![]() |
|
![]() |
|||||||
| Ünsal Öztürk Ünsal Öztürk Makalelerinin Okudugu ve makalelere soru ve yorumların yapılacağı bölüm |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#11 |
|
|
sayın H.alibaba, yanlış anlamayın lütfen, kafama takıldığı için soruyorum.
maniciler hristiyan değillerdir tazinizin yanında; "Alevilik, Maniciliktir" diye çok katı yani kendinden çok emin yargıda bulunmak doğrumudur. bu tezin çürütülme ihtimali yokmuş , yanlış olma ihtiali hiç yokmuş gibi yazmışsınız.
Hakk'ı görmek diler isen
Suret-i insana bak Arayıp gezme bu halkı Cismin içre câna bak. Noksani Baba |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Devrim06 For This Useful Post: |
|
|
#12 | |
|
Bizden Biri
Üye No: 226
Thanked 1056 Times in 399 Posts REP Gücü : 5
REP Puanı : 112
REP Seviyesi :
![]() ![]() |
Alinti:
Manicilik, Aleviliktir tezini çürütmek biraz zor bir iştir. Bu tezi çürütmek Alevi öğretisine bir Mürşit tespitiyle başlamalıdır. Alevilik Mürşitli, Pirli bir Yoldur. Kendiliğinden oluşmuş ne olduğu belli olmayan bir Yol değildir. Bu tezi çürütmek Maniciliğin ne olduğunu öğrenmiş olacak demektir ki, öğrendiğinde zaten Manici olmak zorunda kalacaktır. İlgili bölüme eklemeler yapacağım. Alevilikle, Manicilik arasındaki bağların bir kısmını göreceksin. h-alibaba
Doğru duvar yıkılmaz!
Sen doğru dur eğri belasını bulur. |
|
|
|
|
| The Following User Says Thank You to h-alibaba For This Useful Post: |
|
|
#13 | |
|
Forum Katılımcısı Bulunduğu yer: yok
Yas: 27
Üye No: 311
Thanked 493 Times in 143 Posts REP Gücü : 5
REP Puanı : 222
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() |
Alinti:
Tipki Erdogan Cinar yontemiyle hareket etmekte, zorlama tespitlerde bulunmakta, Cinarin Pavlikanlik ile Alevilik arasinda benzer yonlerden çiktigi gibi sizde Manicilikte Alevilik ile benzer yonlerden çikarak Aleviligi tamamiyla has bir Mani suyuna batirmaktasiniz. Butun Manici kaynaklari karis karis arastirmakta, ama arastirirken sadece Manicilikte Aleviligin içine girebilecek olgulari alarak asla var olamayacak olgulari gormezden gelmektesiniz. Evet, Manicilik saf Hiristiyanlik degildir fakat Zerdust Dualizmi, Babilonya folkloru Budist ahlak ilkeleri ve Hiristiyan unsurlarininda karisimidir diyemiyorsunuz. Alevilik Isikçiliktir soyleminden çikip Maniclik Isikçiliktir diyerek Alevilige bagliyorsunuz fakat Manici Isikçilikta isigin tutsak oldugunu, bu tutsakligi sadece Katharlikta "perfektiler" diye tanimladigimiz Manicilikteyse cinsel iliskiye girme yasagi, evlenme yasagi, mal mulk edinme yasagi olan, et yemeyen, sarap içmeyen ve kesinlikle topraktan uzak duran "seçkinler" tarafindan serbest birakilabildiginden bahsetmiyor, bunada Alevilikte bir kilif bulamiyorsunuz... Fakat ne gariptirki Katharlardaki "Perfektiler" de tipki Manicilikteki Seçilmisler gibi cinsel iliskiye girmez, evlenmez, et yemez, sarap içmez, mal mulk edinmez ve topraktan uzak dururlar. Erdogan Cinarin "Alevi Piri yapamadigi "Perfektileri" siz sadece isim degistirterek "Seçilmisler" seklinde yapmaya çalisiyorsunuz. HEr ne kadar kelimeler farkliysada, yontem ve amaç ayni !! Oysaki sadece bu Manici seçkinlerin toprak fobilerine karsin Asik Veyselin o dilimizden dusmez "Benim sadik yarim kara topraktir" siiri bile Aleviligin Manicilik ile arasindaki buyuk farki gosterebilmekte. Alevilik Pavlikanliktir, Katharliktir vb farkli yol arayislarindan sonra simdide Alevilik Maniciliktir soylemleriyle yeni bir yol arayisina girdiginizi gormekteyim. Bunun yani sira halen Erdogan