Genç Aleviler  

ANASAYFA Bugünkü Mesajlar Sohbet & SohbetRadyo
Go Back   Genç Aleviler > ALEVİLİK GENEL > Alevilik Tarihi

Alevilik Tarihi Alevilik Tarihine dair paylaşımların yapılacağı alan.

Reklam Alanı

Bookmark and Share Seçenekler Stil
Alt 12-09-2009, 16:20   #51
İşcanbaba
Can
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

İşcanbaba - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Yas: 49
Üye No: 134
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi : İşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud of
İletişim

Sevgili Usdat,

alıntınız sanırım ALMNCA olduğu için, ben anlamadım, ne yazar orda,
Ancak ben ordaki Karäer (Karaimen) sözleri, Internetten cevirtmeye kaltım, bana KARAMAN- KARAMANLARLARI VERMEDİ,

Şöyle bir bilgide buldum, (daha önce aktarıldı sanırım)
Karaim kelimesinin kökeni hakkında pek çok görüş ortaya atılmıştır. "Kara" kökenin Arapça okumak, kıraat etmek anlamına gelen ve Kur'an ile aynı kök olan "Karae"den geldiği ve aynı şekilde Arapça ile aynı dil ailesinden olan İbranice'deki yine okumak anlamına gelen "Karai"den geldiği ve sadece Eski Ahidi otorite kabul ettiklerini ve genel yahudi kitlenin benimsedikleri diğer Tevrat yorumlarını gözönüne almadıklarını ima eden bir ifade olduğu da söylenmiştir.
Bir diğer görüşe göre 10. yüzyılda Bizans'tan sürgün olarak Hazar ülkesine sürgüne giden ve Musevîliğin Karaî mezhebine bağlı olan insanlar, Hazar Devleti sınırları içinde kalan Kırım topraklarına yerleştirildiler. Hazar hakanının Musevî inancını kabul etmesiyle, Karaî mezhebi,Kırım'da yaşayan Türkler arasında da yayılmaya başladı. Bu inancı kabul eden Türk toplulukları, ilerleyen yıllarda 'Karaim' adıyla anılmaya başlandılar

Türk soyundan olan ,Polanya ve Litvanyada yaşayan MUSEVİ topluluğu ,KARAYLAR demekte.
Hazarlarını Güçlü döneminde hangi Türk boylarınıda etkisi altında tuttuğunu biliyorum,

Alinti:
Senin anlayamadigin ilk basta bu.. Ikincisi
İkincisine gelmeden önce,Ben anladığımı biliyorum, acaba senin anlayamadığın bişey yokmu? bir ÖZE dönsen,

Alinti:
Ikincisi kumanlarin kurmus olduklari yerlesim merkezi sadece makedonya degil, balkanlarin bir cok yerlesim yerini kapsar.Ufak matematik hesaplari yapip yillara takilip durma.Kaldiki 1000 yil öncesinin tarihleri günü gününe tutmaz, hepsi "asagi yukari tahmini yillari belirten genellemedir
Yapma Babasultan, Pir Aşkına,
Bu yaşımıza geldik, hasbel kader okudk, yazdık, cizdik, haksızlık yapma,
Sen mekedonya ,Kumanova diyorsun, Tarihler veriyorsun,
Bizliyoruz ,sadece mekedonya olmadığını, ancak konumuz KUMANOVA ve orası senin DELİL diye gösterdğin yer, ve tarihleride veren sensin
Ufak Matematik hesabı falan yok, arada kocaman 100 yıl var, Asır var babasultan,
Senin bu yaptığın, Hacı Bektaşı, ahmet yasevi Mürüiti yapanlara döndü,
Aşağı yukarıda olsa, Senin KOMNENON ları kapsamıyor,
Bu yazışmalarımızda görüldüğü gibi,(bence)
1-Kumanlarla, Komnenenlar akraba değil,
2-Bizansla, Kumanlar dost değil,
3-Türkler Anadolu KUZAYDEN gelmedi,
4-Doğudan gelen Türkler ALEVİDİR.

