![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevi Ozanları, Deyişler Alevi ozanlarına dair paylaşımların yapılabileceği alan. Deyiş, Deyişler. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Can |
SÜMMANÎ
1860-1915 Asıl adı Hasan Hüseyin’dir 1860 yılında Erzurum’un Narman ilçesinde dünyaya gelmiş ve yine orada vefat etmiştir. Babasının adı Hasan’dır. Çobanlık yapmıştır. Kendine özgü saz çalışı ve şiirlerindeki tema ile bir çok şairi etkisi altına almıştır. Şiirlerinde sosyal konuları, köy hayatını, insan ve doğa sevgisini işlemiştir. Akıcı ve sade bir dili vardır. Sümmani, anlam olarak "Sonuncu, sona ait" demektir. Sümmani, Samikale Köyü'nde, 5 Şubat 1915 tarihinde vefat etmiştir.
ELİNE BELİNE DİLİNE SAHİP OL!!!
DERSİME SEFER OLUR; ZAFER OLMAZ (Seyit Rıza) |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Can Bulunduğu yer: Bajarî Sînemil
Üye No: 17
Thanked 6016 Times in 2689 Posts REP Gücü : 27
REP Puanı : 542
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Tarih seksen dokuz on bir yaşımda Cem başımda iş birer birer On sekiz yıl sürdü yarin peşinde Akıttım gözümden yaş birer birer Görmedim dünyada bir şadlık demi Geçti civan ömrüm, gülmem encamı Her boyun sistemi, feleğin kahrı Vurdu her taraftan taş birer birer Sümmani'yim hani benim otağım? Gün be gün, bulandı dalım, budağım Devroldu devranım, çevrildi çağım Döküldü dihenden diş birer birer |
|
|
|
|
|
#3 |
|
REP Seviyesi :
Der Sümmani tamam oldu muhabbet
Biz varalım, siz olasız selamet Kalktı bu karyeden çekildi kısmet Göründü gözüme yol yavaş yavaş |
|
|
|
|
|
#4 |
|
REP Seviyesi :
Vardım saf saf olup durmuş divana
Ben de el bağlayıp geçtim bir yana Meylimi bağladım gari Sübhana O güzel Allah'ı gözler gözlerim. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
REP Seviyesi :
Uyandım gafletten oldum perişan
Bir nur doğdu alemler oldu ürüşan Selam verdi geldi üç-beş dervişan Lisanları bir hoş sedasın tek tek Lisanları bir hoş eyler avazı Onlarda mevcuttur ilm-ü el fazı Dediler: Vaktidir kılak namazı Aldılar abdestin edasın tek tek Aldılar abdesti uyandım habran Aslımız yapılmış hak ü turabtan Üç harf okuttular yeşil yapraktan Okudum harfini noktasın tek tek Okudum harfini zihnim bu!andı Yalelerim göz göz oldu sulandı Baktım çar etrafa kadeh dolandı Nuş ettim kırkların mahlesin tek tek Nuş ettim badesin gördüm rengini Tam on sekiz saat sürdüm cengini Yar yüzünde saydım üç beş bengini Halhalın altında hırdasın tek tek Dediler: Sümmani gel etme meram Adamı çürütür dert ile verem Sen içün dünyada kavuşmak haram Hüdam böyle salmış kalemin tek tek |
|
|
|
|
|
#6 |
|
REP Seviyesi :
Gurbet elde bir hal geldi başıma,
Kadir Mevlam nasip eyle sılayı. Koymaz felek koymaz gidem eşime Kadir Mevlam nasip eyle sılayı. Kağıdım yok yazam yare gönderem, Yanık arzu halim kime bildirem, Hançer alıp kendi kendim öldürem, Kadir Mevlam nasip eyle sılayı. Huma kuşun yere düşüp ölmedi, Dünya Sultan Süleyman'a kalmadı, Dönem gidem dedim nasip olmadı, Kadir Mevlam nasip eyle sılayı. Sümmanı bu, bunu böyle buyurdu, Ayrılık donunu alıp giydirdi, Ayrılamam dedim,felek ayırdı, Kadir Mevlam nasip eyle sılayı. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
REP Seviyesi :
Kınamayın bizi Hakkı sevenler,
Yağmur yağmayınca sel uyanır mı? Gönül boş değildir aşka düşeli, Rüzgar esmeyince dal uyanır mı? Nideyim dostlarım vefasız yari, Mevlam her kuluna vermez bu karı, Günbegün artmakta bülbülün zarı, Goncasız gülşende gül uyanır mı? Gönül koncasını gelip derdiler, Rakiplerin muradına erdiler, Sümmani’yi can evinden vurdular, Böyle yaman aşka can dayanır mı? Konu Kul Seyyid tarafindan (08-21-2008 Saat 21:14 ) değistirilmistir.. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
REP Seviyesi :
Kalkın verin şu aşıkın sazını,
Nasihat eylerse tutun sözünü. Ejderha misaki açmış ağzını, Korkarım yutacak yer beni beni. Şimdi menzilimiz yüceden yüce, Çok mesarif edip girmeyin borca, Varından ziyade bir altın harca, Sarıp gül kefene koy beni beni. Yaktı yüreğimi şu hasret abı, Akıttım gözümden kan ile habı, Avuçlayıp yerden alın turabı, Savurun başıma vay beni beni. Sümmani dünyadan uçmuş gidiyor, Ecel şerbetinden içmiş gidiyor, Cümle yarenlerim kalmış gidiyor, Mahşerde görürsüz siz beni beni. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
REP Seviyesi :
SEMAİ
Şu karşıki yüce dağlar, Acap bizim dağlar m’ola. Kara yaslı benim anam, Oğul der de ağlar m’ola. Kabeden gelir hacılar, Yürekte çoktur acılar, Evdeki çifte bacılar, Kardeş der de ağlar m’ola. Yol üstünde biten otlar, Her geçen bizi öğütler, Kavim kardeş koç yiğitler, Yolda der de ağlar m’ola. Nedir cürmüm, nedir hatam, Nice gurbet ilde yatam, Ak sakallı benim atam, Oğul der de ağlar m’ola. Sümmmani’yem oldum talan, Nice gurbet ilde kalam, Bir küçücük Şevki Balam, Dadaş der de ağlar m’ola. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
REP Seviyesi :
Ervah-ı ezelden levh ü kalemden
Bu benim bahtımı kara yazdılar Gönül perişandır alev-i alemde Bir günümü yüz bin zara yazdılar Gönül gülşeninde har oldu deyu Hasretlik ismimde var oldu deyu Sevdiğim, sevdiğin pır oldu deyu Erbab-ı garezler yare yazdılar Dünyayı sevenler veli değildir Canı terk edenler deli değildir İnsanoğlu gamdan hali değildir Her birini bir efkara yazdılar Nedir bu sevdanın nihayetinde Yadlar gezer yarin vilayetinde Herkes diyarında muhabbetinde Bilmem bizi ne civara yazdılar Döner mi kavlinden sıdk-ı adıklar Dost ile dost olur bağrı yanıklar Aşk kaydına geçti bunlar aşıklar Sümmani'yi ''Derkenara'' yazdılar |
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|
Sponsored links
|