Genç Aleviler  

ANASAYFA Bugünkü Mesajlar Sohbet & SohbetRadyo
Go Back   Genç Aleviler > Yazarlarımız > Hamza Aksüt

Hamza Aksüt Hamza Ait Makalelerin Yayımlandığı bölüm

Reklam Alanı

Bookmark and Share Seçenekler Stil
Alt 10-19-2010, 15:00   #1
Hamza Aksüt
GENÇALEVİLER YAZARI
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 834
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 6
REP Puanı : 102
REP Seviyesi : Hamza Aksüt will become famous soon enoughHamza Aksüt will become famous soon enough
İletişim
Standart Zülfü Livaneli’nin Alevilik Konusundaki Yazı Dizisi üzerine

][/font]
.....................

Konu Hamza Aksüt tarafindan (06-03-2011 Saat 13:59 ) değistirilmistir..
Hamza Aksüt isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 7 Users Say Thank You to Hamza Aksüt For This Useful Post:
Çopur (10-19-2010), Dereza (10-21-2010), Devrim06 (10-20-2010), esonto58 (10-19-2010), kral çıplak (10-20-2010), Naki (10-20-2010), İşcanbaba (10-20-2010)

Alt 10-20-2010, 03:30   #2
Devrim06
"Enel Hakk"
Kullanıcı Profili

Devrim06 - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Yas: 30
Üye No: 14
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 10
REP Puanı : 1264
REP Seviyesi : Devrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud of
İletişim

yüreğine, ağzına, kalemine sağlık ağbim...

Hakk'ı görmek diler isen

Suret-i insana bak

Arayıp gezme bu halkı

Cismin içre câna bak.

Noksani Baba
Devrim06 isimli Üye suanda  online konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following User Says Thank You to Devrim06 For This Useful Post:
kral çıplak (10-20-2010)
Alt 10-20-2010, 04:18   #3
herdem
Hüseyin Erdem
Kullanıcı Profili

herdem - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 3031
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 3
REP Puanı : 140
REP Seviyesi : herdem will become famous soon enoughherdem will become famous soon enough
İletişim

Sevgili Hamza Aksüt

Alevilerin yaşadıkları coğrafyaya işaret ederek değişik milliyetlere göre dağılımını ortaya koyuyorsunuz. Her ne kadar yol cümleden ulu olmasına karşılık ve 72 millete bir nazardan bakan aleviği ele alırken Zaza alevilerini görmezden gelmek yahut bunları Kürt ölçeğiyle ele almak objektif bir yaklaşım olmaz. Aleviliğin en önemli merkezi hatta bana göre kalbi olan Dersim aleviliğini görmeden bütün ortadoğudaki "alevileri" görmek ne kadar objektif bir yaklaşımdır. Zira artık Zaza'lar kendilerinin Kürt şeklinde ifade edilmesinden rahatsızlık duyuyorlar.
Dersim aleviliği bir tarihe ışık tutmak açısından çok ayrıcalıklı bir tarafı vardır. Zira burda kullanılan dilin Avesta'nın diliyle çok yakın olması ne şekilde sizin tarafınızdan açıklanacaktır? Merak ediyorum.

Hem öyle Mazdekizmi red edişinizi biraz daha somut şekilde ifade etmeniz gerekecek? Neden alevilik herşey oluyorda, en en yakın tarihsel akrabası inkar ediliyor?
Size çok açık şekilde bir soru soruyorum. Alevilikte düalizm var mıdır? Varsa neden, yoksa neden?

Kaldı ki, Yezdiler'in Zerdüşi'lerle ve Mazdaki'lerle bir tarihsel akrabalığı olduğu tarihçilerce kabul görüyor. Tarihsel kökleri araştırıldığında böylesi bir ilintiye rastlamak mümkündür.
Kaldı ki, bugün üzerinde durulan Mum söndü iftirasının esas kaynağu bence sizinde malumunuzdur, Mazdakilerde oluşmuştur. Alevilere zındık denilmesinin esas kaynağıda burdan gelmektedir. Bundan ötürü Livaneli'nin bu söylemini yadsıyarak öznel niyet görüşünüzü ortaya koyduğunuzu düşünüyorum.

Peki soruyorum size? Alevilik islam değil?