İbrahim'in babası hakkında

2.2. Ibrahim aleyhisselamin babasi
Allahü Teâlâ Kur'an-i Kerim'de : «Ibrahim, babasi Âzer'e...» buyurmaktadir. Bu âyetten anlasilacagi gibi Hz. Ibrahim'in babasi Âzer isminde idi. Ama, bazilarina göre Ibrahim aleyhisselamin babasi -Kur'anda bildirilen- putperest Âzer degil, mü'min olan Târuh idi. Bu görüsü destekleyenler arasinda meshurlari Abdülhakim Arvâsi, Kadi Beydâvi ve Senâullah Dehlevi vardir, ama Sii'ler de bunu söylemektedirler . Bir rivâyete göre Âzer Hz. Ibrahim'in - amcasi olup - Târuh'un ölmesiyle Emile ile evlenip, Hz. Ibrahim'in üvey babasi oldu. Tefsir yönünden bunu böyle aciklamaktadirlar : En'am suresinin manasi : «Ibrahim, Âzer olan babasina dedigi zaman» anlamindadir. Böyle olmasaydi Kur'an-i Kerim'de «Babasi Âzer'e dedigi zaman» demeyip, "Âzer'e dedigi zaman" veya "Babasina dedigi zaman" demek yetisirdi . Âzer, kendi babasi olsaydi "Babasi" kelimesi fazla olurdu demektedirler. Bir kanit olarak Sua'ra suresinin 219. ayetini göstermektedirler. Bu surede Allah « Secde edenler arasinda dolasmani da görüyor » denilmektedir. Buna göre Peygamberimizin sülâlesinde hicbir putperest yokturdur. Bu görüse rededenler ise, ki bunlar arasindaTaberi, Ebu Hayyan ve Elmalili Muhammed Hamdi Yazir vardir, acik olan âyete (En'am, 74) bir mâna verilmek istenmistir demektedirler. Mealine göre manalar degistigi icin anlamlar da degisir teorisini ileri sürmektedirler. Konuya objektif bir yönle bakmak gerekirse, Âzer'in Ibrahim aleyhisselamin babasi olmamasi biraz daha mantiklidir. Sunu da belirtmek lâzim ki, bir ücüncü fikir vardir. O da, Ibrahim aleyhisselamin babasinin asil isminin Tarih veya Taruh olup sonradan - bir putun ismi olan - Âzer ismine degistirmesi. Bu da Nemrud'un onu puthanesi'nin nâziri olarak tayin etmesinden sonra gerceklesmistir . Ama kaynaklar bu düsünce hakkinda bilgi vermiyorlar, onun icin fazla dikkat etmemek gerekir. Biz burda ilmi gercekleri tartismiyacagimiz icin bunu burda noktalamak gerekir. Bu ihtilaf'in cözümünü ancak Rahman, Rahim, Evvel, Âhir, Kebir, Aziz, Saafii, Mâlik, Gafur, Nur, Adl, Hak, Hakem, Rauf, Sehid, Veli, Kerim, Bari, Cebbar olan ALLAH bilir. Âzer ayrica put yapardi ve Nemrud'un yakininda bulunurdu. Onun bir dedigini, iki etmezdi.
[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]

İbrâhim aleyhisselâma annesi Emîle veya Ûşâ hâmileyken,babası Târûh vefât etti.Annesi,amcası olan Âzer ile evlendi.

