![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevi Ozanları, Deyişler Alevi ozanlarına dair paylaşımların yapılabileceği alan. Deyiş, Deyişler. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Can |
Turabi Baba Yasantisi hakkinda elde yeterli bilgi yoksa da; 1849'da Haci Bektas Tekkesi postunda oturdugunu ve 1868 yilinda öldügünü gösteren belgeler vardir. Bir siirinde asil adinin Ali oldugunu söyler: Mahlasim derler Türabi, namim el- hac Ali. Dogdugu yerde kesinlikle bilinmiyor. Kimi kaynaklar Ankara'li, Yanya'li ve Koniçeli oldugunu belirtiyorlarsa da, ayni mahlas ile yazan birkaç ozanin bulundugu saniliyor. Divani basilmistir (1294/1878). Divandaki siirlerin çogu aruzla yazilmistir. Heceyle olanlar da halk gelenegi islenmistir; divan edebiyati örnekleri pek basarili degil. Kosuk düzeni acemicedir. Yine de Türabi, Bektasilerin degerli ozanlarindandir. Daha çok divan sairi Fuzuli'nin etkisinde kalmistir. (C. Öztelli ). On dokuzuncu yüzyilda yasamis bir Bektasi ozani olarak bilinen Türabi bir Bektasi ulusu Yanbolu'lu Haci Türabi Dede-Baba olarak taninir. Çorum'lu Seyyid Hasan Hüsnü Dede- Baba'nin 1849'da ölümü üzerine, Haci Bektas dergahi postuna oturur. 19 yil mesihat ettikten sonra, 1868'de ölür. Haci Bektas türbesinin girisinde sol yanda bulunan tümsek üzerinde gömülüdür. Bektasi tarikatinda Türabi mahlasli yedi ozan gelip geçmistir. Fatih dönemi erenlerinden Türabi Baba, sonra Afyon'lu Türabi Baba, on dokuzuncu yüzyilda yasamis ve Koniça'da gömülü bulunan Yanya'li Türabi Baba, yirminci yüzyilda yasayan Kumluca'li Türabi Baba, Girit'li Mustafa Türabi Baba, Süleyman Türabi Baba ve Kula'li Mehmet Türabi Baba. (T. Koca) Prof. M. Fuat Köprülü, Ikdam gazetesinde yayinlanan bir yazisinda; Türabi mahlasli siirlerin, hangi Türabi'ye ait olabilecegini belirleyememis. Ankara'li bir Türabi'den söz etmistir. Sadettin Nüzhet Ergun, Üniversite kitapligi memuru Sabri beyden su bilgiyi aktardigini yazar. Nereli oldugu bilinmeyen ve yasam hikayesi hakkinda bilgimiz olmayan Türabi'ye ait Üniversite kitapliginda bir divan bulunmaktadir. Bu divanin 240. sayfasinda kendisinin Pir evi dedikleri Kirsehir dergahinin Babasi iken, 1868'de öldügü yazilidir. Bu divan yaklasik 2800 beyitten olusmaktadir. Içinde: 1 Münacaat, 331 gazel, 1 Tarih, 1 Naat, 2 Mersiye, 1 Sakiname, 3 Terciibend ve terkibibend, 5 Müseddes. 5 Muhammes, 20 Murabba, 23 Kosma bulunmaktadir. Bu divan harf sirasina göre dizilmistir. Türabi, Kul Turab, Turab mahlaslarini kullanir. Nerede ve ne zaman dogdugu, kimin oglu oldugu ve yasami konusunda bilgi yok. Abdülbaki Gölpinarli Yanbolu'lu oldugunu belirtiyorsa da kaynak göstermiyor (AleviBektasi Nefesleri, s: 19 ). Haci Bektastaki Pir evinde postnisin oldugu (1849-1850) ve orada öldügü biliniyor. Atilla Özkirimli Alevilik- Bektasilik Edebiyati adli yapitinda; Halk sairleri arasinda büyük bir ün kazanmis olan Türabi, daha çok aruzla ve divan gelenegine bagli siirler yazmistir. Fuzuli'yi izlemeye çalisan bu tür siirlerinin disinda heyecanla yazdigi nefesler, Bektasi edebiyatinin ortak özelliklerini tasir. 