![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevi Kültürü Alevilik kültürüne dair paylaşımların yapılacağı alan. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Hakka Yürüdü |
Arkadaşlar...
Yakın zamanda ortaya çıkan alevilik-islamdışı çalışmaları,özellikle yedi-ulu dediğimiz ozanların deyişleri göz önüne alınarak, bize sunulmaktadır.Ancak; bu deyişlerdeki bütün dörtlükler bize sunulmamakta,sadece bi kaç dörtlükleri ele alınmaktadır.Elime geçen deyişlere beraber bakalım; Hatayi deyişleri....; AÇILDI CENNET KAPISI Açıldı cennet kapısı Girebilirsen gel beri Kıldan incedir köprüsü Geçebilirsen gel beri Can melek canıdır Ten Süleyman tenidir Suyum arslan kanıdır İçebilirsen gel beri Bahçelerin gülüyüm Ayn-ı cem bülbülüyüm Kırk kapı kilidiyim Açabilirsen gel beri Hatayi'm eyder heman Dağı bürüdü duman İşte İncil ü Kur'an Seçebilirsen gel beri .......... Sufi mezhebimin nesin sorarsın Biz Muhammed Ali diyenlerdeniz Gözlüye gizli yok ya sen ne dersin Biz Muhammed Ali diyenlerdeniz Eğnimize kırmızılar giyeriz Halimizce her manadan duyarız Katarda İmam Cafer'e uyarız Biz Muhammed Ali diyenlerdeniz Her kimin ki çerağını Hak yakar Mümin olanları katara çeker Aslımız On İki İmama çıkar Biz Muhammed Ali diyenlerdeniz Biz tüccar değiliz alıp satmayız Erkan gözetiriz yoldan sapmayız Gönlümüz ganidir kibir tutmayız Biz Muhammed Ali Diyenlerdeniz Muhammed Ali'dir kırkların başı Uralım Yezid'e laneti taşı Hünkar Hacı Bektaş Veli'dir eşi Biz Muhammed Ali diyenlerdeniz Baharda açılır gonca gülümüz Ol dergaha doğru gider yolumuz On İki İmam ismin okur dilimiz Biz Muhammed Ali diyenlerdeniz Şah Hatayi'm eydür Muhammed Ali Onlardan öğrendik erkanı olu Ali Muhammed'dir Muhammed Ali Biz Muhammed Ali diyenlerdeniz ........................... Benim Pir'im Şah-ı Merdan Ali'dir Sefiller destini tutan Ali'dir Kopardı hayberin kapısın kırdı Kaldırıp arşumana atan Ali'dir Haydar haydar Piri'm Ali'dir Şah Hatay'ım Ali'm mansur darında Hü deyi cebrail serim yardıran Üç yüz yıldan sonra nergiz getiren Nergizi selmana sunan Ali'dir Haydar haydar Pir'im Ali'dir ............ Yemen ellerinden beri gelirken Turnalar Ali'yi görmediniz mi Yer gök inileyip zarı kılırken Turnalar Ali'yi görmediniz mi Şahım Hayber kalesını yıkarken Nice Yezit helak oldu bakarken Muhammed Mirac'a ol dem çıkarken Turnalar Ali'yi görmediniz mi Kim gördü deryada balık izini Eğildi ol öptü kabrin tozunu İşidin Ali'nin hop avazını Turnalar Ali'yi görmediniz mi Havanın yüzünde sema tutarken Kevser şerbetinden içip kanarken Muhammed'in gül reyhanın saçarken Turnalar Ali'yi görmediniz mi Şah Hatayi edermiş bir gedayı Dilim zikreyledi gani Mevla'yı On İki İmamı nesli Abayı Turnalar Ali'yi görmediniz mi Evet arkadaşlar;Kırmızı yazılı kelimelere bakın... Muhammed, Ali, Cennet, 12 imam,Nesli aba(ehlibeyt),yemen elleri, yezit, Hayber kalesi, Miraç, Selman (selman-ı farisi), incil ü Kuran, Kıldan ince köprü...vs. Şah hatayiden sadece birkaç deyişti bunlar.Gelelim soruna; Yedi uluların deyişlerinde adı geçen isimlerin,islamla bir ilgisi olmadığını buna bağlı olarakta aleviliğinde islamla bi ilgisi olmadığını söylemekteler.