Ama alevilerin Ömer ve Ebu Bekir, Osman karşıtlığını ifade ediyorsunuz? Bir şey eğer halifelik kavgasıyla ilintili değilse, sizce bu rahatsızlığın esas kaynağı ne olsa gerek?

Ayrıca çelişkinin esas kaynağına inip alevileri objektif bilgilendirmek çok daha doğru olmaz mı? Burda Livaneli'ye eleştiri getirirken bir takım haklı taraflarınız da vardır. Ancak Yesevi hakkında Livaneli'nin görüşleri eleştirilirken bunu HBV velayetnamesiyle başlatmak çok daha doğru olacaktır. Çünkü alevilerin Yesevi anlayışı bu ana kitapta şekil alıyor. Alevilerin beslendiği kaynakları görmek yerine, Livaneli'yi bir televizyon proğramında tartışmaya çağırmak hiçte ivedilikli bir mesele değildir.

Hem ben bir türlü anlamıyorum. Hünkar Hacı Bektaş Veli'nin esas isminin Muhammed olduğuna ilişkin. Bunu bir tek siz biliyorsunuz. Lütfen bilgilerinizi ve ifade ettiğiniz öznenin dayanağını alevilerle paylaşınız. Nasıl Hacı Bektaş'ın isminin Muhammed olarak izah ediyorsunuz? Ben doğrusunu bunu sizin dışınızda bir yerde okuyup, görmedim. Sözlü gelenekte de böylesi bir veri yoktur.

Aşk İle

Hüseyin Erdem

Dara düşenler çağırır.
"Ya Düzgün, ya Düzgün baba..."

Zone Ma, Zone Xizirî yo
herdem isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 4 Users Say Thank You to herdem For This Useful Post:
Dereza (10-21-2010), kral çıplak (10-23-2010), nazımhikmet (10-20-2010), İşcanbaba (10-20-2010)
Alt 10-20-2010, 09:31   #4
İşcanbaba
Can
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

İşcanbaba - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Yas: 49
Üye No: 134
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi : İşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud of
İletişim

Sn.Kirve Can,

Hamza Aksüt size yanıt verecektir muhakkak da, bende bir iki söz edeyim isdedim, Hoşgörüne dayanarak.
Alinti:
Kirve Can Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
Sevgili Hamza Aksüt

Alevilerin yaşadıkları coğrafyaya işaret ederek değişik milliyetlere göre dağılımını ortaya koyuyorsunuz. Her ne kadar yol cümleden ulu olmasına karşılık ve 72 millete bir nazardan bakan aleviği ele alırken Zaza alevilerini görmezden gelmek yahut bunları Kürt ölçeğiyle ele almak objektif bir yaklaşım olmaz. Aleviliğin en önemli merkezi hatta bana göre kalbi olan Dersim aleviliğini görmeden bütün ortadoğudaki "alevileri" görmek ne kadar objektif bir yaklaşımdır. Zira artık Zaza'lar kendilerinin Kürt şeklinde ifade edilmesinden rahatsızlık duyuyorlar.
Sn. Hamza Aksüt'ün ZAZA aleviliği hakında ne demesi gerek onu bilmiyorum ancak,
Şu DERSİM aleviliği deyip durulmakta da, en azından ben bişey göremedim DERSİM aleviliğinden,diğer yörelerimize göre, hatta daha geri ve tarihsel olarak silik ( Çok idaalı olacak belki amma) son dönemde 1938 lerde güncenlendi bence bunun sebebi ALEVİLİKDE değidi, belki talii nedenLERİNDEN BİRİ OLBBİLİR amma,
Ve Tarihsel gelişime baktığımızda DERSİM deki ALEVİLERDE verilen o bölgeden oraya göçmüşlerdir, yani Türk aleviler gibi, arap aleviler gibi, o MERKEZDEN geçmişler,
Yoksa DERSİM kendinden BAĞIMSIZ olarak o bölgede ALEVİLİĞİ oluşmadı,
diye biliyoruz. en aznıdan ben öyle biliyorum, sizde başka kaynak varsa yazın.

Dersim aleviliği bir tarihe ışık tutmak açısından çok ayrıcalıklı bir tarafı vardır. Zira burda kullanılan dilin Avesta'nın diliyle çok yakın olması ne şekilde sizin tarafınızdan açıklanacaktır? Merak ediyorum.

