![]() |
|
![]() |
|||||||
| Haşim Kutlu Yazarımız Haşim Kutlu'ya ait makaleleri bulabileceğiniz alan. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
... |
Yazarımız Haşim Kutlu'ya ait makalelerle ilgili soru ve yorumlarınızı bu başlık altında paylaşabilirsiniz.
Ben ömrümce muhalif yaşadım. Devletçe de menfi bi "tip" sayıldım. Onun için kan gurubum rh negatif
Kanayan, özlemdir, kabuk tutmayan. Kanayan, inattır. Bir içim sigara dumanında asılı, soluksuz inattır. Kanayan, kanattır. Doruklarda, alıcı kuşunda gergef olmuş kanattır. Ve dahi kavlimiz, kavlimiz duman mavisinde, kavlimiz kanat gergefinde nakışlıdır. Ki söylenen henüz söylenmemiştir. Ki dinlenen henüz dinlenmemiştir. Söylenmelidir. Dinlenmelidir. Dillenmelidir Melih PEKDEMİR Anne Bak Kral Çıplak
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Can Bizden Biri Bulunduğu yer: Ankara
Yas: 49
Üye No: 134
Thanked 8349 Times in 3927 Posts REP Gücü : 49
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
SN: Haşim Kutlu;
Serçeşmede yayınlanan ,Sitemize alıntı yapılan, DEMOKRASİNİN Konusu olarak KIZILBAŞ ALEVİLİK İsimli makalenizi okudum, Aklıma takılanları aşağıda yazdım, İyi güzel yazmışsınızda, ortada NET bir şey yok gibi, yada ben anlamadım, anlayamadım, Affınıza sığınarak, TEZ iniz,SENTEZİNİZ, AMTİTEZİNİZ ne? çözemetim, AB, nin DEMOKRATİKLEŞME sürecinde, Aleviler ,DEVLETİN karşısına çıkarken, biz neyiz diye çıkacaklar, bunu NET YAZIN, Biz İNANCMIYIZ, sosyolajik, siyasal, kültürel, vs. adı her ne ise, Değilsek neyiz. Politik olarak biz ne olarak kendimizi tanımlıyacağız, Aleviliği İNANÇ oarak Hükümete sunmayacağız, bir PARTİMİYİZ, ? CEMEVİ isterken ne diyeceğiz, orda biz neyapacağız, Bilmiyorum bu yazınız, ne yaman yazıldı, Aleviler tarih boyunca, sizinde içinde olduğunuz, DEVRİMCİ/DEMOKRAT biz cigide mucadle sürdürdüler, ezilenlerin yanında geniş bir MUHALEFET DİRENİŞİ içinde oldular, Bu arda DEVRİMCİ DEMOKRAT SOL un, Aleviler için ne kadar YOLDAŞ oldukları tartışılır, Konumuz bu değil de; Alıntı: Peki burada doğru tutum ne olmalıdır? Alevi- Bektaşi Hareketi, politik ve hukuki düzeyde hak talep ederken, kendisini nasıl ifade etmelidir? Evet Sn:Kutlu ,NASIL İFADE EDECEĞİZ kendimiz, Açık ve özetle dersek, ne diyeceğiz?. Artık ORTAKLIK toplumunun, SOSYAL, SİYASAL, EKENOMİT şartları ne kadar uygundur, YAŞAMA geçmesi ve sürekliliği ne kadar gerçekcidir. Saygılarımla.
2 Temmz Sivas yangını günümüzün KERBELA sıdır, Bu günde de yanar yüreğim, gülesim gelmez, içesim gelmez, matemdir her anım. Matemdir.
