Genç Aleviler  

ANASAYFA Bugünkü Mesajlar Sohbet & SohbetRadyo
Go Back   Genç Aleviler > ALEVİLİK GENEL > Alevilik Tarihi

Alevilik Tarihi Alevilik Tarihine dair paylaşımların yapılacağı alan.

Reklam Alanı

Bookmark and Share Seçenekler Stil
Alt 03-25-2010, 08:36   #1
DoğAcAn
Can
- DELİ -
Kullanıcı Profili

DoğAcAn - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 1897
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 42
REP Puanı : 554
REP Seviyesi : DoğAcAn is a name known to allDoğAcAn is a name known to allDoğAcAn is a name known to allDoğAcAn is a name known to allDoğAcAn is a name known to allDoğAcAn is a name known to all
İletişim
Standart Zorunlu Din Dersinin Kalkması Başka Bahara Kaldı

Zorunlu Din Dersinin Kalkması Başka Bahara Kaldı

HÜKÜMET Anayasa’da değişiklik yapacağı maddeleri açıkladı. Fakat pakette okullardaki zorunlu din dersini düzenleyen 24. maddeyle ilgili bir düzenleme yok. Aleviler, “Asimilasyonun aracı” olarak gördükleri maddenin kaldırılmasını talep ediyordu

Türkiye 24. madde ile 12 Eylül darbesinin ardından tanıştı. Darbenin anayasasında din eğitimi de unutulmadı. 1982’de hazırlanan anayasaya “Din ve Vicdan hürriyetini” düzenleyen bir madde konuldu. Okullardaki din eğitimini belirleyen ve tartışmaların odağında olan maddede "Din ve ahlâk eğitim ve öğretimi devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Din kültürü ve ahlâk öğretimi ilk ve orta-öğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır" denildi.

Özellikle Aleviler zorunlu din dersinin kaldırılması taleplerini birçok kez dile getirmesine rağmen 24. maddede her hangi bir değişiklik yapılmadı. Hükümetin başlattığı 'Alevi Açılımı’nda da tartışılan başlıklardan birisiydi zorunlu din dersi. Aleviler, “Asimilasyonun aracı” olarak gördükleri din dersinin kaldırılmasını istese de Başbakan’a sunulan çalıştay ön raporunda, dersin kaldırılması yönünde bir ibare yer almadı.

'DERS, İNSAN HAKLARINA AYKIRI'
Zorunlu din dersleriyle ilgili mahkeme kararları da bulunuyor. Türkiye’den bir yurttaşın dersle ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurması üzerine, mahkeme 9 Ekim 2007’de örnek bir karar verdi. AİHM 'Zorunlu din dersi AİHS'e aykırıdır' dedi. Türkiye mahkemelerinde de aynı yönde kararlar var. Danıştay 8'inci Dairesi'nin 'Din dersinin zorunlu olamayacağı' yönünde bir çok kararı var. Benzer davalar da mahkemelerde sonuçlanmayı bekliyor.

Tüm bu tartışmalara rağmen hükümetin anayasa paketine 24. madde giremedi. Kaldırılmasına yönelik taleplere, içte ve dışta mahkeme kararlarına rağmen, maddenin kaldırılması başka bahara kaldı.

/ Birgün

böyle garip düştüğüme bakma
böyle mahzun durduğuma...
varsın ateşin suskunlukla beslensin
benim de yüreğim gençliğini almış yanına
yürür başı dik..

______içinden geldiği gibi yaşamalısın "herşeyi"..
KıZıL DeLi
DoğAcAn isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla

Alt 05-28-2010, 21:27   #2
marxista_eenteer
Yeni Üye
Kullanıcı Profili

marxista_eenteer - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Yas: 26
Üye No: 2770
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 1
REP Puanı : 21
REP Seviyesi : marxista_eenteer is on a distinguished road
İletişim

hocam ben kalkmasını istemiyorum...zira ibadetsel yön azaltılıp ahlaki kültürü arttırılmalı....dersin adı da '' inanç kültür ve ahlak bilgisi'' olmalı...islam ahlakı, alevi ahlakı, kuran ahlakı ,nakşibendi, mevlevi,bektaşi ahlak durumları..üzerine durulabilir....bu kadar radikal kararların alevilere hiç bir pozitif katkı yapacağını düşünmüyorum aksine zaten belirgin, sünnilerle çizgimiz daha da belirginleşir...