Hem öyle Mazdekizmi red edişinizi biraz daha somut şekilde ifade etmeniz gerekecek? Neden alevilik herşey oluyorda, en en yakın tarihsel akrabası inkar ediliyor?

Mesela MAZDEK lerle nasıl bir akrabalığımız var,
Sizde yazınızı açık yazmamışsınız,
Verililerle yazasa idiniz, ne demek istediğiniz da anlaşılır olurdu.

Size çok açık şekilde bir soru soruyorum. Alevilikte düalizm var mıdır? Varsa neden, yoksa neden?

Kaldı ki, Yezdiler'in Zerdüşi'lerle ve Mazdaki'lerle bir tarihsel akrabalığı olduğu tarihçilerce kabul görüyor. Tarihsel kökleri araştırıldığında böylesi bir ilintiye rastlamak mümkündür.

Kaldı ki, bugün üzerinde durulan Mum söndü iftirasının esas kaynağu bence sizinde malumunuzdur, Mazdakilerde oluşmuştur. Alevilere zındık denilmesinin esas kaynağıda burdan gelmektedir. Bundan ötürü Livaneli'nin bu söylemini yadsıyarak öznel niyet görüşünüzü ortaya koyduğunuzu düşünüyorum.

Peki soruyorum size? Alevilik islam değil?

Ama alevilerin Ömer ve Ebu Bekir, Osman karşıtlığını ifade ediyorsunuz? Bir şey eğer halifelik kavgasıyla ilintili değilse, sizce bu rahatsızlığın esas kaynağı ne olsa gerek?

Halifelikle ilgili olması gerek yani SİYASAL bir taraflılık, ve onların ZALİM olmalaır, Alevilerde oluşan muhaliflik gereği EHLİBEYT sevgisidir.

Ayrıca çelişkinin esas kaynağına inip alevileri objektif bilgilendirmek çok daha doğru olmaz mı? Burda Livaneli'ye eleştiri getirirken bir takım haklı taraflarınız da vardır. Ancak Yesevi hakkında Livaneli'nin görüşleri eleştirilirken bunu HBV velayetnamesiyle başlatmak çok daha doğru olacaktır. Çünkü alevilerin Yesevi anlayışı bu ana kitapta şekil alıyor. Alevilerin beslendiği kaynakları görmek yerine, Livaneli'yi bir televizyon proğramında tartışmaya çağırmak hiçte ivedilikli bir mesele değildir.

Zaten Hamza Aksütte bunu anlatmış yazısında,
Alinti:
Bu ilişkiye yer veren tek bir eser vardır, Hacı Bektaş Vilayetnamesi. Vilayetnamenin yazarı Uzun Firdevsi İranlı bir Sünni olup Osmanlı sarayında tarihçidir. Eserini Hacı Bektaş’ın ölümünden 210 yıl sonra kaleme almıştır. Oysa Hacı Bektaş Vilayetnamesinden önce yazılan Hacım Sultan Vilayetnamesinde Hoca Ahmed Yesevi’nin adı geçmez. Bilindiği gibi Hacım Sultan, Hacı Bektaş’ın baş halifesidir. Öteki menakıbnamelerde de böyle bir ilişkiden söz edilmez.
Sanırım TV ye çağırmak, tüm iddalarının yanlışlığı nedeniyledir, ve Bu kulakdan dolma ilgilerle LİVANELİ nin alevilik üzerine söz söylemesine karşılıktır,
BU Hiçde ŞIK değildir, Livaneli ve ona benzer, Alevilrece SOL standları nedeniyle olan yazar , çizerlerin ALEVİLİK adına ahkam kesmeleri, söz söylemeleri doğru değil,
Niye değil, işte yaptığı ropörtaj dökülüyor, alevilik bumu, yapmasınlar,

Hem ben bir türlü anlamıyorum. Hünkar Hacı Bektaş Veli'nin esas isminin Muhammed olduğuna ilişkin. Bunu bir tek siz biliyorsunuz. Lütfen bilgilerinizi ve ifade ettiğiniz öznenin dayanağını alevilerle paylaşınız. Nasıl Hacı Bektaş'ın isminin Muhammed olarak izah ediyorsunuz? Ben doğrusunu bunu sizin dışınızda bir yerde okuyup, görmedim. Sözlü gelenekte de böylesi bir veri yoktur.

