![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevi Ozanları, Deyişler Alevi ozanlarına dair paylaşımların yapılabileceği alan. Deyiş, Deyişler. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Bizden Biri |
Yaşamına ilişkin bilgiler sınırlı. Doğum yeri bilinmiyor. 13'üncü yüzyılın ortalarına doğru Moğal istilası ve Selçuklu Devleti'nin yıkıldığı dönemde yaşadığı sanılıyor. Bu dönemin sarsıntı ve acıları Yunus'un eserlerinde derin izler bıraktı. Babasının adı İsmail. Medrese eğitimi gördü. Arapça ve Farsça öğrendi. İran ve Yunan mitolojisiyle, tasavvuf tarihini inceledi. Hacı Bektaş ya da Sinan Ata'nın halifesi Taptuk Emre'nin dergahında hizmet etti. Taptuk Emre'nin düşüncelerini yaymak için Anadolu'yu dolaştı. Eskişehir Sarıköy, Manisa Buna ve Emreköy, Erzurum Dutçu Köyü, Isparta Keçiborlu ve Karaman'da adına yapılmış mezarlar var. Ama nerede öldüğü ve gömüldüğü kesin belli değil. Tasavvuf yorumunu benimseyen Yunus Emre'nin keskin bir gözlem gücü, derin bir hoşgörü anlayışı var. Şiirlerini hece ölçüyle yazdı. Ama aruz denemelerine de yer verdi. Hece ölçüseyle yazdığı dörtlüklerin yanısıra yine hece ile beyitler ve gazeller de yazdı. Dili arı Türkçe değil. Yer yer Arapça ve Farsça tamlamalar kullandı. Sağlığında düzenlediği divanı bulunamadı. Günümüzdeki divanları derlemedir. 1904'te birinci, 1924'te ikinci basımları yapılan Divan-ı Aşık Yunus Emre'nin yanısıra Burhan Toprak ve Abdülbaki Gölpınarlı'nın derleyip yayınladığı Yunus Emre divanları var.
Akarsu'yum bir anadan doğmadım
Aşkımdan gayrıya boyun eğmedim Koskocaman şu dünyaya sığmadım Bir fındık içine sığmış gibiyim |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Bizden Biri Bulunduğu yer: Balıkesir
Üye No: 163
Thanked 1393 Times in 571 Posts REP Gücü : 12
REP Puanı : 437
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Girdim aşkın denizine bahrılayın yüzer oldum
Geştediben denizleri Hızır'layın gezer oldum Cemalini gördüm düşte çok aradım yazda kışta Bulamadım dağda taşta denizleri süzer oldum Sordum deniz malikine ırak değil salığına Girdim gönül sınığına gönülleri düzer oldum Viran gönlüm eyledim şar bunculayın şar nerde var Haznesinden aldım gevher dükkan yüzün bozar oldum Ben ol dükkan-dar kuluyum gevherler ile doluyum Dost bağının bülbülüyüm budaktan gül üzer oldum Ol budakta biter iman iman bitse gider güman Dün gün isim budur heman nefsime bir Tatar oldum Canım bu tene gireli nazarım yoktur altına Düştüm ayaklar altına topraklayın tozar oldum Tenim toprak tozar yolca nefsim iltir beni önce Gördüm nefsin burcu yüce kazma aldım kazar oldum Kaza kaza indim yere gördüm nefsin yüzü kara Hümeti yok Peygamber'e bentlerini bozar oldum Bu nefs ile dünya fani bu dünyaya gelen hanı Aldattın ey dünya beni işlerinden bezer oldum Yunus sordu girdi yola kamu gurbetleri bile Kendi ciğerim kanıyla vasf-ı halim yazar oldum |
|
|
|
|
|
#3 |
|
REP Seviyesi :
Aşk bezirganı
Sermaye canı Bahadır gördüm Cana kıyanı Zehi bahadır Can terkin urur Kılıç mı keser Himmet giyeni Kamusun bir gör Kemterin er gör Alu görmegil Palas giyeni Tez çıkarırlar Fevkal'ulaya Bin isa gibi Dünya yakanı Tez indirirler Tahtesseraya Bir karun gibi Dünya kovanı Aşık olanın Nişanı vardır Melamet olur Belli beyanı |
|
|
|
|
|
#4 |
|
REP Seviyesi :
Ey çok kitablar okuyan sen kim tutarsın bana dak
Tâ bilesin sırrı ayan gel ışkdan oku bir sebak Bilmeyesin bed-nâm u nâk sid ola sana hâs u âm Bildün ise ilmi tamâm gel ışkdan okı bir varak Okamagil ilmün yüzin ilme amel gerek yok güzin Aç zahire bâtin gözin âşık maşuk haline bak Bakgıl âşık ne işdedür maşuka ol cünbiş dedür İkisi bir teşvişdedür iki senub olmaz ırak Hırka murid tesbîh u tac virse gerekdür ışka bac Dörtyüz mürîd ü elli hac terk eyledi Abdülrezzak Anun gibi din ulusı hac öpdi çaldı nâkusı Sen dahi bırak nâmusı gel berü büt'ün oda yak Aşık maşuk birür bile ışkdan gelür her söz dile Biçare Yunus ne bile ne kara okudı ne ak... |
