![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevilik Araştırmaları Güncel alevilik araştırmalarının paylaşılabileceği alan. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Bizden Biri |
Tanrı, Ali, İnsan
Mani’den bu yana Nur olarak kabul edilen Tanrı hakkındaki oluşan görüş farklılığı: Mani, ilk zamanda Nur ile Karanlık barış içerisinde yan yana olduğu ve Nur’un birden fazla niteliğiyle Tanrı olduğunu ve Nur’u “Yüceliğin Babası” olarak adlandırır. İkinci zamanda ise Nur’un birden fazla niteliğiyle Karanlıkla olan çatışmasında çok parçalara bölündüğünü, Tanrı dağılan Nur parçalarıyla birlikte hem kendisi, hem de hepsinin sahibi konumunda olduğunu söyler. Bir anlamda sanki dağılan parçalarla aynıdır, birdir. “Ancak bir anlamda da onlardan farklıdır.” Anlaşıldığı gibi Tanrı saf olan Nur’dur. Saf olan Nurun dışındaki ise Tanrının tecellisidir. Aleviliğe baktığımızda Tanrı, Ali adıyla kodlanmış gibi görülmektedir. Her ne kadar Ali dense de, Ali’nin Tanrılığı konusunda farklı algılama ve görüşler mevcuttur. Görülen, görülmeyen her şey Hakkın tecellisi olduğu şeklinde vurgulanmakta ve Hakk’ın kendisi Nur olduğu ifade edilmektedir. Hakkın Nur olması ve her şey Hakkın tecellisi olma anlayışıyla ve Hakk ile insan benzeşliğinin kurulmasıyla, Nur olan bütün nitelikler Ali adıyla anılır olmuştur. Ali, insan, Tanrı özdeşliği farklılık olarak görülmektedir ve çelişki gibi algılanmaktadır. Ve bu noktada tartışmalar süregelmektedir. İnsan Tanrı’nın bir tecellisi olduğuna göre Ali Tanrı’dır diyenler ile Ali Tanrı değil, Allah’ın Aslanıdır diyenler olmak üzere iki ayrı görüş mevcuttur. Aşık Yemini, Faziletnemesi’nin 67. sayfasında Hazreti Ali’den ayrılmayan, ona içten, candan bağlı erlerin başında Nasiri Tusi, Selman, Ammar, İbni Seman, Kamber, Mühibbi Rumi, Cebir Ensari’nin geldiğini söyler. Dikkat edilirse Ali’ye yakın olan bu yedilerin her biri ayrı coğrafyaların mensubu kişilerdir. Aşık Yeminin anlatımına göre Nasiri Tusi ve İbni Seman Ali’ye Tanrı dediğinden kafir olduklarını, azdıklarından Ali onların başını vurduğunu, Halbuki bu iki kişi gönülden iman edenler olduğunu söyler. “Ali’ye ve Ali soyuna bağlı isen gel konuyu anla.” Diye uyarı yapmaktan da kendisini alıkoyamaz. Örneklendirecek olursak Aşık Yemini, “Faziletnemesi”inde Ali’nin can dostlarından İbni Seman’ın Ali’ye Tanrı dediği için kafir olduğunu ve bu nedenle Ali, İbni Seman’ın başını vurur, daha sonra dua eder İbni Seman tekrar dirilir. İbni Seman Alinin Tanrı olduğundan ısrarcı olur. Bu durum karşısında “Ali yaradana yöneldi, yakardı, bu arada gaipten bir ses geldi. "Onu kendi haline bırak eceliyle ölsün." Ali ondan elini çekti. O varıp gitti, düşüncesi hıristiyan düşüncesine benzerdi. İsa'ya Tanrı dedikleri bilinmektedir. Meryeme bir güç erdi, iki canlı oldu. Zamanı gelince doğurdu. İsa mucizeleriyle bilindi; ölünce göğe ağdı. Sonra da Ali olarak geldi. Bu düşünceler İbni Sema'nındı. Çevresi'de ona uydu ve dinden oldular. Haydara "Aya Marko" dedi onlar. Ali onları nerde bulsa kırardı.” (Yemini, Hazreti Alinin Faziletnamesi s. 71) Baba, Oğul, Kutsal Ruh üçlemesi Hıristiyanlığa sonradan girdiği burada anlaşılmaktadır. “Meryeme bir güç erdi, iki canlı oldu. Zamanı gelince doğurdu. İsa