Genç Aleviler  

ANASAYFA Bugünkü Mesajlar Sohbet & SohbetRadyo
Go Back   Genç Aleviler > Yazarlarımız > Hamza Aksüt

Hamza Aksüt Hamza Ait Makalelerin Yayımlandığı bölüm

Reklam Alanı

Bookmark and Share Seçenekler Stil
Alt 10-24-2010, 00:47   #31
İşcanbaba
Can
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

İşcanbaba - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Yas: 49
Üye No: 134
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi : İşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud of
İletişim

Alinti:
h-alibaba Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
Sevgili İşacanbaba,
Kesin bildiğim için şerh düşmek için müdahil oldum.
Alevilikte horozun kurban edilmesi caiz değildir. Bu senin anlattığın olay Ezdilerden etkilenmiş bir yörenin uygulaması olabilir.
Kurban olarak kesilen hayvanın mutlaka üç yaşında olması şartları bile aranırken, horoz kurban edilmesi düşünülemez. Cemlerde olsun, kurban bayramında olsun büyük ve küçükbaş hayvanlar kurban edilir. Erkek hayvanlar birinci sırada kurbanlardır.
Horoza Cebrail de denilmez. Aleviliğin, İslam ile olan ilişiğinde bile Cebrail önemli bir melek figürü iken, Cebrail’in kurban edildiği yanlış bir bilgiden başka bir şey değildir. Bu gün Ünsal Öztürk’ün yayınladığı makalesinde Erdoğan Çınar’dan aktardığına göre, Erdoğan Çınar Cebrail’in kurban edildiği iddiasında imiş. Alevilikte böyle bir inanış yoktur. Cebrail’in kurban edildiğine dair hiçbir Alevi söylencesinde veya sözlü geleneğinde emaresi bile yoktur.
Cemlerde horozun kurban olarak kesilmesi, horoza Cebrail denilmesi ve hatta Cebrail kurban edilmiş söylemleri Aleviliğe ait söylem ve olgular değildir. Tamamen hurafe sınıfına dâhil söylemlerdir.
h-alibaba

sevgili H.alibaba
İyi ki mudahil olmuşsun, ne güzel,
Alevilikde yoktur kuralını kim demiştir onu bilmem,
ben her yıl, kendi kentimde, köyümde, Cem ayilerine katılırım, ve dediğim gibi, Kurbanlar TIĞLANMADAN önce, HOROZ getirilir, ve gülbenglenir, ondan sonra KURBANLAR getirilir ve TIĞLANIR,
kİM horoz KURBAN edilmez diyorsa buyursun gelsin, buna CEBRAİL denir, ve Cenrahil, Rehber olur, önce o kurban edilir,
Yöresinide veryim, Ankara, Cubuk yöresi, Mehemmed Abdal ocağı, Hacı Ali Turabı ocağı,Hacı Ali Muradı, Hacı kalender Veli ocağı, cıbali ocağı, Mürşit ocağı olarakda Hasan dede ocağı, diğerlerini bilmem,
Ve abdallarda da bu gelenk vardır, Denizli abdalları, ve diğer abdallar,
Ve Sultan dağı abdalları, hatta onlar oğlan (erkek çocok) ikrarı alırken Cebrail dediğimiz, HOROZU KURBAN ederler, bunu daha önceki yazdığım, sultandağı abdalları isimli makalemde sanırım yazdım, Esat Korkmaz, Hasan Harmancı ve Hamza Aksüt ile gittiğimiz Alan araştırmalarında bire bir yaşadık, Kim diyor alevilerde Horoz kurban edilmez diye,

[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]

Hata bu tekke ve türbelerimizde yaygındır,
İslamı bilmem neyi kurban sayar, neyi saymaz, Ancak bizde alevilerde vardır, ve Tekke'lere , Türbe'lere bu Cebrail adağı yapılır.
Buna yok diyen gelsin, ben onlara yöremizi gezdireyim, varmı yokmu görsun,

sn.Çınar'ın Cebrail kurban etmesi fantezisi ile bu başka bir şeydir,
Kanlı Kurbanlarda Cebrail Kurban edilir, ve bunun zahirde karşılığı HOROZdur.

