Genç Aleviler  

ANASAYFA Bugünkü Mesajlar Sohbet & SohbetRadyo
Go Back   Genç Aleviler > Yazarlarımız > Mihrac Ural

Mihrac Ural Mihrac Uralın Makalelerini soru ve görüşlerin paylaşıldıgı bölüm

Reklam Alanı

Bookmark and Share Seçenekler Stil
Alt 07-13-2009, 13:25   #1
mihrac ural
Yeni Üye
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 1480
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 0
REP Puanı : 10
REP Seviyesi : mihrac ural is on a distinguished road
İletişim
Standart Tarihi Bir Belge; "die Sandjak Episode" Ilk Kez Gün Yüzüne çıkacak…

1978 Mart ayı sonlarında İstanbul emniyeti hücrelerinde birlikte işkence altındaydık. Sağmalcılarda birlikte zindan yattık. On yıllar sonra, her birimiz diğerinden binlerce km uzaklıkta bulduk. Bilim adamı, sayın Nadir Nadi çelik'ten söz ediyorum. Bu belgeyi gün yüzüne çıkaran, özverilerin kuşağı olan bizim kuşaktan, sessiz sitemsiz emekleriyle, halkı için görevlerini yapan bir toplum bilimciden söz ediyorum. Belgeyi ilk kez yayınlama onurunu bana sunan bu aziz insan bilgi birikimlerimize yaptığı katkı kadar tarihle yüzleşmemize de önemli bir katkı sunmuş oldu. Ona halkım adına minnettarım.

Belgeyi, Frankfurt'taki yaşam temposundan feragat ederek Almancadan Türkçeye çeviren, öğretim üyesi Özcan Yoldaş'a şükran borcumu ödeyemem.

Bu belge, vukuatın tarih tanıklığını yapmış bir inanç yolcusunun, olayları abartısız, gördüğü gibi dünden bu güne 8 sayfalık anısıyla taşımasıdır. 1919-1946 dönemini içeren bu anı belge, üzerinde çok durulan ermeni soykırımına farklı bir boyut ve zaman kesitinden bakıyor. Bununla kalmıyor Hatay davasında halkın tutum ve davranışlarını, iradesini ve eğilimlerini, Arapları, Ermenileri, Kürtleri hatta Kemalist Türklerin hangi aklıselimle zulme, baskıya, zorbalığa, faşizanlığa karşı omuz omuza duruşlarını dile getiriyor.

Bu belge Osmanlı aklının cumhuriyetin de yakasını bırakmadığını gösteriyor. Her farklılığa "katli vaciptir" diyen bu akıl insanlığı ve ürettiği değerleri, zaman aşımı, çağdaş algılar, kamuoyu gibi hiç bir etki altında kalmadan, pervasızca işlediği faşizanlığı gösteriyor.

Bu belge tarihle cesurca yüzleşmemiz için hepimize gerekli bir belgedir....

LEOPOLD GASZCZYK’nin

BELGE ANILARINDAN BİR KESİT VE ŞİİRİ…

Mihrac Ural

12 Temmuz 2009

Bu anılar tarihle yüzleşmemizin bir parçası olmalıdır. Görgü tanığının yazıları dünü bu güne taşıyor.

Şu satırları okuyun, bu anı belgenin nelere işaret ettiğini daha iyi anlayacaksınız

“Milletler Cemiyeti Gözcüleri, tüm anlaşmazlık ve baskıların Türkçü aşırılılar tarafından oluşturulduğuna dair Delil'lerle ispatladılar. Ellerindeki öbür ispat ise; daha önce Araplar, Ermeniler ve Türkler esasında aralarında çok iyi beraber çalışarak geçinen Halklar idi. Antakya'da beraber yaşayan Arap, Ermeni ve Türklerin bir tek istekleri vardı, huzur ve barış içinde beraber yaşamak. Milletler Cemiyeti Gözcüleri'nin gözlemleri; aşırı Türk partisi'nin tüm bu olan olaylardan sorumlu olduklarını, provokasyon'lara sebep oldukları ve olayları daha da kışkırttıkları gözlerden kaçmıyordu.Antakya merkez'de olayların fazla olduğu yerde, Kemalistler dahi

Sayfa.7.

Türkiye’ye katılmak istemiyor, bağımsız (unabhängig) bir Devlet olmak istiyorlar. Fransız ve Türk Devlet adamları, bir kez daha yeni seçimlere karar verirler.Zaten başlangıçtan biliniyordu; %20-%30’lara varan aşırı Türkçüler, Seçim çoğunluğunu,kendi Türk tarafına terör yaparak çekmeye çalıştıklarını bizler biliyoruz.. Rüşvet ve tehditlerle Türkler, 2 seçimi de önlediler. Aşırı siyasetçi Türklerin amaçları, Manda güçlerini zayıf düşürmektir. Bütün bu dalavereler karşısında, Milletler Cemiyeti Gözcüleri ve Fransa Mandası üzgün ve çaresiz sadece seyirci kalmakla yetindiler ve geri çekilmek zorunda kaldılar. Çaresiz Antakya Halkları, her ne kadar bu yapılan baskı ve dalaverelere karşı geldilerse bile, aşırı baskıcı Türk politikaları karşısında dirençlerini kaybetmeğe başladılar. 1938 yılındaki Sancak felaketi, orada yaşayan Ermeni, Arap, Sünni, Alevi, Hıristiyan'ların kendi yörelerini terk etmelerine sebep olmuştur. Sadece fakir kesimler geride kaldılar, Yörelerini terk edecek, oralardan kaçamayan, araç kiralayacak paraları olmayan geride kalan insanlar, Türk Asker'inin gözetimi altında yaşamaya mahkum edildiler.” (Leopold’un anıları Sayfa 6-7)

Leopold anılarını bir şiirle sonuçlandırıyor. Duygu yüklü, anlam yüklü, yürekleri dinamit kutusu yapan.

Bu küçük yer benim ufak olsa bile

Burada ben yaşıyorum
Burada ben seviyor, seviliyorum
Burada ben ikamet ediyorum
Burası benim vatanım
Burada ben evdeyim.

600 senelik sıcak avcılığınız sizin dilekleriniz ise, bunu Allah bilir..
Umut ve yardım etmek mümkün olduğunca.

Suriye/Halep (Aleppo)

Tarih; 28.Mayıs 1946.

Leopold Gaszcyk
mihrac ural isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 3 Users Say Thank You to mihrac ural For This Useful Post:
abuhalil (08-16-2010), Devrim06 (07-13-2009), İşcanbaba (07-13-2009)

Bookmarks

Etiketler
belge, bir, çikacakand#8230, die sandjak episode, gün, ilk, kez, tarihi, yüzüne

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir)

Seçenekler
Stil