mucizeleriyle bilindi; ölünce göğe ağdı. Sonra da Ali olarak geldi” söylemi insan ötesi bir olay olmasına rağmen, insanla bağlantılı bir hal almasından, bu duruma Aşık Yemini, insanın Tanrı olduğu savının yanlış olduğu vurgulamaktadır. Yani Tanrının bir tecellisi olan insanın Tanrı olarak tarif edilemeyeceği, bir bütün olarak Nur’un kendisinin Tanrı olabileceğini anlatılmaktadır. Buradaki söz konusu üçleme Manicilikten Hıristiyanlığa girdiği görülmektedir. Manicilikte Tanrı; Kutsal Ruh, Yüceliğin Babası şeklinde gösterilir ve Tanrının kendisinden olan diğer niteliklerine de Babanın oğulları olarak anlatılır. Manici kozmogonide evren inşasının sonu Adem çağına gelince kurtarıcı olarak Muhteşem İsa gelir Ademi Devlerin elinde kurtarır. Yani Muhteşem İsa, Babanın oğlu olarak gelip Ademde bulunmuş ve Ademden tekrar göğe varmış olduğu anlaşılıyor. Aşık Yemininin anlattığı İbni Semanın görüşleri de benzeri bir versiyondur. “Meryeme bir güç erdi, iki canlı oldu. Zamanı gelince doğurdu. İsa mucizeleriyle bilindi; ölünce göğe ağdı.” Şeklindeki bu görüşler: Alevilikte Ali’nin bin bir donda baş göstermesi ile her yerde hazır ve nazır olması bakımında benzer ve Ali’yi Tanrı konumuna getirmiştir. Aşık Yemini, Nasiri Tusi (Nusayri) Ali’ye Tanrı diyen ikinci kişi olduğunu söyler. Nusayri, Ali’ye Tanrı dediği için Ali tarafında iki defa boynu vurulur tekrar diriltilir. Fakat Nusayri, Ali’ye Tanrı demekten vaz geçmez. Bunun üzerine Ali, bana bir yol göster diye Allah'a yalvarır, iki kez Nusayri’nin boynunu vurur yine de iman sahibi olmadığından, Ali, Hakka yakarır. “Ali'nin yakarıştan sonra kalbinde bir duygu, sen onu öldürme, vadesi gelince biz onun canını alırız, cezasını o vakit çeksin. Nuseyri'ye çekip gitmesi söylendi. O Ali'nin katından ve sohbetinden uzaklaştı. Halkının yanına gitti, onları kendisine inandırdı. Onlarda islâmi inanç ve kurallara bağlı idiler. Yalnız Ali'yi Tanrı biliyorlar. Bunlara Nuseyri'ler deniyor. Gerçi Ali, Tanrının bilgili bir kulu idi, yerde gökte ne varsa Ali biliyordu. Birçok gizler onca apaçıktı. Çok keramet sahibi idi. Ancak Nuseyri bir türlü bu üstünlüklerin nedenini anlayamadı, yoldan çıktı. Ali'ye Tanrı dedi aklını bozdu.” (a.g.e. s. 74) Diğer Hakk Aşığı Virani, Türkçeye çevrilmesine rağmen nefeslerinde hatırı sayılır Kurmancı sözcük bulunması gösteriyor ki, Nusayriler bilinenin tam aksine sadece Arap kökenli bir topluluk olmadığıdır. Virani, kendisinin Nusayri ve Caferi olduğunu sık sık vurgulamaktadır. Virani, gerek nefeslerinde, gerekse risalesinin hemen hemen her satırında Ali’nin Tanrı olduğunu söylemektedir. Öyle görülüyor ki Ali’nin tanrısallığının savunucuları Nusayrilerdir. Alinin Tanrılığı öteden beri tartışılan bir konudur. Aşık Yemini ve Viraninin söylediklerinin ışığında durum değerlendirmesi yapacak olursak: Alinin Tanrı olmadığını savunan görüşe göre, Tanrı diye ifade edilen kudret sahibi Nur’un saf ve esas bir konumda olması kabul edilir. Nur’un tecellisi durumunda olan, her yerde hazır ve nazır olan ise Ali’dir. Bu durumda Ali Tanrı olmamış oluyor. Ne kadar Tanrı konumunda görünse de, Tanrı değil Onun bir tecellisi ve parçasıdır. Ali’nin Tanrı olduğunu savlayan anlayışta ise her yerde hazır ve nazır bulunan Nur, mutlaka