Cebrail islamda önemli bir melek olabilir, ancak bizde CEBRAİL melek değil, İNSAN aklııdır, ve bazı aklını yitimişlere bizlerde AKIL MELAKELERİNİ yitirmiş deriz, bizde MELEKLER başkadır can.

Bilem sen hangi yöre içtihadına veya süreneğine göre yok dersin, sanırım bu uygulana GARKIN lılarda da vardır,

esas Kurban TIĞLANMADAN önce , HOROZ , CEBRAİL adı ile gülbenglenir .
HURAFE DEĞİLDİR,
GERÇEKTİR,
İSTERSEN SENİDE cEM AYİNİMZE DAVET EDER VE BU SÜRENEĞİ GÖRMENİ SAĞLARIM Hurafe değildir can bu, Uygulamadır,vardır, Yaygındır.
İnanca akılla varmazsın, HAKKA akıla varamzsın, AŞK a AKLI (CEBRAİLİ) kurban etmez isen, onu bulamazssın, ancak kııda köşede , dağda, yabanda arar durursun,

Hatai ne demiş,
eğer talip isen yabana gitme
her ne ara isen o da sendedir,

Sevgilerimle.
Esat Hocanın bugünkü yazısını dikkatli okursan ben onun , oda benim dediklerimi diyor sanki.
MİRAC'a nasıl çıkacağız,
Evet,alevilrde, İkrak vermeye, görüden geçmeye MİRAC derler,

2 Temmz Sivas yangını günümüzün KERBELA sıdır, Bu günde de yanar yüreğim, gülesim gelmez, içesim gelmez, matemdir her anım. Matemdir.

Dinimiz sevgi
Kabemiz insan

Iscanim ne oldum deme
Siirin hakkini yeme
Kafiye yok gitmis güme
Kim neyi bilir bilinmez

Konu İşcanbaba tarafindan (10-24-2010 Saat 01:17 ) değistirilmistir..
İşcanbaba isimli Üye suanda  online konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following User Says Thank You to İşcanbaba For This Useful Post:
kral çıplak (10-24-2010)
Alt 10-24-2010, 11:26   #32
Naki
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

Naki - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Yas: 47
Üye No: 2675
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 0
REP Puanı : 8
REP Seviyesi : Naki is an unknown quantity at this point
İletişim

Alinti:
Sevgili İşacanbaba,
Kesin bildiğim için şerh düşmek için müdahil oldum.
Alevilikte horozun kurban edilmesi caiz değildir. Bu senin anlattığın olay Ezdilerden etkilenmiş bir yörenin uygulaması olabilir.
Kurban olarak kesilen hayvanın mutlaka üç yaşında olması şartları bile aranırken, horoz kurban edilmesi düşünülemez. Cemlerde olsun, kurban bayramında olsun büyük ve küçükbaş hayvanlar kurban edilir. Erkek hayvanlar birinci sırada kurbanlardır.
Horoza Cebrail de denilmez. Aleviliğin, İslam ile olan ilişiğinde bile Cebrail önemli bir melek figürü iken, Cebrail’in kurban edildiği yanlış bir bilgiden başka bir şey değildir. Bu gün Ünsal Öztürk’ün yayınladığı makalesinde Erdoğan Çınar’dan aktardığına göre, Erdoğan Çınar Cebrail’in kurban edildiği iddiasında imiş. Alevilikte böyle bir inanış yoktur. Cebrail’in kurban edildiğine dair hiçbir Alevi söylencesinde veya sözlü geleneğinde emaresi bile yoktur.
Cemlerde horozun kurban olarak kesilmesi, horoza Cebrail denilmesi ve hatta Cebrail kurban edilmiş söylemleri Aleviliğe ait söylem ve olgular değildir. Tamamen hurafe sınıfına dâhil söylemlerdir.
h-alibaba
Sevgili h-alibaba,
Tartışma sürecinden bağımsız olarak "horoz-cebrail" ilişkisi ile ilgili görüşüne izninle itiraz edeceğim.
Benim memleketim Ezidiler'in yaşadığı bölgeye oldukça uzak, Anadolu'nun orta yerinde bir köy. Bizim köy halkı Ağuçan grubunda yer alan Üryan Hızır ocağına bağlıdır. Bu ocağın jargonunda, (günlük dilde değil) horozun adı "Cebrail"dir. Şimdi, horoza Cebrail denmesinin Aleviliğe ait bir söylem olmadığı görüşünde biraz ihtiyatlı olmak gerektiği kanısındayım.