Cinarin bile bile, seve seve, oldukça bilinçli bir sekilde yapmis oldugu tahrifatlari, kandirmacalari, yaniltmacalari, yanlis yonlendirmeleri yuzeysel geçip derinlemesine elestirmeden agirlikli elestirilerinizi Unsal Ozturke yonlendirmeniz ayri bir konu. Alevilik Pavlikanlik, Bogomillik, Katharlik degildir. Hele Manicilik hiç degildir. Tipki Zerdustluk, Samanistlik, Muslumanlik olmadigi gibi bulabileceginiz herhangi baska bir inancin tekelindede degildir. Aleviligik içrek bir inançtir. Butun içrek inançlar birbirleriyle mutlak deger içinde kuçuklu buyuklu benzerlikler gosterebilir. Bu buyuklu, kuçuklu benzerlikler onlari birbirleri etmedigi gibi, birbirlerinide onlar etmez. Sayet bu yontem kullanilirsa Aleviligi her yone çekebilmek oldukça kolaylasir. Assagidaki siir Ezidilere ait. Okudugumuz vakit ilk goze çarpan Enel Hak, Hakkin Insanda oldugu gibi anlamlar çikar. Edidilerin kurucusu Seyh Adiyy tarafindan yazilmis. Benim bilgim tum varliklari kusatir Benim varligim benden gelir Benim gelisimin nedeni yine benim Zamaninida bilen benim Evrende var olan hersey benim buyrugumdandir Heryer, insanlar otursun oturmasin Ve tum yaratilmislar benim buyrugumdandir ... Yeryuzunun yargici ve yoneteniyim Benim yuceligime tapinir insanlar Bana gelirler operler ayaklarimi Benim gokleri kat kat yayan Baslangiçta haykiran benim Seyh'im ben, benden baska yoktur tapacak... Seyh Adiyy Siirin devamini yazmadim. Merak eden kendi bulur. Ve buldugundaysa sonuna dogru Alevilikten ne kadar ayrildigini farkeder. Cunku Seyh Adiyyin Adaviler olarak kuracagi topluluk zaman akisi içinde Ezidiler olarak degiseceginde karma bir din sekline burunecektir. Ezidilikte tmel itibari ile tipki Alevilik gibi sufistik bir ekol'dur ve Sufiler tarafindan sekillendirilmistir. O halde Alevilik ile Ezidilik arasindaki bu benzerlik Aleviligi Ezidilik edemeyecegi gibi Ezidiligide Alevilik edemez. Yukaridaki siirde Seyh Adiyy butun varliklari kusatan, yeryuzunun yargici ve yoneticisi olan, tapinilmasi gereken kendisidir. Yani insandir. Buna benzer siirlere Alevilikte onlarca ornek verilebilir; Bir ismi Ali’dir bir ismi Allah (Kul Himmet) Bin bir ismi vardır bir ismi Allah (Dervis ALi) Bin bir ismi vardır, bir ismin Hû’dur (Sadik Aga) Men Ali’den başka Tanrı görmedim (Dervis Ali) Kün deyince var eyledi on sekiz bin âlemi (Dervis ALi) Alemi var eden sultan Alidir (Genç Abdal) Ali Rahîm Ali Rahman, Ali göründü gözüme (Hilmi Dede) Evvel Ali yerin göğün binası (Ismail) Okuyan Muhammed yazan Ali’dir (Pir Sultan Abdal) Halk eyleyen Allah’ımız Ali Ali Ali Ali (Virani) Yar ALİ yaradan ALİ can ALİ canan ALİ (Nesimi) Hû der Ali Ali diye (Zeynel Baba) Sen ne dersen de yaradan Allah (Hikmeti) Alim saki Kevser dolumdur Ali (Virani) Alevilik Maniciliktir soylemi Alevilik Pavlikanlik, Bogomillik, Katharliktir soyleminin bir baska ifadesinden baska birsey degildir. Konu karan tarafindan (05-30-2010 Saat 01:22 ) değistirilmistir.. |
|
|
|
|
| The Following 3 Users Say Thank You to karan For This Useful Post: |
|
|
#14 |
|
Bizden Biri
REP Seviyesi :
![]() ![]() |
Sevgili Karan,