|
|
|
|
|
#5 |
|
REP Seviyesi :
Kabe vü Put, iman benim
Çarh vuruban dönen benim Bulut olup havaya ağan Rahmet olup yağan benim Yaz yaratıp yer donatan Gönlümüz evi hanedan Hoşnutum ata anadan Kulluk kadrin bilen benim Yıldırım olup şakıyan Kakıyıp nefsin dokuyan Yer kadasında berkiyen Şol ağılı yılan benim Hamzayı kaftan aşıran Elin ayağın şişiren Gözsüzlerin gözündeki Boz pusarık duman benim Et-ü deri, sünük çatan Hükmeyleyip diri tutan Kurdet beşiğinde yatan Hikmet sütün emen benim Yere göğe bünyad vuran Ayrılmadan kaydim duran Irmaklara göl çağıran Adım Yunus umman benim. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Can Bizden Biri
Üye No: 22
Thanked 2671 Times in 1525 Posts REP Gücü : 23
REP Puanı : 629
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
CANINI IŞK YOLUNA...
canını ışk yoluna virmeyen aşık mıdur cehd eyleyüp ol dosta irmeyen sık mıdur dost sevgüsin gönülde can-ıla berkitmeyen tül-i emel defterin dürmeyen aşık mıdur ıska tanışık sığmaz değme can göğe ağmaz pervane-leyin oda yanmayan aşık mıdur nefs dirliğinden geçüp ışk kadehinden içüp dost ylına irküben turmayan aşık mıdur dün gün riyazet çeküp halvetlerde diz çöküp sohbetlerde baş çatup yanmayan aşık nüdür yunus imdi ol dostun cefasına sabreyle yüreğine ışk okın utmayan aşık mıdur... YUNUS EMRE
...... |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to sâre kâl For This Useful Post: | Arjin Efruz (07-10-2008) |
|
|
#7 |
|
Bizden Biri
Üye No: 158
Thanked 1096 Times in 456 Posts REP Gücü : 13
REP Puanı : 537
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Fakir bir köylüydü Yunus. Açlık başına belaydı. Kıtlık vaktiydi ve her yanı haramiler zaptetmişti. Biçareydi Yunus ve kimse açlıkla terbiye olmasındı. Aç kalan insan haysiyetini yerdi. Haramzade sofralarında neler yenirdi, kim bilir?
Yunus, bütün yıl çalışır çabalardı ama elde yok avuçta yoktu. Hele bu yıl, iyice, perperişan olmuştu. Eyvahlar içindeydi. Ne yapmalı, nerelere gitmeli, derken, buldu gideceği adresi. Hacı Bektaşi Veli’ye gidecek ve buğday isteyecekti. Koskoca Pir, kapısına gelen biçareyi dermansız ve dahi eli boş gönderecek değildi ya. Ve lakin böyle eli boş gitmek ayıp olurdu. Hem ne demişler, boş giden boş döner. Ama götürecek neyi vardı ki? Yoktu hiçbir şeyi. Hediye götürecek denli varsıl olsa, ne işi vardı Pir kapısında? Ama belki de şu alıçlardan götürebilirdi. Öyle ya, yoksulun hediyesi de kendi gibi garip olurdu. Ve biçare Yunus önüne kattığı zayıf sığırının üstüne bir parça alıç koyup, düştü yollara. Yürüdü bir umutla Pir kapısına. Ve varıp dergaha sundu hediyesini, dedi diyeceğini. Dinledi Pir, derman arayan Yunus’un derdini. Ve dedi ki, “... Mademki dermanı bizde ararsın, o halde buğday mı verelim yoksa hakikat mı?” Hakikat karın doyurmaz ki, diye geçirdi aklından Yunus. Hakikat n’apsındı guruldayan midesine? Ve yine buğday istedi bizim Yunus. Pir, biçarenin buğday ısrarına karşı, “İstersen getirdiğin alıcın her tanesine nefs edeyim” deyince, “Sağolasın Pir’im lakin ben buğday isterim” dedi biçare Yunus. Pir nefesi bastırır mı açlığı? O halde neyime gerek, dedi içinden Yunus. Ve Yunus’un guruldayan midesine, Pir’in yüreği cevap verdi bir kez daha: “İstersen her çekirdek tanesine himmet edeyim” İçine bir şüphe düştü. Yoksa buğday vermeyecekler miydi? Tedirginlikle “buğday” dedi Yunus ve başka da bir şey demedi Pir. Yeni bir soru bekleyen Yunus, karşısında soru değil, buğday