Tanrı olmalıdır. Kısacası birinci görüşte Tanrı, tecellisi olan her şeyle kudret sahibi Nur olarak birlenirken: ikinci görüşte kudret sahibi olan Nur’un birlemesi, Tanrının tecellisi olan Ali şahsında toplanmaktadır. Yani bu durumda Tanrı olarak kabul edilen insanın kendisi de büyük önem kazanmaktadır. Oysa insan dahil tüm varlığa hükmeden bir gücün varlığını da kimse inkar edemez. Ben bu konuda Aşık Yemini’ye katılıyorum her ne kadar Ali Tanrı vasfına sahip ise de, Tanrı değildir. Bana göre tüm alemi kapsayan Nur’un kendisi Tanrı olabilir. İnsan ancak Tanrıdan bir zerre ve tecellisi olduğunu doğru bulmaktayım. Yani insan bir bakıma Tanrı gibi görülse, algılansa da Tanrı değil, tecellisidir. Anlaşılan Mani’nin Yüce Baba, Muhteşem İsa, Adem üçlemesi: Alevilikte: Baba yerine Hakk, Muhteşem İsa yerine bin bir donda baş gösteren Ali, Ademle ayni anlama gelen insan şeklinde değişim göstermiştir. Öte yanda Hıristiyanlıkta Tanrı olan Baba, oğul olan İsa ve Adem vasfında olan Meryem üçlemesi olarak geçmiştir. Bu ve benzeri nedenlerle Hıristiyanlık ve Alevilik arasında benzerlikler görüldüğü anlaşılmaktadır. h-alibaba
Doğru duvar yıkılmaz!
Sen doğru dur eğri belasını bulur. |
|
|
|
| The Following 4 Users Say Thank You to h-alibaba For This Useful Post: |
|
|
#2 | |
|
Gönül Dostu
Üye No: 1417
Thanked 524 Times in 275 Posts REP Gücü : 3
REP Puanı : 67
REP Seviyesi :
![]() |
Alinti:
Yaziniza bakinca sii tabanli bir yazi oldugu anlasiliyor ! Zaten yazinizin sonunda bunlarin sizin dusunceniz oldugunu belirtmissiniz ! Size gorede dogrunun oyle oldugunu vurgulamissiniz ! Zaten tum sorun Alinin yuceligini kabul edip etmemekle ortaya cikti degilmi ? Alevilik dedigimiz olgu Tanrinin yani yaratan Alide yasamis oldugudur . Butun cilemiz kesmekemiz budur ? Hz isadan bahsetmissin ogul uzlemesi benzetmesi yapmissin ama hakikat bakalim nasildir ??? İsa ona, «Yol, gerçek ve yaşam ben'im» dedi. 7Beni tanısaydınız, Babamı da tanırdınız. Artık O'nu tanıyorsunuz, O'nu gördünüz.» Filipus, «Rab, bize Baba'yı göster, bu bize yeter» dedi. 9İsa, «Filipus» dedi, «bunca zamandır sizinle birlikteyim. Beni daha tanımadın mı? Beni görmüş olan, Baba'yı görmüştür. Sen nasıl, `Bize Baba'yı göster' diyorsun? 10Benim Baba'da, Baba'nın da bende olduğuna inanmıyor musun? Size söylediğim sözleri kendiliğimden söylemiyorum, ama bende yaşayan Baba kendi işlerini yapıyor. 11Bana iman edin; ben Baba'dayım, Baba da bendedir. Evet inanip inanmama vardir . Mesela Pir sultanimiz ne diyor yani hz alinin eskilerde sir oldugu herzaman onun geldigi ve tanri olduguna nur olduguna nuruunda tanri ali olduguna isaret etmektedir ? Muhammet Ali'nin güzel yollari simdi türlü türlü yol eylediler Azgin yaralara cerrah çogaldi Herkes bildigini bol eylediler Bir gün sonu gelir tacidarligin Eksik noktasi var gelen saligin Kendisin bilmedi çoban çaligin simdi Hakk'a yarar kul eylediler Kesilmedik kara çali toradi seytana uyanlar almaz muradi Yologlu gelmedi fitne nüredi Gerçek akilliyi del'eylediler Konca güller gibi açilam derdim Yetmis iki dilden seçilem derdim surda üç bes sene geçinem derdim Ahiri dünyayi çöl eylediler Pir Sultan Abdal'im bu bir nur idi Akillari ermez gizli sir idi Bizim bildigimiz Ali bir idi