![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevi Ozanları, Deyişler Alevi ozanlarına dair paylaşımların yapılabileceği alan. Deyiş, Deyişler. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Yeni Üye |
Viranî’nin doğum ve ölüm tarihleriyle ilgili kesin diyebileceğimiz bilgi yoktur. Velayetnâmelerden edinilen bilgilere göre 16. yüzyılın ortalarında Eğriboz Adası’nda doğmuş, 17. yüzyılın başlarında vefat etmiştir. Aynı kaynaklara göre iyi bir eğitim görmüş, Arapça, Farsça bilen güçlü bir mutasavvıf ozandır.
Viranî Balım Sultan'dan el almış; Bir süre Necef-i Eşref de Hz. Ali Türbesi'nde türbedârlık yapmıştır. Bu nedenlerle de kendisine saygın bir yer edinmiştir. Türbedârlık görevinin ardından Anadolu'nun bir çok yerini gezmiş daha sonra da , Balkanlarda Deliorman ve Dobruca'yı dolaşmıştır. O yıllarda Deliorman bölgesinde Demir Baba yaşamaktadır. Demir Baba yüz yaşını aşmış, soy zinciri Peygamber'e kadar ulaşan ulu bir zattır. Virâni onu ziyaret ederek Baba'lık için icâzet ister. Demir Baba biraz nasihat ettikten sonra, Virâni'ye icazet verir. Viranî, oradan Otman Baba Sultan'ı ziyaret etmek için yola çıkar. Sabahleyin Karlıova'da Hafız Zâde Türbesi'ne gelir. O gün öğleden sonra Virâni Baba’nın ömrü orada tükenir. Cenazesi avlu kapısının önüne defnedilir. Viranî aruz vezniyle de şiirler yazmıştır. Ancak hece ölçüsüyle yazdığı şiirleri halk arasında daha yaygındır. " Viranî Baba Divanı'' ve '' Viranî Baba Risalesi'' adlı basılmış eserleri günümüze kadar gelmiştir. - 1 - Nedir ey gaziler benim yandığım Haldan bilmez yâr elinden dertliyim Bu aşkın ateşi yaktı sinemi Pervaneyim nar elinden dertliyim Gafletten uyandım gözümü açtım Aşkın küresinde kaynadım piştim Yavru şahan gibi tuzağa düştüm Kurtulamam tor elinden dertliyim Bin bir niyaz ettin eğledin beni Bir kadim ikrara bağladın beni Gül diye dikene dağladın beni Kokulatmaz hâr elinden dertliyim Çıktım şu âlemi seyran etmeye İkrar verdim bu ikrarı gütmeye İndim bedestana pazar etmeye Şenliği yok şar elinden dertliyim Virâni'yem çekem yârin kahrını Doldur ver içeyim aşkın zehrini Muhabbete saldım gönül bahrını Geçti ömür zâr elinden dertliyim - 2 - İstemem alemde gayrı meyvayı Tadına doyulmaz balımdır Ali İstemem verseler türlü eşyayı Kokmazam sünbülü gülümdür Ali Ali'mdir kadehim Ali'mdir şişe Ali'm sahralarda morlu menekşe Ali'm dolu yedi iklim dört köşe Ali'm saki Kevser dolumdur Ali Ali vahid şah-ı Resul kibriya İmam Hasan Hüseyn Şah-ı Kerbela İmam Zeynel-Aba ol sahib-liva Büküldü kametim dalımdır Ali Muhammed Bakır'dır tendeki canım Ca'ferüs - Sadık'tır dinim imanım Musa-i Kazım'dır derde dermanım Varlığım kalmadı malımdır Ali Aliyyür - Rıza'dır Şah-ı Horasan Taki ile Naki gösterdi burhan Hasanül-Askeri mah-ı dırahşan Yokladım talihim falımdır Ali Muhammed Mehdi'dir sahibüz-zaman On iki İmam'a kul oldum heman Ma'sum-ı pakândır envar-ı cihan Esrar-ı Hüda'ya alemdir Ali Viranî'yem düştüm şimdi derdine Vücudum gark oldu çile bendine Gönül sormaz oldu kendi kendine Söyler dehanımda dilimdir Ali - 3 - Erişti Fazl-ı Yezdân'ın bize feyz-î kemâlinden Serâser nura gark oldu cemi âlem cemâlinden Götürdü zulmetin gözden göründü zahir-î batın Hicabın ref edebilmez görün cahil cühalinden Erenler zatına zatın mübeddel eyleyen âşık Keser ol nefs ile şehvet geçer mülk ile mâlinden Viranî âl ü evladın hakikat bendesi odur Koyup atlası dibâya giyindi köhne şâlinden |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Can
Üye No: 1897
Thanked 4944 Times in 3416 Posts REP Gücü : 42
REP Puanı : 554
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dilinde canan olubdur
Dilinde canan olubdur Sücudum sacidim insan olubdur Vücudum şehrine Şahı-muhakkak Bilin ki fazl-ı Hak Yezdan olubdur Gönül didara karşı ol sebebden Ayrılmaz Vallahi hayran olubdur Virani dervişe lütfetti Haydar Erişti üçlere Selman olubdur. Gel Dilber Ağlatma Beni Şah-I Merdan Aşkına Dü Cihanın Ranimasi Şii Yezdan Aşkına Şahım Hasan Pir Hüseyin Kerbela Meydan İçin Lütfedip Bağışla Cürmüm Ali Süphan Aşkına İmam Zeynel Abidin'in Abina Umdumusa Arayıp Özünde Bakiri Buldunusa Ceddin Evlad-I Muhammet Cafer'i Bildin İse Rahme Gel Ol Şah-I Merdan Ali Ümran Aşkına Seyit Musa'yı Kazım'dır Ehl-İ Beytin Serveri Cani Aşkı Nuş Edenler Müpteladır Ekseri Sahi Şehidi Horasan İmam Rıza'dan Beri Müptelayı Merhamet Kıl Kalb-İ Viran Aşkına Ey Virani Çıkma Yoldan Doğru Raha Gel Beri Muhabbet Şevkat Senindir Ey Hasan-Ül Askeri Evliyalar Serfirazi Haci Bektaş-ı Veli Sen Ganisin Ver Muradı Devri Mihtan Aşkına
böyle garip düştüğüme bakma
böyle mahzun durduğuma... varsın ateşin suskunlukla beslensin benim de yüreğim gençliğini almış yanına yürür başı dik.. ______içinden geldiği gibi yaşamalısın "herşeyi".. KıZıL DeLi
|
|
|
|
| The Following User Says Thank You to DoğAcAn For This Useful Post: | Çopur (12-15-2009) |
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|
Sponsored links
|
|||||||||
![]() |
|||||||||