Horoz kurban olur mu? Bu konuda net bilgim olmadığı için bir şey söylemiyorum. Ama, cemlerdeki kurban tığlamasında her ne kadar koyun kesilse de sorgu-görgü için köye gelen dedelere ikramda, "Cebrail (horoz)" kesildiği, bu söylemin kullanıldığını hatırlıyorum.

Ezidilerin ve Alevilerin, kozmogonisinin çok benzer olduğunu daha önce uzun bir yazıda anlatmıştım. İki ekolün sembollerinden Tavus kuşu ile horoz arasında bir geçiş olasılığı göze çarpıyor.

Bu konunun araştırılmaya muhtaç olduğunu düşünüyorum.
Naki isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 3 Users Say Thank You to Naki For This Useful Post:
kral çıplak (10-24-2010), nazımhikmet (10-24-2010), Ünsal Öztürk (10-24-2010)
Alt 10-24-2010, 15:31   #33
h-alibaba
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

h-alibaba - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 226
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 5
REP Puanı : 112
REP Seviyesi : h-alibaba will become famous soon enoughh-alibaba will become famous soon enough
İletişim

Alinti:
İşcanbaba Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster

sevgili H.alibaba
İyi ki mudahil olmuşsun, ne güzel,
Alevilikde yoktur kuralını kim demiştir onu bilmem,
ben her yıl, kendi kentimde, köyümde, Cem ayilerine katılırım, ve dediğim gibi, Kurbanlar TIĞLANMADAN önce, HOROZ getirilir, ve gülbenglenir, ondan sonra KURBANLAR getirilir ve TIĞLANIR,
kİM horoz KURBAN edilmez diyorsa buyursun gelsin, buna CEBRAİL denir, ve Cenrahil, Rehber olur, önce o kurban edilir,
Yöresinide veryim, Ankara, Cubuk yöresi, Mehemmed Abdal ocağı, Hacı Ali Turabı ocağı,Hacı Ali Muradı, Hacı kalender Veli ocağı, cıbali ocağı, Mürşit ocağı olarakda Hasan dede ocağı, diğerlerini bilmem,
Ve abdallarda da bu gelenk vardır, Denizli abdalları, ve diğer abdallar,
Ve Sultan dağı abdalları, hatta onlar oğlan (erkek çocok) ikrarı alırken Cebrail dediğimiz, HOROZU KURBAN ederler, bunu daha önceki yazdığım, sultandağı abdalları isimli makalemde sanırım yazdım, Esat Korkmaz, Hasan Harmancı ve Hamza Aksüt ile gittiğimiz Alan araştırmalarında bire bir yaşadık, Kim diyor alevilerde Horoz kurban edilmez diye,

[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]

Hata bu tekke ve türbelerimizde yaygındır,
İslamı bilmem neyi kurban sayar, neyi saymaz, Ancak bizde alevilerde vardır, ve Tekke'lere , Türbe'lere bu Cebrail adağı yapılır.
Buna yok diyen gelsin, ben onlara yöremizi gezdireyim, varmı yokmu görsun,

sn.Çınar'ın Cebrail kurban etmesi fantezisi ile bu başka bir şeydir,
Kanlı Kurbanlarda Cebrail Kurban edilir, ve bunun zahirde karşılığı HOROZdur.

Cebrail islamda önemli bir melek olabilir, ancak bizde CEBRAİL melek değil, İNSAN aklııdır, ve bazı aklını yitimişlere bizlerde AKIL MELAKELERİNİ yitirmiş deriz, bizde MELEKLER başkadır can.

Bilem sen hangi yöre içtihadına veya süreneğine göre yok dersin, sanırım bu uygulana GARKIN lılarda da vardır,

esas Kurban TIĞLANMADAN önce , HOROZ , CEBRAİL adı ile gülbenglenir .
HURAFE DEĞİLDİR,
GERÇEKTİR,
İSTERSEN SENİDE cEM AYİNİMZE DAVET EDER VE BU SÜRENEĞİ GÖRMENİ SAĞLARIM Hurafe değildir can bu, Uygulamadır,vardır, Yaygındır.
İnanca akılla varmazsın, HAKKA akıla varamzsın, AŞK a AKLI (CEBRAİLİ) kurban etmez isen, onu bulamazssın, ancak kııda köşede , dağda, yabanda arar durursun,