simdi her yerde bir Al'eylediler Kaynak: Pir Sultan Abdal Pirsultan gene soyle demistir Ali'ye ayan ki Hak için buldum Gayretini güdüp kılıcım çektim Kuldan fayda yok imiş bildim Meğer bize imdat Ali'den ola Evet pir sultan meger bize kuldan fayda yok imis derken Aliden medet ummustur ! Burda tanrisallik bir gucten medet ummustur ! Her yolun sonunda sana gelmişim Yetiş medet Pirim, yetiş ya şimdi Yetiş medet Pirim Ali yetiş ya şimdi Dostun elinde gül zordayım şimdi Evet biz Alevi olarak Dileklerimizi isteklerimiz Aliden medet umarak onu direk yaratan lugatinda gorerek inancimiz surdurmusuz ! Bunun haricinde sii veya sunni inancinda aliye yorum getirmek sizi onlarin tarafinda hazir kilacaktir ! Alevilik bu dusunce yapisinda inatci ve kararli bir sekilde verdigi sozden donmeyecek bir sekilde hizla yol alacaktir ! Ikrar dedigimiz olay bunun en masumlasmis sozudur ! Evet donen donsun ben donmezem pir sultan demistir ! Hz isanin dedigi gibi Allahi soruyorsunuz iste aranizdayim ! Hala soruyormusunuz ? Evet Hz Aliyi tam cikaramayanlar , Pirlerin dedigini anlamamistir , Pirlerin dedigini anlamayanlarda Sirdan yaratandan mahrumdur demektir ondan yavas yavas ayrilma icindedir . Su dunyada yaratandan daha acik gozle gorulen birsey yoktur ! En acik en gorunen yaratandir ! Ama onun islerini algilayamayanlar onu farkli boyutta fantazi boyutta akillarinda buyutmekteler ? Yansima olayina gelirsek ! Kim Ali gibi yasar onu daha iyi anlar gercek dusunce yapisini kavrarsa bir nevi kendisinde onun dusuncesini tasidigi icin o dusuncede onla karismisti demektir ! Ona benzer hissedecektir ! Ben Aliyim diyenler , Ben hakkim diyenler , Onu kavramis , onun davasini surdurdugu icin hakla dusuncede birlesmis karismislardir ! Hakkin tecellisi budur ! Yoksa pir sultan sunuda demistir ! Alinin duldulune binde goreyim. Yani Ali Hakkin kendisidir , Onu taniyanlar isaret edenlerde hakkin icinde barinanlardir ! Yani Ali onlara yuzunu donunce onu gorup taniyanlar Pir sultan gibi Ben Aliyi gordum Aliyi diyeceklerdir !!! Sevgili Alevi canlara yolumuzu bir hatirlatmaydi. Saygilar |
|
|
|
|
| The Following 4 Users Say Thank You to Alibaba For This Useful Post: |
|
|
#3 | |
|
Bizden Biri
Üye No: 226
Thanked 1066 Times in 401 Posts REP Gücü : 5
REP Puanı : 112
REP Seviyesi :
![]() ![]() |
Alinti:
Anlatmaya çalıştığımı anlamadığın gibi, sana teşekkür konduran Devrim06’nında anlamadığı açık ortadadır. Benim anlatmaya çalıştığım Adem ve öncesini ele alarak getirip insan boyutuyla buluşturmaktır. Anlattıklarımı Hakk Aşıkların sözleriyle ifade etmekteyken, Yemini’nin sözlerini yok sayarak sen bana Pir Sultanla cevap yetiştirmeye çalışmışsın. Yani Pir Sultan doğru söyler, Yemini ve Virani yanlış söyler demeye de getiriyorsun. Bence Pir Sultan da Yemini ve Virani de doğru söylerler. Yanlışlık sendedir. Konuyu ve anlatılanı anlayamadığın anlaşılmakta ve buna rağmen beni Şii olarak tanımlayabildin. Aleviler; Yemini, Virani, Seyyid Nesimi, Fuzuli, Şah Hatai, Pir Sultan ve Kul Himmeti yedi Hakk aşığı olarak tanımlarlar. Bu aşıkların söyledikleri her söz birer ayet olarak algılanır iken, bu durumda Yemini ve Virani de benim gibi Şiimidir dersin? Yemini’den yaptığım alıntıda Ali Tanrı değil demektedir, ne dersin? Yemini’nin yanlışı nedir sence? “Hakkin tecellisi budur !” dediğine göre “tecelli” kavramında da sıkıntı yaşıyorsun demektir. Tecelli: görünme, belirme, açığa cıkma anlamındadır. Hakkın Tecellisi dinildiğinde ise Hakkın görünür hele gelmesi anlaşılır. Bu nedenle İnsan Hakkın açığa çıkmış görünen tarafıdır. Yani tecellisidir. Hakkın görünenine Ali der isek görünmeyenine ne demeliyiz? Sence Hakk, tüm varlığıyla görünenmidir? Göremediğimiz hiç yokmudur. h-alibaba |
