Genç Aleviler  

ANASAYFA Bugünkü Mesajlar Sohbet & SohbetRadyo
Go Back   Genç Aleviler > ALEVİLİK ÖĞRETİSİ > Ritüel ve Uygulamalar (yazılı Ve Görsel)

Ritüel ve Uygulamalar (yazılı Ve Görsel) Alevi inancına dair ritüellerin ve yöresel uygulamaların paylaşılabileceği alan.

Reklam Alanı

Bookmark and Share Seçenekler Stil
Alt 09-29-2010, 10:10   #1
Çopur
...
Kullanıcı Profili

Çopur - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 3
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 10
REP Puanı : 1143
REP Seviyesi : Çopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud of
İletişim
Standart Toroslarda Hak’a Yürüme Gelenekleri

TOROSLARDA HAK’A YÜRÜME GELENEKLERİ

Toroslar da yaşayan Tahtacılarda Hak’a Yürüme Geleneklerini aktarmak istedik.
Çocuk, genç, yaşlı, erkek, kadın kim olursa olsun Hak’a yürüyünce ritüeller yapılır.
Eğer can güneş battıktan sonra Hak’a yürümüş ise; evin ortasına konulur. Yeleçler ile serin tutulmaya gayret edilir. Yakınları gelir. Sabaha kadar uyumadan beklerler. Kedi ve benzeri ev hayvanlarının üzerinden atlaması. Kötü ruhların üzerinden geçmemesi için bu beklemeler yapılır. Sazandarlar gelirler, yakımcılar gelir. Önce Kul Himmet, Şahatay ve Pir Sultan Abdal’dan nefesler okunur.( en az üç nefes) Sonra yakımcılar saz eşliğinde ağıtlar yakarlar. (Felteş Dede – Ahmet Duman’ın ölü başında söylediği :

( Gerdek gecesi Hakka yürüyen genç için söylenen ağıt: HEVESLİK EYLEDİM YAVRU GETİRDİM )

“ Heveslik eyledim yavru getirdim,
O da hayal ile düşümüz meğer.
Yavrumu gözümden ıramam derdim,
O da hayal ile düşümüş meğer. “

( Bir göç sırasında yavrusunu alıcı kuşa aldıran annenin yavrusuna yakılan bir ağıt: KOZAN DAĞI- BEBEK AĞIDI )

“ Yekin kara, daylak yekin
Dört yanına ziller takın,
Al bebeğim daldan sakın.
Nenni ağ bebeğim neni

Nenni gül bebeğim neni
Getti gelmez bebek geri

Kozan dağı otu taze
Yeni haber geldi bize
Ağ bebeğim aşıp gider
Ak gedikten toza, toza

Nenni gül bebeğim neni
Getti gelmez bebek geri…”

( Geyik avına giden bir gencin, ardından yakılan : GEYİK AĞIDI)

“ Beş kardeş idik gettik geyik avına
Geyik çekti getti, kendi dağına
Töbeler töbesi gitmem geyik avına
Siz gedin kardaşlar kaldım gayada.

Altısı iride altısı görpe
Alıp görpeleri çekilmiş sarpa
Yüküm barut değil, vallahı arpa
Kaçma geyik kaçma, avcın değilim.

Esbabımı bölük, bölük bölsünler
Her birerini bir ahbabıma versinler
Nişanlımı güccük kardaşıma versinler
Kaçma geyik, kaçma avcın değilim. “

Sabah erken bir grup mezar kazmaya gider. Uzaktan gelenler ziyaret eder. Çörekler çekilir.
Cenaze yıkanır.. Genellikle kadını bu işi iyi yapan bir kadın, ya da erkek ise erkek yıkar. Su yarı ılık olur. Sonra kefenlenir. Eller üzerinden mezarlığa götürülür.ilk olarak dede veya mürebbi Türkçe olarak cenaze ritüeli yaptırır. Mezarın içine yakınlarından bir , iki kişi iner. Yukarıdan ellerle alınır, aşağıdakilere teslim edilir. İncitmeden konur. Saptırma taş veya tahtalar konur. Toprak, saman karışımı çamur edilir. Saptırmaların ucuna çamurlar konur. Mezar içindekiler dışarı çıkar. Üzerine sıra ile toprak atılır. Cenazeye katılanların hepsinin toprak atması için üçer kürek atarlar. Sonra mezarın üzeri düzlenir. Geçici mezar tahtası konulur. Ölenin yakınları üzerine su dökerler. Ellerindeki kap ile bir kerede suyu dökmeleri istenir. Üzerine çiçek konulur.