diyanet kaldırılmamalı...alevi caferi sünni inanç gruplarına hizmet edecek konuma getirilmeli..
cem evleri yasal statüye kavuşmalı...
madımak müze olmalı,,tartışması bile olamaz..

biz alevilerden taleplerim :::
önce şunu söylemek istiyorum...adımın marxista olmasına bakmayın....hemen yaftalamayın..marxist değilim, ama sosyalist biriyim..
---- alevi erenlere taleplerim ------
1 - içimizdeki marxistlere,ateistlere iki seçenek sunmalıyız ya hallacı mansur enel hakk seçeneğini seçmeliler ya da alevilikten çıkmalı bir daha aleviliği ağzına bile almamalı..
bu ateist dengesizler, yüzünden adımız çıkmış gidin başımızdan ateistler..,,illa enel hakk daima enel hakk...
2 - artık aleviliği tanımlarken siyaset bulaştırmamalı..sosyalizm ve komünizm gibi siyasi ekonomik kavramların ''alevi tanımı'' dışında tutmalıyız..(ben sosyalist biriyim.. ama laik bir insanım, aynı zamanda inancımı siyasi düşüncem ile karıştırmam )
3 - alevi siteleri yozlaşmaktan kurtarılmalı..bakıyorum çoğunluğuna sitenin amacı aleviliği anlatmak tanıtmak...ama che lenin troçki ile aleviliği anlatıyor....bi kere lenin fotoğrafıyla alevi sitelerine giriş yasaklanmalı.....bu nedir ya ? ...sosyalizm sistemi farklıdır alevilik farklıdır...elbette aleviler toplumcudur eşitlikçidir halkçıdır,paylaşımcıdır solcudur emekten yanadır....bunu kast etmiyorum...alevi sitelerinde saçma sapan ateist sabataist sünni şii satanist misyonerler kol geziyor...bunlara dur !! demeliyiz....biri elime geçse içimdeki bu nefreti olduğu gibi kusacam....inanın sünni şii ateist darwinci gibi farklı inanıştaki kişileri KENDİLERİNCE severim....ama ateist olup alevi adını kullanan birini öldüresiye dövmek istiyorum....

Konu mamican tarafindan (05-28-2010 Saat 23:04 ) değistirilmistir..
marxista_eenteer isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
Alt 05-28-2010, 23:09   #3
NervouS!
Transylvania
Kullanıcı Profili

NervouS! - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 89
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 55
REP Puanı : 1419
REP Seviyesi : NervouS! has much to be proud ofNervouS! has much to be proud ofNervouS! has much to be proud ofNervouS! has much to be proud ofNervouS! has much to be proud ofNervouS! has much to be proud ofNervouS! has much to be proud ofNervouS! has much to be proud ofNervouS! has much to be proud ofNervouS! has much to be proud of
İletişim

Alinti:
bu ateist dengesizler.
ama ateist olup alevi adını kullanan birini öldüresiye dövmek istiyorum..
Lütfen görüşlere inanışlara/inanmayışlara! hakaretsiz, saygı çerçevesi içinde yaklaşınız...

[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...] MADDE ;
19. Forumumuzda kimseye hakaret ve küfür edilemez. Her türlü eleştiri, eleştiri sınırları içinde kalmalıdır. Hakaret ve küfür içeren ifadeler kullanılamaz. Tüm üyelerimiz sorumlu arkadaşların uyarılarını dikkate almalıdır.