Dinimiz sevgi Kabemiz insan Iscanim ne oldum deme Siirin hakkini yeme Kafiye yok gitmis güme Kim neyi bilir bilinmez |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to İşcanbaba For This Useful Post: | Devrim06 (01-03-2009) |
|
|
#3 |
|
GENÇALEVİLER YAZARI
Üye No: 375
Thanked 43 Times in 11 Posts REP Gücü : 1
REP Puanı : 10
REP Seviyesi :
![]() |
Değerli Kardeşime
Sitenize, Serçeşme Dergisinden alıntı yapılarak yayınlandığını belirttiğiniz makalem, eğer doğru aktarılmış ise, “Demokrasinin Konusu Olarak Kızılbaş Alevilik” değil, yine, eğer hafızam beni yanıltmıyorsa, “Alevilerin Proğramı ve Hedefleri” başlıklı bir çalışmamın ara başlığı olacak ve “Asımılasyonun Konusu Olarak Kızılbaş Alevilik” şeklinde yeralacaktır. Ve yine sorunuzdan anlaşıldığına göre, Alevi özgülünde Proğram konusunu işleyen bir çalışmanın, proğram hedeflerini somutlaştıracak olan, konulardan bir kısmını okumuşsunuz. Şöyle de diyebiliriz, Proğram hedeflerinin gerekçelerinden bir kısmını okumuşsunuz. Anlaşılacağı üzere o çalışmada, Aleviliğin ne olup olmadığı üzerinde durulmuyor. Daha çok, kim nasıl tanımlarsa tanımlasın, Anayasal Düzen bağlamında, öteden beri yok sayılanlar hanesinde yeralan bu topluluk, Demokrasi ve özgürlükler konusunda, kendisi için ne isteyecek, müttefikleri için ne isteyecek ve nasıl davranacak, bu konuları işleyen bir çalışma. “Netsizlik” konusunu belirtilen bağlamda ele alıp, bir ölçüde de, Demokratik Alevi Hareketine, ” konuyu biraz yanlış tartışıyorsunuz, bu nedenle de biraz yanlış yerde duruyor ve yürüyorsunuz” diyerek konuyla bağlantılı bir halleşme meydanı açmaya çabalayan bir çalışma. Hem benim sizi yada sorularınızı, hem de sizin beni veya çalışmamı daha iyi ortaya koyabilmesi bakımından, söz konusu çalışmanın tamanını okursanız(Serçeşme 37,38 ve 39.sayılar- Koxuz.org/Haşım Kutlu-Köşe yazıları) sanırım daha iyi olur. Aleviliğin ne olup olmadığına ilişkin ne söylediğime dayir de bir not düşmek istiyorum: Bu güne kadar Aleviliğin içeriğine ilişkin yazdıklarımın tamamı, güncel Alevi Hareketin mensuplarını kapsamıyor ya da şöyle söyleyeyim, bu günün Aleviliğine ilişkin değildir. Kendisini bir “İnanç Topluluğu” olarak tanımlayan günün Alevisinin, benim anladığım ve anlatmağa çalıştığım Alevilikle, köken bağlantısından başka hiç bir bağlantısı bulunmamaktadır. Ne söylemişsem bu zeminde, hepsi Otantik Aleviliğe ilişkindir ve geçmişte kalmıştır. “Ortaklık Toplumu” kavramına ilişkin sorunu da bu bağlamda alırsan iyi olur. Çünkü o kavramı başından beri özellikle kullanırım ve son derece özgün bir kavramdır ama geride kalmış Alevilikle ilgilidir. Serçeşme Dergisinde, Koxuz Web’de,Alevi Gündem Web’de şimdilerde yayınlanan “Rıza Şehri” başlıklı diziye bakabilirsiniz, en uzak hafızayı deşeleyerek “Ortaklık” konusunu işliyorum. En azından benim ne düşündüğüm konusunda suize bir fikir verebilir düşüncesindeyim.Tabi, eğer yardımcı olacaksa; “Kızılbaş Kadın-Kızılbaş Alevilikte Yol-Erkan-Meydan” başlıklı kitaplarıma da bakabilirsiniz. Bütün belirttiklerine ayrıntılı cevap vermek isterdim ama hiçte müsait durumda değilim. Beni bağışlayacağını umuyorum. Belirttiğim gibi, sözünü ettiğin yazının tamamını okursan, içerdiği konu bağlamından yine de soruların olursa tabi lütfen yaz bana, seni yanıtlarım. Selam ve sevgilerimi yolluyorum. Haşim Kutlu |