Sonra dede, veya mürebbi Türkçe duasını okur. Getirilen çörekler önce mezar kazanlara verilir. Sonra diğer gelenlere dağıtılır. Son zamanlarda çöreğin yerini şeker, lokum, bisküvi almaya başlamıştır.

Akşam olunca ölgülü yerine gelinir. Her gelen bir kap yemek getirir. O akşam cenaze evinde yemek pişmez. Bazı Tahtacı yerleşim yerlerinde o akşam horoz kesilip, getirilen yemekler ile birlikte gelenlere verilir.

Üçüncü, yedinci günlerinde çörek çekilir. Sıkma ve börek yapılır. On ikinci gün horoz kesilir. Yemek verilir. 39 gün dar’da bekleyen can için , kırkıncı gün koyun vb. kurban kesilir. Yemekler yapılır. Çevredekiler gelirler. Dede veya mürebbi yanında musahipli canlar ile birlikte kesilen horoz getirilir. Dede sofra hayırlısı verir. Yemekler yenir. Sonra Şahatay, Kul Himmet ve Pir Sultan Abdal’dan üç nefes okununur. Dede hayırlı duası verir. Can Dardan indirilir. Ölenin eşi dede’nin önüne gelir. Bakır bir kap getirir. Niyaz eder. Oradaki dede, mürebbi, musahipli canların elini öper. Sonra diğer gelenleri gezer. Onlarda onun elini öperler. Sofra hayırlısı verilir.

Ölen erkek musahipli ise, onun musahipleri kadına sahip çıkarlar. Kadın cem lere katılır. Ancak, musahiplik lokması yiyemez. Ölen kadın ise, erkek cem’lere katılır. Ancak lokma yiyemez. Erkek başkası ile evlenir ise, diğer musahipleri ile musahip sayılır. Kadın tekrar evlenir ise; evlendiği erkeğin musahipleri ile musahip sayılır.

Celal Necati Üçyıldız
celalucyildiz@hotmail.com

Kaynakça : 1. Taki Özcan Dede, Göksu Beldesi Köprübaşı Mah. Mut.
2. Mustafa Ak, Yazalanı( Mut) Cem evi Mürebbisi.
3. Felteş Dede’(Ahmet Duman) ın TRT arşivindeki 12 dakikalık söyleşisinden.

Ben ömrümce muhalif yaşadım. Devletçe de menfi bi "tip" sayıldım. Onun için kan gurubum rh negatif

Kanayan, özlemdir, kabuk tutmayan. Kanayan, inattır. Bir içim sigara dumanında asılı, soluksuz inattır. Kanayan, kanattır. Doruklarda, alıcı kuşunda gergef olmuş kanattır. Ve dahi kavlimiz, kavlimiz duman mavisinde, kavlimiz kanat gergefinde nakışlıdır. Ki söylenen henüz söylenmemiştir. Ki dinlenen henüz dinlenmemiştir. Söylenmelidir. Dinlenmelidir. Dillenmelidir
Melih PEKDEMİR
Anne Bak Kral Çıplak
Çopur isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 3 Users Say Thank You to Çopur For This Useful Post:
*Elif* (09-29-2010), esonto58 (09-29-2010), İşcanbaba (09-29-2010)

Alt 09-29-2010, 18:16   #2
İşcanbaba
Can
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

İşcanbaba - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Yas: 49
Üye No: 134
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi : İşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud of
İletişim

İlginc bir ritüel,
Belki bu yazıma yanıt vermeyecek ilgili kişi,
Kafamaa takıldı,

Alinti:
Kötü ruhların üzerinden geçmemesi için bu beklemeler yapılır. Sazandarlar gelirler, yakımcılar gelir. Önce Kul Himmet, Şahatay ve Pir Sultan Abdal’dan nefesler okunur.( en az üç nefes) Sonra yakımcılar saz eşliğinde ağıtlar yakarlar. (Felteş Dede – Ahmet Duman’ın ölü başında söylediği :
KÖTÜ ruh,
rUHLAR İYİ ve kötü olarak ayrılıyor mu?
Bizde farklıdır,
Cenazenin yanına erkekler girmez,

