![]() |
|
![]() |
|||||||
| Ahmet Koçak Ahmet Koçak'a ait makaleler ve bunlara ilşkin soru ve görüşlerin bulunduğu bölüm |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
GençALEVİLER YAZARI |
Âşık Kul Hasan (Gören) Hakk’a Yürüdü Güle Güle Git, Seni Unutmayacağız Ahmet Koçak Yaklaşık üç ay önce bir rahatsızlığı nedeni ile hastaneye kaldırılan Âşık Kul Hasan’a akciğer kanseri teşhisi kondu. Yapılan incelemeler sonucu hastalığın ileri bir safhaya ulaştığı sonucuna varıldı. Geçen bu süre zarfında uygulanan tedavi sonuç vermedi. Ve Âşık Kul Hasan 12 Mart Cuma günü akşam saat 20.00’de Hakk’a yürüdü. Âşık Kul Hasan Kimdir? Âşık Kul Hasan Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinin Emir İlyas köyünde 1933 yılında doğdu. Babası Yetimi Hamit, köyün beş kabilesinden biri olan Fetilleler kabilesinden (Köyün tek Alevi kabilesi). Baba Hamit yoksuldur. Ağanın toprağını eker biçer, üçte bir mahsulle geçinir! Kul Hasan aileye üç kız kardeşten sonra dâhil olur. Ve kısa zamanda ailenin baş tacı edilir. Tek erkek evlat olduğundan ayrıcalıklıdır. Kendi deyimi ile “haylaz” bir çocuktur. Şiir ve müzikle, 6–7 yaşlarında iken, köye gelip giden dedelerin ve ozanların muhabbetlerinde tanışır. Pir Sultan’dan, Şah Hatayi’den, Seyit Nesimi’den şiirler öğrenir. Bu muhabbetlerde Enel Hakk felsefesiyle, insan sevgisiyle yoğrulur. 7 Ekim 1947 yılında evlenen ozanımızın dört kız, dört erkek çocuğu vardır. 1960 yılında köyden ayrılır; önce Mersin’e, oradan da Silifke’ye göçer. Aradığını burada bulamayan Kul Hasan, ömrünü noktalayacağı Ankara’ya göçer. Türkiye İşçi Parti’li (TİP) Yalçın Cerit ve Müşerref Hekimoğlu’nun yardımıyla Ankara Devlet Tiyatrosu’nda gece bekçisi olarak işe başlar. Yazdığı şiirlerden dolayı davalar açılır, yargılanır. Beraat etmesine karşın dokuz yıl çalıştığı bu işyerinden tazminatı ödenmeden işten çıkartılır. Vedat Dalokay zamanında Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde işe alınır. Emekli olana kadar burada çalışır. Âşık Kul Hasan’ın yayınlanmış iki adet kaseti var. “Bana Bana” adlı ilk kasetini 1994 yılında Can Dost Müzik etiketiyle yayınlandı. İkinci kaseti “Yana Yana” Ada Müzik tarafından 1995 yılında yayınlandı. Âşık Kul Hasan, 2000 yılının sonbaharında Danimarkalı sinema yönetmeni Elisabeth Rygard’ın yönettiği sanatçı Mazlum Çimen’inde rol aldığı “Gönlümdeki Köşk Olmasa” adlı filmde rol aldı. Âşık Veysel rolünü oynadı. Binin üzerinde şiiri bulunan ozanın tek şiir kitabı “Yirminci Yüzyılın İnsanlarıyız” 2004 yılında Alev Yayınlarınca yayınlandı. Şiirleri Kervan Dergisi, PSAKD Dergisi, Dost Dost Dergisi, Hacı Bektaş Veli Kültür Araştırma Derneği Dergisi, Halk Ozanları Vakfı Dergisi, Halk Ozanları Derneği’nin Antolojisi, Halk Ozanlarının Sesi Dergisi, Yenigün gazetesi, Atatürkçü Düşünce Derneği bültenleri ve Serçeşme Dergi’sinde yayınlandı. Kul Hasan’ın “Bana Bana” adlı ilk kaseti ve “Yirminci Yüzyılın İnsanlarıyız” adlı ilk kitabını yayınlama mutluluğunu yaşadım. 2004 yılında yayına hazırladığım kitabına yazdığım sunuş yazısında şunları dile getirmiştim: “Âşık Kul Hasan çağdaş toplumcu halk ozanlarımızdan biridir. Ozanlık geleneğinin usta-çırak ilişkisi içinde pişmiş, gelişmiş, olgunlaşmıştır. Öte yandan 1960’larda Türkiye İşçi Partisi’nden başlayarak günümüze dek nice sosyalist örgütlerin, devrimcilerin içinden bulunmuş, siyasi görüş ve bilgisini pekiştirmiştir. Kul Hasan yaşadığı çağı iyi kavramış, gündemi iyi takip etmiş, meselelerin özünü iyi yakalamıştır. Zaten ozan olabilmenin başlıca kıstasları arasında bunlar yok mudur? Bakın Kul Hasan ozanlığı nasıl tarif ediyor: İki bin yılının uygar çağında Uygarca düşünüp yazmalı ozan Boğulmasın fikir suçu ağında Özgürce sazını çalmalı ozan Ozan halkın gözü, kulağı, dili Atomdan güçlüdür sazının teli Irmak olmuş halkın akan göz seli Halk ile ağlayıp gülmeli ozan