Aşk İle

Hüseyin Erdem
Bunlar benim düşüncem,
Dostca Kalın.

2 Temmz Sivas yangını günümüzün KERBELA sıdır, Bu günde de yanar yüreğim, gülesim gelmez, içesim gelmez, matemdir her anım. Matemdir.

Dinimiz sevgi
Kabemiz insan

Iscanim ne oldum deme
Siirin hakkini yeme
Kafiye yok gitmis güme
Kim neyi bilir bilinmez
İşcanbaba isimli Üye suanda  online konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 3 Users Say Thank You to İşcanbaba For This Useful Post:
herdem (10-20-2010), kral çıplak (10-23-2010), nazımhikmet (10-21-2010)
Alt 10-20-2010, 14:22   #5
herdem
Hüseyin Erdem
Kullanıcı Profili

herdem - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 3031
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 3
REP Puanı : 140
REP Seviyesi : herdem will become famous soon enoughherdem will become famous soon enough
İletişim

Sevgili İşcanbaba

Düşüncelerini belirtmene sevindim. Düşünceleriniz için size yürekten teşekkür ediyorum. Ancak, Hamza Aksüt'ün düşüncelerini merak ettiğimden bu tür sorular eşliğinde bazı şeyleri belirtiyorum. Çünkü bildiğim kadarıyla aleviliğin tarihini "yukarı mezopotamya"da bulmuştu. Bu anlamda kendisi iddialı bir yaklaşım gösterdi.
Eğer ki, aleviliğin bir bilinmeyen veya unuturulmuş bir tarihi varsa bunu öncelikle yüzeye çıkarmak gerekir. Dolayısıyla yanlış temelde aleviliği algılayan ve yorumlayanların önü alınabilir. Belki bu anlamda Zülfü Livanali'de nasiplenir ve hatalı düşüncelerinden arınır. Bulunan bir şey varsa, bunları alevilerle paylaşmak gerekecek. O zamanda sapmaların önü alınabilir. Tabi ben Aksüt'ün düşüncelerini çok karışık gördüğüm için böylesi bir işlerliği olurmu-olmaz mı hep birlikte göreceğiz. Alevilerin İslam'la olan ilişkisine basit bir şekilde siyasal ilişki deyip kurtulmak, ilişkinin boyutunu tam olarak anlamamak olur. Alevilerin İslam'la siyasal bir ilişkisinden bahs etmek zordur.

Sevgili İşcanbaba
Ben üzerinde durduğum bir çalışma yürütüyorum. Henüz bu çalışma tamamlanmadığı için erken davranıp kamuoyuyla paylaşmak istemiyorum. Bu biraz zaman gerektirecek. Önemli olan doğru şeyleri bulup almaktır. Buradaki süreçleri araştırma ve iç-içe geçmiş inanışları birbirinden ayıklamak ve bunların alevilikle bağlarının boyutu ifade etmekte sıkıntılar yaşıyorum.

İç-içe yaşamış toplumlar bazı yönleriyle etkilendiği bir realitedir. Etkilenmelerin dışında birde misyoner çalışmaları görülür, diğer yandan baskı ve zorla dayatmalar işin kompleks boyutudur.

Genel olarak dinler tarihi incelendiğinde bu aşamalara rastlanıldığı için, hatta yeni dinlerin toplama bir bilgisayar gibi olduğu gerçek.
Şunları kesin olarak belirtelim. Aleviliğin tarihi Horasan realitesinden ayrı değildir. Her kim Horasan realitesinden sapar ise, alevilik adına başka yerlere varır.

