Genç Aleviler  

ANASAYFA Bugünkü Mesajlar Sohbet & SohbetRadyo
Go Back   Genç Aleviler > Yazarlarımız > Ünsal Öztürk

Ünsal Öztürk Ünsal Öztürk Makalelerinin Okudugu ve makalelere soru ve yorumların yapılacağı bölüm

Reklam Alanı

Bookmark and Share Seçenekler Stil
Alt 12-07-2010, 16:33   #11
Naki
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

Naki - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Yas: 47
Üye No: 2675
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 0
REP Puanı : 8
REP Seviyesi : Naki is an unknown quantity at this point
İletişim

Y O R U M S U Z

Alinti:
Onurcan Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster

Alevi yol önderleri birer Beli'dir.Yani Baal tanrilaridir. Bu siirleri cok yazdim bir dha yazayim.

Evvel ikrar verip beli diyenler,
İkrarı üstünde kaim dursunlar.
Erenler yoluna talip olanlar,
Mihmanın sözünde daim dursunlar.
Pirsultan

Feylim Gıblegahım Muhammet Bakır
Kırkların Bağında Bülbüller Şakır
Cafer-Ü Sadık’a Talibim Şükür
İkrar Verdim İkrar Beli Diyerek
Mahsuni

İçeri girince beli Hak derler
Dışarı çıkınca ikrar yok derler
Sen olmazsan mürşit olan çok derler
Verdiği ikrardan dönüyor talip
Pirsultan

Büryani çağırır eleman aman
Kerbela gülüdür billah bu zaman
Dilde beli deyip gönülde güman
Hak'ka ikrar verdim dese ne fayda
Büryani

Biz de beli dedik nice uluya
İman aldık ikrar verdik veliye
Necef deryasında İmam Ali’ye
Bu deryaya yüzler sürdün mü turnam?
Kul Hüseyin

Kul Nesimi

( … )

Ay( Sin) anlaminda kullanilir. Sina dagi Sin kökü ile alakali olup Ay tanrisini cagristirir. Ay ayni zamanda isigi yansitan ayna vazifesini üstlenmektedir.

Ay-nayi tuttum yüzüme
Ali göründü gözüme.

Buradaki anlatilan, Ay Ali'dir. El dir, Bel'dir, Baal'dir.

Ây-ine tuttum yüzüme, Ali göründü gözüme
Nazar eyledim özüme, Ali göründü gözüme

Âdem Baba Havva ile, Hem Allemel'esmâ ile
Çerhi felek semâ ile, Ali göründü gözüme

Hazreti Nuh Neciyyullah, Hem İbrahim Halilullah
Sinâ'da Kelimullah, Ali göründü gözüme

İsâ'yı Ruhullah oldur, İki âlemde Şah oldur
Müminlere penah oldur, Ali göründü gözüme

Ali evvel Ali âhır, Ali bâtın Ali zâhir
Ali tayyib Ali tahir, Ali göründü gözüme

Ali candır Ali canan, Ali dindir Ali iman
Ali Rahîm Ali Rahman, Ali göründü gözüme

Hilmî gedayi bir kemter, Görür gözüm dilim söyler
Her nereye kılsam nazar, Ali göründü gözüme

Yukaridaki eserde Ay alidir sina dagi kelimesi ile Ay tanrisinin Ali (el)oldugunu isaret ediyor ozan.
(...)

Aleviler yetis ya Ali diyorsa, Yetis ya Ali dedikleri kadim tanri olan Eli dir. Ugarit Suriye'nin liman sehri'dir, Gec hitit caginda yazilan bir siir bulundu orda.

Ayni alevi Bektasilerin Ali'yi yardima cagirdiklari gibi onlarda cagiriyorlar, Ama Ali Olarak degil Eli olarak.

El, Baal, Bel, tanrisi alevi bektasi edebiyatinda Beli olarak yazilip cizilmistir.