1868 yilinda vefat ettigi biliniyor. Divaninin eksik bir basimi yapildi (1877) diyor. Çankiri'li Asik Ali Riza bir siirinde ondan sevgi ve saygiyla söz eder. Ali Riza enginlerden enginim Sermayem yok ama gayet zenginim Haci Türabi'den elim var benim Türab ol ey gönül engine gel gel Acaba bu Türabi Çankiri yakinlarinda türbesi bulunan Türabi mi? Rahmetli Turgut Koca Türabi hakkinda ayrica su açiklamayi da yapar: "Amerikan dergahinin babasi olan Recep Ferdi Baba'nin bana yolladigi (Islam Tasavvufu ve Bektasilik) adindaki Arnavutça kitabinda, Türabi mahlasli siirlerin yazarini, Haci Bektas postnisini Haci Ali Türabi olarak göstermektedir. Bektasilik geleneginde de bu böyledir. Simdi, Sadeddin Nüzhet Ergun'un, Sabri beyin ve Recep Ferdi Baba'nin belirledigi bu olguya biz de katilir, Türabi mahlasli nefesleri yazan sairin, Yanbolu'lu Haci Ali Türabi Baba oldugunu rahatlikla söyleyebiliriz. Haci Ali Türabi Baba'nin bir divani da Ankara Kütüphanesindedir. Al 3/26 numarada kayitlidir. Yine Ali Emiri kitaplari arasinda 656 numarali dergide iki destani vardir.'' Siirlerinde akici, sicak, çekici, duru ve yalin bir dil kullanmistir. Tarikatin tüm güzellikleriyle, inceliklerini büyük bir basari ve ustalikla siirlerine yansitmistir. Din disi sevgiyi bazi siirlerinde derinlemesine ve vurgulayarak islemistir. Hz. Ali ve ehlibeytine duydugu derin sevgi ve bagliligi her an dile getirmeyi bilmis, Haci Bektas Veli'nin ulu ve yetkin kisiliginden saygiyla ve husu içinde söz etmistir. Tüm siirleri toplanip yayinlanmistir. Aruz ve hece ölçülerini kullanmistir. Siirlerinden kendisini her yönden yetistirdigi, derin bilgi sahibi oldugu, yasama iyimser ve umut dolu bir anlayisla baktigi, Bektasi felsefesini tüm incelikleriyle yasayip uyguladigi anlasilmaktadir. Türabi haline sükreyle herdem Riza-yi Hak gözet olagör ebsem Surette zillette görünürse adem Manada, Huda'da nimet bizimdir
ELİNE BELİNE DİLİNE SAHİP OL!!!
DERSİME SEFER OLUR; ZAFER OLMAZ (Seyit Rıza) |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Kul Seyyid For This Useful Post: | DoğAcAn (02-12-2010) |
|
|
#2 |
|
Can Bulunduğu yer: Bajarî Sînemil
Üye No: 17
Thanked 6016 Times in 2689 Posts REP Gücü : 27
REP Puanı : 542
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dedim dilber senin aslin nereli
Konya tarafinda Bor dedi bana Dedim askin ile sinem bereli Dermani bulunmaz çor dedi bana Dedim zülfün eyle boynuma zencir Dedi var yikil git hey ihtiyar pir Dedim talim edip ol sen muabbir Bir rüya görmüsüm yor dedi bana Dedim ruhun ahmer yoksa al midir Dedi servi kaddim hub nihal midir Dedim sirin lebin söyle bal midir Sirin degil biraz sor dedi bana Dedim bir busecik in'am edip ver Dedi hisma gelip bu herif ne der Dedim hem yanimda birdir simü zer Dervis fakir sefil hor dedi bana Dedim kemendimdir giyusu telin Dedi Türabi çek sen benden elin Dedim seyreyleyim gerdanda halin Iste gözün görmez kör dedi bana |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Kul Seyyid For This Useful Post: | DoğAcAn (02-12-2010) |
|
|
#3 |
|
REP Seviyesi :
Seyid Ali Sultan himmet eyledi
Açildi meydana çirag uyandi Münkirlerin özü gözü baglandi Sulesinden Sersem Ali Baba'nin Tasti Kevseri bol Kizil Deliden Kanmistir asiklar Kalubeliden Harici sasirdi darbi Ali'den Dehsetinden Sersem Ali Baba'nin Mümine ezelden verildi murat Gerçek asik olanlarin gönlü sat Sultanin elinden Yezitler feryat Dehsetinden Sersem Ali Baba'nin Zahide sen söyle gezme bihaber Riya kaplamistir seni serteser Bülbüllerin zar ü efgani biter Dehsetinden Sersem Ali Baba'nin Sadhezar Yezid'e olsun lanetler Müminlere daim olsun rahmetler Türabi' ye in'am olsun himmetler Dehsetinden Sersem Ali Baba'nin Konu Kul Seyyid tarafindan (07-25-2008 Saat 07:31 ) değistirilmistir.. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
REP Seviyesi :
Erenler serveri gerçekler piri