Sevgili İşcanbaba

Alevilik iyi bilinmesi için Dersim aleviliği mutlaka büyüteç altına alınmak mecburiyetindedir.
Dersim aleviliği alevi ocaklarının ezici çoğunluğunu coğrafyasında bulundurur.
Bu ocaklarında Hacı Bektaş'a bağlı ocaklar olmadığını söylersek her halde, Dersim aleviliğinin önemi anlaşılır. Ben kureyşan ocağındayım, pirim ve mürşidim var. Bizde ocak olarak bamasur ocağına bağlıyız. Dersim'de ocaklar Hacı Bektaş'a gidip höccet almazlar. Bunu bir şekilde ifade edelim. Bu anlamıyla sistemin kontrolü dışına çıkmış ve kendi yolunu bildiği gibi sürdürmüştür dersek yeridir. Bu nedenle alevilikte Dersim'in önemi daha da artıyor. Ben Dersim'i bugün ki Tunceli'yle sınırlı tutumadığım için Dersim aleviliğinin kapsamının daha büyük coğrafyayı içerdiğini düşünüyorum. Örneğin bugün ki, Tunceli'yle, Urfa'daki insanın dili zazaki'dir. Birileri gelmiş ona Türk demiş, öteki gelip Kürt demiş.
Gerçi aleviler tıpkı Nazım ustanın dediği gibi "Tahir olmak, Zühre olmak" ayıp değildir.Hepsi kabulümüzdür ve hepsi insandır. Biz gerek tek-tek insan düzeyinde, gerekse uluslar boylamında bütün insanlığa tek nazardan bakarız.

Hüseyin Erdem
20.10.2010

Konu herdem tarafindan (10-20-2010 Saat 14:31 ) değistirilmistir..
herdem isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 3 Users Say Thank You to herdem For This Useful Post:
kral çıplak (10-23-2010), nazımhikmet (10-21-2010), İşcanbaba (10-20-2010)
Alt 10-20-2010, 15:43   #6
Hamza Aksüt
GENÇALEVİLER YAZARI
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 834
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 6
REP Puanı : 102
REP Seviyesi : Hamza Aksüt will become famous soon enoughHamza Aksüt will become famous soon enough
İletişim
Standart Sayın Erdem

Zülfü Livaneli’nin yazı dizisini eleştirdiğim yazıya gönderdiğiniz yorumdaki sorularınızı ve iddialarınızı yanıtlamak istiyorum. Doğal olarak siz de takdir edersiniz ki bu soruları ayrıntılı yanıtlamak uzun zaman alacaktır. Sorularınızın yanıtlarının çoğunu, kitaplarımda, sempozyum bildirilerimde ve makalelerimde bulabilirsiniz. Hemen yanlış anlamayın, illa benim kitaplarımı alıp okuyun demiyorum. Kısa yanıtlar vermemin gerekçesi olarak belirtiyorum. Ayrıca bir gönül kırgınlığımı eklemek istiyorum. Kullandığımız üslup iğneleyici, ima dolu olmamalı, belli bir düzeyin altına düşmemeli.

1-Alevi toplulukları sıralarken Zazaları dile getirmediğimi belirtmişsiniz. Kitaplarımda ve konferanslarda bu ayrıntıya giriyorum. Kurmanç ve Zaza terimlerini kullanıp bu ikisi arasındaki irdelemenin benim konum olmadığını belirtiyorum. Yanıt yazısında bu kadar ayrıntıya girmek istemedim. Biliyorsunuz, Zazaları Kürt sayan ve saymayan iki kesim var. Zazaların Kürt olup olmadığı benim konum değil. Kısacası, Zazaları yok sayan birisi değilim.
Ayrıca, hiç önemli değil ama köken olarak Kürt olmadığımı belirtmek istiyorum. Ne Kürt hareketiyle ne de Kürt hareketindeki Zaza ve Kurmanç tartışmalarıyla bir ilgim yok. Sizin kendinizi Zaza sayıp Kürt saymama isteğinizi ancak saygıyla karşılayabilirim.

2-Ortadoğudaki Alevilerin adını anmam, bir Alevi olarak sanırım sizde olumsuz değil, tersine olumlu bir etki bırakmış olmalı. Bunun tersini düşünemiyorum. Türkiye sınırları içinde yaşamıyor diye Alevilerin bir kısmını görmezlikten gelmem doğru olmaz herhalde.