Erler kalktı meskenine yürüdü
Herkes o anda yurdunu buldu
Gönüller bir olup semaha girdü
Özünü görene beli dedüler.
Hubyar Abdal

Doksan bin erenler dediler beli
Bindi hake, doğru gösterdi yolu
Kutb-ı alem Hacı Bektaşi Veli
Bunca erenler serefrazı nic'oldu
Nesimi

Anlalamak gerekiyor bu felsefeyi, anlamak cok zor. Zaten herkez anlasa yeryüzü evliya dolardi..
.
Bu kadar anlamsız bir teoriyi "herkez" nasıl anlasın? Neyse ki kendisi anlamış, Hacı Hıdır Yergezen-i Veli Hazretleri (!)...

Not: Evliya, "Veliler" demek.

Konu Naki tarafindan (12-07-2010 Saat 17:00 ) değistirilmistir..
Naki isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
Alt 12-07-2010, 16:48   #12
Naki
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

Alinti:

Gâhi bulut olup göğe ağarsın
Gâhi yağmur olup yere yağarsın
Ay mısın gün müsün gökten doğarsın
Ilgıt ılgıt esen yel Hacı Bektaş
Kul Himmet

Ilgit ilgit esen yel, Baal dir.Yani Firtina tanrisi!!! O ayni zamanda Ay'dir, Gün dür.

Muhammed kimdir demissin;

Not, Muhammed, Isik ve gün demektir.
Yapma Ya!...

Alinti:
Ba'l,Baal, Bel,Bali, Beli, balbal, balaban, balim gibi isimler alevilerin Baal kültünün bir parcasi oldugunun delilidir.
Yine balı tuza katmış...

Alinti:
Simsek caktiran, gök gürleten,yagmuru yagdiran, Firtina tanrisi Baal O Ali'dir, Beli'dir. En son kimlik buldugu kisililerden bir tanesde,Veli'dir.

Firtina Tanrisi Baal. Bize Haci Bektas Veli'yi anmsatiyor.

???

E. Çınar'a kızmak nemiz?...

Ba'al şifalar versin...
The Following User Says Thank You to Naki For This Useful Post:
Hamza Aksüt (12-07-2010)
Alt 12-07-2010, 17:02   #13
Naki
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

Bu arkadaş, tahrifatı "bilerek" yapyor, yazdıklarına kendisi de inanıyor, bunları gerçek sanıyor. O yüzden kötü bir niyeti olmadığını düşünüyorum. Ama birilerinin bunların yanlış olduğunu çıkıp söylemesi gerekiyordu. Ben bunları söylediğim için kendisiyle kişisel bir sorunum olduğunu düşünüyor, tepkimi hazımsızlık sanıyor. Ama önemli değil, varsın o öyle sansın, anlayan anlamıştır ne demek istediğimi. Bu kadarının yeterli olduğunu düşünüyorum. Bundan sonra mecbur kalmadıkça herhangi bir şey yazmayacağım. Kem söz ettiysek affola...

Alinti:
Naki Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster

El, İl, El İlah, Allah, El lat, Baal vs.

Allah sözcüğünün kökeni; Küfeli alimlere göre "ilah", Basralılara göre ise "Lah". (Razi, tefsir, c.1,s.163)

İlah’ın başına elif ile lam harfleriyle yazılan "El" artikılı getirilince El-ilah olmuş.

El-ilah teleffuzu zor olduğundan ilah’taki hemze (i) kaldırılmış, biraraya gelen iki lam birbirinin içine geçirilerek “Allah” sözcüğü oluşturulmuş. (Dilde "az emek yasası" vardır. Postahane yerine postane demek gibi.)

Bu sözcüğün başındaki harf tam "a" değil, Türkçe'deki a ile e arasında bir sestir. Arapçaya özgü bu ses Türkçe'de yoktur. Ezan okunurken dikkat ederseniz müezzinler "Allahu ekber" mi diyor, "Ellahü ekber mi" kararsız kalırsınız.

İlah sözcüğünün kökeni ise Arapça değil. Arapça’ya diğer dillerden geçmiş.

Akad dilinde İLU

Kenan dilinde İL

İbrani dilinde EL (çoğulu Elohim)

Arami dilinde EL ve ELAH

Güney Arap dilinde İL ve İLAH

Süryani dilinde ALOHA tanrı anlamına geliyor.