Özelliklede H.z. Ali'nin...Buyrun siz yorumlayın....Bu arada; cennet kelimeside geçiyo,bunada dikkat edin.Alevilikte Cennet-cehennem yoktur diyenler bunuda açıklasın lütfen... Genç Abdal'danda bikaç nefes sunayım; Dergâhına geldim niyaz eyledim Medet Allah yâ Muhammed yâ Ali Aşkın kitabından ağaz eyledim Medet Allah yâ Muhammed yâ Ali Nideyim sefayı zevki dünyada Budur muradımız indi Hüda’da Yarın mahşer günü koyma cezada Medet Allah yâ Muhammed yâ Ali Mürüvvet kânısın şefaât eyle Dünya âhirette selâmet eyle Kesme himmetini inâyet eyle Medet Allah yâ Muhammed yâ Ali Niyâzım var üstadıma Pir’ime Selâvat eylerim destegirime Katarından didârından ayırma Medet Allah yâ Muhammed yâ Ali GENC ABDAL’ım özüm Hak’ka bağlarım Coşkun sular gibi akar çağlarım Eşiğine yüzüm sürer ağlarım Medet Allah yâ Muhammed yâ Ali .............. Evliyâlar Pir’i Hünkârı sensin Tanrının Arslanı Ali’m gel yetiş Dört kitabın sırrı esrârı sensin Tanrının Arslanı Ali’m gel yetiş Sensin cümle gâibleri bilici Sensin mü’minlere yardım edici Kâmu düşmüşleri elin alıcı Tanrının Arslanı Ali’m gel yetiş Hem Ali’sin hem Veli’sin Hızır’sın Hak emriyle âlemlere nâzırsın İsmin okunduğu yerde hazırsın Tanrının Arslanı Ali’m gel yetiş Bakma isyânıma çoktur günahım Erişti göklere feryâdı âhım Ey benim devletlim mürvetli Şah’ım Tanrının Arslanı Ali’m gel yetiş GENCİ ABDAL okur ilm-i hikmetten Aşkın cuş eyledi bahr-i kudretten Tut elimden kurtar beni zulmetten Tanrının Arslanı Ali’m gel yetiş ............... Fırsat elde iken bir âmel kazan Gül cemâlin bir gün solsa gerektir Zevkine aldanma tapma dünyaya Dünya malı burda kalsa gerektir. Câhil bildiğinden hiç geri kalmaz Bin nasihat etsen bir pula almaz Kişinin ettiği yanına kalmaz Herkes ettiğini bulsa gerektir Yarın Hak’kın divânına varılır Rûz-u mahşer günü sual sorulur Günahın tartarlar mizan kurulur Orda haklı hakkın alsa gerektir Bana böyle geldi Mevlâ’dan hitap Dil tutulur ol dem verilmez cevap Kimine lûtf olur kimine azap Cennet tâmu Hak’tır dolsa gerektir GENC ABDAL’ım Hak’ka yakın olana İtikâdı bütün sâdık olana Hakikatta Hak’ka âşık olana Divanda şefâat olsa gerektir ...Allah-muhammed-ali, Yarın mahşer günü, Dünya ahiret, Tanrının aslanı, Hak emriyle alemlere nazır olan ali, Amel kazanmak, Cennetin dolması, Divanda şefaat, Mahşer günü,günahların tartılması...vs. Kelimelere baktığımız zaman,islamda var olan ve aleviliktede geçen olguları görüyoruz.Bunun yanı sıra erdoğan çınarın örnek verdiği bi dörtlük; Şah-ı Merdan cuşa geldi sırrı aşikar eyledi “Yağmuru yağdıran benim” deyi Ömer’e söyledi Ol dem şimşek yalabıdı Yedi Sema gürledi Hem Sakidir, hem Baki’dir, Nur -Rahman’ım Ali! Diğer ulularında nefeslerini getirebiliriz buraya,eğer isterseniz....Buyrun canlar,aleviliği islamdan ayırabiliyosanız ayırın.... Alevilikte var-islamda yok dedikleri diğer olgularada ayrıca bakacaz... Teşekkürler.... Konu axuçanlar tarafindan (03-11-2009 Saat 14:23 ) değistirilmistir.. |
|
|
|
|
|
#2 | ||||||
|
Can Bizden Biri Bulunduğu yer: Ankara
Yas: 49
Üye No: 134
Thanked 8567 Times in 4034 Posts REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Genc Abdal 7 Ulu Ozandan mı?