3-Dersim’de kullanılan dilin Avesta diliyle çok yakın olduğunu iddia ediyorsunuz. Okurların anlaması açısından belirtiyorum, Avesta, Zerdüştizmin kutsal metnidir. Bununla Alevilik ve Zerdüştizm arasında yakın bir ilginin olduğunu belirtmek istediğinizi anlıyorum.
Öncelikle dil konusuna değineyim:
Dersim dili ya da lehçesi diye bir olgu yok. Dersim’de Kurmanç ve Zaza dilleri/lehçeleri konuşuluyor. Dersim’de iki mürşid ocağı var. Avuçan ocağının ve bu ocağa bağlı dede ocaklarının taliplerinin tümü Kurmançca konuşuyor. Avuçan, Türkiye’de en kalabalık talibe sahip ocak. Ayrıca, Baba Mansur ocağına doğrudan bağlı taliplerin hemen hemen tümü de Kurmançca konuşuyor.
Baba Mansur ocağına bağlı Hacı Kureyş ocağının talipleri Zazaca konuşuyor. Şıh Ahmet ve Derviş Cemal ocaklarının talibi olan Şeyhhasan federasyonu Zazaca konuşuyor. İstisnalar var doğal olarak.
Özet olarak Dersim denen yöredeki Aleviler Zazaca ve Kurmançca konuşuyor. Avesta ile çok yakın benzerliği olan hangisi, Zazaca mı, Kurmançca mı? Eğer Zazaca ise, Dersim’deki Kurmançlar, örneğin Avuçan, Baba Mansur gibi mürşit ocaklarının Aleviliklerine ne diyeceğiz?
Zerdüştizm, İran İslam Cumhuriyeti anayasasının anayasal güvenceye aldığı 5 dinden biri. Tahran’daki tapınakları günümüzde de faal. İnanç ya da şekil yönünden Alevilikle benzerliklerine rastlamadım. Benim itirazım, Alevilik-Zerdüştizm konusuna değil, özgüven eksikliğinden ötürü, Aleviliği Çin’den Fransa’ya kadar olan inançların devamı sayan yaklaşımlara.
3-Alevilerin Ebu Bekir, Ömer, Osman, Muaviye, Yezid, Mervan gibi tarihsel kişiliklere duyduğu tepki ortada. Deyişlerde, öteki yazılı kaynaklarda bu gayet açık. Alevilerin çocuklarına bu adları vurup vurmadığını da herkes biliyor. Ali, Hasan, Hüseyin, Haydar, Cafer, Muharrem, Fatma, Sakine, Zeynep, Şehriban gibi adların Aleviliğin popüler adları olduğu da ortada. Bilimsel yaklaşım, var olan şeyi yok saymak değil, ona bir açıklama getirmeyi gerektirir.
4-Alevilik, İslam mı, gibi bir soru sormuşsunuz. İslamla neyi kastettiğinizi bilmiyorum. İslamın tanımı var mıdır, ben rastlamadım. Birbirine taban tabana zıt fırkaların ve inançların tümünü İslam olarak nitelemek doğru değil. Aleviliğin İslam içi ya da dışı olduğunu tartışmak günümüzde futbol tartışmalarına döndü. Tanımsız bir yapının içi ya da dışı sorgulanamaz.
Alevilik ve Aleviliğin kutsalları, hiçbir dine sığmayacak kadar görkemli, özgün, büyük bir yapıdır. Kendine özgü kuralları ve değerleri olan bir yapıdır. Alevilik, günümüzde milyonlarca insanın bağlı olduğu bir yapıdır. Kaybolmuş bir yapı değildir. Bu yapı, cemiyle, dedesiyle, talibiyle ortadadır.
Ancak şunu da belirtmek gerekir ki, Sıffin Savaşı, Kerbela’nın intikamı, Emevilerin yok ediliş savaşları gibi birçok çarpışma, Aleviliğin oluşum coğrafyası olan Mezopotamya’da cereyan etmiştir.

5-Vilayetname’deki Hoca Ahmed Yesevi-Hacı Bektaş ilişkisini irdelemediğimi belirtmişsiniz. Yazımda bu irdeleme çok net olarak var.