"Bıraksın peşimizi kendi yüreğinin kabuğunda yaşayanlar!"
NervouS! isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 2 Users Say Thank You to NervouS! For This Useful Post:
DoğAcAn (05-31-2010), kral çıplak (05-29-2010)
Alt 05-29-2010, 11:52   #4
marxista_eenteer
Yeni Üye
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

nervous erenler.....çarpıtıyorsun hocam ben onu demiyorum....elbette biz insanları inancıyla etnisitesiyle değerlendirmeyiz.....sünniyi ateisti darwinisti şiiyi hristiyanı severiz,saygı duyarız,hoş görürürüz kendince....ama kendine hem ateist deyip hem de alevi diyen bazı arkadaşlar beni çıldırtıyor....eğer ateistse, hallacı mansuru,nesimiyi,muhyiddini, inkar ediyordur....ATEİST ALEVİ NASIL OLUYORSA İŞTE BİZE EN BÜYÜK ZARARI VERİYOR......
yolumuz pir-i erenlerimizin yoludur...
illa ENEL HAKK daima ENEL HAKK...mansurun darında ikrar veremeyen nasıl alevi olur ?...
Alt 05-29-2010, 12:37   #5
NervouS!
Transylvania
Kullanıcı Profili

NervouS! - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 89
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 55
REP Puanı : 1419
REP Seviyesi : NervouS! has much to be proud ofNervouS! has much to be proud ofNervouS! has much to be proud ofNervouS! has much to be proud ofNervouS! has much to be proud ofNervouS! has much to be proud ofNervouS! has much to be proud ofNervouS! has much to be proud ofNervouS! has much to be proud ofNervouS! has much to be proud of
İletişim

Alinti:
marxista_eenteer Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
nervous erenler.....çarpıtıyorsun hocam ben onu demiyorum....elbette biz insanları inancıyla etnisitesiyle değerlendirmeyiz.....sünniyi ateisti darwinisti şiiyi hristiyanı severiz,saygı duyarız,hoş görürürüz kendince....ama kendine hem ateist deyip hem de alevi diyen bazı arkadaşlar beni çıldırtıyor....eğer ateistse, hallacı mansuru,nesimiyi,muhyiddini, inkar ediyordur....ATEİST ALEVİ NASIL OLUYORSA İŞTE BİZE EN BÜYÜK ZARARI VERİYOR......
yolumuz pir-i erenlerimizin yoludur...
illa ENEL HAKK daima ENEL HAKK...mansurun darında ikrar veremeyen nasıl alevi olur ?...

Şöyle bir durum var:
Aileden Alevi kültürüyle yetişmiş; ama kendi görüşleri doğrultusunda tanrı inancı yok.
Aleviliği bir kültür olarak görüyordur, kimisi bazen Alevi yim bazen Ateist im diyordur.

-Ailem Alevi Ben Ateist`im-
NervouS! isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
Alt 05-29-2010, 16:42   #6
marxista_eenteer
Yeni Üye
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

ha işte bunu diyin....ben ateizmi,agnostizmi,deizmi eleştirmiyorum herkesin şahsi ideası....ama sen ben ateistim ben agnostikim ama alev iyim dersen olmuyor....
ailem alevi ben ateist desinler başım gözüm üstüne...gönül kapımız daima açıktır.
Alt 05-29-2010, 17:45   #7
İşcanbaba
Can
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

İşcanbaba - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Yas: 49
Üye No: 134
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi : İşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud of
İletişim

Her can kendi inancı ile ilgiliyazı yazbilir, sadece diğer inançları yargılamadan,eleştirmeden düşüncelerini yazabilir.

Tabi ki misyanoerlikte yapmamalı, yapanlarınde durumunu açığa çıkartırız, onun ne olduğunu ilan ederiz, amacınıacıklarız, genel kurallara uyması halindeherinanc,düşünce kendiniifade edebilir.
Bunda sakınca yok,

İnsanlar inancları yanı sıra, siyasal düşüncelerini de belirte bilirler,
Ancak bugünekadargenelanlamdabirçok arkadaımız düşünce ile inanclarınbir birlerine nasıl baktıklarınıgöz ardıetmektedirler,

Komisitve sosyalist düşüncelerde, sisstemlerde İNANÇ yok sayılmakta ve izleri silinmektedir
Yine faşist veya ırkcı siyasette ise ORTADOKS inanclar öncelikli olmakta farklı inançlar yok edilmektedir,

zamanlar bir çok söylemler yerine oturacaktır.

2 Temmz Sivas yangını günümüzün KERBELA sıdır, Bu günde de yanar yüreğim, gülesim gelmez, içesim gelmez, matemdir her anım. Matemdir.