Âzer üvey babası ve amcası olup putperestti.Geçimini put yapıp satarak temin ederdi
Tefsir âlimleri,En'âm sûresinin Âzer'in ismi geçen 14.âyetini tefsir ederken,Âzer'in hazret-i İbrâhim'in amcası ve üvey babası olduğunu açıkça belirtmişlerdir.Zîrâ,Peygamberimizin baba ve dedeleri Âdem aleyhisselâmdan beri hep mümindi.Kur'ân-ı kerîm'de meâlen;" Sen,yani senin nûrun,hep secde edenlerden dolaştırılıp,sana ulaşmıştır." (Şu'arâ sûresi:219) buyrulmaktadır.Ehl-i sünnet âlimleri bu âyet-i kerîmeyi tefsir ederken,Peygamberimizin bütün ana ve babalarının,mümin olduğunu anlamışlardır.Abdullah ibni Abbâs'ın bildirdiği hadîs-i şerîfte de: "Benim dedelerimin hiçbiri zinâ yapmadı.Allahü teâlâ,beni temiz babalardan,temiz analardan getirdi.Dedelerimin iki oğlu olsaydı,ben bunların en hayırlısında,en iyisinde bulunurdum."buyuruldu.

Âyet-i kerîme ve hadîs-i şerîflerden anlaşıldığı ve binlerce İslâm kitâbında yazıldığı üzere Peygamber efendimizin anaları ve babaları arasında bulunmakla şereflenen bahtiyarların hepsi,zamanlarının ve memleketlerinin en asîl,en şerefli,en güzel ve en temiz kimseleriydi.Hepsi de aziz ve muhteremdiler.İbrâhim aleyhisselâmın babası Târûh da böylece mümin,yani inanmıştı.Kötü ahlâktan,âdî ve çirkin sıfatlardan uzaktı.

Azer olmadığına dair bilgiler bulunmakta, Hazar olabilir mi? onu bilemem ,Amma aynı çoğrafyada değiller.

Yahudi önceleri, ilginc, biz, sonr yahudi, sonra hırıstiyan,sonra islam, sonra tekrar alevi mi? olduk,
Ancak söz, Aleviliğin öncelliğini anlatmıyor, Hayır Yahudi öncesi değiliz, öylede anlaşılmaz,
Aynı isimleri koymak, vs o anlamlara gelmese gerek.

Alinti:
Ilk ahit olarak gecen levhalar, münacaat, akit, tanri ile müncaat'ta variz.Kurban'da variz.Hangi türk kavmine ve türklerin bir sonraki dinler icerisinde yer aldiklari dinlerde iste rortodoks hiristiyan ister müslüman,ister ibrani devami olsun hepsinde kurban var.gagavuzlar romanya ve civarinda hiristiyan omalarina ragmen kurban kutsaldir.Kaldiki hiristiyanlikda kurban yok.Tanri ile münacaat Tanah(Tevrat),incil, zebur, kuran da var. 10 Emir olarak gecen emirler bu dört kitabin icinde de var.
Buda ,gagavuzların Alevi olduğunu bize ıspatlamaz,
Kurban kesmekte, Alevi yapmaz, hele ,hele Tek tanrılı dinlerkeki KURBAN mantığı ALEVİLERDE yoktur,
Yani bizler ALEVİLİKTE KURBANI farklı isimlendiriz, manası farklıfır. (yANLIŞ DEĞİL BU BİLGİ DİMİ)

Alinti:
Bu on emir, kuranda, incilde, tevratda ,zebur da var. Peki bu on emiri diye gecen emirleri aleviler yerine getiriyormu? Bu emirler bizim icinde gecerlimi Evet., zina etmemek, hirsizlik yapmamak, katletmemek cana kiymamak,
Hayır 10 emir KUR'AN da yok,
Ve bu emirleri Aleviler yerine getirmiyor, 4-5 i uyuşuyor,
Peki bu uyuşma,örtüşme Alevilerle ,vahiyi dinleri ortak yapar mı? HAYIR,
alevilikteki,Tanrı,Doğa,İnsan,varlık vs. öğretileri aynı mı?Yaşam bizimi aynımı? HAYIR,

