![]() |
|
![]() |
|||||||
| Ritüel ve Uygulamalar (yazılı Ve Görsel) Alevi inancına dair ritüellerin ve yöresel uygulamaların paylaşılabileceği alan. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
... |
TOROSLARDA HAK’A YÜRÜME GELENEKLERİ Toroslar da yaşayan Tahtacılarda Hak’a Yürüme Geleneklerini aktarmak istedik. Çocuk, genç, yaşlı, erkek, kadın kim olursa olsun Hak’a yürüyünce ritüeller yapılır. Eğer can güneş battıktan sonra Hak’a yürümüş ise; evin ortasına konulur. Yeleçler ile serin tutulmaya gayret edilir. Yakınları gelir. Sabaha kadar uyumadan beklerler. Kedi ve benzeri ev hayvanlarının üzerinden atlaması. Kötü ruhların üzerinden geçmemesi için bu beklemeler yapılır. Sazandarlar gelirler, yakımcılar gelir. Önce Kul Himmet, Şahatay ve Pir Sultan Abdal’dan nefesler okunur.( en az üç nefes) Sonra yakımcılar saz eşliğinde ağıtlar yakarlar. (Felteş Dede – Ahmet Duman’ın ölü başında söylediği : ( Gerdek gecesi Hakka yürüyen genç için söylenen ağıt: HEVESLİK EYLEDİM YAVRU GETİRDİM ) “ Heveslik eyledim yavru getirdim, O da hayal ile düşümüz meğer. Yavrumu gözümden ıramam derdim, O da hayal ile düşümüş meğer. “ ( Bir göç sırasında yavrusunu alıcı kuşa aldıran annenin yavrusuna yakılan bir ağıt: KOZAN DAĞI- BEBEK AĞIDI ) “ Yekin kara, daylak yekin Dört yanına ziller takın, Al bebeğim daldan sakın. Nenni ağ bebeğim neni Nenni gül bebeğim neni Getti gelmez bebek geri Kozan dağı otu taze Yeni haber geldi bize Ağ bebeğim aşıp gider Ak gedikten toza, toza Nenni gül bebeğim neni Getti gelmez bebek geri…” ( Geyik avına giden bir gencin, ardından yakılan : GEYİK AĞIDI) “ Beş kardeş idik gettik geyik avına Geyik çekti getti, kendi dağına Töbeler töbesi gitmem geyik avına Siz gedin kardaşlar kaldım gayada. Altısı iride altısı görpe Alıp görpeleri çekilmiş sarpa Yüküm barut değil, vallahı arpa Kaçma geyik kaçma, avcın değilim. Esbabımı bölük, bölük bölsünler Her birerini bir ahbabıma versinler Nişanlımı güccük kardaşıma versinler Kaçma geyik, kaçma avcın değilim. “ Sabah erken bir grup mezar kazmaya gider. Uzaktan gelenler ziyaret eder. Çörekler çekilir. Cenaze yıkanır.. Genellikle kadını bu işi iyi yapan bir kadın, ya da erkek ise erkek yıkar. Su yarı ılık olur. Sonra kefenlenir. Eller üzerinden mezarlığa götürülür.ilk olarak dede veya mürebbi Türkçe olarak cenaze ritüeli yaptırır. Mezarın içine yakınlarından bir , iki kişi iner. Yukarıdan ellerle alınır, aşağıdakilere teslim edilir. İncitmeden konur. Saptırma taş veya tahtalar konur. Toprak, saman karışımı çamur edilir. Saptırmaların ucuna çamurlar konur. Mezar içindekiler dışarı çıkar. Üzerine sıra ile toprak atılır. Cenazeye katılanların hepsinin toprak atması için üçer kürek atarlar. Sonra mezarın üzeri düzlenir. Geçici mezar tahtası konulur. Ölenin yakınları üzerine su dökerler. Ellerindeki kap ile bir kerede suyu dökmeleri istenir. Üzerine çiçek konulur. Sonra dede, veya mürebbi Türkçe duasını okur. Getirilen çörekler önce mezar kazanlara verilir. Sonra diğer gelenlere dağıtılır. Son zamanlarda çöreğin yerini şeker, lokum, bisküvi almaya başlamıştır. Akşam olunca ölgülü yerine gelinir. Her gelen bir kap yemek getirir. O akşam cenaze evinde yemek pişmez. Bazı Tahtacı yerleşim yerlerinde o akşam horoz kesilip, getirilen yemekler ile birlikte gelenlere verilir. Üçüncü, yedinci günlerinde çörek çekilir. Sıkma ve börek yapılır. On ikinci gün horoz kesilir. Yemek verilir. 39 gün dar’da bekleyen can için , kırkıncı gün koyun vb. kurban kesilir. Yemekler yapılır. Çevredekiler gelirler. Dede veya mürebbi yanında musahipli canlar ile birlikte kesilen horoz getirilir. Dede sofra hayırlısı verir. Yemekler yenir. Sonra Şahatay, Kul Himmet ve Pir Sultan Abdal’dan üç nefes okununur. Dede hayırlı duası verir. Can Dardan indirilir. Ölenin eşi dede’nin önüne gelir. Bakır bir kap getirir. Niyaz eder. Oradaki dede, mürebbi, musahipli canların elini öper. Sonra diğer gelenleri gezer. Onlarda onun elini öperler. Sofra hayırlısı verilir. Ölen erkek musahipli ise, onun musahipleri kadına sahip çıkarlar. Kadın cem lere katılır. Ancak, musahiplik lokması yiyemez. Ölen kadın ise, erkek cem’lere katılır. Ancak lokma yiyemez. Erkek başkası ile evlenir ise, diğer musahipleri ile musahip sayılır. Kadın tekrar evlenir ise; evlendiği erkeğin musahipleri ile musahip sayılır. Celal Necati Üçyıldız celalucyildiz@hotmail.com Kaynakça : 1. Taki Özcan Dede, Göksu Beldesi Köprübaşı Mah. Mut. 2. Mustafa Ak, Yazalanı( Mut) Cem evi Mürebbisi. 3. Felteş Dede’(Ahmet Duman) ın TRT arşivindeki 12 dakikalık söyleşisinden.
