasını istedik.Ya da artık görülmesini istedik.Bir nevi kabul ettirme psikolojisi.Sevgiler.
Deliler ve akıllılar aynı derecede zararsız kimselerdir.Asıl tehlikeliler yarı deli ve yarı akıllı olanlardır..
~~KeLeBeK~~ |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Yas: 30
Üye No: 14
Thanked 12729 Times in 5992 Posts REP Gücü : 10
REP Puanı : 1264
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
semah ibadet seklimizse ki öledir, ibadet yerinde ve ibadet amacli dönülmelidir tabiki.
ancak bu kadar köseye atılmıs, sindirilmeye calisilmis, unutturulmaya yüz tutmus aleviliğin ibadetinin öğretmek ve göstermek amacli (kötülenmesine ve sindirilmesine sebep vermeden) bazı yerlerde dönülmesi de gereklidir. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Forum Katılımcısı Yas: 38
Üye No: 83
Thanked 155 Times in 52 Posts REP Gücü : 5
REP Puanı : 203
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() |
Alevilikte Semah ve sembolik anlamları:
* Semah normalde Cem’de dönülür (dönmek hiçbir şeyin durmadığını ölmediğini hareket edip değiştiğini sembolize der. * Semah, Cem dışında ayrıca; toplumsal içeriği olan toplantılarda ve tanıtmak amacı için dönülebilir. Başka yerlerde düğün, eğlencelerde vs. kurallarına uyulamayacağı için, semah dönülmesi uygun görülmez. * Yüzün üzerinde semah çeşidi vardır, hepsi için geçerli olan, ağır tempoyla baslar, hızlanır ve yavaşlayarak durur. Duyguların/ruhun uçuş ve geri dönüsünü sembolize eder. * Cemde ve Semah dönülürken normalde çırağ/mum yakılır. Bu ışık, bütün alemi hareket ettiren/yaratan ilâhî NUR olarak kabul edilir. Ayrıca alevi/enerjiyi, bilim ve sevgiyi-aşkı sembolize eder. * Semahta kadın ve erkek şarttır, bununda birlik, eşitlik, yaradılış, sevgi, karşıtların birliği gibi çok derin anlamları vardır. * Semah yalın ayak dönülür, duygular dünyasında uçulsa da gerçeğe, doğaya/toprağa bağlılığı sembolize eder. (Oku; benim sadık yârim kara topraktır. A.Veysel) * Semah günlük, fakat temiz elbiseyle dönülebilir, bazı semahlar dışında (üryan semahı) özel elbise gerekmez. Genelde bele, kendini kontrol etmeyi (Eline Diline Beline sahip olmayı) ve sevdiğine (yola) bağlılığı sembolize eden bir kuşak (kemerbest) bağlanır. * Bazı semahlarda avuçlar yer ve gökyüzüne döndürülür, yerle gök arasında (1. kapı hava ve 4 kapı toprak / tanrı ve insan) arasında bağ kurulur. * Gözler genellikle el/avuç içine bakar, bu da aynada kendini (insanda tanrıyı) görmeyi, sembolize eder. (Aynayı tuttum yüzüme Ali göründü gözüme. Nazar eyledim özüme Ali göründü gözüme) * Semahta kalbe, (döşe) götürülen eller, Alevilerin bir tür selamıdır. İçten ve kalpten sevgi ve yola bağlılığı sembolize eder. * Bazı semahlarda eller dairenin dışından içine uzatılır. Bu Haktan, hakkıyla, helâl alıp, halkla ‘yarin yanağından gayrisini paylaşmayı’ sembolize eder. * Bazı semahlardaki figürlerde doğadaki canlı varlıkların (hayvanların, bitkilerin) özeliklerini, emek, sevgi, birlik vbg. çeşitli konuları sembolize eder. Alevilik insanlık yoludur. Alıntı |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Can Ayın Şairi Bulunduğu yer: İstanbul // Kocaeli
Yas: 24
Üye No: 54
Thanked 4418 Times in 2129 Posts REP Gücü : 30
REP Puanı : 838
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Kendimce ben semahın heryerde dönülmesine karşıyım.. yani düğünlerde eğlence ortamlarında meze olmamalı..semah dönerken tüylerim ürperiyor böyle kutsal birşeye daha ehemmiyet gösterilmeli diye düşünüyorum..
|
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|