İl, El ve Al kelimeleri, birçok dilde “tanrı” anlamında kullanılmış.

Ünlü tarihçi Herodot, milattan önce 5. yy.da şöyle diyor:

“Afrodit’e Suriyeliler Mylitta, Araplar Alilat, Persliler ise Mitra der.”

Herodot’a göre, “eski Araplar iki tanrı’ya inanırlardı. Dionysus ve Aphrodite.”

Herodotus (Translated by David Grene) (1987). The History. Chicago University Press. ISBN 0-226-32770-1.

Alilat –> Al-ilat –> Allat –> Allah olabilir.

Bununla beraber Herodot’un belirttiği (Afrodit) Allat ay tanrıçası olabilir.
Heredot, Dionysus’un Arapçasını belirtmemiş. Bu durumda o da güneş tanrısı oluyor.
Bunlar karı kocalar ve melek kızları var.
Bu durumda Güneş tanrısı Allah mıydı? sorusu akla geliyor.
Zamanla tek tanrıcılığa doğru meyledip Allat’ı kızları arasına katmış olabilirler mi?

Nabatça yazılarda, ALLAH ya da HALLAH adları, özel ad gibi yer almıyor, her yerde bir put adı olarak geçiyor. Yalnızca Safa yazıtlarında ALLAH tek başına yer alıyor.

Alman oriyantalist Julius Wellhausen "Herhalde Araplar tıpkı Nabatlar gibi, putlarından her birine ALLAH lakabı veriyorlardı. Başlangıçta lakab olarak kullanılan Allah sözcüğü sonraları en büyük tanrının adı oluvermiştir" diyor.

Arap düzyazısında İLAH, “El İlhu’l ezeli” (Ezelde var olan tanrı), “El İlahu’l Muteal” (yüce tanrı) gibi niteliklerle nitelenmiş olarak geçer. Ama peygamberlerin ve şairlerin sözlerinde ÖZEL AD OLARAK kullanılır.

Aramca dilinde “Elah” bulunmaktadır. Arapça’da da “İlah” vardır. Arapça’da herf-i tarifle “El ilah ya da Allah biçimini alır.(Muhammed Abdulmuid Han, El Esatiru’l Arabiyyetu Kable’l İslam, Kahire, 1937, s. 135.)

Baal ise Eski Ortadoğu bölgesinin ve Kartacalıların baş tanrısı. Uğruna insan (özellikle küçük çocuklar) kurban ediliyor. Fırtına ve yağmur tanrısı olan Baal verimlilik tanrısı olarak da görülüyor. Diğer bir adı Tammuz olan Baal, Marduk'un güneş olma özelliğini de taşıyor.

Konu Naki tarafindan (12-07-2010 Saat 17:06 ) değistirilmistir..
The Following User Says Thank You to Naki For This Useful Post:
Hamza Aksüt (12-07-2010)
Alt 12-07-2010, 19:34   #14
Onurcan
Hakka Yürüdü
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 156
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Puanı : 575
REP Seviyesi : Onurcan is a name known to allOnurcan is a name known to allOnurcan is a name known to allOnurcan is a name known to allOnurcan is a name known to allOnurcan is a name known to all
İletişim

Asagidaki yaziyi yorumsuz aktariyorum. Sanki ben yaptigim arastirmalarimda, tahribat yapiyormusum gibi bir hava estirilmeye calisiliyor. Yok öyle bir sey. Ne yaziyorsam karsiligi sayisiz bir sekilde kaynaklari ile ilk agizlardan mevcut. Bel,Baal dedim. Bunlarinda ay ve firtina tanrisi ile ayni oldugunu yazdim. Sayin Ünsal Öztürk Soğmatar'dan bahsetti önceki yazilarinda iste sogmatar ve Ay tanri Sin. "bel ilani" (tanrıların efendisi - rabbi) olarak adlandırılan ay tanrısı "Sin

[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]

ÇOK TANRILI DİNLER VE ŞANLIURFA

İlkel dinlerin dünyada bilinen eski merkezi Şanlıurfa, çok tanrılı dinlerin de dünyadaki önemli merkezlerinden biridir. Ay, güneş ve gezegenlerin kutsal sayıldığı eski Mezopotamya'daki Assur ve Babilliler'in politeist (çoktanrılı) inancına dayanan paganizm'in önemli merkez şehirleri Harran ve Soğmatar Şanlıurfa ili sınırları içerisindedir.