Alinti:
sebt günü kökü sümerlere dayanan kainatin alti günde tamamlanmasidir. yani kaos,kimilerine göre yaradilis, varolus, ile ilgili mitoloji
Peki alevilerde bu ALTIGÜN olayı varmıdır,
HAYIR, Efendim Alevi deyişi yazım ya diyeceksin,
Devriye farklı,
Gerçi sen bu konularda USDAT aşamasındasın, ancak ben, Alevi öğretisinde Dünyanın tek tanrılı (Vahiyli) dinlerde ve Sümerlerde gectiği gibi,Dünyanın 6 günde var edildiği, yaratıldığı inancı yoktur,
Bizim, O inanc ve dinlerle aynı düşündüğümüzü söylemek, mümkün değil,

Aşikar olunca zat ü sıfatı
Kûn dedik var ettik bu semavatı
Birlikte yarattık hep kainatı
Nam ü nişanını cihan eyledik

Yerleri gökleri yaptık yedi kat
Altı günde tamam oldu kainat
Yarattık içinde bunca mahlûkat
Erzakını verdik ihsan eyledik

Burdaki anlatımlar, yada anlatılmak istenen farklı bişey olsa gerek,
Yoksa, İSLAMIN,MUSANIN anlttığı gibi bir dünya öğretimiz olmadığını biliyorum,
O zaman ozan niye demiş
"14 bi yıl gezdim divanelikte diye"

Had i TAŞLARI YERİNE OTURT, Bence oturmuyor ustat,

Sıtkı' nın deyişi bana daha yakın, burda manalandırmada eksiklik var, o manaya gelmese gerek.

Ve yine Yunus'daki Anlarım, Vahiyli dinlerin anlatımına uymaz, uymamalı, o zaman Taşlar yerineden OYNAR, oturmaz,

Cevher-Bitki-Canlılar zincirinde, 6 gün hikayesi ,masalı yoktur Babasultan.

Dört Kitapda, İsmimiz, cismimiz ne geciyor onu anlamadım, Eğer ki o kitaplarda geciyorsa Alevilikle ilgili bilgiler bunda bi yanlışlık var demektir.

2 Temmz Sivas yangını günümüzün KERBELA sıdır, Bu günde de yanar yüreğim, gülesim gelmez, içesim gelmez, matemdir her anım. Matemdir.

Dinimiz sevgi
Kabemiz insan

Iscanim ne oldum deme
Siirin hakkini yeme
Kafiye yok gitmis güme
Kim neyi bilir bilinmez
İşcanbaba isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
Alt 12-10-2009, 12:11   #52
renasroy
Yeni Üye
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 2268
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 1
REP Puanı : 40
REP Seviyesi : renasroy is on a distinguished road
İletişim

sevgili iscan baba metnin türkcesi söyle;
8.yy da olusmus bir yahudi mezhebidir. Ve bunlar haahmlarin egemenligindeki yahudiligi reddederler. Öyleki takvimleri dahi farklidir.
karaerler kati disiplin altinda yasar ve tevrat (musa´nin bes kitabi) a göre ve 613 emire uygun yasarlar. Ama talmud kurallarini ve türevleini reddederler.
bunlar ortacagda ak ve karadenizde yayyilmislardir. Önemli merkezler kirim yarimadasi ve anadoludur. Bunun disinda, hazarlarin khanat imparatorlugunda, mmisyonerliklerini basari ile yürütmüslerdir (bunlari yahudilestirmislerdir anlaminda). Bu gün, polonya ukrayna ve litvanyada, büyük bir olasilikla rusya ve kuzey amerikada kücük gruplar halinde bulunmaktadirlar.
2002 de israilde 15000 kisidirler(yaklasik). Bunlara dinsiz yahudi olarak nitelendiriyorlar. Bütün dünyada ise nüfuslari 20000 olarak tahmin ediliyor.
19. 20 yy da, polonya litvanya ukraynada yahudilige karsi, özgül (kendine has) mezhep inanc olarak ortaya cikmistir. Bunlara göre, karaerlerin ibranilerle (semitik ibraniler) bir alakasi yoktur , ve kendine has bir etnik toplulukturlar. Ve bunlar büyük bir olasilikla, yahudilige gecmis olan hazarlarin torunlaridirlar (bugünkü nesilleridirler). Bunlarin dili, degisik siveleröle konusulan türkcedir. Ve yok olmaya yüz tutan eski türkce dillerinden ya da aktiv oloarak kullanilmayan bir lehcedir.