|
|
|
|
|
#4 |
|
REP Seviyesi :
Sevgili Haşim Dede Sutan
Aşkı niyazlarımı ileerek yazmak isterim, Yazıma, sizin yazınızın sonundan başlayayım. Sizin kaleminizden çıkan, ALEVİLİKTE YOL-ERKAN- MEYDAN ve KIZILBAŞ KADIN isimli kitaplarınızı okudum. Özellikle, YOL_ERKAN-meydan kitabınızdan çok faydalandım,dağarçığım genileşledi, Aydınlandım, ilminiz var olsun, Hızır yardımcınız olsun, Anılan kitapda sadece 12 NUR ORUCUNU anlamadım, bu NUR lar nedir, Gezegenmi? İnsan mı?,Ay mı? Güneş mi? yoksa insanlığın yaşadığı (Tufan gibi) doğal olayların sonrasında ki? bişeyler mi? o Anlaşımıyor, yada ben acizane anlamadım, Bu orucun ekim ayı sonunda tutulmasının sebeblerini anlıyorum, kabul ediyorum , da NURLAR nedir? İkinci kitabınızı tamemen okuyamadım, çünkü çok ETNİK geldi, yani KÜRT milliyetciliği, veya o ETNİK yapının KÜLTÜR yandaşlığı olarak gördüm, gerçi siz o eserin başında bunu özellikle yaptığnızı açılamışsınız. Ançak, getirdiğiniz deliler ve örnekler beni ikna etmedi, Eserinizi okuyamadım, yarım bıraktım. Bakmaı istediğiniz İNTERNET sitesine ulaşamadım, daha sonra tekrar deneyeceğim, Sizinden şu an için açıklamalı bir yazı beklemiyordum, ancak biz kendinizi nası tarif ederiz, nasıl anlatırız, kısaca yazacağınıza inanıyorum, sizde bu birikim ve bilginin var olduğunu düşünüyorum, Kısaca bunu yanıtlarsanız sevinirim. İlgili yazınızın tamamına ulaşacağım, ve konuyu tekrar görüşürz. Aşkı Niyazlarımla. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
GENÇALEVİLER YAZARI
Üye No: 375
Thanked 43 Times in 11 Posts REP Gücü : 1
REP Puanı : 10
REP Seviyesi :
![]() |
Aşk İle
Bana yazdığın ve yanıtlamamı istediğin soru; “Oniki Nur” un ne olduğuyla ilgili.”!2 Nur Orucunu Anladım” ama diyorsunuz Bu” Nur nedir? Güneş mi aymı, gezegen mi..” Değerli kardeşim, böyle uzaktan uzağa kurduğumuz muhabbetten fazlaca tat aldığımı söyleyemem. Muhabbet, halleşmenin bir ifade tarzı olarak belirtilir. Halleşme cemal cemale olursa muhabbette de tat olur lezzet olur. Ama gönülden gönüle giden binbir yol var derler bütyüklerimiz, kimi uzundur kimi ince, kimisi de oldukça kese!. Hangisinden yürüyoruz tam kestiremedim ama diyelim ki girdiğimiz yol kese ise de farketmez yeter ki kestirme olmasın!.. Sorduğun soruya gelince; Elindeki “Kızılbaş Alevilikte Yol Erkan Meydan” adlı çalışmamın yanılmıyorsam-şu anda elimde yok- 69 sayfasında yeralan “ Hakkı İnsanda Görmek” başlıklı bölüme lütfen yeniden bir göz gezdir. Yanıtını orada bulacaksın. Yolumuzun kutsallarına ilişkin olsun, erkan ve meydanlarına olsun, hangi noktasını ele almışsam: mutlaka, kitabın baş kısmında yeralan ve yolumuzun dünya görüşünü içeren bölümle, “Varlığın Doğuşu ve Kendini Bilmesi “ başlığıyla başlayan ve devam eden bölümlerde ifade edilmiş olanlarla bağını mutlaka bir biçimde kurarak ele almış ve anlatmaya çalışmışımdır. Baş kısımda anhlatılanlardan bağımsız hiç bir alan yoktur. 