Kul Hasan emekçidir. Kendisinin de içinde bulunduğu toplumsal kesitin hissettiği bütün duygu ve düşünceleri şiirlerinde işlemiştir. Bu yüzdendir ki, şiirleri içerik bakımından çok boyutlu ve zengindir. Toplumsal, sosyal, siyasal konular başta olmak üzere; Bâtıni-tasavvufi inanç, sevgi-sevda, gurbet gibi birçok konuyu şiirlerinde işlediğini görmekteyiz. Kul Hasan’ın arzusu, insanların kardeşçe, özgürce, eşitçe yaşamasıdır. Zorbalık ve yobazlık en çok eleştirdiği ve karşı çıktığı konulardır. Ezilenden yanadır Kul Hasan. Kul Hasan halk şiiri türlerinden güzelleme, taşlama, deyiş, düvaz-ı imam ve nefeslere onlarca örnek vermiştir. Maalesef Kul Hasan, birçok halk ozanımız gibi hak ettiği yerde değildir.” Güle Güle Git Seni Unutmayacağız Evet, ne yazık ki, şu satırları yazdığımdan birkaç saat önce Hakk’a yürüyen sevgili Hasan Baba’mız da yeterince kadir, kıymet görmedi. Hasan Baba ile ilk karşılaşmamız ve tanışmamız 1993 yılında Sivas Katliamı’nın hemen ardında Mazlum Çimen’in evinde oldu. O günden sonra defalarca biraya gelerek muhabbetler ettik. Bu muhabbetlerde toplumun, özelliklede Alevi-Bektaşi dernek yöneticilerinin ilgisizliğinden yakınırdı. Halkın ozanına halkın sahip çıkmaması en büyük yarası idi! Bir şiirinde vefasızlara şöyle seslenmekte: Kul Hasan’ım ahım yerde kalmasın İkrarsız pirsizin yüzü gülmesin Vefasız yar mezarıma gelmesin Boşa ağlamasın öldükten sonra Yetmiş yedi yaşında aramızdan ayrılan sevgili Hasan Babamız, güle güle git, seni unutmayacağız. Not: Âşık Kul Hasan, 14 Mart Pazar günü saat 14.30 – 15.00 arası Dikmen’de Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Merkezinde yapılacak törenden sonra helallik alınarak Ankara Karşıyaka mezarlığında sırlanacaktır. Ayrılma Niyaz kıl didara dönme duvara Âşık ol sadık ol yüzden ayrılma İblise uyarsan yanarsın nara Muhabbetli gerçek özden ayrılma Enel hakkı hak bil niyaz kıl görüş Zalime düşman ol mazlumla barış Ecelin yetmeden gerçeğe eriş Yürü pire giden izden ayrılma Niyaz kıl sev Hacı Bektaş Veli’yi Eriş gerçeklere tanı Ali’yi Leyla Mecnun gibi sev sevgiliyi Zatı sıfatın bil gözden ayrılma Ermiş insan kâmil gerçek baş olur Lal-ü gevher muhabbeti hoş olur İmansız münkirin kalbi kış olur Her zaman bahardan yazdan ayrılma Ayıkıp gafletten aç can gözünü İnan gerçeklerden dönme yüzünü Muhammet Ali’ye bağla özünü İkrardan niyazdan nazdan ayrılma Rahmani rahim hak âdeme niyaz Zati sıfatını ne bilsin yobaz Esas iki rekât gece hak namaz Can aşkın sazın çal sazdan ayrılma Âşık Kul Hasan’ım selati daim Ne bilsin selati daimi hain İkrarsızı gerçek insan sanmayın Muhabbetli gerçek sözden ayrılma 8 Kasım 1993, Londra Yirminci Yüzyılın İnsanlarıyız Yirminci yüzyılın insanlarıyız Dünya sulh içinde bayram olmalı Atom tahriplerin kaldırmalıyız Laiklik âleme sultan olmalı Demokrasi insan öldür demiyor Açılan gülleri soldur demiyor Hür bağımsızlığı kaldır demiyor Herkes hür bağımsız bir can olmalı Dünya ulusuna en büyük ricam Sulh olsun uluslar dökülmesin kan Tahrik yapan sulhu bozan kör şeytan Yakalanıp katli ferman olmalı Dünya ulusları elele versin Hasta derman bulsun ağlayan gülsün Emekçiler emek hakkını alsın İnsan insanlığa hayran olmalı Âşık Kul Hasan’ım sinemi yaktın Halkın derdi ile eridim aktım Dört kitap okudum kitaba baktım Sağlar hastalara derman olmalı |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Gönül Dostu
Üye No: 1309
Thanked 62 Times in 53 Posts REP Gücü : 0
REP Puanı : -11
REP Seviyesi :
![]() |
Hakk'a yürüyen Can'ın Önünde saygıyla eğiliyorum..
|
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Etiketler |
| aşık, gören, hakkand#8217a, hasan, kul, yürüdü |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|
Sponsored links
|
|||||||||
ankara nakliyat palyaço ankara balon ankara tabela ankara balon süsleme ankara palyaço ankara doğum günü ankara |
|||||||||