Ben ömrümce muhalif yaşadım. Devletçe de menfi bi "tip" sayıldım. Onun için kan gurubum rh negatif
Kanayan, özlemdir, kabuk tutmayan. Kanayan, inattır. Bir içim sigara dumanında asılı, soluksuz inattır. Kanayan, kanattır. Doruklarda, alıcı kuşunda gergef olmuş kanattır. Ve dahi kavlimiz, kavlimiz duman mavisinde, kavlimiz kanat gergefinde nakışlıdır. Ki söylenen henüz söylenmemiştir. Ki dinlenen henüz dinlenmemiştir. Söylenmelidir. Dinlenmelidir. Dillenmelidir Melih PEKDEMİR Anne Bak Kral Çıplak
|
|
|
|
|
|
#2 | |||
|
Can Bizden Biri Bulunduğu yer: Ankara
Yas: 49
Üye No: 134
Thanked 8566 Times in 4033 Posts REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
İlginc bir ritüel,
Belki bu yazıma yanıt vermeyecek ilgili kişi, Kafamaa takıldı, Alinti:
rUHLAR İYİ ve kötü olarak ayrılıyor mu? Bizde farklıdır, Cenazenin yanına erkekler girmez, Alinti:
mesela bu kişi toprağa verilirken, sır'larnırken, o toplumla RIZALAŞTIRILMAZ mı? Helallik alınmaz mı? islami terim olan CENAZE NAMAZI mı? kast edilen ,RİTÜEL Alinti:
Musahiplilerin lokma yememesinin gerekcesi nedir? Anlamadım, Ve Bu hakka yürüyenlerden musahipli olanları için DAR KURBANI veya CEMİ yapılmıormu, bu uygulama yok mu? bunuda öğrenmek isterim.
2 Temmz Sivas yangını günümüzün KERBELA sıdır, Bu günde de yanar yüreğim, gülesim gelmez, içesim gelmez, matemdir her anım. Matemdir.
Dinimiz sevgi Kabemiz insan Iscanim ne oldum deme Siirin hakkini yeme Kafiye yok gitmis güme Kim neyi bilir bilinmez |
|||
|
|
|
|
|
#3 |
|
Yeni Üye
Üye No: 1860
Thanked 20 Times in 4 Posts REP Gücü : 0
REP Puanı : 10
REP Seviyesi :
![]() |
anlatılanlar doğru fakat biz tahtacılar ölüleri kefenleyip defnetmeyiz yıkandıktan sonra yeni kıyafetler alınır giydirilir,çiçek kokuları sürülür öyle uğurlarız yine toroslaeda yaşayan tahtacılarda cenaze beklenirken erkek kadın herkez orda bulunabilir
Konu eyelpi tarafindan (09-29-2010 Saat 23:28 ) değistirilmistir.. |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Can Bizden Biri Bulunduğu yer: Ankara
Yas: 49
Üye No: 134
Thanked 8566 Times in 4033 Posts REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Alinti:
Bende öyle defnedildiğini (sırlandığını) biliyordum, burda kefenleniyor denilince şüpheye düştüm, yazmadım, Kefenleme, hakim olan inancın ürünü, Peki can, benim diğer konulardaki sorularıma yanıt verebilecekmisin, bilgin dahilinde, 1-Eşi hakka yürüyen can niye LOKMA yiyemez cem de 2-Sizde Hakka yürüyen Musahipli can için DAR KURBANI ,cemi yapılıyormu 3- Cenaze ritüeli derken ne kast ediliyor, Neler yapılıyor, |
|
|
|
|
| The Following User Says Thank You to İşcanbaba For This Useful Post: | Çopur (09-30-2010) |
![]() |
| Bookmarks |
| Etiketler |
| gelenekleri, hakand#8217a, toroslarda, yürüme |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|
Sponsored links
|
|||||||||