Harran ve Paganizm
Babiller döneminde "ilu sa ilani" (tanrıların tan*rısı), "sar ilani" (tanrıların kralı) ve "bel ilani" (tanrıların efendisi - rabbi) olarak adlandırılan ay tanrısı "Sin", paganistlerin en büyük tanrısı olma özelliğini asırlar boyu devam ettirmiş ve Romalılar döneminde "marelaha" olarak adlandırılmıştır.
M.Ö. 2000 başlarına ait Kültepe ve Mari tablet*lerinde Harran'daki Sin mabedinde bir antlaşma imza edildiğine dair bilgiler bulunmaktadır. Yine M.Ö. II. binin ortalarına ait Hitit tabletlerinde, Hititlerle Mitanniler arasında yapılan bir antlaş*maya Harran'daki ay tanrısı Sin'in ve Güneş Tanrısı Şamas'ın şahit tutulduğu belirtilmektedir. 1950 yı*lında Harran'da yapılan arkeolojik kazılarda bulunan ve Babil kralı Nabonid dönemine (M.Ö. V. yy.) tarihlenen tanrı Sin ve Şamas'ı temsil eden çivi yazılı steller Şanlıurfa Müzesi'nde sergilenmektedir.

Soğmatar ve Paganizm

Soğmatar şehri; ay, güneş ve gezegenlerin kutsal sayıldığı Pagan dininin ve bu dinin baştanrısı Marelahe'nin (tanrıların efendisi) merkezidir. Marelahe'yi temsil eden açık hava mabedi "Kutsal Tepe" Soğmatar'ın odak noktasını teşkil etmektedir. Bu Tepe'nin zirvesinde kaya yüzeyine oyulmuş ve M.S. 164-165'lere tarihlenen Süryânice yazılar, bazı önemli kişilerin Marelahe adına bu tepeye diktirdikleri anıt sütunlar ve sunaklarla ilgilidir. Tepenin kuzeye bakan yamacındaki kabartma portrenin Ay Tanrısı Sin, boydan tasvir edilmiş insan kabartmasının ise Tanrı Ma'na şerefine aynı tarihlerde yapıldığı yanlarındaki Süryânice kitabeler*den anlaşılmaktadır.
Onurcan isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 2 Users Say Thank You to Onurcan For This Useful Post:
ozan abbas (12-07-2010), İşcanbaba (12-07-2010)
Alt 12-07-2010, 21:02   #15
Onurcan
Hakka Yürüdü
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 156
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Puanı : 575
REP Seviyesi : Onurcan is a name known to allOnurcan is a name known to allOnurcan is a name known to allOnurcan is a name known to allOnurcan is a name known to allOnurcan is a name known to all
İletişim

Ben yazinca, Masturbasyon oluyor. Ücüncü derecede amatör arastirmaci oluyor. vs.... Alinti bir yazi cesitli sitelerde mevcut..

Yorumsuz aktariyorum.

Alinti:

Sina Dağı'nın bir özelliği var mıdır? Nedir?

Yoksa Musa'nın,Rabb'biyle buluşmaya gittiği "Tur Dagı" ile "Sina Dagı" aynı dağ midır? Yoksa,Sina daki "Tur dagi"ndan mi bahsedilmektedir?

"Sina/Siinin" kelimesinin anlamı nedir? Hangi dilden türevlidir?

"Tur" bir dag ismi midir? Yoksa sadece"dag"mi demektir?

Ve"Tur" kelimesinin köken anlamı nedir?

Sina kelimesi samicedir ve "Sin'e ait" demektir.Ve anlam itibariyle "Sin'e ait olan yer/Sin'in yeri" demektir.

Öyleyse,"Sin" kimdir? Eski sami topluluklarca, Sina Yarimadasi neden Sin'e atfedilmistir?