Alinti:
İslam,, da İNSAN/TANRI ilişkisi nasıldır, İnsana tanrısal ÖZELLİKLER veririmi? Bu konuda , İSSLAM kaynaklarında bilgiler nedir, Alinti:
Alinti:
Alinti:
Alinti:
Cennet tamu Hak'tır dolsa gerekir derken, yukarıdaki iki beyitle bağı nedir. Alinti:
İslam da "ERKAN" varmı, kim gözetir, İslam da KIRKLAR varmıdır, hangi İSLAM kaynağında KIRKLAR söylemi vardır, Şimdilik aklımıza bunlar takıldı.
2 Temmz Sivas yangını günümüzün KERBELA sıdır, Bu günde de yanar yüreğim, gülesim gelmez, içesim gelmez, matemdir her anım. Matemdir.
Dinimiz sevgi Kabemiz insan Iscanim ne oldum deme Siirin hakkini yeme Kafiye yok gitmis güme Kim neyi bilir bilinmez |
||||||
|
|
|
| The Following User Says Thank You to İşcanbaba For This Useful Post: |
|
|
#3 | |
|
Can Bulunduğu yer: Yaşamın Kıyısında
Yas: 24
Üye No: 390
Thanked 3420 Times in 1882 Posts REP Gücü : 37
REP Puanı : 900
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Alinti:
Şu cümleni yorumlarmısın tekrar bana çok çelişkili geldi 2 cümle ve birbirine zıt. Ayrıca Muhammed ve Cennet islamla alakAlı değildir sözünüde ilk senden duydum. Son olarak yine kopyala yapıştırmı yaptın, yoksa kendinmi yazdın. Yani bu kırmızı alanlar senin düşücelerinden mi ibaret sadece.
sen şimdi cok uzaktasın
aşılmaz dağların arkasında sen şimdi cok yakındasın bir soluk kadar yanı başımda Saklımda sevdan saklımda sevdan saklımda en solumda bir uzak kenti yüreğim yağmalanmışım terk edilmişim yağmursuz nisan gibiyim mavi bir bulut bekler gözlerim Saklımda sevdan saklımda sevdan saklımda en solumda |
|
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Deniz For This Useful Post: |
|
|
#4 | |
|
Hakka Yürüdü Bulunduğu yer: malatya
Yas: 31
Üye No: 840
Thanked 429 Times in 195 Posts REP Gücü : 0
REP Puanı : 304
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() |
Alinti:
Hangi iki cümle??? Deniz; muhammed ve cennetin islamla alakalı olmadığını söylemiyorum.Konunun başındada dediğim gibi;Aleviliği islamdan ayırmaya çalışanların üzerinde durduğu ve bize örnek olarak sundukları nefeslere bakalım dedim.Bu nefeslerde; bizim islamla bi ilgimizin olmadığı bilgisi yatıyomuş.Bende bunu nefeslerde göremediğim için,sizlerle paylaşıp,eğer varsa öyle bi durum bunu sizlerdende duymak istedim. Kopyala-yapıştır derken??? Nefesleri tabiki googleden buldum,ben bunları kafamdan yazacak halim yok herhalde,bu nasıl bi yaklaşım????? KIRMIZI ALANLAR TAMAMEN BENİM DİKKATİMİ ÇEKEN VE BENİM KENDİ İŞARETLEDİĞİM NOKTALARDIR....OK? |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
REP Seviyesi :
İşte sadece senin düşüncen ayrıntılara takılıyorsun. ve gereksiz takıntıların gerçekten. ama dersenki bunlar benim için önemli saygı duyarım bana söylediklerin mantıksız geldi. yine söylüyorum bana. sadece kendi adıma konuşuyorum.
