![]() |
|
![]() |
|||||||
| Aşiret / Ocak / Köken Araştırmaları Aşiret / Ocak / Köken Araştırmalarını paylaşabileceğiniz alan. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Bizden Biri |
SULTAN SİNEMİL OCAĞI
Kahramanmaraş Elbistan ilçesinin Kantarma Köyü, Sinemil Ocağı’nın dedelerinin mekanı olarak bilinir. 6 Kasım 1999’da Kantarma Köyü’nü ziyaret ettiğimde bu Alevi Ocağı’nda eski dedelerin artık hiç kalmadığını bizzat gördüm. Kantarma’nın ünlü dedelerinden Hakka yürümüş olan Tacim Dede’nin oğlu Ali Ekber Dede’nin evinde Kantarma’nın eski günlerindeki canlılığı ve sosyal yaşamı dinledik. Erzincan Kemah’ın Nekkâr oğlu ve Vaver, (Ali Kemali 1932: 193) Ayrıca Kemah’ın Dere köyü ve Malatya Akçadağ’da Sinemil Ocağı’ndan dedeler bulunurlar. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Can Bulunduğu yer: Bajarî Sînemil
Üye No: 17
Thanked 6016 Times in 2689 Posts REP Gücü : 27
REP Puanı : 542
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Evet... Tacım Dedeye şükürler olsun! Benim adımı o vermişti... Sürekli köye kendisi gelirdi onca yoldan... gizlice Cem yaptırırdı... Anneme geçen sorduğumda "Tacım hep dikkat edin müslümanlar gelir görürse Cem kabul olmaz" dedi.. Daha ne hikayeler var... Bu beyin hapishane değil ki!
Aşk ile ![]()
ELİNE BELİNE DİLİNE SAHİP OL!!!
DERSİME SEFER OLUR; ZAFER OLMAZ (Seyit Rıza) |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Hakka Yürüdü
Üye No: 156
Thanked 1722 Times in 620 Posts REP Gücü : 0
REP Puanı : 575
REP Seviyesi :
Kantarma köyünü görmedim ama cok duydum.O köy'den benim bulundugum alevi merkezinde cok insan var.Tacim dede ile ilgili de cok seyler dinledim, zannedersem Ozan Emekci'de o köyden..
Birde veyis dede'niz var. Yaniliyormuyum? |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Onurcan For This Useful Post: | Kul Seyyid (07-01-2008) |
|
|
#4 | |
|
Can Bulunduğu yer: Bajarî Sînemil
Üye No: 17
Thanked 6016 Times in 2689 Posts REP Gücü : 27
REP Puanı : 542
REP Seviyesi :
Alinti:
Ozan emekçi Kaşanlı köyünden abim... Şimdi afşin ilçesine bağlı bu köy. Ama Mahsunî Şerif gibi Emekçide bizim soydan, aynı ocaktanız. Ama kollar farklı tabii.. Tacım Dede kantarmadan, elbistan merkezden gelirdi köye cem yürütmeye. Sinemil Ocağı piridir. ama pirdi. Doğduğumda adımı koymuştu. Babamın yakın dostu idi. 1996 yılında hakka yürüdü. Seyit Nesimi Sultan'dan hareketle adımı vermişti. Bana öyle demişti sorduğumda ![]() Cem biz hala köyde yaşarken bizde yapılırdı. Tabi geniş katılım olunca başka yerlerde de... Ama Veyis Dede'yi hiç duymadım, hiç... ama olabilir. Tacım Dede (pir), Aligül Dede (mürşid), Abuzer Dede (mürşid) bildklerim pir, mürşidler. Abuzer Dede yaşıyor hala 80 yaşında. 20 gün önce elbistanda gördüm. Babamın yakın dostudur. Hala gelir gider bize. 1 ay sonra elbistana gideceğim sinemil ocağı ile ilgili üniversite de tez hazırladığım için konuşacağım sorusu olan varsa sorabilirim. Abuzer Dede mürşiddir yani sırları bilir. 4 kapıdan geçmiştir. Babam ve kendisi söyledi. Kantarma köyüde boşaldı zaten pek kimse kalmadı... Sevgiler... |
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Hakka Yürüdü
REP Seviyesi :
Alinti:
Veyis dede Almanya'da yasiyor.. Ayni ocaktan.. |
|
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Onurcan For This Useful Post: | Kul Seyyid (07-03-2008) |
|
|
#6 |
|
Can Bulunduğu yer: istanbul
Yas: 24
Üye No: 86
Thanked 2654 Times in 1142 Posts REP Gücü : 15
REP Puanı : 440
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
evet soyadı Erdogandır..
Güneş doğar yeni bir gün için,
Güneş buluta, bulut yağmura Yağmur yağar çorak topraklar için Yağmur suya, su çiçeğe. Şimdi gitmek sadakattir, kalmaksa ihanet... iÇimdE öLen biRi vaR... Bu MaSKeLi BaLo Ve oNuN SahTe YüzLeRi.. |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to piglet For This Useful Post: |
|
|
#8 |
|
Hakka Yürüdü
REP Seviyesi :
Abuzer dede'nin cocuklarindan ,Mazlum Erdogan 17 yillik aile dostumuzdur, ayni sehirde ikamet etmekteyiz.Ayni alevi kültür merkezinin yönetim kurulunda beraber calismaktayiz.Kendisi bugün kantarma köylüleri ve Abuzer dede ile birlikte sivas'daydi. Yol-tv'de kisa birer konusma yaptilar.
Abuzer dede'nin torunu'nun ismide Abuzerdir,bizim kücük zakirimizdir,ögrencimizdir. Ayrica genclerimizin,cocuklarimizin semah calismalarinda saz calip güllbeng okuyandir. Bir ay öncesinde, kantarma sohbetleri,kantarmalilar ve Ozan Emekci ile birlikte bir etkinlik sonrasinda eski günleri ve gelecek günler hakkinda sabaha kadar muhabbet ettik. Etkinligimizdeki Ozan Emekci'nin konusmalarini kayit ettik ben beceremiyorum ama genclerimiz bitirince o konusmayi video'dan sitelerde yayinlayacagim. Kantarmalilari yakindan taniyorum demistim ya, emekciyi de ayni köylü zannettim ama kul seyit dogru bilgileri aktardi tesekkür ederim. Ask ile kalin kantarmalilar. |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Onurcan For This Useful Post: | piglet (07-24-2008) |
|
|
#9 | |
|
Üye No: 23
Thanked 918 Times in 440 Posts REP Gücü : 11
REP Puanı : 363
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() |
Alinti:
Dersim olaylarında Sinemilli Aşiret Reisi olan '' Hacı Hasan Ağa '' Ailesi ile birlikte Tekirdağ Vilayetinin Malkara Kazasına sürgün edilmişler.. |
|
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Munzur For This Useful Post: | Kul Seyyid (07-03-2008) |
|
|
#10 |
|
Hakka Yürüdü
Üye No: 71
Thanked 544 Times in 362 Posts REP Gücü : 0
REP Puanı : 25
REP Seviyesi :
![]() |
benim elbistanlı tanıdıklarım var ismi mahmut sarı onlarda kahramanmaraş elbistanlı
|
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|