6-Hacı Bektaş’ın asıl adının Muhammed olduğunu hiç duymadığınızı belirterek bu konuda kaynak istiyorsunuz. Hacı Bektaş’a ait olduğu söylenen şecerelerde bu bilgi gayet açık. Bir örnek vereyim:
1605-1667 yıllarında yaşayan Hacıbektaş ocağı postnişini Yusuf Çelebi oğlu Hacı Zülfikar Çelebi’nin yazdığı yazıda bu durum açıkça belirtilmiş: “Seyyid Muhammed es sehir Hacı Bektaş Veli, İbni İbrahim Sani” Bundan başka birçok şecerede aynı durumu rahatlıkla görebilirsiniz.
On altıncı yüzyılda (1600-1700 arası) yaşayan ve Hacıbektaş dergahını da ziyaret edip bilgi derleyen Osmanlı tarihçisi Gelibolulu Mustafa Ali, Hacı Bektaş için, “asıl adı Muhammed olmakla beraber Hacı Bektaş olarak şöhret buldu” demektedir.
Bir de cemde okunan gülbanktan bölüm sunayım: “Gülbang-ı Seyyid Muhammed Pir Hacı Bektaş Veli” (kaynak Adıgüzel Erbaş Dede). Sanırım bu kadarı yeterli.
7-Mazdekizmi reddettiğime itiraz ediyorsunuz. Yaygın söylentilerde olduğu gibi, Mazdekizmi eşitlikçi olduğu için Alevilikle bağlantılı görürsek (Mazdekizm ile Aleviliği nasıl bağlantılı gördüğünüzü bilmiyorum), sosyalizmi de Alevilik olarak görmek gibi bir yanılgıya düşeriz, demekle yetiniyorum.
8-Alevilik, Düalist midir, diyorsunuz. Düalizm, iyi ve kötü karşıtlığına, iyi ve kötü Tanrı ikiliğine dayanır. Alevilikte ben bu tür ögelere ya da söylemlere rastlamadım.
Hamza Aksüt isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 5 Users Say Thank You to Hamza Aksüt For This Useful Post:
Devrim06 (10-20-2010), herdem (10-22-2010), kral çıplak (10-23-2010), nazımhikmet (10-21-2010), İşcanbaba (10-20-2010)
Alt 10-20-2010, 16:21   #7
İşcanbaba
Can
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Seviyesi : İşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud of
İletişim

Sevgili Hüseyin Erdem,

Öncelikler çalışmalarında başarılar dilerim,
Dilerim ki, sohbetlerimiz, muhabbetlerimiz, bilgi alış verişlerimiz HÜSEYNİ olur. bugün kü gibi, bundan kuşkuda duymuyorum,

Alinti:
Alevilerin İslam'la olan ilişkisine basit bir şekilde siyasal ilişki deyip kurtulmak, ilişkinin boyutunu tam olarak anlamamak olur. Alevilerin İslam'la siyasal bir ilişkisinden bahs etmek zordur
Bunda haklısın, sadece siyasal deyip de, sıyrılmak çok doğru değil, Bir çok değerler belki islamdan önce var ise de, İslam coğrafyasında islami isimlerle tekrar şekil bulmuş, evrilmiş, dönüşmüş yeni anlamlarla toplumların yaşamına yeni isimlerle girmiştir,
Ancak Ömer, Osman, Bekir gibi isimlerin sevilmemesi konusu muhakkak ki, siyasal bir tercih gibi duruyor.

Seninde dediği gibi, Topluluklar, her alanda bir birini etkiler, giden, geleni, duran , göceni, eski, yeni inancları, kültürleri, yeniler , eskileri ektilemiştir, yeniden manalandırmış, şekillendirilmiştir, Hiç bir şey dokunulmaz değişmez, değiştirimez değildir,
Ortak bazı sözler, söylemler, her toplumda, inancda farklı manalar alır.

Alinti:
Alevilik iyi bilinmesi için Dersim aleviliği mutlaka büyüteç altına alınmak mecburiyetindedir.
Dersim aleviliği alevi ocaklarının ezici çoğunluğunu coğrafyasında bulundurur.
Bu ocaklarında Hacı Bektaş'a bağlı ocaklar olmadığını söylersek her halde, Dersim aleviliğinin önemi anlaşılır. Ben kureyşan ocağındayım, pirim ve mürşidim var. Bizde ocak olarak bamasur ocağına bağlıyız. Dersim'de ocaklar Hacı Bektaş'a gidip höccet almazlar. Bunu bir şekilde ifade edelim. Bu anlamıyla sistemin kontrolü dışına çıkmış ve kendi yolunu bildiği gibi sürdürmüştür dersek yeridir
Sevgili Hüsayin;

Deersim konusunda dediğin doğrudur, Ancak şunu ataalamak gerek,
Her Pir, Mürşüt ocağının toplulukları genelde aynı çoğrafyalarda ikamet ederler,
VE Bilnen OCAK silsilelerinde, ise,
Mürşit, Pir, Rehber ve Talip olarak yer almaktadır,
Bu Nedenle Anadoluda ve dışında kalan Alevilerin hepsi Hacı Bektaşa bağlı değillerdir, ondan icazet almazlar,