Dinimiz sevgi
Kabemiz insan

Iscanim ne oldum deme
Siirin hakkini yeme
Kafiye yok gitmis güme
Kim neyi bilir bilinmez
İşcanbaba isimli Üye suanda  online konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 2 Users Say Thank You to İşcanbaba For This Useful Post:
DoğAcAn (05-31-2010), NervouS! (05-29-2010)
Alt 05-30-2010, 22:12   #8
marxista_eenteer
Yeni Üye
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

erenler bazı arkadaşlar benim ateizm düşmanı olduğunu söylüyor..
hayır arkadaişlar ben ateizme laf etmiyorum...hatta sever sayarım ateistler bilime önem verirler.
benim karşı çıktığım kendine hem aleviyim hem ateistim diyenlerdir...ikisinden birini seçin....
YA ALEVİLİK ENEL HAKKK
YA ATEİZM RED ETMEK...
hallacı mansuru muhyiddin arabiyi nesimiyi fuzuliyi bektaşi veliyi
inKAR EDEN,ENEL HAKK DEMEYEN,VAHDETİ VÜCUTA RED EDEN
BİRİ
alevi olaaaaaaaaaaaaamazzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz zzzzzzzzzz
Alt 05-31-2010, 08:13   #9
DoğAcAn
Can
- DELİ -
Kullanıcı Profili

DoğAcAn - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 1897
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 42
REP Puanı : 554
REP Seviyesi : DoğAcAn is a name known to allDoğAcAn is a name known to allDoğAcAn is a name known to allDoğAcAn is a name known to allDoğAcAn is a name known to allDoğAcAn is a name known to all
İletişim

Alinti:
marxista_eenteer Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
erenler bazı arkadaşlar benim ateizm düşmanı olduğunu söylüyor..
hayır arkadaişlar ben ateizme laf etmiyorum...hatta sever sayarım ateistler bilime önem verirler.
benim karşı çıktığım kendine hem aleviyim hem ateistim diyenlerdir...ikisinden birini seçin....
YA ALEVİLİK ENEL HAKKK
YA ATEİZM RED ETMEK...
hallacı mansuru muhyiddin arabiyi nesimiyi fuzuliyi bektaşi veliyi
inKAR EDEN,ENEL HAKK DEMEYEN,VAHDETİ VÜCUTA RED EDEN
BİRİ
alevi olaaaaaaaaaaaaamazzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz zzzzzzzzzz

Seçim niye sizin için bu kadar önemli Doğan bey, biz kimseyi sen sunnisin yok efendim suryanisin ,hıristiyansın vs diye yargılamazken ve AYRIM YAPMAZKEN, niye burada Alevi yada ateisti seç diyorsunuz anlamış değilim.. Yaw şu ülkede bırakın bir herkes kendi inancında yaşasın. Yıllardır sen nesin , o olamazsın bu ol, tarafını seç, şuna inan, bu inancın yanlış vs. gibi kelimelerden ,sorularsan inanın bıktık.. Lütfen insanları olduğu gibi kabul etmeyi deneyin..

DoğAcAn isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 2 Users Say Thank You to DoğAcAn For This Useful Post:
esonto58 (05-31-2010), İşcanbaba (05-31-2010)
Alt 05-31-2010, 09:25   #10
İşcanbaba
Can
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

İşcanbaba - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Yas: 49
Üye No: 134
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi : İşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud of
İletişim

Sn.Marks;

Bu kadar üstüne düşme be can,

İnsanlar kendilerini nasıl ifade ediyorlarsa öyledirler,
Onlara sen şu olamazsın, bu olamazsın dememliyiz,
Buna yetkimiz ne kadardır, kimseye böyle bir yetki verilmemiştir,
Varlığı ret etmeyen TANRIYI da ret etmez,
kendini kabul eden istesede istemesede ALEVİLERİN HAK dediği TANRIYI kabul ediyor demektir,
ayrıntılarda boğulmayalım can.
İşcanbaba isimli Üye suanda  online konumundadir   Alinti ile Cevapla

Bookmarks

Etiketler
bahara, başka, dersinin, din, kaldı, kalkması, zorunlu

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir)

Seçenekler
Stil