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Yas: 30
Üye No: 14
Thanked 12737 Times in 5996 Posts REP Gücü : 10
REP Puanı : 1264
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Alinti:
yada baska bir pencereden bakmaya calısalım burada, ozanlarımız bazı deyişlerinde takiyye yapmış olabilirlermi, bazı deyişlerinde islamın içinde aleviliği sırlamış olabilirlermi. bbazı ozanlarımızı devlet politikaları gereği aynı mahlasla dublörleri ortaya cıkmış olabilirmi. (pir sultanlar, yunuslar gibi) yedi ulu ozan bir cok kamil pirlerimizin deyişlerinde söylemlerinde gectiğini görmedim (yanıılıyorsam düzeltin) bu yedi ulu ozan sonradan aleviliğe monte edilmiş olabbşilirmi. heleki fuzuli en garip geleni o kac deyişi bilinir , ne yapmıstır anlamıyorum ama pir sultanın yanında ulu sıfatını alabilmiştir. kim oldugu ne olduğu iki ayrı şahsiyet oldugu hatayi için halen tartısılmaktadır. bu işleri cok baite indirgememek gerek diye düşünüyorum. forumuzdada benzer yazılar var gerek esat hocadan vb. veya diğer arastırmacıların ehil insanların fikirlerinden faydalanmak lazım bana göre
Hakk'ı görmek diler isen
Suret-i insana bak Arayıp gezme bu halkı Cismin içre câna bak. Noksani Baba |
|
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Devrim06 For This Useful Post: |
|
|
#7 | |
|
REP Seviyesi :
Alinti:
![]() Sadece senin düşüncen derken? Fikirler,bilgiler insanlardan çıkar deniz hanım.Birileri bi fikir çıkarınca gereksizmi oluyo?O zaman sen hayatın boyunca başkalarının fikirleriyle hareket etmeye mahkumsun ve fikir üretenleride yaşı veya mevkisi dahilinde savunuyosun. ŞAKA GİBİ YA...Arkadaşım,konu hakkında bişeyler biliyosan yaz buraya,yoksa gerekli veya gereksiz şeklinde tabirlerde bulunma.Bu bir ricadır.Amacınız tekrar banlamaksa buyrun banlayın.Benim için hiç dert değil çünkü... |
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
REP Seviyesi :
Alinti:
Evet işcanbaba... Herzamanki gibi sorularıma tekrar sorularla karşılık vermissin...Mümkünse benim sorularıma cevap ver önce.Kırmızı yazılı kelimeler seninde gördüğün gibi uluların nefeslerinde geçiyo.Bunun için bişey yazmamıssın.Eğer bişeyler söylemek istiyosan önce bunalrı yorumla,sonra senin sorulara döneriz. O olgular islamda var olan olgular değilmi???? |
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
REP Seviyesi :
Alinti:
Can; senin yazına sonra dönsek ii olur bence ya.Çünkü konunun başındaki bi kaç şeye açıklama bekliyorum.... |
|
|
|
|
| The Following User Says Thank You to axuçanlar For This Useful Post: | Devrim06 (03-11-2009) |
|
|
#10 | |
|
REP Seviyesi :
Alinti:
Senin fikrine saygı duyuyorum dedim amacım tartışmak değil buradan anlayabilirsin. Çünkü gereksiz bir konu olduğunu düşünüyorum. Yok ben sana konuyla ilgili bir yorum yapsam, senin şu yazdıklarının çok daha fazlasını yorum olarak yazarım sırf gerisini hiç söylemiyorum. Yani seninle sonuç olarak tartışma doğacaktır. Öyle yada böyle değişen birşey olmayacaktır talip efendi. Artık birileri sana saygı duyuyorum kendi düşüncem derken, sende o kişiye saygı duymasını öğrenirsin umarım. çünkü herkes senin gibi olsa????????? konuyla alakalı yine yorumum yok çünkü konu gereksiz bana göre, bu yorumuda sadece söylediklerine istinaden yazdım. İşcanbaba, hakikat ve ben, bakalım sırada kim var. |
|
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|