12 dediklerim de Nur dediklerimde, sözgelimi “Noktayı Vahit” diye belirttiğim şeyden ayrı değildir. Hakkı İnsanda Görmek” başlığı altında örneğin “7Doğuş” diye bir şeyden sözederim, ama aynı zamanda “7 Gök” de derim. Sonra “Alemlerden sözederim. Sonra Alemlerin Nok ile ilişkisini kurar ve Nokta karşısındaki konumlarına değinirim. Söz gelimi Güneş ve Nokta, Güneş ve Burçlardan sözederim ama aynı zamanda bu evrensel olguların bir de cismani özelliklerinin yanında kuvcvetler olarak özelliklerinden sözederim. Tüfan olayı, sözkonusu Alemler düzeninin ortdaya çıkardığı bir olgudur ve birbirlerine etkileri-tepkileri olarak Tufan ortaya çıkmıştır. Diyelim ki bu, Güneş sistemine bağlı 12 yıldızdır/burçtur. Yolağımızda kutsaldırlar, tabi ki kendi kutsallık anlayışımıza göre kutsadığımız, kutsallıklardır bunlar ve “Nur” nitelemesi bunun ifadesidir. Bu nedenle yolağımızın bir diğer ismi de “Işık” tır. Yine aynı nedenledir ki kutsallık anlayışımız içinde gördüğümüz herşeyi “Nur” ile niteleriz. Pirlerimiz örneğin kutsadıklarımızdır. Bu nedenle “Pir-i Nurani” deriz. Keşke, belirttiğim gibi karşılıklı konuşabilseydik. Sana sevgilerimi yolluyorum dediğim bölümü tekrar oku lütfen kendin gerekli bağlantıyı kurmakta geçikmeyeceksin. Gerek insan, gerek doğa, gerekse evrenh, o kitabın başında dillendirmeğe çalıştığım anlayış veya kavrayış konseptinden ayrı değildir bizim yolağımızda. Hiç bir belirlemeye yoktur ki o rada söylenilerden ayrı dursun, ayrıksı dursun. Sevgilerimi yolluyorum-Haşim Kutlu |
|
|
|
|
|
#6 |
|
REP Seviyesi :
sevgili Dedem;
Muhabbetimiz gönülden gönüledir, Cemal, cemale olmasını çok isterdim, sohbetinizi merak etmedim değil, muhabetiizde DEM almayıda çok arzularım, dilerim gün gelir böyle bir fırsatı bulurum, bu PAYEYE , ONURA ulaşIrım, Önerilerinizi dikkate alıp,kitabınızı tekrar okuyacağım, ayrıntılara dikkat edeceğim, aşkı niyazlarımla. |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to İşcanbaba For This Useful Post: | Amistofes (10-13-2010) |
|
|
#7 |
|
Yasaklı Bulunduğu yer: malatya
Yas: 30
Üye No: 840
Thanked 429 Times in 195 Posts REP Gücü : 0
REP Puanı : 304
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() |
) İnsanların hayal dünyasına hayranım.... |
|
|
|
|
|
#8 |
|
REP Seviyesi :
Axucanlar;
Daha saygılı ol, Paylaşmadığın düşünce varsa, yaz, Yoksa bunlar hiçde HOŞ değil, biraz EDEP he can. |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to İşcanbaba For This Useful Post: | Amistofes (10-13-2010) |
![]() |
| Bookmarks |
| Etiketler |
| aleviliki aleviler, haşim kutlu, kızılbaş, kızılbaşlık, rıza şehri |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|