Hatai ne demiş,
eğer talip isen yabana gitme
her ne ara isen o da sendedir,

Sevgilerimle.
Esat Hocanın bugünkü yazısını dikkatli okursan ben onun , oda benim dediklerimi diyor sanki.
MİRAC'a nasıl çıkacağız,
Evet,alevilrde, İkrak vermeye, görüden geçmeye MİRAC derler,
Sevgili İşcanbaba,
Ben bir sade vatandaş olarak fikrimi bildirdikçe kimsenin gönlü razı olmuyor neden bilmiyorum. Baba Mansur Ocağı mensubuyum, 55 yaşındayım ve kimseden üstün ve bilgili olduğumu da savlamıyorum. Ocak mensubu olmam ve Alevilikle ilgili olmam birçok Talipten Yolu daha iyi bildiğim de kesin olmasına rağmen böyle bir kibir de yapmıyorum. Ama Talip durumundaki sade insanlar çok daha kesin ve net konuşuyor ve çokta kibirli bir hal sergilediği açıktır. Üstüne alma genel bir ifade olarak kabul et. Şöyle bir örnek vermek isterim: Baba Mansur taliplerinden biri, Baba Mansur süreğini kendi Pirinden daha iyi bildiğini iddia etmesini yadırgarım. Talip, bilgili olabilir. Bilgili birinde kibir olmaz ve bu nedenle de sorun olmaz.
Ben sizin yörenize horoza Cebrail denilmediği ve böyle bir uygulamanız yoktur demedim.
Ben “Alevilikte horozun kurban edilmesi caiz değildir. Bu senin anlattığın olay Ezdilerden etkilenmiş bir yörenin uygulaması olabilir.” dedim. Bizde de horoz, tavuk kesilir. Dede köye geldiğinde, misafir olduğu hane Cemden önce misafirine tavuk, kuzu, çepiç vb gücü yettiği oranda bir hayvan kesebilir. Cem öncesi kesilen hayvan kurban olarak tabir edilmez.
Horoza Cebrail denildiği süreğinize nereden karıştığını araştırmalısınız. Belki de mecazen söylenmiş bir sözdür zaman içerisinde farklı bir boyut kazanmıştır. Hal böyle olursa Erdoğan çınarında arşta Cebrail’i kurban kesmesi gayet normal saymak gerekecektir.
Muhammed, Ali nurdan ibarettir. Cebrail sürekli Nur ile ilişiklidir. Bu durumu düşünecek olursak Cebrail hangi vesileyle ve kime kurban edildi diye düşünüp araştırmamız gerekecektir. Ama ne söylencelerimizde, ne de ki sözlü geleneğimizde bir izi yoktur. Bir örnek verebilirmisiniz? Her hangi bir ozanımızdan bir dörtlük sunabilirmisiniz.
Bir rivayete göre Muhammed, Cebrail ile muhabbet halinde iken içeri Ali giriyor. İçeri giren Ali selam verip oturuyor ve Cebrail yönünü Ali’ye çeviriyor. Muhammed Cebrail’e, ya Cebrail şimdiye kadar yönün bana dönüktü, Ali içeri girince neden yönünü Ali’ye döndün der. Cebrail Muhammed’e, ya Muhammed Ali benim üstadımdır, diye yanıtlar.
Cebrail burada Rayber konumunda olduğu anlaşılıyor. Alevi öğretisi nasıl oluyor da Rayber’ini kurban keser? Açıktır ki bu süreğe sonradan giren bir uygulama veya etkileşimdir.
Ama Ezdilikte vardır ve Tavus kuşu semboldür. Tavus kuşunun sembol olması ve Meleği Tavusun melekliğinden düşmesi öğretisine uygundur.
Alevilikte yok böyle bir şey
h-alibaba

Doğru duvar yıkılmaz!