buldu bu kez. Bir çuval buğdayı alınca Yunus’un oldu sanki dünya. Yükledi buğdayını ve ayrıldı dergâhtan. Önde zayıf sığır, onun üstünde buğdayla dolu çuval ve ardında kendisi, ağır ağır yürüyorlardı. Çuval buğday doluydu ama bu muydu derdinin dermanı? İçinde bir şeyler kıpırdanıyordu. Haramilerin kol gezdiği topraklarda harmanlar kesat değil miydi? Toprak bereketlidir, kendisi çalışkandı gelgelelim her mevsim aç, her sene yoksuldu. Her adım sorular büyüdü, büyüdü ve hatasını anladı Yunus. Çevirdi yaşlı ve zayıf sığırı gerisin geri ve hakikat kapısına dönmeye karar verdi... Ol rivayet böyledir, lakin biçare Yunus’un, Yunus Emre olması böyle mi olmuştur, görmedik. Biz bize anlatılanı nakleden suretiz. Aslımızın derinlerden gelen sesinin yankısıyız. Ve şunu sorarız: Anladığı neydi Yunus’un? Dahası, Yunus’a dair bu rivayeti asırlardan bu yana bize aktaran ve adına halk denilen ozan, bu hikayeyle bize ne söyler? Kara gözlü olduğu kadar, gözü de kara olan bir insan, bu soruya bir şiirle cevap verdi: “... O, ‘Yunusu biçaredir Baştan ayağa yaredir’ Ağu içer su yerine. Fakat bir kere bir derd anlayan düşmesin önlerine VE bir kere vakterişip ‘-Gayrık yeter!..’ Demesinler...” (*) (*) Nazım Hikmet Metin Emre |
|
|
|
| The Following 3 Users Say Thank You to arascan For This Useful Post: |
|
|
#8 |
|
REP Seviyesi :
Evvel benem ahir benem
Canlara can olan benem Azıp yolda kalmışlara Hazır medet eden benem Bir karara tuttum karar Benim sırrıma kim erer Gözsüz beni nerde görer Gönüllere giren benem Kün deminde nazar eden Bir nazarda dünya düzen Kudretinden han döşeyip Aşka bünyad olan benem Düz döşedim bu yerleri Baskı kodum bu dağları Sayvan gerdim bu gökleri Yeri sonra düren benem Halk içinde dirlik düzen Dört kitabı doğru yazan Ak üstüne kara dizen Ol yazdığı Kur'an benem Dost ile birliğe yeten Buyruğu neyise tutan Mülk eyleyip dünya düzen O bahçıvan hemen benem Ben bu yere buyuracak Yeryüzüne gün vuracak Ulu deniz mevc urucak Gemiye yol bulan benem Diller damaklar şaşıran Aşk kazanın taşıran Hamza'yı Kaf'tan aşıran O ağulu yılan benem Yunus değil bunu diyen Kendiliğidir söyleyen Mutlak kâfir inanmayan Evvel ahir zaman benem |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Can Bulunduğu yer: istanbul
Üye No: 2
Thanked 1996 Times in 869 Posts REP Gücü : 13
REP Puanı : 350
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() |
Ben yürürüm yana yana
Aşk boyadı beni kana Ne âkilem ne divane Gel gör beni aşk neyledi Gâh eserim yeller gibi Gâh tozarım yollar gibi Gâh akarım seller gibi Gel gör beni aşk neyledi Akar suların çağlarım Dertli ciğerim dağlarım Şeyhim anuban ağlarım Gel gör beni aşk neyledi Ya elim al kaldır beni Ya vaslına erdir beni Çok ağlattın güldür beni Gel gör beni aşk neyledi Ben yürürüm ilden ile Şeyh anarım dilden dile Gurbette halim kim bile Gel gör beni aşk neyledi Mecnun oluban yürürüm Ol yâri düşte görürüm Uyanıp melûl olurum Gel gör beni aşk neyledi Miskin Yunus biçareyim Baştan ayağa yareyim Dost elinde avareyim Gel gör beni aşk neyledi
NESİMİYEM YÜZÜN BENİ DERİM MEYDANDA MEYDANDA HasaN DAYI [Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...] [Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...] [Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...] ELİNE, BELİNE,
DİLİNE SAHİP OL. |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to HasaN DAYI For This Useful Post: | Arjin Efruz (11-03-2008) |
|
|
#10 | |
|
REP Seviyesi :
Alinti:
Yunus mahlaslı olarak yazan en az yedi ozan olduğu sanılıyor. Miskin Yunus da onlardan biridir ve genellikle Taptuk Emre'nin Yunus'u ile karıştırılır. |
|
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|