Anlaşılan sana cevap vermezsem daha da hırçınlaşacaksın. Ben kimsenin militanı olmadığım gibi Sn. Öztürkün de militanı falan değilim. Böyle saldırgan bir üsluba karşın sana cevap veremem. Ben yazdıklarımla yetinmeye çalışıyorum. Uygun gördüğümü cevaplar, görmediğimi cevaplamam. Bunu yaparken kişinin haklarına riayet ettiğimdendir. Kötü sonuçlar gelebilecek tartışmalardan kaçınırım ki, kimseyi kırmayayım. Sende insanları kırmamak için yazdıklarınla yetinirsen iyi olur sanırım. Sn. Öztürkü eleştirme hakkım vardır. Hiçbir kimseye karşı hırçın, saldırgan ve düşmanca davranışlar içine de giremem. Sn. Öztürkü eleştirince Sn. Çınarı savunmam veya düşman olmam da gerekmiyor. Katharların Alevilikle bağının olmadığını ispat ettiğini söylüyorsun, sana bir iş daha çıktı Maniciliğin Alevilikle bir ilgisi var mı yok mu araştırmak zorunda kaldın. Böylelikle bütün inançları öğrenmiş oluyorsun ve daha sonrada oturup kitabını yazarsın. Ama kitabını yazarken Alevi Yolun Mürşitini ve ilkelerini bilmek zorundasın. Kimdir Mürşit? Yani Yol ve Erkân kurucusu Kimdir? Ayrıca bir soru sormak zorundayım. Benim Manici olmamdan bir sakınca varmıdır? h-alibaba |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to h-alibaba For This Useful Post: | Devrim06 (05-29-2010) |
|
|
#15 | ||
|
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() |
Alinti:
Katharlar Aleviliktir diyenlere gelince, bu tez uzerine tez sahiplerine sordugum sorulara cevap veremedikleri surece, evet tez çurumustur. Alinti:
...Kimileri karanlığa ve aydınlığa ibadet yoluna gitti. Bunlar yalnız aydınlığa ibadet etmek, öbür yanı yitirmek olur; zira bu varlık karanlık ve aydınlıktan ibarettir, ama en uygunu bunların ikisine tapmaktır dediler. Bunun üzerine gezegen veya başka bir ayrım yapmadan mutlak aydınlık ve karanlığa taptılar. Nasıl tecelli ederse etsin, hiçbir ayrım yapmadılar. Aydınlığın adına Yezdan dediler. Karanlığın adına da Ehrimen dediler. Bu zümrenin adıda Seneviyye (dualistler)dir... Sayet dualistlik Alevilik olsaydi neden Sufiler onu tanimlarken Aleviligin temeli olan Vahdeti Vuçutçulardan (kendilerinden) uzak tutarak Alevilik diye degilde "Seneviyye" diye tanimladilar? Dualist (seneviyeci)lere gelince; bunlar Allah'a nefsi açısından tapmışlardır. Çünkü Allah nefsinde zıtları toplamıştır. Hem hakkiyet (yaratan), hem halkiyet (yaratılan) mertebelerini kapsamıştır. İki nitelikle iki hüküm de ortaya çıkmıştır. Dünya ve ahirette iki nitelikle görünmüştür. Hakkiyet hakikatine mensup olan, aydınlık olarak ortaya çıkmıştır. Halkiyet hakikatine mensup olan da karanlık olarak ortaya çıkmıştır. Dualistler iki niteliği, iki itibarı, iki hükmü birleştiren bu özellikten dolayı aydınlık ve karanlığa tapınışlardır. Hangi hükümden ve nasıl istersen, Allah onu ve zıddını zatında toplamaktadır. Konu karan tarafindan (05-30-2010 Saat 01:17 ) değistirilmistir.. |
||
|
|
|
| The Following User Says Thank You to karan For This Useful Post: | İşcanbaba (05-30-2010) |
|
|
#16 |
|
Bizden Biri
REP Seviyesi :
![]() ![]() |
Sevgili Karan,
Mürşit bir tanedir. Alevilikte, Alevi Yol ve Erkân kurucusuna Mürşit denilir. Erdoğan Çınar gibi her alıntı yaptığın ve önemsediğin kişiye Mürşit demektesin. Yok öyle bir şey. Mürşit Yol Kurucusudur. Öğretisi olandır. Bu öğretiyi uygulayanlara da Pir denilir. Alevilik olgusunu halen anlamamakla direnmeni anlayamıyorum. Ya şimdiye kadar Hacı Bektaş Serçeşmedir denildiği gibi onaylayıp işin içinde çıkacaksın. Ya da iddialı olman için bir Müşide varacaksın. Yani Yol Kurucusunu ve öğretisini tespit edeceksin. Bunun dışındaki söylemlerin fazlaca bir anlamı yoktur. h-alibaba |
|
|
|
|
|
#17 |
|
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() |
Maalesef simdiye kadar hiçbir çalisma, dusunce, kaynak, deyis Aleviligin sadece bir kisi tarafindan ilk defa kuruldugu gibi bir fikri bende uyandirmadi. Yani Muhammedin Islami kurdugu gibi Aleviliginde birisi tarafindan kuruldugu fikrini...