Sen doğru dur eğri belasını bulur.
h-alibaba isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following User Says Thank You to h-alibaba For This Useful Post:
İşcanbaba (10-25-2010)
Alt 10-24-2010, 15:32   #34
h-alibaba
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

h-alibaba - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 226
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 5
REP Puanı : 112
REP Seviyesi : h-alibaba will become famous soon enoughh-alibaba will become famous soon enough
İletişim

Alinti:
Naki Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
Sevgili h-alibaba,
Tartışma sürecinden bağımsız olarak "horoz-cebrail" ilişkisi ile ilgili görüşüne izninle itiraz edeceğim.
Benim memleketim Ezidiler'in yaşadığı bölgeye oldukça uzak, Anadolu'nun orta yerinde bir köy. Bizim köy halkı Ağuçan grubunda yer alan Üryan Hızır ocağına bağlıdır. Bu ocağın jargonunda, (günlük dilde değil) horozun adı "Cebrail"dir. Şimdi, horoza Cebrail denmesinin Aleviliğe ait bir söylem olmadığı görüşünde biraz ihtiyatlı olmak gerektiği kanısındayım.

Horoz kurban olur mu? Bu konuda net bilgim olmadığı için bir şey söylemiyorum. Ama, cemlerdeki kurban tığlamasında her ne kadar koyun kesilse de sorgu-görgü için köye gelen dedelere ikramda, "Cebrail (horoz)" kesildiği, bu söylemin kullanıldığını hatırlıyorum.

Ezidilerin ve Alevilerin, kozmogonisinin çok benzer olduğunu daha önce uzun bir yazıda anlatmıştım. İki ekolün sembollerinden Tavus kuşu ile horoz arasında bir geçiş olasılığı göze çarpıyor.

Bu konunun araştırılmaya muhtaç olduğunu düşünüyorum.

Sevgili Naki,
Sizin köyünüz şimdilik Ezdiliğin alanlarından uzak olabilir. Geçmişte de uzaktı diyebilme şansınızı ancak araştırmalar belirler. Geçmişte yörenizde Zerdüşt inancının olması yeterlidir. Ayrıca inançlar ve gelenekler insan topluluklarından daha hızlı hareket ederler. Sevgili Naki, Cebrail Alevi Yol öğretisinde Rayber makamının figürüdür. Rayberi nasıl horozla eş düşünüp ve kurban olarak kesebilirsin?
h-alibaba
h-alibaba isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
Alt 10-24-2010, 15:50   #35
Naki
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

Naki - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Yas: 47
Üye No: 2675
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 0
REP Puanı : 8
REP Seviyesi : Naki is an unknown quantity at this point
İletişim

Alinti:

Sevgili Naki,
Sizin köyünüz şimdilik Ezdiliğin alanlarından uzak olabilir. Geçmişte de uzaktı diyebilme şansınızı ancak araştırmalar belirler. Geçmişte yörenizde Zerdüşt inancının olması yeterlidir. Ayrıca inançlar ve gelenekler insan topluluklarından daha hızlı hareket ederler. Sevgili Naki, Cebrail Alevi Yol öğretisinde Rayber makamının figürüdür. Rayberi nasıl horozla eş düşünüp ve kurban olarak kesebilirsin?
h-alibaba
Sevgili h-alibaba,
Horoz, Cebrail'i sembolize eder diyorum. Bir sembol.
Kurban edilip edilmediğini bilmediğimi söyledim.
Alevilik, Ehli Haq ve Ezidilik'in aynı kökten geldiğini savunuyorum ben. Bu inançlara mensup halkların geçmişte aynı bölgede bir arada yaşadığını düşünüyorum. Şimdi coğrafi olarak uzak olsalar da...Üçünün de İslam'dan ayrı başka bir inanç sistemine dahil olduğunu, siyasi olarak ise İslam'dan etkilenerek kendilerine İslam içinde farklı konumlar tayin ettiklerini, bunlardan özellikle Aleviler'in (ve Ehli Hak mensuplarının), tıpkı Şiiler gibi Ehli Beyt'in siyasi yandaşı olduklarını söylüyorum. Ancak, Şiilik net biçimde İslamdır.
Naki isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following User Says Thank You to Naki For This Useful Post:
kral çıplak (10-24-2010)
Alt 10-25-2010, 10:57   #36
İşcanbaba
Can
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

İşcanbaba - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Yas: 49
Üye No: 134
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi : İşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud of
İletişim

Sevgili H-alibaba;

Aslında bu konu bir makale, geniş bir makale konusu, belki yazarım, belki başkaları yazar,

Şimdilik bu yazılarla yetinelim ve;