Alinti:
.ilk olarak dede veya mürebbi Türkçe olarak cenaze ritüeli yaptırır
cenaze ritüeli derken ne kast edilmekte,
mesela bu kişi toprağa verilirken, sır'larnırken, o toplumla RIZALAŞTIRILMAZ mı?
Helallik alınmaz mı?

islami terim olan CENAZE NAMAZI mı? kast edilen ,RİTÜEL

Alinti:
Ölen erkek musahipli ise, onun musahipleri kadına sahip çıkarlar. Kadın cem lere katılır. Ancak, musahiplik lokması yiyemez. Ölen kadın ise, erkek cem’lere katılır. Ancak lokma yiyemez. Erkek başkası ile evlenir ise, diğer musahipleri ile musahip sayılır. Kadın tekrar evlenir ise; evlendiği erkeğin musahipleri ile musahip sayılır.
Bunlara tamam amma, Bunlar musahip sayılıyorlarsa niye LOKMA yemiyorlar, gerekce nedir,
Musahiplilerin lokma yememesinin gerekcesi nedir? Anlamadım,

Ve Bu hakka yürüyenlerden musahipli olanları için DAR KURBANI veya CEMİ yapılmıormu, bu uygulama yok mu? bunuda öğrenmek isterim.

2 Temmz Sivas yangını günümüzün KERBELA sıdır, Bu günde de yanar yüreğim, gülesim gelmez, içesim gelmez, matemdir her anım. Matemdir.

Dinimiz sevgi
Kabemiz insan

Iscanim ne oldum deme
Siirin hakkini yeme
Kafiye yok gitmis güme
Kim neyi bilir bilinmez
İşcanbaba isimli Üye suanda  online konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 3 Users Say Thank You to İşcanbaba For This Useful Post:
*Elif* (09-29-2010), Çopur (09-30-2010), esonto58 (09-29-2010)
Alt 09-29-2010, 23:21   #3
eyelpi
Yeni Üye
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 1860
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 0
REP Puanı : 10
REP Seviyesi : eyelpi is on a distinguished road
İletişim

anlatılanlar doğru fakat biz tahtacılar ölüleri kefenleyip defnetmeyiz yıkandıktan sonra yeni kıyafetler alınır giydirilir,çiçek kokuları sürülür öyle uğurlarız yine toroslaeda yaşayan tahtacılarda cenaze beklenirken erkek kadın herkez orda bulunabilir

Konu eyelpi tarafindan (09-29-2010 Saat 23:28 ) değistirilmistir..
eyelpi isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 3 Users Say Thank You to eyelpi For This Useful Post:
Çopur (09-30-2010), Tahtacı35 (09-17-2011), İşcanbaba (09-30-2010)
Alt 09-30-2010, 12:35   #4
İşcanbaba
Can
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

İşcanbaba - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Yas: 49
Üye No: 134
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi : İşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud of
İletişim

Alinti:
eyelpi Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
anlatılanlar doğru fakat biz tahtacılar ölüleri kefenleyip defnetmeyiz yıkandıktan sonra yeni kıyafetler alınır giydirilir,çiçek kokuları sürülür öyle uğurlarız yine toroslaeda yaşayan tahtacılarda cenaze beklenirken erkek kadın herkez orda bulunabilir
Sevgili eyepli,
Bende öyle defnedildiğini (sırlandığını) biliyordum, burda kefenleniyor denilince şüpheye düştüm, yazmadım, Kefenleme, hakim olan inancın ürünü,
Peki can, benim diğer konulardaki sorularıma yanıt verebilecekmisin, bilgin dahilinde,

1-Eşi hakka yürüyen can niye LOKMA yiyemez cem de
2-Sizde Hakka yürüyen Musahipli can için DAR KURBANI ,cemi yapılıyormu
3- Cenaze ritüeli derken ne kast ediliyor, Neler yapılıyor,
İşcanbaba isimli Üye suanda  online konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following User Says Thank You to İşcanbaba For This Useful Post:
Çopur (09-30-2010)

Bookmarks

Etiketler
gelenekleri, hakand#8217a, toroslarda, yürüme

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir)

Seçenekler
Stil