Benim Pirim Şıh İbrahim Veli, Müşit'im Dede Garkın'dır, Bilindiği gibi Dede Garkın, En eski MÜRŞİT ocaklarından olup, Hünkar'ında bir dönem Mürşit'i olmuştur. (Tarihsel Menkıbeye bakarsak)

Hünkar'ın ön Plana çıkması, Hani Hacı Bektaş ocağının ön plana çıkması sanırım son dönemde oluup, siyasal bir ihtiyaçdan kaynaklansa gerek,
Dersim ise coğrafyası gereği bu oluşumlara katılmamış olabilir, Ancak tarihi incelediğimizde,
alevi isyanlarında veya savalarında bir gurub veya OCAK talipleri, Pir leri savaşır iken diğerleri seyir etmişlerdir,
Mesela, Şah Kalender Ayaklanması, Şah Kulu Ayaklanması gibi,
Veya , yakın tarihimizde, Çok inançsal yanı olmasa da, ( Kendileri Alevi olan) olan olaylar da aynısıdır,
Koçgiri, S.Rıza yani 38 olayları vs. gibi.( BUnlar dahi bir birlerini seyretmişlerdir)

Evet, "Zöhre, Tahir" olmak ayıp değil, haklısın
Dostca Kal.
The Following 3 Users Say Thank You to İşcanbaba For This Useful Post:
herdem (10-21-2010), kral çıplak (10-23-2010), nazımhikmet (10-21-2010)
Alt 10-20-2010, 18:09   #8
Naki
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

Naki - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Yas: 47
Üye No: 2675
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 0
REP Puanı : 8
REP Seviyesi : Naki is an unknown quantity at this point
İletişim

Alinti:
Hamza Aksüt Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster

4-Alevilik, İslam mı, gibi bir soru sormuşsunuz. İslamla neyi kastettiğinizi bilmiyorum. İslamın tanımı var mıdır, ben rastlamadım. Birbirine taban tabana zıt fırkaların ve inançların tümünü İslam olarak nitelemek doğru değil. Aleviliğin İslam içi ya da dışı olduğunu tartışmak günümüzde futbol tartışmalarına döndü. Tanımsız bir yapının içi ya da dışı sorgulanamaz.
[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]
Naki isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 2 Users Say Thank You to Naki For This Useful Post:
herdem (10-21-2010), kral çıplak (10-23-2010)
Alt 10-20-2010, 20:30   #9
toprak_1903
Gönül Dostu
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 1622
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 0
REP Puanı : -23
REP Seviyesi : toprak_1903 can only hope to improve
İletişim

degerli hamza aksüt islamın tarifi yok demekle neyi kasettin bütün islamcılar islamın tarifini yaparken siz niçin tarifini yapamadın.yoksa islam aleviligimi kapsıyor.bir yazar islamın tarifini nasıl bilmiyor .bize islamı daha ilkokulda ögrettiler.burda neyin üstünü örtmeye ve kapatmaya çalışiyorsun

aleviligin islamın içinde veya dişindaki tartişmalarından niçin rahatsız oluyorsun .

alevilik islamın içinde veya dişinda oldugunu bilmedigin zaman aleviligin tarifini nasıl yapıp neye göre yorumlayacaksın.
saygılar

Konu toprak_1903 tarafindan (10-20-2010 Saat 20:38 ) değistirilmistir..
toprak_1903 isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following User Says Thank You to toprak_1903 For This Useful Post:
kral çıplak (10-23-2010)
Alt 10-20-2010, 21:14   #10
İşcanbaba
Can
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

Toprak, söylemin hiç de SAYGILICa DEĞİL,
UZUN ZAMANDIR YAZMAMIŞSSIN, BİR ANDA ORTAYA ÇIKTIN, ve HOŞ olmayan DİL KULLANMIŞSIN

O zaman hadi sen bir İSLAM tarifi yap, ona göre değerlendirsin sn. Aksüt ne dersin,

hadi sen başla.
The Following 2 Users Say Thank You to İşcanbaba For This Useful Post:
kral çıplak (10-23-2010), toprak_1903 (10-21-2010)

Bookmarks

Etiketler
alevilik, dizisi, konusundaki, livaneliand#8217nin, yazi, üzerine, zülfü

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir)

Seçenekler
Stil