Alinti:
Sevgili İşcanbaba,
Ben bir sade vatandaş olarak fikrimi bildirdikçe kimsenin gönlü razı olmuyor neden bilmiyorum. Baba Mansur Ocağı mensubuyum, 55 yaşındayım ve kimseden üstün ve bilgili olduğumu da savlamıyorum. Ocak mensubu olmam ve Alevilikle ilgili olmam birçok Talipten Yolu daha iyi bildiğim de kesin olmasına rağmen böyle bir kibir de yapmıyorum. Ama Talip durumundaki sade insanlar çok daha kesin ve net konuşuyor ve çokta kibirli bir hal sergilediği açıktır. Üstüne alma genel bir ifade olarak kabul et. Şöyle bir örnek vermek isterim: Baba Mansur taliplerinden biri, Baba Mansur süreğini kendi Pirinden daha iyi bildiğini iddia etmesini yadırgarım. Talip, bilgili olabilir. Bilgili birinde kibir olmaz ve bu nedenle de sorun olmaz
Bu konuda ve başka konularda da olsun, yazılarımdan, ve söylerimden böyle bir şey anlaşıldı ise, ÖZÜR dilerim,
Hiç bir dönemde kendimi o şekilde görmedim, görmemeye çalıştım, yine böye bir izlenim bıraktımsa özür dilerim, tekrar, tekrar, böyle bir düşünceye meyil verdiğim diğer canlardan,

Efendim;
Yazılarımın dikkatli okunmasında tekrar fayda var,
Ben cemlerde HOROZ kurban edilir demedim, Esas Kurbandan önce , Horoz getirilir, dualanır (Cebrail Rehber olduğu için, horoz da Kurbanın Rehberidir.) ve sonra Kurban 2 Deyiş, 1 dua ile gülbenlenir, tığlanır, dedim,

Ve, Türbe ziyaretlerinde, HOROZ ve Tavuk götürülür, oralra kan akıtılır dedim, (Tam bu şekilde olmasa da mealen)

Alinti:
Ben “Alevilikte horozun kurban edilmesi caiz değildir. Bu senin anlattığın olay Ezdilerden etkilenmiş bir yörenin uygulaması olabilir.” dedim. Bizde de horoz, tavuk kesilir. Dede köye geldiğinde, misafir olduğu hane Cemden önce misafirine tavuk, kuzu, çepiç vb gücü yettiği oranda bir hayvan kesebilir. Cem öncesi kesilen hayvan kurban olarak tabir edilmez.
Sizde ki uygulama bu şekilde olabilir, Ancak bunu ALEVİLERDE yokru dersek, söylemlerimiz KÖŞELEŞMİŞ olur, Olmaz,

Yazımda size Alevi yörelerinden ve 5-6 Alevi ocağından örnekleme verdim,
Ve Alan çalışması yaptığımız bölgelerde ABDALLARIN da bunu uyguladıklarını yazdım,
BU alevilkde var demektir. Horoza Cebrail denir, sizin yörede denmiyebilir.

Ve Ben kendi adıma yazayım,

Alevi öğretisinde, Ezidilk ile öyle aman , aman bir bağ kuramadım, ve bizde HARAM VEYA YASAK yiyecek sınırlamasınında olduğunu düşünmüyorum,
(Tavşan denmekte se de, Onun TOTEM olması belki bir sebedir, bakın bazı alevi yörelerinde yeniyormuş)

Aşık Veysel bir sohbette imiş, Dem de alınıyormuş, ona sormuşlar aşık, masamızda domuz etinden yağılmış mezeler var, -yada buna benzer bir söz- yermisin, diye,
O da; Ben ağzımdan yediğimden değil, Ağzımdan çıkandan korkarım , demiş,

Neyse Konuya dönersek,

Dediğiniz gibi, Ezidilikte, Horoz Cebraile benzediğinden yenilmez,

Ezidilerin Kutsal metinlerinden Mushaf'a Reş'de " Şeyh ve Mürüitlei, Tavus kuşuna saygısızlık etmemek için horozda yemeyiniz, Çünkü tavuz kuşu önce sözü edilen yedi Tanrı'dan biridir" - Hallac_ı Mansur, TAVASIN "enel hak" Çevieren Yaşar Gönenç, Yaba yayınları 1995 ,1. Basım
Alinti:
Hal böyle olursa Erdoğan çınarında arşta Cebrail’i kurban kesmesi gayet normal saymak gerekecektir
Sevgili H-aliaba;