14.yy da karerler litvanya ve bugünkü bati ukraynaya daki galicya ya göcmüslerdir. kirima yerlesimlerinden sonra tüm göcme noktalari carlik rusyasina aitti. Yahudilere karsi varolan etnik ve dini önyargilar, bu bölgede karaerlerin kendilerine has oluslarindan (yahudilikten farkli olduklari icin) dolayi karaerlere uygulanmadi. Hatta alman isgali döneminde, bunlari Tatar grubu olarak görülmüs ve zarar verilmemistir.
Karerlerin dini ve tarihi merkezi, bu günkü litvanyanin trakai sehridir.
Osmanlida karaerler;
1492 de Ispanyadan anadoluya sürgün edilen yalnizca yahudiler degil, ayni zamanda karaer topluluklari da bunlarin arasinda idi. (benim notum: hani bunlar yahudilerden farkli idiler ve böyle kabul ediliyorlardi?). Istanbuldaki kara köy bunlardan türetilmistir. Ve burada bir sinagoglari vardir.

ceviri uzun ve mesakkatlin idi ama umarim deger. Hadi bakalim tartismaya devam edin.
renasroy isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 3 Users Say Thank You to renasroy For This Useful Post:
Çopur (12-14-2009), Devrim06 (12-10-2009), Onurcan (12-10-2009)
Alt 12-10-2009, 17:42   #53
Onurcan
Hakka Yürüdü
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 156
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 0
REP Puanı : 575
REP Seviyesi : Onurcan is a name known to allOnurcan is a name known to allOnurcan is a name known to allOnurcan is a name known to allOnurcan is a name known to allOnurcan is a name known to all
İletişim

Alinti:
bunlar ortacagda ak ve karadenizde yayyilmislardir. Önemli merkezler kirim yarimadasi ve anadoludur.
Artukogullari beyligi,karamanoglu beyligi,karasiogullari beyligi,otmanogullari beyligi, candarliogullari beyligi.
Anadoludaki türkmen nüfus, yani bugün kendisine bektasiyim diyen Nüfus'un büyük cogunlugu ve trakya, balkan bektasileri.

Alinti:
2002 de israilde 15000 kisidirler(yaklasik). Bunlara dinsiz yahudi olarak nitelendiriyorlar.
Gectigimiz yillarda,yahudi aleviler diye manset olan heberi hatirlarsaniz cevabi kendiniz bulursunuz..

Haci Bektas etkinliklerinde ziyarete gelip semah dönen israil alevileri.

Ya iscanbaba, laf olsun diye muhalefet olup, o degildir, bu degildir, falanca uymuyor ,filanca söyledirle bu isler olmaz. Biraz da tasvir yapip ince noktalari kavarayabilen nakkaslik olmasi gerekiyor. Bu ince yolu iyi analiz etmek gerekiyor..

