![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevi Ozanları, Deyişler Alevi ozanlarına dair paylaşımların yapılabileceği alan. Deyiş, Deyişler. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Bizden Biri |
TALİBİ COŞKUN (Aşık TALİBÎ)
Talibî, 1904 yılında Şarkışla'nın Tonus (Altınyayla) köyünde doğdu. Babasının adı Mustafa, annesinin adı ise Meryem'dir. Babası çiftçiydi. O nedenle çocukluğu çiftçilik ve çobanlık yapmakla geçti. Asıl adı Hacı Bektaş'tır. "Talibi" mahlasını ise sevdiği Keklik Emine'ye talip olup ona ulaşamaması nedeniyle almıştır. Keklik Emine'ye olan tutkusu (ona ulaşamaması) hayatını hazin bir şekilde etkilemiş; Sivas'tan ayrılmasına neden olmuştur. Keklik Emine dayısının kızıdır ve Talibi'ye şiir yazmak ilhamını o vermiştir. Aşıklık alanında kimseden ders almadan kendini yetiştirdi. Geçimini ise şiirlerini topladığı kitaplarını satarak sağlamaya çalıştı. Bütün yaşamı gurbette geçti. En çok Ankara'da bulundu. Kitapları Ankara, Istanbul, İzmir, Eskişehir,Sivas ve Kayseri de basılarak yayınlandı Talibi Coşkun, her olayı iyi, kötü şiirleştiren bir aşıktı. Keklik Emine'nin aşkıyla içli, hüzünlü şiirler yazdı. Sevgilisine kavuşmadan geride özlem tüten, yüzlerce şiir bırakarak 1976 yılında Ankara'da öldü. Talibi şiirlerini temiz duygularla, samimi bir dille, yalın bir Anadolu Türkçe'siyle yazmıştır. Şiirlerinde yalnızca kişisel duygularını, düşüncelerini, acılarını yansıtmakla kalmamış; toplumsal gerçekleri, siyasal olayları ve doğal yıkımları da anlatmıştır. Lirik aşk ve gurbet şiirlerinin yanı sıra, yergi ve taşlamalar da yazmıştır. Sözlerinden bazıları ise bestelenmiş ve çeşitli sanatçılar tarafından televizyon, radyo, kaset ve plaklarda seslendirilmiştir: "Nasip Olsa Gine Gitsem Yaylaya", "Çaresiz" v.b. NASİB OLSA GİNE GİTSEM YAYLAYA Yüce dağ başında pınar gözüsün Sürüden seçilmiş emlik kuzusun Güzellerin başı yayla kızısın Belki seni bana yazar yaradan Seni gördüm evvel bahar yaz iken O güzellik sende cilve naz iken Güller gonca iken tellez saz iken Belki seni bana yazar yaradan Nasib olsa yine gitsem yaylaya Doya doya baksam suna boyluya Senin için yalvarırım Mevlâ 'ya Belki seni bana yazar yaradan Talibî derdine derman bulmuyor Aşıklar dünyada murad almıyor Bu zamanda dilek kabul olmuyor Belki seni bana yazar yaradan. ÇARESİZ Ben söylerim hakikati Sözlerimde yalan olmaz Şu dünyada bir derdim var Buna çare bulan olmaz Güneş gibi şahsım olsa Devlet gibi tahtım olsa Gazi gibi bahtım olsa Yine bana gelen olmaz Güller açsam bağlar gibi Gazel döksem çağlar gibi Altın olsam dağlar gibi Kıymetimi bilen olmaz Hazne dolu akçam olsa Türlü kumaş bohçam olsa Yalan dünya bahçam olsa Benden bir gül alan olmaz Ben n'edeyim dünyasını Bana çaktı iğnesini Şu kalbimin aynasını Parlatıp da silen olmaz Elin bahtı yolu bilir Benim bahtım geri kalır Kurtlar kuşlar murat alır Benim gibi kalan olmaz Talibî der ki n'olurum Mekânı nerde bulurum Korkarım garip ölürüm Mezarımı bilen olmaz Basılmış Eserleri: Ankara Destanı.........................(1938) Zelzele Seylap Destanı...............(1944) Felek yarası ............................(1945) Samsun Destanı........................(1953) Kore Harbi Şehitlerinin Destanı.....(1955) Kıbrıs Destanı ..........................(1961) İnkılap seferi............................(1913) Kıbrıs Destanı...........................(1974). |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Hakka Yürüdü
Üye No: 1987
Thanked 0 Times in 0 Posts REP Gücü : 0
REP Puanı : 10
REP Seviyesi :
![]() |
Yönetim tarafından silinmiştir.
#NervouS! |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Can
Üye No: 1897
Thanked 4944 Times in 3416 Posts REP Gücü : 42
REP Puanı : 554
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
KOŞMA
Şu güzelin adı Esme Darılıp ta bana küsme Kendini köşeye kısma Kapıya çık sen el gibi Seni gaybetine sordum Yolunun üstüne durdum Bir çala yüzünü gördüm Haman savuştun yel gibi Kendisi esmer benizli Seherdeki yıldız gözlü Karakaş kırmızı yüzlü Açılmış gonca gül gibi Aşıklar cefayı çeker güzeller belini büker Dili tatlı sözü şeker O yanakları bal gibi Dağlarda yatan evliya Yalvardım gani mevlaya Boyu da benzer selviye Üğrünür şıvka dal gibi Sana geldim Baharözü Yaktı beni ela gözü Yusuf ağanın tek kızı Akar bulanır sel gibi Talibi derdi tazele Güller bağışlar gazele Benim gördüğüm güzele Hizmet eylesem kul gibi |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Can
Üye No: 1897
Thanked 4944 Times in 3416 Posts REP Gücü : 42
REP Puanı : 554
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Bu sene Mevlam çok verdi kışı,
Dümdüz oldu dere, tepe, taş başı. Kamyonun içinde on altı kişi, Hacılar yoluna düştü otobüs. İşte kaldık Hacılar'ın yolunda, Bir hüner yok şoförlerin elinde. Bin dokuz yüz kırk dokuz yılında, Adın bir tarihe geçti otobüs. Gitmiyor boşuna kamyon yüz tuttu, Çalışmıyor her aletler buz tuttu. Arkadaşlar indi hepte söz tuttu, Ayazı yedikçe şişti otobüs, Kimi kazma aldı, kimi küreği, Kimisinin güp güp atar yüreği. Şoför Mehmet efendinin durağı, Ufak belli benzer astı otobüs. On dört kürekçiyi soğuk yıldırdı Onlar ayıkladı tipi doldurdu. Bu yıl kıştan pek çokları çıldırdı, Senin yiğitliğin geçti otobüs. Geriki otobüs ileri geçti, Bizim makineye bir çığır açtı. Otobüs canlandı hem köy yanaştı. Gayri yiğitleşti uçtu otobüs. Motor çalışmıyor teker dönmüyor, Şoför yalvarıyor kimse inmiyor. İleri gitmiyor, geri dönmüyor, Kışa güç yetmiyor şaştı otobüs. Talibi gurbete düşmüş neylesin, Bin derdi var hangisini söylesin. Allah bunaltmasın yardım eylesin, Hamdolsun tehlike geçti otobüs. |
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|
Sponsored links
|