Antik Kenan panteonunun baş tanrısıi "EL"(harfiyen ulu,ulu olan ilah demektir)" EL"genel bir isim ve ünvan olmakla beraber,aynı zamanda,"Yerah(ay) ve "Sin" olarakta anilirdi.Yerel kabilelerce "Ay Tanrısı Sin".Sin kültüne baglı kabileler,Sin'in Sina Yarımadası'nda oturduguna inanırlardı.

Sina yani Sin'e ait olan yer,Sin'in yeri.

Tevrat'ta,Mısır'dan çıkışı gerçekleştiren Israiloğullarının,Sina'nin hemen bitiminde Erden/Urdun Nehri'ni geçtikleri ve Eriha şehrini gördükleri anlatılır.Eriha,aynı zamanda Yeriho,"Ay şehri" demektir.şehir,Ay Tanrısı Sin'e adanmıştı.Yani,Yerah/Sin'in bölgesine dahildi.Tıpkı Sina gibi.

Bölgesel isimleriyle Yerah/Sin,genel ismiyle El idi ve panteonun baş tanrının ünvanıydı:El=Ulu olan ilah,baş ilah.

Sin olarak anıldığı bölgelerde sembolu AY idi.Ama baştanrı olarak kult hayvanı boğa idi.Betimlemelerde boğanın üstünde duran bir tanrı olarak gösterilir.Baştanrı olarak EL'in olduğu gibi,oğlu Baal'in de sembol hayvanı boğa idi.El,boğa ile okadar özdeşleştirilmişti ki,O'nu anmak için sadece "Tur" demek yeterliydi.Tur,yine semitik dillerde "boğa" anlamindadir.

Sina yarımadasının en önemli liman sehri olan "EL-TUR".Bu isim hem boğa anlamina gelir,hemde Boğa El'in şehri anlamına gelir.Ayni zamanda kadim zamanlardan kalma çok eski bir şehirdir.

EL/BOGA EL/EL-TUR,mitolojiye göre,emekli olup,yerine oğlu Baal geçtiginde,Sina'daki "Shad-El" dağına çekilmistir.Yine O'nun adını taşıyan birçok dağ mevcuttur Sina'da ve kadim zamanlardan günümüze kadar hala aynı isimlerle anılmaktadır.

Sina'nın Sümerce ismi Dilmun/Tilmun idi.Harfiyen "Saf Yaşamın Yeri" demektir.

Evet, Tur'un köken anlamı boğadır.Zaten dünya dillerine de küçük söyleniş faklarıyla yayılmıstır.Örnek olarak Latin dillerinde "Tora","Toro" olarak gecer,yani boğa.

Bu şekilde "Tur Dağı"nın kelime anlamı "Boğa/Boğa El'in Dağı" demektir.
Yukaridaki izah cok net. Neyin nasil oldugunu nereden gelistigini köken olarak cok güzel izah ediyor.

El'in karsiligida alevi siirlerine tanri olarak yansiyan Eli, Ali'dir. Kisaca ve net olarak, Ali Ay Tanri anlaminda alevi eserlerinde yerini almistir.

Mensur ile darda idim
Xelil ile narda idim
Musa ile Turda idim
Qaziler deyin şah menem

Qırmızı taclı boz atlı
Ağır leşler nisbetli
Yusif peyğember sifetli
Qaziler deyin şah menem

Xetaiyem al atlıyam
Sözü şekerden datlıyam
Murteza Eli zatlıyam
Qaziler deyin şah menem

Izahlar yukarida, ben zerre kadar oynama yapmadim. Ifadeler net ve anlasilir sekilde.
Onurcan isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 4 Users Say Thank You to Onurcan For This Useful Post:
Hasan Harmancı (12-07-2010), ozan abbas (12-08-2010), yolcudede (12-14-2010), İşcanbaba (12-07-2010)

Bookmarks

Etiketler
alevi, bilirdiniz, deyişleri, edebilir, nasıl, tamir, tevratand#8217ı, yusufand#8217u

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir)

Seçenekler
Stil