|
|
|
|
| The Following User Says Thank You to h-alibaba For This Useful Post: | Naki (12-01-2011) |
|
|
#4 |
|
Yas: 30
Üye No: 14
Thanked 12734 Times in 5996 Posts REP Gücü : 10
REP Puanı : 1264
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Sevgili h-alibaba bir eleştiri yapma zorunluluğunda hissettim kendimi. Daha önce yazmayı düşünmüştüm ama fırsat olmamıştı. LAf ola hesabından da yazmak istememiştim. İsmim geçtiği için yapayım. eskiden çok sabırlı bir çizginiz vardı. Neredeyse hakaretlere ses çıkarmazdınız. Şimdi ise size yazılan normal yazıları neredeyse sizi destekleyen yazılara dahi muhalefet yapmaktasınız. Kişileri yanlış anlamak, anlamamak, zorlamak gibi sözler yazmaktasınız. Hatta ilginç önerilerde bulunmaktasınız; ders öalışmaları, dinlenmeleri vb gibi. Şaşırdığım için yazmak istedim.
Bunun dışında şii bakış açısı demesi dışında Alibaba'nın yazdığı sizin sözyledilerinize ters değil örtüşen şeyler. Sizin yazınıza teşekkür etmememin tek nedeni ise konuyu her şartta Mani üzerinden gezdirmeniz, bu konuda zorlamanız. Açıkçası ben Aleviliğin başında iken basit ritüellerini gereklerini öğrenmeye çalışırken, takiyyesi, manisi vb. beni yeterince yoruyor. Çok kafa yormak istemiyorum. Aleviliğin kapısından girmeden nerden geldiği, pavlikenlerin, maninin Alevi olduğu veya Aleviliğin öncesi eydi gibi sorularla çokta uğraşmak istemiyorum. Hatta kişilerinde müsahiplik, ikrar gibi Aleviliğin olmazsa olmalarını kabul edip, bunu yerine getirmeden Alevilik hakkında ahkam kesmelerine de anlam veremiyorum. Burada demek istediğim fikirler paylaşılmasın değil. Ulema edasında yazımlara karşıyım. Ne samimi buluyorum, ne de inançsal olarak doğru kabul edilebilinir buluyorum. İnanç konusunu yüzde yüz bilimle açıklamaya çalışanları da kendileriyle çelişkili bulmaktayım. Fırsatı bulmuşken bir sürü karşı olduğum konuyu da yazmış oldum ![]()
Hakk'ı görmek diler isen
Suret-i insana bak Arayıp gezme bu halkı Cismin içre câna bak. Noksani Baba |
|
|
|
| The Following 4 Users Say Thank You to Devrim06 For This Useful Post: |
|
|
#5 |
|
Gönül Dostu
Üye No: 3962
Thanked 864 Times in 311 Posts REP Gücü : 2
REP Puanı : 32
REP Seviyesi :
![]() |
Muhammet Ali'nin güzel yollari
simdi türlü türlü yol eylediler Azgin yaralara cerrah çogaldi Herkes bildigini bol eylediler Bir gün sonu gelir tacidarligin Eksik noktasi var gelen saligin Kendisin bilmedi çoban çaligin simdi Hakk'a yarar kul eylediler Kesilmedik kara çali toradi seytana uyanlar almaz muradi Yologlu gelmedi fitne nüredi Gerçek akilliyi del'eylediler Konca güller gibi açilam derdim Yetmis iki dilden seçilem derdim surda üç bes sene geçinem derdim Ahiri dünyayi çöl eylediler Pir Sultan Abdal'im bu bir nur idi Akillari ermez gizli sir idi Bizim bildigimiz