Hünkar Haci Bektas erleriyiz biz Balim Sultan Abdal Musa sahimiz Seyid Ali Sultan gülleriyiz biz Kaygusuz Sultan'dir bir serdarimiz Kara donlu candir türbedarimiz Kanber Ali Sultan sehsüvarimiz Necef deryasinin güheriyiz biz Sari Ismail Hacim Sultan ulumuz Sah-i Horasan'a çikar yolumuz Muhammed Ali'den kokar gülümüz On iki tarikatin serveriyiz biz Türabi üçlerin birisi oldu Yedilerle kirklar meclise güldü Horasan erleri azmedip geldi Muhammed Ali'nin kullariyiz biz |
|
|
|
|
|
#5 |
|
REP Seviyesi :
Salma dil gemisin engine asik
Erenler askina payan bulunmaz Her yerde kesfetme sakin hakayik Ani fehmeyliyen bir can bulunmaz Arifin halini tarif ne hacet Efsane sözlerden eyle feragat Kande göster bana sahip keramet Ali çoktur Sahimerdan bulunmaz Muhtefi oldular alemde erler Kiymetsiz olmustur ilmü hünerler Her kime sorarsan arifiz derler Benden özge baktim nadan bulunmaz Türabi cihanda olduk serseri Fehmeden kalmamis dürrü gevheri Kimsenin kimseden yoktur haberi Böyle acaip seyran bulunmaz |
|
|
|
|
|
#6 |
|
REP Seviyesi :
Bir sah ki hükmünde olmazsa muhkem
Dagitir askeri han üste gider Isinin tedbirin bilmeyen adem Sasinr tedbiri yan üste gider Hakikatsiz adem ne bilir kiymet Derati devlette bulunmaz kudret Bir mert ki namerde ederse hürmet Zayi olur emek, nan üste gider Varip boyun egme namert payine Mevla gazap eder kalbi haine Akilli Türabi uyma laine Sasirtir tedbirin can üste gider |
|
|
|
|
|
#7 |
|
REP Seviyesi :
Adem, huri su dünyaya gelmeden
Muhammed Ali'nin nurun gördün mü Hak nasibin almis kudret eliyle Hünkar Haci Bektas Piri gördün mü Su dünyayi hamur edip yuguran Dokuz baba dört anayi doguran Hitabi Elestte bize çagiran Can içinde canan yari gördün mü Gel gidelim Seyit Ali izine Yüz sürelim ayaginin tozuna Kirklar meydaninda pir niyazina Dara Mansur olan eri gördün mü Men'aref sirrina sirdas kandedir Senden sana yakin yoldas kandedir Yol gösteren sana kardas kandedir Ol sahi alamet Çari gördün mü Türabi Baba'nin dilde imani On iki imam on yedidir erkani Mihrabü minberde Seb'ulmesani Cemalinde pirin vari gördün mü |
|
|
|
|
|
#8 |
|
REP Seviyesi :
Gel gönül gidelim ask ellerine
Maksudun yar ise bir tane yeter Fikreyle kildigin amellerine Heva-yi çerh ile efsane yeter Meyl-i dünya için gel olma bed-nam Kim aldi felekten muradinca kam Ölüm var mi yok mu ahir-i encam Vakit geçirmege virane yeter Beyhude islerin terkeyle mutlak Küllü men aleyha fan dedi Hak Cihan baki degil hikmetine bak Bu bir söz arife bahane yeter Türabi sen özün payimal eyle Hak yolunda yüzün payimal eyle Su fani dünyada bir hayal eyle Geçen geçti gelen nisane yeter |
|
|
|
|
|
#9 |
|
REP Seviyesi :
Sah-i Merdanin kullari
Haci Bektas'in gülleri Ilm- i ledün bülbülleri Kemer beste miyan beste Gül destedir Bektasiler Her seher açilir meydan Sürerler ayn-i cem erkan Ta ezel ahdiyle peyman Kemer beste miyan beste Gül destedir Bektasiler Elif okurlar ötürü Pazar ederler götürü Yaradan Haktan ötürü Kemer beste miyan beste Gül destedir Bektasiler Sekahüm Rabbihüm derler Seraben tahur içerler Sir için serden geçerler Kemer beste miyan beste Gül destedir Bektasiler Ask-i Allah kiblegahim Vechullahtir secdegahim Gönlümdedir beytullahim Kemer beste miyan beste Gül destedir Bektasiler Türabi' nin sözü haktir Ister dinle ister bak dur Gönlümde garazim yoktur Kemer beste miyan beste Gül destedir Bektasiler |
|
|
|
|
|
#10 |
|
REP Seviyesi :
Dahil-i bezm-i gürüh-u Naci’yiz ey zahida! Sanma kim biganeyiz Zeynel özbeyilerdeniz |
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|