Cihan var olmadan ketm-i ademde
Hak ile birlikte yektaş idim ben
Yarattı bu mülkü çünkü o demde
Yaptım tasvirini nakkaş idim ben

Ademin sulbundan şit olup geldim
Nuh-i Nebi oldum da tufana daldım
Bir zaman bu mülke İbrahim oldum
Yaptım Beytullah'ı taş taşıdım ben

Zekeriya ile beni biçtiler
Yahya ile kanım yere saçtılar
Davut geldim çok peşime düştüler
Mühr ü Süleyman'ı çok taşıdım ben

Bu fena mülküne çok gelip gittim
Yağmur olup yağdım ot olup bittim
Urum diyarını ben irşad ettim
Horasan'dan gelen Bektaş idim ben

Gahi Nebi gahi Veli göründüm
Gahi uslu gahi deli göründüm
Gahi Ahmet gahi Ali göründüm
Kimse bilmez sırrım kallaş idim ben

Hamdülillah şimdi şiri dediler
Geldim gittim zatım hiç bilmediler
Kimseler bu sırrı fehmetmediler
Hep mahluk kuluna kardaş idim ben

Bu eserdeki isimlere bakilirsa, Ibrahim, ve onun soyu ile ilgili olan isimlerdir.Ibrahim den sonra dinler sekillenmistir. Yahudilik masonluk ve kabala ile yozlasmistir. Oysaki tarihdeki türkler bu kola dahil olmamislar. Anlasilmasi gereken önemli nokta bu..Onlar yahudiligin icindede dinsiz sayilmislar.

Konu Onurcan tarafindan (12-10-2009 Saat 17:44 ) değistirilmistir..
Onurcan isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 2 Users Say Thank You to Onurcan For This Useful Post:
Çopur (12-14-2009), kızıl-genc (12-13-2009)
Alt 12-11-2009, 17:31   #54
Onurcan
Hakka Yürüdü
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Seviyesi : Onurcan is a name known to allOnurcan is a name known to allOnurcan is a name known to allOnurcan is a name known to allOnurcan is a name known to allOnurcan is a name known to all
İletişim
Standart Pavlıkanlara; Katharlara; Bogomıllere Gecmıs Olsun

Sevgili iscanbaba bu siirin izahini bana yapabilirmisin?

Çıkıp gökyüzünde sökün eyleyen
Şam'da Kul Yusuf'u görmeye geldim
Eğildim turaba yüzümü sürdüm
Hakkın divanına durmaya geldim

Nurdan kuşak kuşattılar belime
Hak Muhammed Ali geldi dilime
İnem gidem imamların yoluna
Yusuf'tan bir haber almaya geldim

Hani benim hırka ile postlarım
Men tutimi bir kafeste beslerim
Yüküm lal-ü gevher müşter'isterim
Alan kardeşlere satmaya geldim

Yapusu var usul ile yapulu
Hocası var kapusunda tapulu
Bir şar gördüm üç yüz altmış kapulu
Kimin açıp kimin örtmeye geldim

Pir Sultan Abdal'ım dünyadan göçtü
İdris peygamber de donunu biçti
Suyu suya köpr'eyledi kim geçti

Pir Sultan Abdal.

Konu Onurcan tarafindan (12-12-2009 Saat 14:19 ) değistirilmistir..
Alt 12-12-2009, 13:55   #55
Onurcan
Hakka Yürüdü
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

Alinti:
iscan baba Nickli Üyeden Alinti
Yahudi önceleri, ilginc, biz, sonr yahudi, sonra hırıstiyan,sonra islam, sonra tekrar alevi mi? olduk,
Ancak söz, Aleviliğin öncelliğini anlatmıyor, Hayır Yahudi öncesi değiliz, öylede anlaşılmaz,
Aynı isimleri koymak, vs o anlamlara gelmese gerek.
Hani benim hırka ile postlarım
Men tutimi bir kafeste beslerim
Yüküm lal-ü gevher müşter'isterim
Alan kardeşlere satmaya geldim

Tuti=Dudu kusu, konusan kus, papagan Nil'in üzerinde kuslarin yasadigi ada.Kuslari olan kus dilini konusan Süleyman'dir. Yükü'nün la'lu gevher olmasida söyle izaha edeyim;
"Kizil deniz'den karsiya gecilen kayalik bölge Nil'in denize dökülen kismi olup deniz suyunun derin olmadigi bölgedir. Altinda sira kayalar oldugu,denizin gel git oloylari sonucunda bu kayalarin bir yol gibi yüzeye ciktigi bu kaylardan da mercan, gevher toplanildigini da bilgi icin buraya yaziyorum." Firavunun kovaladigi Musa bu kayalarin üzerinden karsiya kavmi ile gecmistir."