Ali bir idi simdi her yerde bir Al'eylediler Kaynak: Pir Sultan Abdal Pirsultan gene soyle demistir Ali'ye ayan ki Hak için buldum Gayretini güdüp kılıcım çektim Kuldan fayda yok imiş bildim Meğer bize imdat Ali'den ola "Her yolun sonunda sana gelmişim Yetiş medet Pirim, yetiş ya şimdi Yetiş medet Pirim Ali yetiş ya şimdi Dostun elinde gül zordayım şimdi" Pir Sultan, siir teknigi ile diger ozanlarimizdan, ulularimizdan rahatlikla ayrilacak denli özgün ozandir. Genclik dönemindeki acemilik siirlerini kenarda tutabilirsek, yasami boyunca ölcüsüz tek sözcük yazmadigini gözlemlemede zorluk cekmeyiz. Bu dörtlüklerde hece uyumsuzluklari ve anlam tutarsizliklari var. Pir Sultan Abdal imzali demeler de halen tartismalidir; Pir Sultan, Pir Sultan tapsirmasiyla dile gelmistir, genel kabul bu yöndedir. Pir Sultan Abdal tapsirmali deme yahut deyislere ihtiyatli yaklasiyorum, ihtiyatli yaklasmak gerektigini düsünüyorum. Her yolun sonunda sana gelmişim Yetiş medet Pirim, yetiş ya şimdi Yetiş medet Pirim Ali yetiş ya şimdi Dostun elinde gül zordayım şimdi bu dörtlügün Pir Sultan'a ait olmadigi kesindir. 1. sözcükler günümüzündür, 2. ölcüler bozuktur (Pir Sultan, bozuk ölcüye hic düsmemis öncü sairdir), 3. Dörtlük yavandir; Pir Sultan, birakalim yavanligi, dilin tüm anlam gücünü sonuna dek kullanan dev bir sairdir; dilin yetmedigi yerde dile deyim katabilecek, katki yapacak kadar ileri bir edebi kisiliktir. Kaldi ki yavan sözün hic bir kiymetinin olmadigini gelenekten iyi bilmektedir, tenezzül etmez gelir gecer söze. Pir Sultan’ım, Nesimi'dir pîrimiz, Evvel kurban verdik Şah’a serimiz. Onik'İmam meydanında dârımız, Biz şehidiz serdarımız Ali’dir. der örnegin. O nedenle, alintilarda dikkatli olmak gerekir. Hürmetle. |
|
|
|
| The Following 7 Users Say Thank You to Musali Sar For This Useful Post: | akalem (11-28-2011), Amistofes (05-03-2012), Baba İlyas (11-30-2011), h-alibaba (11-28-2011), MERAKLI (11-30-2011), Naki (12-01-2011), ozan abbas (11-29-2011) |
|
|
#6 | ||||
|
Gönül Dostu
REP Seviyesi :
![]() |
[quote]
Alinti:
Devrim canin belki bana hak verdigi icin degil , icinde dogrularda buldugu icin tesekkur etmis olabilir o acidan onyargili olmamanizi tavsiye ederim ! Alinti:
Yemeni hakkinda derinlemesine bir arastirmam yok fakat diger 6 pirin de alinin tanri olduguna dair siirleri vardir ! Yemeninin birakin yazilarini dusunce yapisini siirlerini bile bulmakta zorlaniyorum tabi bu demek degilki siz bulamazsiniz sadece dikkat etmelisiniz neyi okudugunuza dair ??? Gunumuzde siilerin Aleviler iclerinde , Aleviler gibi gozukup ince ayarlar cekerek inceden Alevileri kendilerine megillemeye calisiyorlar ! Bunlarin yemeniye ait oldugu ne kadar dogru ??? Alinti:
Alinti:
Biz nerede yanlis yaptik sayin HAlibaba ? Saygilar |
||||
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Alibaba For This Useful Post: | Naki (12-01-2011) |
|
|
#7 | |
|
Bizden Biri
REP Seviyesi :
![]() ![]() |
Alinti:
Sevgili Devrim06, Öncelikle söyleyeyim ki, Alibabanın söyledikleri beni desteklemiyor. Ben insan olan Alinin Tanrı olmayacağını, Alibaba ise insan olan Alinin Tanrı olduğunu savunmaktadır. Anlatılan bu kadar net yazılmışken, sen Alibabanın benim söylediklerimi desteklediğini ve benim bu duruma bile tahammül göstermediğimi söylemektesin. Bu mesajı yazarken Devrim06’yı kırmadan nasıl yazabilirim diye düşündüm. Nasıl yazarsam yazayım yazdıklarımdan kırılacağın kesindir. Çünkü ruh halini o kadar güzel tarif etmişsin ki, konunun kişiselleşmemesi için sana yanıt vermesem de kırılmış olacaksın. Aleviliği bilmediğini ve kapısından içeri girmeye çalıştığını söylerken, diğere tarafta benim de ilginç önerilerde bulunduğumu, ders alıştırmaları gibi bir misyon üstlendiğimi ve sizin de bu duruma çok şaşırdığınızı söylüyorsunuz. Ve fikir paylaşımına karşı olmadığınızı ancak ulema edasında yazımlara karşı olduğunu da söylemektesin. Kısacası hem bilmiyorum diyorsun, hem de bilene tahammülüm yoktur ve kimse bana öğretmeye kalkmasın diyorsun. Bu duruma da eyvallah demek düşer bana, sevgili Devrim eyvallah! Benim ulemalık diye bir sevdam yoktur. Öğretim görevlisi falan da değilim. Sadece öğrendiklerimi ve bildiklerimi sizlerle paylaşıyorum. Kabul edilmeyen bir paylaşımı da zoraki dayatma hakkına sahip değilim. h-alibaba |
|
|
|
|
| The Following 4 Users Say Thank You to h-alibaba For This Useful Post: |
|
|
#8 | ||||
|
Yas: 30
Üye No: 14
Thanked 12734 Times in 5996 Posts REP Gücü : 10
REP Puanı : 1264
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Alinti:
Alinti:
Ben sizin fikirsel olarak kişilere yazdıklarınızı eleştirmedim. Eleştiri yazanlara karşı tahammülünüzün azaldığını, eleştiriyi kabul etmediğinizi gördüğümü ve buna şaşırdığımı ifade ettim. Alinti:
Sizin yazdıklarınız için değil dediğim gibi gözüme çarpan olumsuz bulduğum tutumları bir okuyucu olarak dile getirdim. Alinti:
Sevgili h-alibaba öğrendikelrinizi elbette ki aktarın, paylaşın. Bende buradaki herkes gibi bir okuyucuyum. (forum kurallarına aykırı olmadığı sürece) Benim bir konuyu ve kişiyi kabul etmemen çokta önemli değil . Kimse benim için yazmıyor. KEza ben beğeniyorum diye de kimse yazı yazmıyor. Bunu dayatma olarak algılama hakkın yok. Yazdıklarınıza kırılmış değilim. Saygılar. |
||||
|
|
|
| The Following 3 Users Say Thank You to Devrim06 For This Useful Post: |
|
|
#9 | ||
|
Gönül Dostu
REP Seviyesi :
![]() |
[quote]
Alinti:
Sayin Musali Pirsultanin hangi siirleri dogru hangisi uydurma olacagina karar verecek degilim ! Bu yazdigim pir sultanin siirlerinide yalan sayarsaniz sayin, Alevilerin Aliden medet umduklarini ona yalvarip ondan dilek diledikleri ve sikintida , yoklukta cemlerde ona yakardiklarini inkar edemessiniz ? Kactane Ali yetis Ali medet diyen siirleri yok sayacaksiniz ? KActane sarkilarimiz sozlerimiz var hangisini yalanlayacaksiniz merak ediyorum ? Alinti:
Sayin Musali can sana sormak istiyorum Madem bu yazdigim pir sultanin siiri yalandir bunu biliyorsunuz , Peki bu yalani cikaranlar kimlerdir ve amaclari nedir ne amacla yapmistir ??? Saygilar Konu Alibaba tarafindan (11-28-2011 Saat 16:32 ) değistirilmistir.. |
||
|
|
|
| The Following 2 Users Say Thank You to Alibaba For This Useful Post: | Musali Sar (11-29-2011), Naki (12-01-2011) |
|
|
#10 | |
|
Bizden Biri
REP Seviyesi :
![]() ![]() |
Alinti:
Sevgili Devrim06, Şunu demek istedim de, bunu demek istemedim dediklerinle ilgilenmeyeceğim. Ama görebildiğim kadarıyla yaptığım bazı uyarılara hassasiyet gösteriyorsun. Ve beni, kendini beğenmiş, ulemalık taslayan biri olarak görmektesin. Bu tutumun güncel hayatın bir parçası olduğundan, gayet normal karşılıyorum. Uzun bir zamandan beri sanal ortamda Alevilikle ilgi tartışmalar ve araştırmalar yapmaktayım. Aleviyim diyenlerin Aleviliği Aşıkların söylediğiyle sınırlıdır. Aşıkların dillendirdiğinin dışında başka bir Alevilik yoktur. Var diyen buyursun! Onun için de Aşıkların dediğini anlayın ve öğrenin derim. Çünkü başka kaynak olmadığını biliyorsun. Hal böyle iken her Aleviyim diyenin kafasında kendisine göre biçimlendirdiği ve dayattığı bir Alevilik de var olduğunu görmekteyim. Ben bu olup bitenleri görüyorum ve bu doğrultuda araştırma yapıp, yaptığım araştırmaların sonucunu da sizlerle açık alanda paylaşıyorum. Bana yönelik olarak, yazdıklarımı Mancilikle harmanladığımdan dolayı yaptığın eleştirini samimi bulmuyorum. Manicilik sadece senin için değil herkes için eleştiri bahanesidir. Eğer bahane olmasaydı, derdin ki, kardeşim Virani, Yemini şöyle der, Mani ise şöyle der, iki görüşün birbirine olan zıtlıklarını dile getirirdin. Kısacası Aşıklarımızın anlattığı kadar hacmi olan Aleviliği, aşıklardan öğrenmediğiniz, dikkate almadığınız için Aşık Yeminin ve diğer Aşıkların da yaptığı uyarıları olduğu gibi yansıtmaya çalışıyorum. Bu durum sizleri uyandıracağına tam tersi, bana ulema sıfatıyla ders mı veriyorsun suçlamasını tetiklemiş hale getirmiştir. Doğruyu bulmak size kalmıştır. Sevgili Devrim, açık ve net olarak Aşıklarımızın anlattığı Alevilikten başka bir Alevilik yoktur. Aleviliği öğrenmek isteyen Aşıkların ne dediğini anlamak zorundadır. Aksi görüşler ve tepkiler Alevilik değildir. Kısacası anlatmaya çalıştığım Aleviliğin bir itibarı olmadığını görmekteyim, ne yazık ki, başka Alevilik yoktur. Aşıklardan yaptığım aktarmalar sen dahil kaç kişi ilgi duydu? Tam tersi imalı eleştiriler aldım. Fuzulide aktardığım Adem rivayetine süslü cümleler ve ifadeler olarak değerlendirildi. Yeminiden ve Viraniden Aktardıklarım tartışılan Aleviliği netleştiren bilgiler olmasına rağmen ayni keza ve dikkate alanı göremedim. Sen dahil herkese bir uyarı yapmak yerinde olur. Yedi Hakk Aşığının anlattığından başka Alevilik yoktur. Aşıkların ne dediğini anlayacaksınız, düşünce ve bilgilerinizi uyumlu hale getirirseniz, Aleviliği bulmuş veya yakalamış olursunuz. Ben Aleviyim ve Alevilik de şöyledir, böyledir demek yeterli değil ve kimseyi haklı ve doğru kılmaz. Manicilik, Alevilik olup olmadığı konusuna gelirsek: bu konuda kendimden uydurduğum bir şeyler yoktur. Aşıkların dedikleriyle Maninin dedikleri bir araya getiriyorum ve buluşuyorsa ben de Alevilik, Maniciliktir derim. Sizlerin yapması gereken ise Maninin söyledikleriyle Aşıkların söylediklerinin farklı olduğunu göstermektir. Eğer Manicilik ile Aşıkların söylediklerini bir çelişki olarak ortaya koyamazsanız, ne yazık ki Alevilik, Manicilik olmak zorundadır. Maniciliği ret etmek için Aşıkları ret etmek zorunda kalacaksınız. Aşıkları ret ettiğinizde ise Aleviliği ret etmiş olacaksınız. Seçim senin ve senin gibi düşünenlerindir. h-alibaba |
|
|
|
|
| The Following 3 Users Say Thank You to h-alibaba For This Useful Post: |
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|