Sn.Çınar'ın söylem normal değil,
Orda i, Anlatım başka, orda Cenrail 40 lardan biri sayılıyor, ve Kırklarda suç işlemiş birisi olarak lanse edilmekte,
Oysa alevilerin Miraç söylencesinde, ve islamda CEBRAİL dediğiniz gibi, REHBER, yani Muhammedi KAMİL aşamasına taşıyan göüren, -bilinç,akıl, araç, vs-

O Nedenle Miracda ki Kırklarda Cebrail gibi betimlemeler yok, Normal değil.
Tabi ki bana göre,

Alinti:
Ama ne söylencelerimizde, ne de ki sözlü geleneğimizde bir izi yoktur. Bir örnek verebilirmisiniz? Her hangi bir ozanımızdan bir dörtlük sunabilirmisiniz
Tabi ki bunu sıralıya biliriz, Bu uygulamalar bu günün uygulamalrı değil, Yukarıda
da yazdım, Ocak adları verdim, Alan çalışmalarından örnekler vardim,

Yazılı kaynaklarımıza gelince;

"OĞLAN İKRARI ALMA

Önce kaç cebrail (Horoz) varsa her biri ayrı ayrı tekbirlenir, Cebrail'in sağ kanadı ile sol gözü kapatılrı. _S.77-
.........

Cebrailler piştiğinde sırayla önce hangi cebrail tekbirlenmişse sofraya ilk o gelir,Farraş sofrayı getirir, yerleştirir, s78"

Fuat BOZKURT, BUYRUK ,Serbest matbası ,- Sanırım 1980 yılı, o sayfa düşmüş-

Yine yukarıda ki şekli ile Esat Korkmaz ın kitabında bulunur.

Esat KORKMAZ, Yorumlu İmam Cafer Buyruğu, "Oğlan İkrarı alma bölümü" S: 148-149, Ant yayınları 2002 2.Basım,

BU konuda başka bir kaynak,

"Evliya erkanında Kurban tekbirlemeden önce kurnab rehberi ( Cebrail) meydana getirilir, Ayağı bağlı ise muhakkak çözülür, Kurban sahipleri ortaklaşa tutarlar, ona kurban rehberi denir, Kurban Rehberi tığlanmak ( Kesilmek) için geriye verilir.
Kurbanlar tekbirlenmek içim meydana alınır.

"İsmail atası İbrahim Halil
İkrarıyla eda buyurdu Celil
Cebrail önünde rehberi delil
Onik'İmamların kurnabın kurban

Sefil Emin."

Haydar Teberoğlu, Evliya yolunda Erkan, s:550, Dedeoğlu Matbası 2003.Ankara

(Ve bu konuda Van Martın Bunusses'in kitplarından birinde de bunu okuduğumu sanıyorum, yada başka bir eserde tam hatırlayamadım,, Sanırım Kütüphanelerden alıp okuduklarımdan dı, )
Görüldüğü gibi, alevi geleneğinde bu var, Buyruklarımızda var, yol erkanımızda var,
O Nedenle "ALEVİLİKDE BU YOKTUR" demek doğru eğil, Sürenek olarak sizde yoktur, olabilir, ancak YOKTUR demeyelim artık,

Sanırım bu fikrinizden vazgeçersiniz yada daha nasıl BELGE ve bilgi istersiniz, onu bilemiyorum

Alinti:
Cebrail burada Rayber konumunda olduğu anlaşılıyor. Alevi öğretisi nasıl oluyor da Rayber’ini kurban keser? Açıktır ki bu süreğe sonradan giren bir uygulama veya etkileşimdir
Rehber, Yol gösteren, dir, Kurban'ında rehberi olduğu anlaşılıyor ve o nedenle Cebrail adı verilen horoz, Kurbandan önce yol a adanıyor,

Saygılarımla.

Konu İşcanbaba tarafindan (10-25-2010 Saat 11:02 ) değistirilmistir..
İşcanbaba isimli Üye suanda  online konumundadir   Alinti ile Cevapla

Bookmarks

Etiketler
alevilik, dizisi, konusundaki, livaneliand#8217nin, yazi, üzerine, zülfü

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir)

Seçenekler
Stil