Alevi felsefesinin geçmisinin onbinlerce yil gerisinde dayandigini dusunuyorum. Onbinlerce yil oncesine gidemedigim ve varsa oyle bir kurucu bilemedigim içinde boylesi bir seye takilmadim. Fakat siz Maniciligi baz alip Alevilik Maniciliktir diyorsaniz o halde Aleviligin Mursiti "Manidir" gibi bir sonuca çikarsiniz. Fakat orada kalirsiniz. Gordugum kadariyla yazilarimi gormezden geliyor, cevab beklediklerime cevap vermediniz gibi, sorduklarimada yanasmiyorsunuz. HErseyden once Maniciligi degil, Manicilikteki su seçilmislerin ozelliklerini sunmanizi bekliyorum. Yaniliyorsam beni duzeltin. Alevilik Isikçiliktir soyleminden çikip Maniclik Isikçiliktir diyerek Alevilige bagliyorsunuz fakat Manici Isikçilikta isigin tutsak oldugunu, bu tutsakligi sadece Katharlikta "perfektiler" diye tanimladigimiz Manicilikteyse cinsel iliskiye girme yasagi, evlenme yasagi, mal mulk edinme yasagi olan, et yemeyen, sarap içmeyen ve kesinlikle topraktan uzak duran "seçkinler" tarafindan serbest birakilabildiginden bahsetmiyor, bunada Alevilikte bir kilif bulamiyorsunuz... Daha sonra bu konu hakkinda bilgi veren saglam kaynak ver diyorsunuz, verdigimizde yine gormezden geliyorsunuz. Muhim degil. Sevgili okuyucular bu konuya biraz daha açiklik getirmek için Alevi Asiklarinin deyislerini oldugu gibi felsefi gorusleriyle etkileyen Sufileri incelemelisiniz. Ben bunlardan biri olan "El Cilli" hakkinda hizli bir seyler karaladim. El Cillinin Dualistler hakkindaki dusunceleri çok açik ve net. Daha sonra vakit buldukça baska kaynaklarda sunacagim. [Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...] Konu karan tarafindan (05-29-2010 Saat 22:26 ) değistirilmistir.. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Can Bizden Biri Bulunduğu yer: Ankara
Yas: 49
Üye No: 134
Thanked 8353 Times in 3929 Posts REP Gücü : 49
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Sevgili canlar,
konuya bu linkden devam edersek, bir konu bütünlüğü oluşur, [Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]
2 Temmz Sivas yangını günümüzün KERBELA sıdır, Bu günde de yanar yüreğim, gülesim gelmez, içesim gelmez, matemdir her anım. Matemdir.
Dinimiz sevgi Kabemiz insan Iscanim ne oldum deme Siirin hakkini yeme Kafiye yok gitmis güme Kim neyi bilir bilinmez |
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Etiketler |
| alevi, çarpiticilari, duyuru, hesap, için, kitapyayinand#8217dan, tarihi, yurt, zamaniand#8230 |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|
Sponsored links
|
|||||||||
ankara nakliyat palyaço ankara balon ankara tabela ankara balon süsleme ankara palyaço ankara doğum günü ankara |
|||||||||