Ben Musa'yım sen Firavun
İkrarsız şeytan-ı lain
Üçüncü ölmem bu hain
Pir Sultan ölür dirilir

Pir sultan burada musa olarak da karsimiza cikiyor bir önceki ölümlerinden birisinde musa imis..

Alinti:
Iscanbaba Nickli Üyeden Alinti
Hayır 10 emir KUR'AN da yok,
Ve bu emirleri Aleviler yerine getirmiyor, 4-5 i uyuşuyor,
Peki bu uyuşma,örtüşme Alevilerle ,vahiyi dinleri ortak yapar mı? HAYIR,
alevilikteki,Tanrı,Doğa,İnsan,varlık vs. öğretileri aynı mı?Yaşam bizimi aynımı? HAYIR,
Miskin Yunus ol veli
Yerde gökte dopdolu
Her taş altında gizli
Bin imran oğlu MUSİ

Alinti:
Iscanbaba Nickli Üyeden Alinti
Burdaki anlatımlar, yada anlatılmak istenen farklı bişey olsa gerek,
Yoksa, İSLAMIN,MUSANIN anlttığı gibi bir dünya öğretimiz olmadığını biliyorum,
Bas köylü hasan efendinin Hakkin emri diye siraladiklarini iyi bir oku bakalim, bu 10 emri icinde bulabilecekmisin? Sadece sen degil basköylü hasan efendiyi sayfa sayfa yazip savunanlarda incelesinler. Icinden ne cikiyor?

Ayrica;Pir sultanin eserinde daha cok sir var ama buraya yazmayacagim alevi gündemde sonra okursun..

Suyu suya köprü eden kim? "Musa Musa" sevgili iscan baba taslar oturuyormu yerine?Musa kavmi ile, Kizil denizi karsiya gecerken su yarilmis, köprü olusmus degilmi? Suyu suya köprü eden Musa'dir. Buradan bilmeyenlere duyrulur.

Pir Sultan Abdal'ım dünyadan göçtü
İdris peygamber de donunu biçti
Suyu suya köpr'eyledi kim geçti

Yukardaki dörtlükler haricinde Bir de yunus Emre varki sayfalarca sayisiz eserleri var. Ben buraya sadece taslarin yerine oturmasi icin bir tanesini yaziyorum..

Ben bir aceb ile geldim
Kimse halüm bilmez benüm
Ben söylerem ben dinlerem
Kimse dilüm bilmez benüm

Benüm dilüm kus dilidir
( Süleyman)
Benüm ilüm dost ilidür
Ben bülbülem dost gülümdür
Bilün gülüm solmaz benüm

Ol dost bana gelsün demüs
Sundum kadeh alsun demis
Aldum kadeh ictüm sarap
Ayruk gönlüm ölmez benüm

Ne Tur'um var ne turagum
Hic yirde yoktur kararum
Hakk'a münacat itmege
Bellü yirüm yoktur benüm

Sor turdugum yiri bana
Gelürsen gösterem sana
Bir zerrece Hak'dan ayru
Gözüm nesne görmez benüm

Tur daginda bir tecelli
Gör Musi'ye neler kildi

Yunus eydür Hak katinda
Sözüm girü kalmaz benüm.

Sayfa 129 siir 180 Prof Dr. Faruk Timurtas

Konu Onurcan tarafindan (12-12-2009 Saat 14:14 ) değistirilmistir..
The Following User Says Thank You to Onurcan For This Useful Post:
kızıl-genc (12-13-2009)

Bookmarks

Etiketler
bedrettin, hazretlerine, ilişkin, şeyh

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir)

Seçenekler
Stil